Rendgen (RTG) Dijagnostika

Šta je rendgen?

Rendgensko snimanje, ili rendgenografija, predstavlja dijagnostički postupak koji koristi rendgenske zrake za stvaranje slika unutrašnjih struktura tela. Ovaj neinvazivni metod se široko primenjuje u medicinskoj dijagnostici kako bi se dobile informacije o tkivima i organima.

Prednosti rendgena

Evo nekoliko ključnih prednosti rendgenske dijagnostike:

 1. Brzina: Rendgenski snimci pružaju brzu dijagnostiku jer se slike mogu dobiti u realnom vremenu. Ova brza dostupnost informacija pomaže lekarima u hitnim slučajevima i donošenju trenutnih medicinskih odluka.
 2. Široka primena: Rendgen se može koristiti za pregled različitih delova tela, uključujući kosti, pluća, zglobove, organe abdomena i mnoge druge strukture.
 3. Niska cena: Rendgen je jeftinija metoda od magnetne rezonance (MR) i CT skenera, pritom je široko dostupan.
 4. Praćenje rezultata lečenja: Rendgenski snimci se često koriste za praćenje napretka lečenja, posebno kod pacijenata s povredama ili oboljenjima kostiju.
 5. Minimalna invazivnost: Rendgensko snimanje je neinvazivna, bezbolna metoda.

 Značaj rendgena

Napredak u tehnologiji rendgenskih snimaka ne samo da poboljšava dijagnostičke mogućnosti već i povećava udobnost pacijenata, smanjuje izloženost zračenju i olakšava rad medicinskog osoblja. Softveri za obradu slika sve više doprinose poboljšanju kvaliteta rendgenskih snimaka, čime se omogućava jasnija vizualizacija organa, tkiva i koštanih struktura, kao i lakše prepoznavanje patologija ukoliko ih ima. Zato se Rendgen i danas smatra veoma korisnom dijagnostičkom metodom koja najveći značaj i primenu nalazi u sledećim oblastima:

 • Dijagnostika i praćenje bolesti: Rendgensko snimanje omogućava vizualizaciju unutrašnjih struktura, što je ključno za dijagnozu različitih medicinskih stanja, uključujući prelome, tumore, infekcije i bolesti pluća.
 • Hirurško planiranje: Hirurzi često koriste rendgenske slike pri planiranju operacija, omogućavajući im precizniji pristup i smanjenje rizika tokom zahvata.
 • Praćenje toka lečenja: Rendgenske slike omogućavaju praćenje napretka bolesti ili povrede tokom vremena, što je važno za prilagođavanje terapije i procenu uspešnosti lečenja.
 • Rano otkrivanje bolesti: Rendgensko snimanje može pomoći u otkrivanju bolesti u ranoj fazi, što omogućava brže i efikasnije lečenje.

Delovi tela koji se najčešće snimaju na rendgenu

Rendgen glave (kraniogram)

Često se izvodi nakon povreda glave kao što su udarci, padovi ili saobraćajne nesreće kako bi se isključile frakture ili druge povrede. Ako postoji sumnja na prelom kostiju lobanje, rendgensko snimanje može pomoći u potvrdi dijagnoze i određivanju težine povrede. Snimanje glave često se radi kod glavobolje, vrtoglavice, gubitka svesti ili neuroloških ispada. Koristi se i za praćenje razvoja kostiju kod dece, posebno u slučajevima sumnje na patologije kostiju ili kranijalne anomalije.

Rendgen pluća

Poznat i kao rendgen grudnog koša, često se propisuje u slučaju respiratornih tegoba poput kašlja, otežanog disanja, bolova u grudima ili drugih problema s disanjem, pneumonije (zapaljenje pluća), bronhitisa, tumora pluća i procenu eventualnih promena u plućnoj cirkulaciji. Takođe se koriti za kontrolu i praćenje astme, hronične opstruktivne bolesti pluća (HOBP) i bolesti intersticijuma pluća. Pre nekih vrsta hirurških zahvata ili medicinskih postupaka rendgensko snimanje pluća može biti deo preoperativne procene kako bi se isključile potencijalne komplikacije ili nepravilnosti.

Rendgen grudnog koša

To je dijagnostički postupak koji se koristi za vizualizaciju struktura u grudnom košu, uključujući pluća, srce, kosti i dijafragmu. Koristi se za dijagnostiku trauma i frakture grudnog koša, bolesti pluća, a služi i kao deo procene srčanih problema, posebno za utvrđivanje veličine srca.

Rendgen abdomena – nativni snimak

Koristi se za vizualizaciju unutrašnjih struktura u abdomenu, uključujući organe poput želuca, creva, jetre, slezine i bubrega. Ovaj pregled se primenjuje u određenim kliničkim situacijama radi dijagnostike ili praćenja određenih stanja kao što su: bol u stomaku, blokade creva, kamen u bubregu ili druge strukturne abnormalnosti. Koristi se za otkrivanje i praćenje gastrointestinalnih problema, uključujući nadutost, prisustvo slobodnog gasa ili stranih tela u crevima.

