Angio sala

Angio-sala Puls kardiološkog centra

Angio-sala, Puls kardiološkog centra, otvorena je za pacijente koji imaju kardiovaskularne probleme. Angio-sala služi i bolesnicima sa slabom cirkulacijom u nogama ili onima koji su pretrpeli šlog.

Tim lekara i medicinskog osoblja obučenih za rad u angio-sali izvodi sve procedure iz interventne kardiologije, u cilju dijagnostike kardiovaskularnih bolesti, pružanja terapije i samih intervencija ukoliko za tim ima potrebe.

Broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti u našoj zemlji je u porastu. Uzrok smrti svake druge osobe u Srbiji su bolesti srca i krvnih sudova, podaci su Instituta za javno zdravlje “ Dr Milan Jovanović Batut ”. Od oko 1.000 pacijenata sa infarktom i predinfarktnim stanjem polovini je potrebna koronarografija.

Oprema u Angio-sali

U Puls kardiološkom centru postavljena je potpuno integrisana vaskularna sala koja kombinuje hiruršku sterilnost i savremenu opremu i povezanu radnu stanicu sa post-procesnim i skladišnim objektom.

Angio-sala:

Kardiovaskularne interventne procedure

Neurološke interventne procedure

Digestivne intervnetne procedure

Urološke intervnetne procedure

Ginekološke intervnetne procedure

Značaj rada Angio-sale

Otvaranje i opremanje angio-sale Puls kardiološkog centra za naše pacijente znači brzu i jasnu dijagnostiku koronarnih bolesti. Pregledi i intervencije se zakazuju istog dana, bez čekanja, jer se kod odlaganja kardiovaskularnih intervencija stanje pacijenta uglavnom pogoršava (kod infarkta je najvažnija brzina).

Kratko vreme od zakazivanja do intervencije

Naše usluge (od zakazivanja pregleda do same intervencije) pacijentima pružamo u najkraćem vremenskom roku što je potpuno suprotno ustaljenoj praksi u državnim bolnicama gde na preglede i intervencije čeka na hiljade pacijenata.

U Angio sali Puls kardiološkog centra se uspešno izvodi veliki broj dijagnostičkih i terapijskih procedura, kako hitnih tako i elektivnih: koronarografija, angiografija perifernih i visceralnih arterija, ugradnja stentova, balon angioplastika, perikardne punkcije, ugradnja filtera u donju šuplju venu u cilju sprečavanja plućne tromboembolije, sklerozacija vena, ugradnja pejsmekera (pace-makera – privremnih i stalnih spoljašnjih vodiča srčanog ritma), elektrofiziološke procedure, radiofrekventna ablacija, krio ablacija.

Faktori rizika za pojavu kardiovaskularnih oboljenja

Brojni su faktori rizika koji utiču na pojavu kardiovaskularnih oboljenja, pre svega pušenje, povišen arterijski krvni pritisak, prekomerna težina, fizička neaktivnost, nasledni faktor, povišen holesterol ali i stres.

Danas imamo sve mlađe bolesnike sa akutnim koronarnim sindromom i više nije retkost da se zbrinjavaju pacijenti mlađi od 30 godina koji su doživeli infarkt.

Veoma je važna sekundarna prevencija za one koju su preživeli infarkt, kako se nešto slično ne bi ponovilo. Preporuke takvim pacijentima su da modifikuju način života, redukuju telesnu težinu, da se zdravo hrane, da jedu nisko kaloričnu hranu, redovno vežbaju, uvedu restrikcije soli (manje od tri grama dnevno). Osim primene zdravih stilova života, sekundarna prevencija, podrazumeva redovne kontrole i primenu savremenih lekova koji značajno poboljšavaju prognozu preživljavanja pacijenata.

Kako zakazati pregled kod interventnog kardiologa?

 

Vaš pregled kod izabranog lekara-kardiologa možete zakazati:

 

  • pozivom call centra Puls kardiološkog centra +381117555000
  • ukoliko niste iz Srbije putem e-maila info@pulskardioloskicentar.rs

Nakon zakazivanja i potvrde termina, dolazite na pregled u bolnicu sa svom medicinskom dokumentacijom koju imate. Pregledaće Vas lekar – kardiolog koji će nakon detaljno prikupljenih informacija, napraviti plan lečenja ili zahtevati dodatne analize (krvna slika, ultrazvuk, rendgen). Lekar odmah obaveštava pacijenta o eventualnoj terapiji, lečenju ili neophodnoj proceduri. Sve intervencije koje izvodimo u angio-sali obavljaju se u okviru jednog bolničkog dana.