Postavljanje AV fistule za hemodijalizu

Šta je hemodijaliza

Hemodijaliza je terapijska procedura u kojoj krv prolazi kroz specijalni filter u specijalnoj mašini i na taj način se prečišćava od toksičnih materija i viška tečnosti. Ova procedura se primenjuje kod pacijenata sa bubrežnom insuficijencijom teškog stepena, kod kojih bubrezi više nisu u mogućnosti da obavljaju svoju funkciju.

Zdravi bubrezi funkcionišu kao filteri za oslobađanje organizma od viška vode i toksične supstance, a da u organizam vraćaju vitamine, aminokiseline, hormone, neke minerale i druge bitne supstance. Između ostalog na ovaj način bubrezi pomažu u regulaciji krvnog pritiska i homeostazi bitnih elektrolita. poput kalijuma, natrijuma i kalcijuma, u krvi.

Kada bubrezi ne funkcionišu pravilno, to utiče na ceo organizam i telu je potrebna spoljna pomoć – hemodijaliza.

 

Šta je AV fistula – arteriovenska fistula

AV fistula (arterio-venska fistula) je hirurški izveden spoj između arterije i vene i predstavlja trajni vaskularni pristup za pacijente koji su na hemodijalizi. Obično se pravi između arterije i vene ruke, ali nekada može biti i u predelu noge.

Kod AV fistule krv direktno prelazi iz arterije u venu i na taj način se povećava pritisak i protok krvi korz venu, koji su neophodni za adekvatnu hemodijalizu.

Arteriovenska fistula je najčešći tip vaskularnog pristupa kod pacijenata na hemodijalizi jer traju duže I manje su sklone infekciji i trombozi u odnosu na druge vrste vaskularnog pristupa.

Kako izgleda intervencija postavljanja AV fistule za hemodijalizu

Pre započinjanja same intervencije neophodno je proveriti stanje krvnih sudova, tj da li su dovoljno zdravi I mogu da podrže kreiranje AV fistule. Ovo se utvrđuje fizikalnim pregledom I pomoću ultrazvučnog pregleda krvnih sudova, a nekada je potreban I angiogram.

Dobićete lokalni anestetik u mesto na kome će se kreirati AV fistula, potom će vaš doctor napraviti mali rez na koži zatim će napraviti hiruršku vezu između arterije I vene. Da bi se novoformirana AV fistula upotrebila kao vaksularni pristup za hemodijalizu potrebno je da prođe nekoliko meseci

 

Kako se pripremiti za intervenciju

Bitno je da naglasite vašem doktoru ukoliko uzimate lekove protiv zgrušavanja krvi.

Minimum 24h pred intervenciju zabranjeno je konzumiranje alkoholnih pića, večera pred intervenciju treba da bude lagana, a nakon ponoći unosite samo tečnost. Na dan procedure popijte samo one lekove koje vam je doktor rekao da uzmete uz malu količinu vode.

Poželjno je da neko bude sa vama ko bi mogao da vas odvede kući nakon intervencije jer se ne preporučuje da vozite nakon intervencije zbog dejstva anstezije i analgetika.

 

Oporavak nakon intervencije

 

Nakon ove procedure nije potrebno noćenje u bolnici tako da uglavnom već istog dana možete otići kući. Doktor ili medicinsko osoblje će vam objasniti kako je potrebno da se ponašate tog dana i narednih nekoliko dana. Potrebno je da držite ruku u podignutom položaju da bi se smanjio otok i bol na mestu pristupa. Lekar će vam prepisati i lekove protiv bolova.

 

 

Komplikacije

 

  • Lokalne komplikacije: krvarenje, venska hipertenzija, formiranje aneurizme, pseudoaneurizme ili megafistule, infekcija, neuropatija, stenoza ili tromboza krvnog suda
  • Primarni otkaz AV fistule
  • Ishemija i drugi sistemski problem, ishemična neuropatija

 

Nega AV fistule kod kuće

Bitno je da vodite računa o pristupnom mestu I da ga zaštitite. Kožu oko pristupnog mesta je potrebno redovno prati sapunom I toplom vodom. Redovno proveravajte izgled kože, ukoliko primetite crvenilo ili toplotu obavezno se javite lekaru, jer to mogu biti prvi znakovi infekcije.

 

Početna » Usluge » Interventne procedure » Postavljanje AV fistule za hemodijalizu