Centar za aterosklerozu

Centar za aterosklerozu u Puls kardiološkom centru formiran je kako bi pacijenti u Srbiji, brzo i bez čekanja, na jednom mestu proverili zdravlje srca i krvnih sudova i saznali da li boluju ili imaju rizik od obolevanja od ateroskleroze. Pacijenti veoma brzo pored dijagnostike dobijaju i informacije o neophodnom lečenju i vrsti terapije.

Ateroskleroza je oboljenje arterijskih krvnih sudova koje zahvata sva vaskularna korita i karakteriše se zadebljanjem i otvrdnućem arterijskog zida.

U Puls kardiološkom centru, koristeći sva neophodna dijagnostička sredstva i testove, u mogućnosti smo da postavimo dijagnozu u roku od 2 sata.

Zašto treba da pregledate krvne sudove?

Jednostavnim pregledima u Centru za aterosklerozu sprečavamo ili lečimo komplikacije kao što su infarkt miokarda, angina pectoris, moždani udar, tromboza…

Šta prikazuje ultrazvučni kolor doppler?

Kolor dopler je bezbolna i neinvazivna dijagnostička metoda. Primena dopplera je višestruka u kod svih organa koji su prožeti krvnim sudovima. UZ Kolor doppler krvnih sudova može uočiti: suženje, začepljenje i proširenje krvnih sudova koje može ili već jeste dovelo do veoma ozbiljnih stanja i po život opasnih.

Ne postoji tačan podatak o broju obolelih od ateroskleroze u Srbiji, ali ako se uzme u obzir da svaka druga odrasla osoba ima problem sa povišenim krvnim pritiskom, koji je posledica ateroskleroze, onda je jasno koliko je važno osnivanje Centra za aterosklerozu.

Osnivanje Centra za aterosklerozu bilo nam je važno iz dva razloga:

 • Prevencija: Ukoliko u porodici postoji istorija oboljevanja od ateroskleroze, pacijent bi trebalo, čak i ako nema simptome ateroskleroze, da proveri zdravlje srca i krvnih sudova. Potrebno je bar jednom godišnje preventivno uraditi osnovne analize krvi, kao što su kompletna krvna slika, holesterol, trigliceridi, nivo šećera u krvi. Takođe u dijagnostici se koriste i ultrazvučni pregledi karotidnih arterija, srca, aorte kao i gornjih i donjih ekstremiteta.

Kardiolozi Puls kardiološkog centra takođe će prilikom pregleda svakom pacijentu dati savete kako da smanje faktore rizika od oboljevanja. Među njima su saveti o pravilnoj ishrani bez prekomernog unošenja masnoća i šećera, fizička aktivnost, regulisanje telesne težine i krvnog pritiska, ostavljanje cigareta.

 • Lečenje: Najvažnije je lečenje ateroskleroze usmereno na sprečavanje ili lečenje komplikacija kao što su infarkt miokarda, angina pectoris, moždani udar, tromboza…

Centar za aterosklerozu  – tri paketa usluga

Centar za aterosklerozu okuplja tim eminentnih stručnjaka kardiologa, interventnih kardiologa, radiologa, anesteziologa, endokrinologa i nutricionista koji će svakom pacijentu u najkraćem roku pružiti najkvalitetniju medicinsku uslugu. Načelnik Centra je dr Svetislav Mališić – kardiolog koji poseduje višedecenijsko iskustvo u dijagnostici i lečenju kardioloških oboljenja.

U cilju prevencije i lečenja ateroskleroze u Centru se obavljaju tri paketa usluga. 

Ateroskleroza – Osnovni paket

 • Laboratorijske analize
 • EKG
 • UZ srca
 • Doppler krvnih sudova vrata
 • Pregled endokrinologa
 • Pregled kardiologa

Laboratorija: VLDL, TC/H, NHDL, eGFR, Glukoza, Ukupni holesterol, Trigliceridi, HDL holesterol, GGT, Kreatin, Natrijum, Kalijum, LDL Holesterol

CENA PAKETA: 16.800 dinara

Pregled kardiologa: I pored vrhunske tehnologije u dijagnostici kardiovaskularnih oboljenja kojom je opremljen Puls kardiološki centar, klinički pregled ostaje glavno sredstvo početne dijagnostike. Pregled je bezbolan, nije potrebna nikakva priprema, ne koriste se nikakvi invazivni instrumenti (uobičajeno se koristi stetoskop, tenziometar). Kardiološki pregled traje prosečno oko 20-30 minuta a po potrebi i duže.

