Pejsmejker Centar

Centar za pejsmejkere Puls kardiološkog centra je stvoren da prati i vodi pacijente sa pejsmejkerima pre, tokom i nakon implantacije. Pružanje niza sofisticiranih usluga, uključujući daljinsko praćenje putem telefona i posete klinici kako bi se osiguralo da je svaki pejsmejker pravilno programiran za svakog pojedinačnog pacijenta. Osoblje Puls kardiološkog centra takođe služi kao resurs za pacijente i njihove porodice, nudeći edukaciju i sigurnost tokom čitavog postupka.

Kome je potreban pejsmejker?

Ako vaše srce ne može samostalno da održi normalan ritam (aritmija) ili imate usporene otkucaje srca, možda ćete morati da ugradite pejsmejker. Ovi simptomi uključuju gubitak svesti, usporen rad srca tokom vežbanja ili ako vaše srce prestane da kuca na nekoliko sekundi. Električni test srca, poznat kao elektrofiziološka studija, može se obaviti kako bi se utvrdilo da li vam je potreban pejsmejker. Čak i ako imate spor otkucaj srca, pejsmejker možda nije najbolja opcija lečenja za vas.

Pejsmejker na ehokardigramu

Šta je pejsmejker?

Srčani pejsmejker je mali elektronski uređaj koji se nalazi ispod vaše kože, odmah ispod ključne kosti. Sastoji se od računara i baterije smeštene u metalnom kućištu. Jedan, dva ili tri vodiča ili žice povezuju pejsmejker sa vašim srcem. Tipični pejsmejkeri imaju jednu ili dve elektrode i jednostavno se možete uveriti da vaš otkucaj srca ne ide previše sporo. Neki pejsmejkeri koordiniraju rad pumpe bolesnog srčanog mišića kako bi omogućili da se pumpa više krvi sa svakim otkucajem. Poznati su kao „biventrikularni“ pejsmejkeri jer imaju elektrode u obe komore. Vaš lekar utvrđuje potrebu za ugradnjom pejsmejkera na osnovu vrste aritmije koju imate i ukupnog stanja vašeg srca.

Ugradnja pejsmejkera

Pre intervencije ugradnje pejsmejkera

Potrebno je da uradite analizu krvi u roku od 14 dana od vaše procedure. Bićete primljeni u dnevnu bolnicu Puls kardiološkog centra gde će se uraditi sve pripreme za intervenciju ugradnje pejsmejkera, koje podrazumevaju i tuširanje sa određenim sredstvima radi održavanja visokog stetepena higijene. Iskontrolisaće se svi vitlani paramteri i obaviti potrebna dijagnostika.

Od vas će se tražiti da ne jedete i ne pijete ništa posle ponoći dan pre procedure. Vaš lekar će vam dati konkretna uputstva o tome koje lekove, ako ih ima, treba da prestanete da uzimate pre intervencije. Ako vam nisu data konkretna uputstva, uzmite lekove kao i obično sa malom količinom vode. Nemojte pušiti ili koristiti duvanske proizvode 24 sata pre procedure.

Tokom intervencije ugradnje pejsmejkera

Na dan ugradnje pejsmejkera iz dnevne bolnice bićete prevedeni u posebno opremljenu Angio salu Puls kardiološkog centra. Medicinsko osoblje će vas pripremiti za proceduru postavljanjem posebnih lepljivih flastera na grudi i praćenjem srčanog ritma, nivoa kiseonika i krvnog pritiska. Koža na mestu gde će vam biti ugrađen pejsmejker biće očišćena. Dobićete intravenske (IV) lekove koji će vam pomoći da se osećate prijatnije i opuštenije, kao i antibiotike koji će smanjiti rizik od infekcije.

Osnovni delovi pejsmejkera su generator pejsmejkera i elektroda (žica). Većina pejsmejkera se ubacuje ispod kože odmah ispod ključne kosti na desnoj ili levoj strani grudi. Rez na koži je mali i ispod kože je napravljen džep za umetanje pejsmejkera i elektroda za pejsing.

Ugradnja pejsmejkera

Elektrode pejsmejkera se zatim ubacuju kroz venu i postavljaju unutar srca koristeći rendgenske zrake kao vodič. Generator pejsmejkera će biti priključen na ove elektrode.

Kada budu postavljeni, elektrode i pejsmejker će biti testirani. Kada vaš lekar potvrdi da rade ispravno, rez će biti zatvoren.

Nakon procedure ugradnje pejsmejkera

Nakon implantacije pejsmejkera, vratićete se u bolničku sobu i bićete nadgledani preko noći. Uputstva o tome kako da upravljate pejsmejkerom i da prilagodite lekove biće data i dogovorena sa vama i vašom porodicom pre nego što napustite bolnicu. Biće obezbeđena i pisana uputstva.

