Dilatacija i stentiranje jednjaka

Vaš jednjak je mišićna cev koja povezuje zadnji deo usta sa stomakom. Kada gutate, mišići vašeg jednjaka se kontrahuju. Oni potiskuju hranu i tečnost, uključujući i pljuvačku u vaš stomak. Suženje (striktura) jednjaka može izazvati probleme. To uključuje probleme sa gutanjem. Ovo stanje se zove disfagija.


U većini slučajeva, problem je mehanički sa preprekom koja deluje kao “brana preko potoka”. Zbog toga tretman mora biti mehanički. “Brana” mora biti slomljena. Nakon postavljanja dijagnoze, lekar određuje metod lečenja koji je u najboljem interesu pacijenta. Lekar ima na raspolaganju razne tehnike. Svaka od njih ima prednosti i prikladna je u određenim slučajevima. O ovim opcijama lekar će uvek razgovarati sa pacijentom.

Procedura dilatacije jednjaka

Kao što je pomenuto, lekaru su dostupne brojne tehnike širenja. Jednostavna bougie dilatacija se može uraditi u ordinaciji u sedećem položaju i samo sa anestetičkim sprejem za grlo. Ako se endoskopija izvodi u isto vreme, onda će se to uraditi u ambulantnoj endoskopskoj sali obično pod sedativima. Ako je potrebna oprema za rendgensku fluoroskopiju, procedura se takođe može obaviti u rendgenskoj jedinici. Jednostavna dilatacija bougie može potrajati samo nekoliko minuta. Ostale tehnike zahtevaju 20 do 30 minuta. Oporavak je obično brz i pacijent uskoro može da počne da jede i pije kako bi testirao efikasnost postupka.

Dilatacija jednjaka

Nekoliko problema se može lečiti dilatacijom jednjaka. To uključuje:

 • Peptička striktura. Ovo je uzrokovano refluksnim ezofagitisom. Sa ovim problemom, jednjak je iritiran refluksom kiseline (žgaravica). Ovo se dešava kada kiselina iz vašeg stomaka teče nazad u jednjak. Kiselina želuca oštećuje sluznicu jednjaka. To dovodi do nakupljanja ožiljnog tkiva. Kao rezultat, jednjak je sužen.
 • Schatzki prsten. Ovo je abnormalni prsten tkiva. Formira se tamo gde se jednjak susreće sa želucem. Može izazvati probleme sa gutanjem. Takođe može uzrokovati da se hrana zaglavi u jednjaku. Uzrok ovog stanja nije poznat. Ovo stanje sprečava kretanje hrane i tečnosti u vaš stomak iz jednjaka. Utiče na donji sfinkter jednjaka (LES). LES je mišićni prsten koji se otvara (opušta) kada progutate. Sa ahalazijom, LES se ne opušta. Ovo stanje takođe može izazvati probleme sa peristaltikom. Ovo je normalno mišićno delovanje jednjaka koji pomera hranu u stomak.
 • Eozinofilni ezofagitis. Ovo je crvenilo i otok (upala) u jednjaku. To je uzrokovano ekološkim okidačem kao što je alergija na hranu. To može dovesti do bola, problema sa gutanjem i striktura.
 • Tumori – Različiti oblici tumora, benigni i maligni, mogu blokirati jednjak. Ovo stanje je očigledno veoma važno za pravovremenu dijagnozu i lečenje.
 • Naslednost – jednjak može biti delimično ili potpuno blokiran pri rođenju.
 • Manje uobičajeni uzroci strikture. Drugi uzroci strikture uključuju tretman zračenjem i rak.

Dilatacija jednjaka je pažljivo istezanje zida jednjaka kako bi se obezbedilo olakšanje od uskih područja u vašem jednjaku.

Pre dilatacije jednjaka

Razgovarajte sa našim timom u vezi lekova koje uzimate. Možda ćete morati da prestanete da uzimate neke od svojih lekova pre procedure. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome koje lekove je bezbedno da prestanete da uzimate. U nastavku smo uključili neke uobičajene primere.

 • Lekovi za krvni pritisak
 • Lekovi za dijabetes
 • Diuretici (pilule za izbacivanje tečnosti)

Nemojte prestati da uzimate lekove bez razgovora sa svojim lekarom.

Ako ste u prošlosti imali alergijsku reakciju na kontrastnu boju, recite lekaru koji vam radi proceduru katetera za bilijarnu drenažu. Možda će vam reći da uzimate lekove pre procedure.

 

Na dan intervencije

Ne jedite ništa posle ponoći noć pre procedure. Ovo uključuje i tvrde bombone i žvake. Možete popiti ukupno 400 ml (2 čaše) vode između ponoći i 2 sata pre zakazanog vremena dolaska. Nemojte piti ništa drugo.

