Endovaskularni tretman torakalne aorte

Aneurizma torakalne aorte – nenormalno ispupčenje u oslabljenom zidu aorte u predelu grudnog koša, može izazvati razne simptome i često opasne po život komplikacije. Zbog ozbiljnih rizika koje predstavlja, pravovremena dijagnoza i lečenje torakalne aneurizme su presudni.

Standardni hirurški tretman aneurizme torakalne aorte je saniranje aneurizme otvorenog grudnog koša, ali leakri Puls kardiološkog centra su u mogućnosti da leče mnoge aneurizme torakalne i torakoabdominalne (javljaju se u donjem delu torakalne aorte i gornjem delu trbušne aorte) minimalno invazivnim postupkom – endovaskularni stent graf.


Ova metoda zamenjuje ranije neizbežnu neurohiruršku operaciju aneurizmi krvnih sudova i predstavlja minimalno invazivnu terapijsku metodu.

Prednost je što se ovde izbegava rez – klasično otvaranje i oporavak nakon intervencije je značajno skraćen.

Šta je endovaskularni stent graft?

Endovaskularno – to znači da se operacija izvodi unutar vaše aorte pomoću tankih, dugih cevi nazvanih kateteri. Kroz male rezove u preponama, kateteri se koriste za vođenje i isporuku stent-grafta kroz krvne sudove do mesta aneurizme. Stent se zatim raspoređuje u oboleli segment aorte i „deli“ aortu poput rukava kako bi skrenuo tok krvi sa aneurizme.


Endovaskularni stent graft je cev od tkanine oslonjena na metalne žičane stentove (takođe nazvane skelom) koja pojačava slabo mesto u aorti. Čvrstim zaptivanjem područja arterijom iznad i ispod aneurizme aorte, graft omogućava prolazak krvi kroz njega bez pritiskanja na aneurizmu.

Sistem Valiant Captivia

U Puls kardiološkom centru ove intervencije izvode se pomoću najsavremenijeg sistema Valiant Captivia koji su razvili naši partneri, kompanija Medtronic.


Sistem Valiant Captivia izgrađen je na više od 19 godina iskustva u transplantaciji torakalnog stenta. Stent graft Valiant ima jedinstven, izdržljiv dizajn koji je fleksibilan, prilagođen je anatomiji pojedinačnog pacijenta i obezbeđuje tačno postavljanje.


 • Sinusoidni oblik i postavljanje nitinolskih opruga pružaju fleksibilnost i prilagodljivost.
 • Super-elastične nitinol opruge vrše aktivnu radijalnu silu kako bi poboljšale zaptivnost i prilagodljivost.
 • Hvatanje vrhova obezbeđuje kontrolisano raspoređivanje i precizno postavljanje u torakalnu aortu.
 • Ručka za otpuštanje vrha omogućava jednostavno okretanje i povlačenje za oslobađanje proksimalnih stentova.
 • Profil ukrštanja sličan je ili niži od ostalih torakalnih stentova.
 • Hidrofilni premaz olakšava isporuku stentova.
 • Jednostavan proces primene u samo tri koraka.

Ko je kandidat za endovaskularnu reparaciju grudne aneurizme

Možda ispunjavate uslove za endovaskularni stent graft ako torakalna aneurizma nije pukla i ako je aneurizma veličine 5 centimetara ili više.

Lekar može da utvrdi da li je tretamn aneurizme aorte najbolja opcija lečenja izvođenjem testova i snimanja koje mogu da uključuju:

 • Snimanje CT skenerom visoke rezolucije
 • Snimanje magnetnom rezonancom (MRI)
 • Angiografija (rendgen krvnih sudova)
 • Transezofagealna ehokardiografija (TEE) za snimanje ultrazvučnih slika vašeg srca iz jednjaka
 • Intravaskularni ultrazvuk

Fizičke karakteristike aorte i sama aneurizma aorte su veoma važne za određivanje da li je popravak endovaskularne aorte najbolji tretman.

 

Kako se izvodi intervencija lečenja aneurizme na grudnoj aorti

Vaš hirurg će napraviti male rezove na koži iznad femoralne arterije (velike arterije koja daje krv svakoj nozi) u preponama. Žica za vođenje provlači se kroz arteriju izvan područja torakalne aneurizme.