Kada postoji sumnja na zatvor ili ileus (nedostatak normalnih pokreta creva), nativni snimak abdomena može pomoći u identifikaciji uzroka i određivanju stepena opstrukcije. Koristi se za praćenje hroničnih bolesti creva kao što su Kronova bolest i ulcerozni colitis. Nativni snimak abdomena može se primeniti nakon traume ili povrede trbušne šupljine kako bi se isključile moguće frakture kostiju, povrede unutrašnjih organa ili prisustvo slobodne tečnosti. Nakon abdominalnih operacija, može se koristiti za praćenje postoperativnih promena i identifikaciju eventualnih komplikacija.

Rendgen urotrakta – nativni snimak

Koristi se za vizualizaciju bubrega, uretre, mokraćne bešike i uretera. Koristi se pri postojanju sledećih simptoma: bol u abdomenu ili donjem delu leđa, učestalo mokrenje ili bolno mokrenje, krv u mokraći. Ovi simptomi mogu ukazivati na infekciju urinarnog trakta, prisustvo kamenja, tumora ili na druge poremećaje. Nativni snimak urotrakta može se preporučiti za praćenje kongenitalne anomalije. Pre hirurških intervencija u području urotrakta, lekar može preporučiti nativni snimak.

Rendgen paranazalnih šupljina

Može se preporučiti kako bi se dijagnostikovali sinusitis (upala sinusa), tumori, ciste ili drugih nepravilnosti u paranazalnim šupljinama i otkrili uzroci bola u licu ili glavi. Rendgenski snimak može pomoći u proceni anatomske strukture paranazalnih šupljina, što je korisno u planiranju hirurških zahvata ili drugih medicinskih intervencija kao i u u identifikaciji potencijalnih uzroka ponavljajućih upala sinusa, kao što su anatomske varijacije ili druge strukturalne promene.

Rendgenski snimak nosa (ap+ll) nosna kost, uključujući anteroposteriorni (AP) i lateralni (LL) snimak nosne kosti

Može pomoći u proceni eventualnih preloma nosnih kostiju ili drugih povreda, za analizu anatomskih promena i deformiteta nosa uključujući devijacije nosnog septuma ili drugih strukturalnih nepravilnosti, dijagostiku uzroka poteškoća sa disanjem, procenu prohodnosti nosnih prolaza, što je korisno u slučajevima gde postoji sumnja na opstrukciju, suženje ili na infekciju nosa. Pre nekih hirurških intervencija na nosu, lekar može preporučiti rendgenski snimak radi boljeg razumevanja anatomske strukture i planiranja hirurškog zahvata.

Rendgen kičme

Radi se kako bi se procenilo stanje kičmenog stuba. Ako postoji sumnja na povredu kičme usled nesreće, pada ili nekog drugog traumatskog događaja, rendgenski snimak može pomoći u dijagnozi preloma, dislokacija ili drugih ozbiljnih povreda. Rendgen se često koristi za procenu deformiteta kičme, kao što su skolioza (krivljenje kičme u stranu), lordoza (povećana krivina prema napred) ili kifoza (povećana krivina prema nazad).

Rendgenski snimak može se koristiti za procenu degenerativnih promena u kičmi, uključujući artritis, spondilozu ili druge degenerativne bolesti kičme. Neurološki simptomi kao što su trnci, slabost, gubitak osećaja ili druge manifestacije koje ukazuju na moguće kompresije nervnih struktura u kičmi takođe su indikacija za rendgen kičme.

Rendgen vratnog dela kičme (cervikalne kičme)

Obično se radi u cilju otkrivanja uzroka bola u vratu ili neuroloških ispada (trnci, slabost u rukama), traume, artritisa i degenerativnih promena u vratnom delu kičme.

Rendgen grudnog dela kičme (torakalna kičma)

Radi se radi otkrivanja uzroka bola u leđima, deformiteta i traume kičme. Rendgenski snimak može se koristiti za identifikaciju sumnjivih lezija ili tumora u grudnoj kičmi, što je posebno važno u dijagnostici i praćenju malignih procesa.

Rendgen krsnog dela kičme (lumbalna kičma)

Može se preporučiti za identifikaciju uzroka bola, uključujući prelome, degenerativne promene, hernije diska ili druge patologije.

Rendgen kostiju i zglobova

Metoda je izbora za identifikaciju preloma kostiju nakon povreda. Rendgenski snimak se može koristiti za procenu anatomije kostiju i zglobova kako bi se identifikovali eventualni deformiteti, uključujući skoliozu, ravna stopala ili druge strukturalne promene. Kod sumnje na artritis, rendgenski pregled može pomoći u otkrivanju karakterističnih promena u zglobovima, kao što su osteofiti (koštane izrasline), suženje zglobnog prostora ili erozije kostiju. Koristi se za dijagnozu bursitisa (upala bursi (mehurića sa sinovijalnom tečnošću) i tendinitisa (upala tetiva).