Ponesite sve svoje uobičajene lekove (ili kompletnu listu lekova) sa sobom.

Ako na koži nosite bilo koji od sledećih uređaja, proizvođač preporučuje da ga uklonite pre skeniranja ili same procedure:

 • Kontinuirani monitor glukoze
 • Insulinska pumpa

Razgovarajte sa svojim lekarskim timom o zakazivanju termina intervencije bliže datumu kada treba da promenite uređaj. Uverite se da imate dodatni uređaj sa sobom koji ćete staviti nakon skeniranja ili procedure.

Ako niste sigurni kako da upravljate glukozom dok je uređaj isključen, razgovarajte sa lekarima koji vode brigu o dijabetesu pre vašeg pregleda.

Ako nosite kontaktna sočiva, nosite naočare, ako je moguće. Ako nemate naočare, ponesite futrolu za svoja sočiva.

Takođe se preporučuje da sa sobom ponesete sve nedavne rendgenske snimke ili snimke CT skenera.

Rođak ili prijatelj mora biti dostupan da vas odveze kući nakon procedure, jer vam neće biti dozvoljeno da vozite nakon sedacije ili anestezije.


Tokom postupka dilatacije jednjaka


 • Intravenski (IV) kateter će vam biti stavljen u ruku tako da se mogu davati lekovi za sedaciju. Obično nije bolna procedure a sedacija vam pomaže da se opustite.
 • Većina efekata sedacije traje 15-60 minuta, a nakon toga možda nećete moći da se setite procedure.
 • Vaše grlo se obično anestezira sprejem ili tečnošću kako bi se minimizirao refleks.
 • Koristi se cev koja se zove endoskop. Ovo je uska cev sa malim svetlom i kamerom na kraju. Opseg se ubacuje kroz usta i u vaš jednjak. Endoskop je mali u poređenju sa disajnim putevima i ne ometa normalno disanje. Omogućava vašem lekaru da vidi unutrašnjost jednjaka. Da biste pomogli svom leakru takođe se može koristiti metoda snimanja koja se zove fluoroskopija. Ovo stvara pokretnu rendgensku sliku na ekranu računara.
 • Bićete pažljivo praćeni tokom cele procedure.

Kako se endoskopija odvija, mogu se obaviti i dodatne neophodne procedure:


Mercury-Weighted Dilatacija


Kada vaš lekar koristi dilatator ponderisan živom, dilatator se slepo ubacuje u jednjak i prolazi u sekvencijalno rastućim veličinama kako bi se proširio opstruirani deo. Dilatatori  prolaze u sekvencijalno rastućim veličinama kako bi se proširila opstruirana oblast.

Dilator preko vodiča


Procedure dilatatora preko žice vodiča se izvode tokom gornje endoskopije prolaskom žice vodiča u stomak pored opstrukcije. Nakon što je žica vodilica postavljena, dilatatori se uvode preko žice vodilice u veličinama koje se uzastopno povećavaju. Gornja endoskopija se ponekad koristi za procenu anatomije, kao i za prolazak žice vodiča.

Pneumatska dilatacija


Pneumatska ili balon dilatacija se izvodi tokom gornje endoskopije kada lekar prvo ubaci izduvani balon u područje suženja, a zatim pomoću vazduha naduva balon do određenog pritiska koji je unapred podešen za dati obim.

Nakon procedure


 • Ostaćete u sobi za oporavak do sat vremena nakon procedure u zavisnosti od vaših vitalnih znakova i nivoa svesti.
 • Možda ćete se osećati naduveno od vazduha koji se koristi tokom procedure.
 • Lekovi koji su vam dati tokom procedure mogu uticati na vaše reflekse i rasuđivanje.
 • Nakon pregleda, lekar će razgovarati o rezultatima sa vama i vašim najmilijima. Lekar će takođe moći da vas obavesti da li ćete morati da ponovite proceduru. Ponovljene procedure su uobičajene.
 • Možda ćete imati osećaj upaljenog grla do kraja dana.
 • Možda ćete imati bol iza grudne kosti kratko vreme nakon postupka.
 • Možete ponovo početi da pijete tečnost nakon što utrnulost u grlu nestane. Možete nastaviti da jedete istog ili sledećeg dana.
 • Ne bi trebalo da vozite automobil, rukujete mašinama ili donosite pravno obavezujuće odluke do kraja dana.

