Ultrazvuk

Šta je ultrazvuk?

Ultrazvuk (ultrasonografija) je tehnika medicinskog slikanja koja koristi visokofrekventne zvučne talase kako bi se dobile slike unutrašnjih struktura tela. Ova tehnika omogućava neinvazivnu vizuelizaciju organa, tkiva i krvnih sudova, bez potrebe za upotrebom jonizirajućeg zračenja kao što je slučaj kod rendgenskog snimanja. Postupak se obično izvodi pomoću uređaja poznatog kao ultrazvučni skener ili ultrazvučni aparat. Skener emituje visokofrekventne zvučne talase u telo pacijenta, a zatim beleži odraz tih talasa kada se odbijaju od različitih unutrašnjih struktura. Ove informacije se obrađuju kako bi se stvorile slike koje lekar može koristiti za dijagnozu i procenu zdravstvenog stanja pacijenta.

 

Dopler ultrazvuk (Doppler sonografija) je specijalna vrsta ultrazvučne tehnike koja omogućava procenu protoka krvi kroz krvne sudove. Osim što pruža statičke slike unutrašnjih organa, Dopler ultrazvuk može detektovati i meriti brzinu i smer kretanja crvenih krvnih zrnaca u arterijama i venama. Kada se zvuk reflektuje od pokretnih objekata, kao što su crvena krvna zrnca, frekvencija zvuka se menja u odnosu na frekvenciju zvuka koji je poslat. Ova promena frekvencije se koristi za izračunavanje brzine i smera protoka krvi u arterijama i venama. Dopler ultrazvuk obično prikazuje jednobojne slike (najčešće crvene i plave) koje predstavljaju smer protoka krvi i brzinu.

 

Kolor dopler (Kolor-Dopler sonografija) je naprednija tehnika koja koristi Dopler efekat za vizualizaciju protoka krvi u krvnim sudovima u boji. Pored informacija o brzini i smeru protoka krvi koje se dobijaju iz običnog Dopler ultrazvuka, Kolor Dopler dodaje vizualnu komponentu. Na ekranu se prikazuju slike u boji koje označavaju različite smerove protoka krvi. Na primer, krv koja se kreće prema ultrazvučnom sondi prikazuje se crvenom bojom, dok krv koja se kreće od sonde prikazuje se plavom bojom. Kombinacijom ovih boja, lekar može lako identifikovati normalan ili abnormalan protok krvi.

 

Ultrazvuk je bezbedan, bezbolan i neinvazivan postupak, pa se često koristi kao prvi korak u dijagnostici pre nego što se razmatraju druge, invazivnije metode slikanja ili procedure. Međutim, ima i svoje ograničenja, jer ne može prodreti kroz kosti ili vazduh, pa se ne može koristiti za vizualizaciju unutrašnjih struktura koje su prekrivene kostima, poput mozga ili pluća. Takođe, kvaliteta slike može biti ograničena kod osoba sa prekomernom telesnom masom ili prisustvom gasa u crevima. U tim situacijama, moguće je da lekar preporuči druge metode slikanja, kao što su računarska tomografija (CT) ili magnetna rezonanca (MR).

Zašto se izvodi ultrazvuk?

Ultrazvuk se izvodi iz više razloga u medicini zbog svoje široke primenljivosti i bezbednosti. Evo nekoliko glavnih razloga zašto se izvodi ultrazvučni pregled:

Dijagnostika i procena stanja organa

Ultrazvuk se koristi za pregled različitih organa, kao što su srce, jetra, slezina, bubreg, štitna žlezda, dojke, testisi, prostate, maternica i jajnici, kako bi se identifikovale eventualne promene, ciste, tumori, upale i drugi problemi.

Pregled trudnoće

Ultrazvuk je neophodan alat za praćenje razvoja fetusa tokom trudnoće. Omogućava lekarima da procene veličinu i položaj fetusa, otkriju moguće anomalije, procene protok krvi kroz posteljicu i prate opšte zdravlje trudnice i njenog nerođenog deteta.

Praćenje krvnih sudova

Ultrazvuk se koristi za procenu protoka krvi kroz arterije i vene. Ovo je posebno korisno kod osoba sa kardiovaskularnim bolestima ili stanjima kao što su proširene vene, tromboze ili suženja arterija.

Upravljanje intervencijama

Ultrazvuk se može koristiti kao vodič tokom nekih medicinskih intervencija, kao što su biopsije (uzimanje tkiva za analizu), drenaža apscesa, vođenje igle za injekcije i slično. To omogućava preciznost i smanjuje rizik od oštećenja okolnih struktura.

Praćenje razvoja i lečenja

Ultrazvuk može biti koristan za praćenje efekata terapije, poput tretmana tumora ili cista, i pružiti informacije o napretku u lečenju.
Otkrivanje problema u mekim tkivima: Ultrazvuk može otkriti upalne procese, apscese, ciste i druge promene u mekim tkivima koje se ne vide na standardnim rendgenskim snimcima.