Korišćenjem rendgenskog navođenja hirurg ubacuje uređaj preko vodilice. Uređaj za stent-graft je ograničen unutar katetera da bi olakšao isporuku stent-grafta kroz vaše krvne sudove. Jednom kada se transplantat odvede do mesta aneurizme torakalne kosti, kateter se povuče ostavljajući stent-graft na željenom mestu. Stent-graft se zatim širi poput izvora kako bi se uklopio u zidove aorte sa obe strane aneurizme i omogućuje protok krvi kroz oslabljeni deo.


Jednom kada je stent-graft postavljen, krv protiče kroz graft, izbegavajući aneurizmu. Vremenom se aneurizma obično smanjuje usled preusmeravanja krvnog pritiska sa aneurizme.


Lekari Puls kardiološkog centra takođe koriste fenestrirane i razgranate endografte za lečenje složenijih torakalnih aneurizmi koje uključuju luk aorte i torakoabdominalne aneurizme (one koje zahvactaju aortu i u grudima i u abdomenu). Pored toga, razgranati i finiširani graftovi koriste se za proširenje torakalnih graftova kako bi se popravile one aneurizme koje uključuju sudove koji vode do creva ili mozga i ruku.

Za one pacijente sa opsežnom aortnom ili multiplom aneurizmom, najbolji pristup može zahtevati kombinaciju otvorene hirurgije i endovaskularne intervencije. Ova kombinovana terapija naziva se hibridnim pristupom.


Rizici endovaskularnog tretmana grudne aorte

Iako endovaskularna hirurgija smanjuje vreme oporavka na nekoliko dana, i dalje postoje potencijalni rizici. Moguće komplikacije endovaskularne popravke uključuju:

 • Curenje krvi oko grafta, poznato pod nazivom „endoleak“
 • Pomeranje ili migracija grafta od prvobitnog postavljanja
 • Fraktura stenta

Dodatne retke, ali ozbiljne komplikacije uključuju:

 • Paralizu
 • Odloženu rupturu aneurizme
 • Infekciju

Vaš hirurg će sa vama razgovarati o prednostima i potencijalnim rizicima postupka.

Prednosti minimalno invazivnog lečenja grudne aorte

Endovaskularni tretman grudne aorte je generalno manje bolna procedura i ima manji rizik od komplikacija od tradicionalne hirurgije jer su rezovi manji. Minimalno invazivno lečenje aneurizme grudne aorte takođe vam omogućava da ranije napustite bolnicu i brže se oporavite.

Oporavak nakon endovaskularnog tretmana torakalne aneurizme

Vaš boravak u bolnici nakon endovaskularnog stent grafta je obično 2 do 3 dana. Iako će vam oporavak trajati manje vremena od oporavka od klasične operacije grudne aneurizme, rana ograničenja su slična i uključuju:

 • Bez vožnje dok vam lekar to ne odobri (obično 1-2 nedelje nakon postupka i ako više ne uzimate lekove protiv bolova)
 • Nema kupki dok rezovi na preponama ne zarastu; tuševi i sunđeraste kupke oko reza su dozvoljeni
 • Izbegavajte dizanje tereta više od 10 kilograma otprilike 4 – 6 nedelja nakon postupka
 

Doći ćete na kontrolu u roku od mesec dana od postupka. Naknadni testovi snimanja obaviće se 1 i 6 meseci nakon postupka kako bi se utvrdilo da stent još uvek funkcioniše i da se nalazi na odgovarajućem mestu. Ako se aneurizma smanjuje i ne nađu se nikakvi problemi, vaši sledeći testovi će se obavljati svake godine.

Nakon endovaskularnog tretmana aneurizme, preporučuje se usvajanje istog načina života zdravog za srce koji vode drugi pacijenti sa srčanom hirurgijom. Naš zdravstveni tim može vam pružiti više informacija.

 

Više informacija o grudnoj aneurizmi i lečenju u Puls kardiološkom centru

Ako su vam potrebne dodatne informacije ili želite da zakažete pregled u Puls kardiološkom centru, možete nas kontaktirati na broj: +381117555000 ili možete online zakazati pregled.