Implantacije pejsmejkera su izuzetno uspešne, sa stopama uspešnosti većim od 99% . Za sistem pejsmejkera sa 3 elektrode, stope uspeha su oko 97 procenata.

Rizici ugradnje pejsmejkera

Rizici od velikih komplikacija usled implantacije pejsmejkera su mali. Komplikacije mogu uključivati povrede krvnih sudova, srčanog mišića ili plućnog tkiva; komplikacije krvarenja; infekcija koja zahteva uklanjanje uređaja; i, izuzetno retko, smrt. Takođe postoji šansa da vaš uređaj pejsmejkera ima slučajni kvar komponenti. Ako se to dogodi, možda će biti potrebno zameniti generator pejsmejkera ili elektrodu.

Pacijent i lekar razgovaraju u ordinaciji

Kontrola pejsmejkera

Centar za pejsmejkere u kardiološkom centru Puls pruža sveobuhvatnu naknadnu negu za osobe sa pejsmejkerima koja uključuje naknadnu evaluaciju u centru i testiranje pejsmejkera. Naknadna nega je neophodna jer je važno osigurati da sve komponente pravilno funkcionišu i da je programiranje optimalno za vaše srce i zdravlje.

 

Srčani uređaji su postali izuzetno tehnološki složeni. Njihovo praćenje u redovnim intervalima može pružiti mnogo korisnih kliničkih informacija za poboljšanje života i kvaliteta svakog pacijenata. Praćenje otkriva kvarove baterije i na taj način produžava životni vek implantiranog srčanog uređaja. Pored toga, takvo praćenje otkriva rane probleme kao što je povremeni gubitak impulsa.

 

 

Provera baterije kako uređaj stari je posebno važna. Rutinsko praćenje pejsmejkera sastoji se od ličnih procena sa registrovanom medicinskom sestrom jednom ili dva puta godišnje – u to vreme preuzimamo informacije, vršimo tehničko testiranje i reprogramiramo ako je potrebno.

Veoma je važno da ne zaboravite da ponesete ID karticu pejsmejkera jer ona sadrži specifične informacije o vašem uređaju koje su potrebne prilikom kontrole uređaja. Karticu uvek treba da držite sa sobom.

Odvojite pola sata za svoju prvu posetu. Obezbedićemo edukaciju kao i sva uputstva za korišćenje pejsmejkera. Nakon što vaše rezultate protumači kardiolog, napravićemo izveštaj i podešavanje i kontrolu uređaja. Pored toga, imajte na umu da ako imate defibrilator ili biventrikularni uređaj, ti uređaji će biti provereni u ordinaciji lekara.

Svako ko ima srčani uređaj treba redovno da se kontroliše u dogovoru sa lekarom. Vaš pejsmejker će biti uz vas doživotno, a mi vam nudimo naše usluge tokom celog života.

Zašto izabrati Puls kardiološki centar za ugradnju i kontrolu pejsmejkera?

Puls kardiološki centar je jedan od vodećih medicinskih centara kada je u pitanju kardiologija. Puls kardiološki centar ima posvećeno osoblje stručnjaka koji se bave problemima srčanog ritma, profesionalno medicinsko osoblje, tim za upravljanje uređajima, i svi oni omogućavaju timski pristup u proceni stanja pojedinaca kojima je možda potreban pejsmejker. Na čelu Pejsmejker Centra nalazi se Profesor dr Siniša Pavlović – kardiolog, koji od 1986 godine svoju celokupnu profesionalnu karijeru vezuje za primenu Pejsmejker terapije, njenu implementaciju i unapređenje primene kroz rad u Pejsmejker centru Kliničkog Centra Srbije.

Najmoderniji kardiološki centar u zemlji

Puls je jedinstven kardiološki centar u regionu i nudimo sve usluge na jednom mestu, brzo i kvalitetno. Naš tim lekara sastavljen je od vrhusnkih stručnjaka iz zemlje i inostranstva koji se bave kompletnom kardiološkom dijagnostikom i izvode sve interventne procedure na srcu, karotidnim arterijama, aorti i perifernim krvnim sudovima. Puls kardiološki centar je lider u tehnologiji pejsmejkera i ovo iskustvo pruža dodatnu stručnost i veliku korist za negu naših pacijenata. Naš kardiološki program kreiran je po sistemu najuspešnijih kardioloških centara Holadnije i po tome smo prepoznati i u regionu. Naše iskustvo, moderna oprema i individualan prustup u rešavanju širokog spektra problema sa srčanim ritmom su razlog zašto smo lideri u svojoj oblasti.