EKG: Elektrokardiografija (EKG) je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca. Ovom metodom mogu se otkriti različita oboljenja srca, pa i loša prokrvljenost krvnih sudova kao posledica ateroskleroze. Snimanje traje nekoliko minuta, a lekar odmah ima uvid u rezultate. 

UZ srca: Ehokardiografija ( ultrazvuk srca ) jedna je od najčešće korišćenih dijagnostičkih procedura u kardiologiji. Ovom metodom se može dobiti veliki broj informacija uključujući  veličinu i oblik srca, lokalizaciju i veličinu oštećenja srčanog tkiva, izgled srčanih valvula (zalistaka).

Doppler krvnih sudova vrata: Kolor dopler kao bezbolna dijagnostička metoda ima višestruku primenu u medicinskoj dijagnostici svih organa koji su prožeti krvnim sudovima. Kolor doppler krvnih sudova vrata može uočiti: suženje, začepljenje i proširenje krvnih sudova vrata, koje mogu da budu uzrok moždanog udara.

Pregled endokrinologa: Endokrinološki pregled je neinvazivan i bezbolan pregled koji omogućava endokrinologu da dijagnostikuje ili prati bolesti i poremećaje žlezda sa unutrašnjim lučenjem. Poremećaj u radu štitne žlezde, nadbubrežne žlezde, pankreasa mogu da utiču na razvoj bolesti srca.

Laboratorijske analize: Provera krvne slike koju takođe pacijent može da obavi u Puls kardiološkom centru, daće uvid kardiologu o važnim parametrima kao što je nivo lošeg holesterola, šećera, triglicerida. Povišeni nivoi navedenih parametara,  mogu da ukazuju na razvoj aterosklerotičnih plakova u krvnim sudovima. 

Ateroskleroza – Prošireni paket

Ukoliko je potrebno, kardiolog će, pored osnovnog paketa pregleda, predložiti i dodatni pregled  – doppler donjih ekstremiteta.

Kolor doppler arterija nogu je pregled koji omogućava uvid u stanje krvnih sudova nogu, odnosno da li ima suženja, začepljenja i proširenja.

Prošireni paket obuhvata:

 • Laboratorijske analize 

Laboratorija: VLDL, TC/H, NHDL, eGFR, Glukoza, Ukupni holesterol, Trigliceridi, HDL holesterol, GGT, Kreatin, Natrijum, Kalijum, LDL Holesterol

CENA PAKETA: 19.800 dinara    

Ateroskleroza – Prošireni paket 2

Da bi aterosklerozu što uspešnije lečili, u ovom paketu usluga je i pregled nutricioniste, koji će na osnovu laboratorijskih analiza predložiti i način ishrane shodno stanju svakog pacijenta.   

 • Laboratorijske analize
 • EKG
 • UZ srca
 • Doppler krvnih sudova vrata
 • Doppler donjih ekstremiteta
 • Pregled endokrinologa
 • Pregled specijaliste za ishranu
 • Pregled kardiologa

Laboratorija: VLDL, TC/H, NHDL, eGFR, Glukoza, Ukupni holesterol, Trigliceridi, HDL holesterol, GGT, Kreatin, Natrijum, Kalijum, LDL Holesterol

CENA PAKETA: 25.700 dinara

O samoj aterosklerozi kao oboljenju savremenog čoveka, simptomima, lečenju i komplikacijama čitajte OVDE

U okviru Puls kardiološkog centra formirano je nekoliko centara izvrsnosti. Više informacija o našim Centrima možete dobiti klikom na linkove:

Centar za bol u grudima

Centar za vrtoglavice

Centar za glavobolje

Centar za moždani udar

Centar za aritmije

Centar za aterosklerozu

Pejskmejker centar