Ablacija atrijalne fibrilacije

Šta je ablacija atrijalne fibrilacije

Ablacija je postupak koji se koristi i za lečenje atrijalne fibrilacije. Ablacija proizvodi male opekotine ili smrzavanja da bi izazvala ožiljke na unutrašnjosti srca, kako bi se razbili električni signali koji uzrokuju nepravilan rad srca. Ovo može pomoći srcu da održi normalan srčani ritam.

Srce ima 4 komore. Postoje 2 gornje komore zvane pretkomore i 2 donje komore zvane komore. Obično posebna grupa ćelija započinje signal za pokretanje vašeg otkucaja srca. Ove ćelije se nalaze u sinoatrijalnom (SA) čvoru u gornjem desnom atriju srca. Tokom atrijalne fibrilacije, signal za pokretanje otkucaja srca ne počinje u sinoatrijalnom čvoru onako kako bi trebalo. Umesto toga, signal se zaobilazi i započinje negde na drugom mestu u atrijumima, istovremeno aktivirajući mali region. Pretkomore se ne mogu normalno ” dogovoriti ” da bi prebacile krv u komore. To dovodi do podrhtavanja ili ” fibrilacije ” atrija. Neorganizovani signal širi se na komore, zbog čega se neredovno kontrahuju, a ponekad i brže nego što bi obično. Kontrakcija pretkomora i komora više nije koordinisana i komore možda neće moći da ispumpaju dovoljno krvi u telo.

Za ablaciju, lekar postavlja katetere u krvni sud u preponama i privodi ih ka srcu, dajući pristup unutrašnjosti srca. Zatim lekar koristi katetere za ožiljke na malom delu srca praveći male opekotine ili mala smrzavanja. U procesu sagorevanja, vrsta energije koja se naziva radiofrekventna energija koristi toplotu za ožiljak tkiva. Proces smrzavanja uključuje tehniku koja se naziva krioablacija. Ožiljci pomažu u sprečavanju srca da provodi abnormalne električne signale koji uzrokuju atrijalnu fibrilaciju.

Rizici ablacija atrijalne fibrilacije

Možete imati posebne rizike na osnovu vaših specifičnih zdravstvenih stanja. Obavezno porazgovarajte o svim svojim problemima sa lekarom pre ablacije. Većina ljudi koji imaju ablaciju atrijalne fibrilacije imaju uspešan ishod. Međutim, postoje određeni rizici povezani sa postupkom. Iako je retko, postoji i rizik od smrti.

Ostali rizici ablacije atrijalne fibrilacije uključuju:

 • Krvarenje, infekcije i bol zbog uvođenja katetera
 • Oštećenje krvnih sudova
 • Punkciju srca
 • Oštećenje srca, što može zahtevati stalni pejsmejker
 • Krvne ugruške, što može dovesti do moždanog udara
 • Suženje plućnih vena (vena koje transportuju krv iz pluća u srce)
 • Izloženost zračenju

Takođe postoji i rizik da postupak možda neće trajno eliminisati atrijalnu fibrilaciju. Ponekad će se atrijalna fibrilacija vratiti ubrzo nakon postupka ili nekoliko meseci kasnije. Možda ćete imati veće rizike ukolio ste stariji, imate drugih problema sa srcem ili ste dugo patite od atrijalne fibrilacije. Ponovno izvođenje ablacije može trajno eliminisati atrijalnu fibrilaciju kod ovih pacijenata.

Kako da se pripremim za ablaciju atrijalne fibrilacije?

Razgovarajte sa timom Puls kardiološkog centra o tome šta treba da uradite da biste se pripremili za ablaciju atrijalne fibrilacije. Izbegavajte da jedete ili pijete bilo šta pre ponoći na dan postupka. Pratite uputstva lekara o tome koje lekove treba uzimati pre postupka. Nemojte prestati sa uzimanjem bilo kojeg leka, osim ako vam to ne kaže lekar.

Lekar će možda zahtevati neke testove pre nego što počnete. To testovi mogu uključivati:

 • Elektrokardiogram (EKG) za analizu srčanog ritma
 • Ehokardiografija (Eho), za procenu strukture i funkcije srca
 • Stres test, kako bi se videlo kako srce reaguje na napor
 • Testovi krvi (na primer za ispitivanje štitne žlezde)
 • Kateterizacija srca ili koronarna angiografija, da biste dobili više informacija o koronarnim arterijama
 • Kardiološki CT ili MRI za dalju procenu anatomije vašeg srca

Obavestite svog lekara da li ste trudni pre nego što započnete postupak. Ablacija koristi zračenje, što može predstavljati rizik za fetus. Ako ste žena u reproduktivnom dobu, lekar će možda zahtevati i test trudnoće kako bi bio siguran da niste trudni.

Sat vremena pre interevncije dobićete lek koji će vam pomoći da se opustite.