Rizici i moguće komplikacije dilatacije jednjaka


Dilatacija jednjaka se obično izvodi efikasno i bez problema. Međutim, može doći do nekih komplikacija. Rizici i moguće komplikacije za dilataciju jednjaka uključuju:

 • Infekciju
 • Pucanje ili formiranje rupa na sluznici jednjaka, što uzrokuje krvarenje i možda je potrebna operacija da se ovo stanje sanira
 • Rizici od anestezije

Kontrole


Možda ćete morati da ponovite postupak jednom ili više puta. Ovo zavisi od uzroka i obima suženja. Ponovljene procedure mogu prouzrokvati da se dilatacija odvija sporije. Ovo smanjuje rizike postupka.

Ako je vaša striktura uzrokovana refluksnim ezofagitisom, verovatno ćete morati da uzimate lekove za lečenje tog stanja. Vaš lekar će vam dati sve informacije.

Kada da pozovete lekara


Odmah pozovite svog lekara ako imate bilo šta od sledećeg nakon procedure:

 • Temperatura 38,0°C
 • Bol u grudima
 • Probleme sa gutanjem
 • Povraćanje krvi ili materijala koji liči na talog kafe
 • Krvarenje
 • Crna, katranasta ili krvava stolica

Stentiranje jednjaka

Stent za jednjak je cev koja se postavlja u jednjak kako bi blokirano područje bilo otvoreno tako da pacijent može progutati meku hranu i tečnost. Stentovi jednjaka su napravljeni od metalne mreže, plastike ili silikona i mogu se koristiti u lečenju kancera jednjaka.

Stentianje jednjaka se može odvijati pod opštom anestezijom ili sedacijom. Ako se odvija pod opštom anestezijom, prespavaćete proceduru i nećete osećati bol. Ako se odvija pod sedacijom, dobićete lekove koji će vas učiniti opuštenim i pospanim. Lekar može sedirati područje na kojem se intervencija izvodi tako da nećete osećati mnogo bola.

Tokom procedure, hirurg postavlja dugačku, tanku cev (kateter) niz zadnji deo vaših usta i u vaš jednjak. Zatim, hirurg postavlja preklopljenu šuplju cev (stent) preko katetera u ispravan položaj preko blokade. Stent se širi uz zidove vašeg jednjaka, dajući podršku. Zatim hirurg uklanja kateter i ostavlja stent na mestu.


Zašto bi mi mogla biti potrebna procedura stentiranja jednjaka

Možda će vam trebati stent jednjaka zbog brojnih zdravstvenih problema. Tradicionalno, lekari su najčešće koristili stentove jednjaka za lečenje raka jednjaka. To je i dalje najčešći razlog. Ali ovi stentovi se takođe koriste za lečenje:

 • Raka gornjeg dela želuca
 • Suženje jednjaka jer ga kancer (kao što je rak pluća) ili uvećani limfni čvorovi potiskuju spolja
 • Suženje jednjaka od čira
 • Suženje jednjaka od tretmana zračenjem
 • Nenormalan otvor između traheje i jednjaka
 • Rupa u jednjaku

Bilo koji od ovih zdravstvenih problema može izazvati disfagiju. Disfagija je ozbiljna jer može dovesti do aspiracije. Tokom aspiracije, u pluća udišete hranu i sadržaj želuca. To može dovesti do komplikacija poput upale pluća. Disfagija takođe smanjuje kvalitet vašeg života. Stent za jednjak može pomoći u ublažavanju ovih problema.


Čak i ako imate rak jednjaka, možda vam neće trebati stentiranje jednjaka. U nekim slučajevima, vaš leakar može umesto toga da leči vaš kancer hirurški ili hemoterapijom. Ako ovi postupci ne daju rezultat stentiranje jednjaka može biti druga opcija. U drugim slučajevima, cev za gastrostomiju ili cev za jejunostomiju može imati više smisla za vas. Ove cevi idu pravo od spoljašnjeg abdomena do stomaka ili tankog creva. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim vašim izborima lečenja.


Koji su rizici stentiranja jednjaka


Procedure za stentovanje jednjaka su relativno bezbedne. Ali oni ponekad uzrokuju probleme kasnije. To može uključivati:

 • Bol u jednjaku
 • Krvarenje (obično blago)
 • Novu rupu u jednjaku (retko)
 • Pomeranje stenta
 • Rast tumora u stent
 • Gastroezofagealni refluks (GERB ili žgaravica)

Takođe postoji rizik da će vam biti potrebna ponovljena procedura zbog jedne od ovih komplikacija. Vaši sopstveni rizici mogu varirati u zavisnosti od prirode vašeg problema sa jednjakom, drugih zdravstvenih problema i vrste stenta koji se koristi. Razgovarajte sa svojim lekarom o svim vašim brigama.