Onkološka obrada 11 snimaka

Radi se u cilju otkrivanja metastatskih promena na kostima, a na zahtev nadležnog specijaliste.

Kako da se pripremite za rendgeski pregled?

Priprema za rendgenski pregled varira u zavisnosti od vrste pregleda i dela tela koji će biti sniman. Sledite uputstva našeg medicinskog osoblja u vezi sa bilo kakvim posebnim zahtevima ili pripremama za vaš konkretni pregled.

 • Ako ste trudni ili sumnjate da ste trudni, obavezno obavestite medicinsko osoblje pre rendgenskog pregleda. Rendgensko zračenje može imati uticaja na plod, pa je važno uzeti u obzir ovu informaciju pri planiranju pregleda.
 • Pre pregleda skinite nakit, satove, kopče i druge metalne predmete koji bi mogli ometati snimanje ili izazvati artefakte na rendgenskim slikama. Nosite odeću koja ne sadrži metalne delove kako biste izbegli ometanje rendgenskog zračenja. Ukoliko se ne držite ovih preporuka, snimak neće biti precizan i lekar neće dobiti sve informacije koje su mu potrebne.
 • Ako imate alergije, posebno na kontrastne materijale koji se ponekad koriste, obavestite medicinsko osoblje unapred. Za određene vrste rendgenskih pregleda može biti potrebna posebna priprema. Na primer, za rendgensko snimanje probavnog trakta (stomaka) možda će vam biti potrebno kontrastno sredstvo.

Kako izgleda snimanje?

Tehničar će se potruditi da postavi pacijenta tako da se dobiju najbolje moguće slike. Zatim će zaštititi pacijenta olovnim prslukom kako se delovi tela koji se ne snimaju ne bi izlagali nepotrebnom značenju. Pacijent će dobiti uputstvo da miruje i zadrži određeni položaj tokom samog snimanja. Za postizanje najboljih rezultata, pacijent će možda morati da nekoliko sekundi zadrži dah. Ovo pomaže u smanjenju mogućnosti pokreta koji bi mogao da zamagli sliku. U nekim slučajevima, može biti potrebno snimiti deo tela iz različitih uglova kako bi se dobile preciznije dijagnostičke informacije.

Kako biste se osećali sigurno, naše osoblje neguje poseban odnos prema pacijentima:

 • Komunikacija sa pacijentom: Tokom postupka, komunikacija sa pacijentom je ključna. Osoblje će objasniti svaku fazu postupka, pružiti smernice i osigurati da pacijent bude informisan i oseća se sigurno.
 • Primenjivanje tehnika smanjenja anksioznosti: Rendgenski postupci mogu izazvati anksioznost kod nekih pacijenata. Naše osoblje je obučeno za tehnike smanjenja anksioznosti poput razgovora s pacijentom tokom postupka ili pružanja dodatnog vremena za pripremu.
 • Oprema za osiguravanje stabilnosti: Ako je potrebno, pacijentima se mogu pružiti odgovarajući jastuci, oslonci ili druge vrste opreme kako bi se održala stabilnost i udobnost tokom rendgenskog snimanja.
 • Ispunjavanje posebnih potreba: Osoblje uzima u obzir posebne potrebe pacijenata, uključujući trudnice, osobe s invaliditetom ili one s posebnim medicinskim zahtevima.

Tumačenje rezultata

Radiolozi analiziraju slike kako bi identifikovali anatomiju, procenili strukturu i potvrdili ili odbaciji sumnju na eventualne promene ili patologije. Na osnovu analize rendgenskih slika, radiolog priprema izveštaj koji sadrži opis nalaza i dijagnoze. Lekar koji je uputio pacijenta na rendgensko snimanje pregleda izveštaj i koristi ga za dalje lečenje pacijenta.

Vremenski okvir za dobijanje rezultata rendgenskog snimanja može varirati: u hitnim slučajevima rezultati mogu biti dostupni veoma brzo kako bi se omogućila brza medicinska intervencija. Kod rutinskih rendgenskih snimanja rezultat svakako stiže u istom danu.

Ograničenja rendgenskog snimanja

 1. Nema informacija o mekim tkivima: Rendgensko snimanje je posebno dobro za vizualizaciju kostiju, ali ne pruža detaljne informacije o mekim tkivima poput mišića, organa ili krvnih sudova. Metoda izbora za ove strukture je magnetna rezonanca (MR) ili CT skener.
 2. Ne koristi se tokom trudnoće: Iako se moderne rendgenske procedure obično primenjuju uz minimalnu dozu zračenja, izbegava se njihova primena tokom trudnoće kako bi se smanjila izloženost fetusa rendgenskom zračenju.
 3. Nisu pogodni za otkrivanje mekih tumora: Rendgenski snimci nisu idealni za otkrivanje malih ili mekih tumora, posebno u ranim fazama. Skener ili magnetna rezonanca često su efikasniji za ove svrhe.
 4. Ne pruža trodimenzionalni prikaz: Rendgenski snimci nude dvodimenzionalni prikaz struktura, što može otežati preciznu procenu nekih anatomskih karakteristika.