 

Pozovite naš call centar 0117555000 za sve informacije ili nam pošaljite email na adresu info@pulskardioloskicentar.rs

Operaciona sala

Sva pitanja i odgovori u vezi sa pejsmejkerom

Šta da radim ako primetim da mi je na mestu reza gde je ugrađen pejsmejker crvenilo, otok ili da curi tečnost?

Ako primetite bilo koju od ovih promena, nemojte čistiti rez niti nanositi losion ili lokalni antibiotik. Molimo Vas da kontaktirate osoblje Puls kardiološkog Centra na 0117555000. Ove promene mogu ukazivati na infekciju.

 

Kada mogu da se vratim na posao?

Odluka o tome kada da se vratite na posao zasniva se na nekoliko faktora i o njoj treba razgovarati sa lekarom pre nego što budete otpušteni iz bolnice.

 

Šta ću osetiti kada pejsmejker radi?

Ne bi trebalo ništa da osećate. Sićušni električni impuls iz pejsmejkera niko ne bi trebalo da oseti.

 

Šta se dešava kada se isprazni baterija na pejsmejkeru?

Baterija vašeg pejsmejkera će se pratiti kroz rutinske preglede. Baterija pejsmejkera traje oko pet do sedam godina. Kada se baterija isprazni, bićete obavešteni i zakazaćemo Vam termin za zamenu generatora pejsmejkera. Zamena generatora pejsmejkera je generalno jednostavna ambulantna procedura. Vaš kardiolog će otvoriti kožni džep na pejsmejkeru i izvući kablove. Vodovi će biti testirani kako bismo bili sigurni da ispravno funkcionišu. Nakon testiranja, provodnici se povezuju sa novim generatorom pejsmejkera, a džep se zatvara. Cela intervencija često traje manje od sat vremena.

 

Da li pejsmejker može da spreči infarkt?

Ne, pejsmejker ne može sprečiti srčani udar. Srčani udar nastaje zbog blokade dotoka krvi u srce.

 

Koliki je rok trajanja pejsmejkera?

Baterija pejsmejkera obično traje oko pet do sedam godina. Životni vek pejsmejkera zavisi od toga koliko često se uređaj koristi i koliko je baterije potrebno da bi srce kucalo. Elektrode pejsmejkera mogu da traju 10 do 18 godina.

Doktorka drži pejsmejker u ruci

 

Da li pejsmejker tretira druge abnormalnosti srčanog ritma kao što je atrijalna fibrilacija, ili može da šokira moje srce kao defibrilator?

Pejsmejkeri ne leče brze ritmove iz gornje komore srca, kao što je atrijalna fibrilacija. Isto tako, oni ne leče brze ritmove iz donje komore srca, kao što su ventrikularna tahikardija ili fibrilacija. Pejsmejker ne šokira srce kao defibrilator.

 

Koji predmeti mogu da utiču na rad pejsmejkerom?

Ne postoji interakcija između mikrotalasne pećnice i pejsmejkera. Verovatnoća neželjenih interakcija kada koristite svoj mobilni telefon je prilično mala. Međutim, preporučujemo da razgovarate na suprotnoj strani pejsmejkera kada koristite mobilni telefon.

Kada prolazite kroz obezbeđenje aerodroma, važno je da obavestite bezbednosno osoblje da imate pejsmejker. Možda će od vas tražiti da im pokažete karticu defibrilatora, a mi vam preporučujemo da zatražite ručno pretraživanje.

Pejsmejker može biti osetljiv na alarmne sisteme protiv krađe koji se često nalaze u prodavnicama i javnim ustanovama. Ovi sistemi neće negativno uticati na pejsmejker ako prolazite kroz njih na normalan način bez zadržavanja.

Elektrolučno zavarivanje ili drugi uređaji koji mogu da emituju elektronske magnetne signale mogu ometati pejsmejkere. Ako imate hobije ili vaš posao uključuje interakciju sa uređajima koji mogu emitovati velika magnetna polja ili elektromagnetne smetnje, najbolje je da o tome razgovarate sa svojim lekarom pre nego što se vratite na posao.

Ne preporučujemo da se magnetna rezonanca – MRI uradi pacijentima koji imaju pejsmejker.

 

Kako možete da promenite podešavanja na mom pejsmejkeru?

Podešavanja pejsmejkera se mogu promeniti korišćenjem posebnog uređaja. Uređaj se postavlja na vaš pejsmejker i reprogramira ga. Ovo je bezbolan proces.

U okviru Puls kardiološkog centra, osim Pejsmejker centra, formirano je nekoliko centara izvrsnosti. Više informacija o našim ostalim Centrima možete dobiti klikom na linkove: