Koronarna angiografija

Koronarna angiografija je test koji se koristi da bi se otkrilo koliko se sužavaju vaše arterije.

Šta je angiografija i kako se izvodi?

Angiografija je test koji koristi rendgenske zrake za pregled krvnih sudova vašeg tela. Rendgenski snimci koje pruža angiografija nazivaju se angiogrami. Ovaj test se koristi za proučavanje uskih, začepljenih, uvećanih ili neispravnih arterija ili vena u mnogim delovima vašeg tela, uključujući mozak, srce, stomak i noge.

 

Koronarni angiogram je rendgen arterija u srcu. Pokazuje obim i težinu bilo koje bolesti srca i može vam pomoći da saznate koliko dobro vaše srce radi.

 

Nakon obaljenog testa i prikupljenih informacija možete razgovarati sa leakrom o mogućnostima lečenja. To može uključivati angioplastiku ( stent ), bajpas ili lekove.

Šta se dešava tokom koronarne angiografije?

Da bi se napravili rendgenski snimci, lekar će ubrizgati tečnu boju kroz tanku, fleksibilnu cev, koja se naziva kateter. Doktor uvodi kateter u željenu arteriju sa pristupne tačke. Pristupna tačka je obično na vašoj ruci, ali može biti i u preponama.

Boja čini da krv koja teče unutar krvnih sudova bude vidljiva na rendgenskom snimku i pokazuje svako suženo ili blokirano područje u krvnom sudu. Boja se kasnije uklanja iz vašeg tela kroz bubrege i urin.

Koliko dugo traje angiografija?

Možete očekivati da intervencija traje oko pola sata, mada ponekad može potrajati i duže. Tokom postupka nadgledaćemo vas putem aparata – monitora srca, koji beleži puls i ritam. Ako se u bilo kom trenutku osećate loše ili osećate nelagodu, o tome treba da obavestite člana bolničkog osoblja.

 

Ukoliko se vrši postavljanje stenta (angioplastika) tokom angiografije, to će potrajati malo duže.

Kada možete ići kući?

Možda će biti potrebno da ostanete u bolnici nekoliko sati ili preko noći nakon postupka. Možda će se od vas tražiti da pijete tečnost da biste sprečili dehidrataciju i isprali boju iz bubrega.

 

Pre nego što se vratite kući, medicinska sestra će vas uputiti kako da proverite tačku pristupa zbog krvarenja i objasniti šta treba učiniti ako se to dogodi. Ako je za pristupnu tačku korišćena prepona, od vas će se možda tražiti da nedelju dana izbegavate teško podizanje i naprezanje kako biste sprečili krvarenje.

Rizici povezani sa angiografijom i angioplastikom

Kao i kod svih medicinskih postupaka, i koronarna angiografija i angioplastika povezani su sa rizicima i benefitima.

 

Razgovarajte sa timom Puls kardiološkog centra o rizicima i benefitima i svim nepoznanicama u vezi ovog postupka. Naš medicinski tim može vam pružiti više informacija o vašim individualnim okolnostima i nivou rizika.

 

Manje komplikacije prilom angiografij mogu uključivati:

 

 • Krvarenje na mestu uboda ispod kože – trebalo bi da se poboljša nakon nekoliko dana, ali ako ste zabrinuti, obratite se svom lekaru
 • Modrice – uobičajeno je da imate modricu od katetera nekoliko nedelja
 • Alergija na kontrastnu boju koja izaziva simptome kao što je osip. Pre nego što započnete postupak, trebalo bi da razgovarate o svim alergijama koje imate.

 

Ozbiljnije komplikacije su retke, ali mogu uključivati:

 • Oštećenje arterije u ruci ili preponama od katetera, što može uticati na snabdevanje krvi udova
 • Srčani napad
 • Infarkt
 • Oštećenje bubrega izazvano kontrastnom bojom
 • Oštećenje tkiva prouzrokovano rendgenskim zračenjem ako se postupak oduži
 • Ozbiljno krvarenje
 • Smrtni ishod

 

Na komplikacije mogu uticati i sledeći faktori:

 

 • Vaše godine – što ste stariji, to su veći rizici
 • Ako je postupak planiran ili se radi o hitnom lečenju – hitno lečenje je uvek rizičnije jer ima manje vremena za planiranje
 • Ako imate bolest bubrega – boja koja se koristi tokom angioplastike povremeno može da ošteti bubrege
 • Ako imate jednu ili više blokiranih koronarnih arterija
 • Ako ste u prošlosti imali ozbiljne bolesti srca.
 • Ako slike sa vaše angiografije pokazuju suženje ili blokadu koja se može odmah lečiti, vaš kardiolog će možda odlučiti da nastavi i odmah stavi stent (angioplastika), kao deo istog postupka.