Ablacija AV (atrioventrikularnog) čvora

Ablacija AV (atrioventrikularnog) čvora je postupak kateterizacije srca za lečenje atrijalne fibrilacije. Vaš lekar primenjuje radiofrekventnu energiju (toplotu) na putu koji povezuje gornje komore (pretkomore) i donje komore (komore) vašeg srca (AV čvor) kroz kateter. Ovo uništava malu površinu tkiva, što sprečava pretkomore da šalju neispravne električne impulse u komore.

Neispravni impulsi se i dalje generišu, pa pretkomore i dalje drhte (fibriliraju). Ali signalima se sprečava da dođu do komora.

Nakon ablacije AV čvora, simptomi će se verovatno poboljšati i nećete morati uzimati lekove za kontrolu pulsa. Ali možda ćete morati da uzimate lekove za razređivanje krvi kako biste smanjili rizik od moždanog udara. Ugrađuje se stalni pejsmejker kako bi se donja komora ugovorila normalnom brzinom.

Zašto se izvodi ablacija atrioventrikularnog čvora?

Ablacija AV čvora vrši se radi bezbednog korigovanja srčane frekvencije i ublažavanja simptoma kod ljudi sa atrijalnom fibrilacijom koji nisu reagovali na lekove ili druge intervencije. Generalno se smatra poslednjom opcijom za ispravljanje atrijalne fibrilacije. Takođe, veća je verovatnoća da će se ovaj postupak uzeti u obzir kod starijih pacijenata, jer zahteva postavljanje pejsmejkera.

Šta možete da očekujete?

Pre procedure ablacija AV čvora

Da bismo uzeli u obzir ablaciju AV čvorova i implantaciju pejsmejkera, moraćete da prođete nekoliko testova. Ako vam je zakazan postupak, tim Puls kardiološkog centra razgovaraće sa vama o tome kako se pripremiti i šta poneti u bolnicu.

U nekim slučajevima ćete možda proći postavljanje pejsmejkera nekoliko nedelja pre ablacije, kako biste bili sigurni da dobro radi. Nakon ablacije AV čvora, pejsmejker je neophodan za rad srca.

Tokom procedure ablacija AV čvora

Kada dođe vreme za vašu proceduru, bićete prebačeni u posebno opremljenu prostoriju koja se zove laboratorija za kateterizaciju srca. Lekar će vam ugraditi katetere. Zatim se koriste elektrode u jednom od katetera za primenu toplote (radiofrekventna energija) da unište električnu vezu između gornje i donje srčane komore (AV čvor). Ovo blokira neispravne električne impulse.

Jednom kada je AV čvor uništen, lekar ugrađuje mali medicinski uređaj za održavanje srčanog ritma (pejsmejker), osim ako pejsmejker već nije na svom mestu. Pejsmejker ćete koristiti do kraja života.

Rezultati

Ablacije AV čvora imaju visoku stopu uspeha. Nakon postupka, pejsmejker kontroliše puls, tako da nećete morati uzimati lekove za kontrolu rada srca. Možda će biti potrebno da uzimate razređivače krvi, u zavisnosti od rizika od moždanog udara.