Koje vrste ultrazvučnog pregleda se najčeše rade?

 
Postoje različiti tipovi ultrazvuka, a svaki od njih se koristi za specifične svrhe u medicini:

Ultrazvučni pregled srca

Ultrazvuk srca, poznat i kao ehokardiografija, je neinvazivna dijagnostička tehnika koja se koristi za vizualizaciju i procenu strukture i funkcije srca. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju srčane komore, srčane zalistke, srčane mišiće, krvne sudove i procene kako srce pumpa krv kroz organizam.
Ultrazvučni pregled srca se koristi za mnoge svrhe, uključujući:
 • Otkrivanje strukturnih anomalija srca.
 • Procenu veličine i funkcije srčanih komora.
 • Procenu stanja srčanih zalistaka i otkrivanje eventualnih zalistčkih problema.
 • Identifikaciju srčanih tumora ili krvnih ugrušaka.
 • Praćenje srčane funkcije i lečenja srčanih bolesti.
 • Otkrivanje i praćenje problema sa srcem u trudnica i novorođenčadi.

Kolor dopler krvnih sudova vrata

Kolor dopler krvnih sudova vrata je dijagnostički postupak koji koristi ultrazvuk i Dopler efekat kako bi se vizualizovali krvni sudovi u vratu i procenila cirkulacija krvi kroz njih. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju arterije i vene u vratnoj regiji i identifikuju eventualne problematične promene u protoku krvi.
 
Kolor dopler pregled krvnih sudova vrata se često primenjuje u sledećim slučajevima:
 • Procena cirkulacije u karotidnim arterijama kako bi se identifikovale eventualne suženja (stenoze) ili drugi problemi koji mogu povećati rizik od moždanog udara.
 • Procena venske cirkulacije u vratnoj regiji kako bi se identifikovale proširene vene (varikoziteti) ili drugi problemi u venskom sistemu.
 • Identifikacija krvnih ugrušaka (trombova) u krvnim sudovima vrata, što je važno za rano otkrivanje i sprečavanje komplikacija.

Kolor dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta

Kolor Dopler krvnih sudova nogu je dijagnostički postupak koji koristi ultrazvuk i Dopler efekat kako bi se vizualizovali krvni sudovi u nogama i procenila cirkulacija krvi kroz njih. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju arterije i vene u donjim ekstremitetima i identifikuju eventualne problematične promene u protoku krvi.

Kolor dopler krvnih sudova gornjih ekstremiteta

Kolor Dopler krvnih sudova ruku je dijagnostički postupak koji koristi ultrazvuk i Dopler efekat kako bi se vizualizovali krvni sudovi u rukama i procenila cirkulacija krvi kroz njih. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju arterije i vene u gornjim ekstremitetima i identifikuju eventualne problematične promene u protoku krvi.
 
Kolor Dopler pregled gornjih i donjih ekstremiteta se često primenjuje u sledećim slučajevima:
 • Procena protoka krvi u arterijama kako bi se identifikovale eventualne suženja (stenoze) ili blokade koje mogu uzrokovati problem sa cirkulacijom.
 • Procena protoka krvi u venama kako bi se identifikovali proširene vene (varikoziteti) ili problemi sa venama.
 • Identifikacija krvnih ugrušaka u krvnim sudovima ruku i nogu, što je važno za rano otkrivanje i sprečavanje komplikacija kao što su duboka venska tromboza ili plućna embolija.

Kolor dopler abdominalne aorte sa visceralnim granama

Kolor dopler abdominalne aorte sa visceralnim granama je dijagnostički postupak koji se koristi kako bi se vizualizovala abdominalna aorta i njeni glavni grane koje snabdevaju unutrašnje organe (visceralne organe) trbušne šupljine. 
 
Kolor Dopler krvnih sudova abdominalne aorte sa visceralnim granama može biti koristan za otkrivanje suženja, stenoza, aneurizmi, tromboza ili drugih patoloških promena u ovim krvnim sudovima. To je važno za pravovremeno otkrivanje potencijalno ozbiljnih stanja i sprovođenje odgovarajućeg lečenja.

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ultrazvuk štitne žlezde, poznat i kao ultrasonografija štitaste žlezde, je neinvazivna dijagnostička tehnika koja se koristi za vizualizaciju i procenu štitaste žlezde. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju veličinu, oblik, strukturu i eventualne promene u štitastoj žlezdi.
UZ štitne žlezde ima nekoliko primena:
 • Procena veličine i strukture štitaste žlezde
 • Otkrivanje cista, čvorova i drugih promena
 • Praćenje stanja štitaste žlezde tokom vremena, kao i za praćenje napretka i efikasnosti lečenja kod pacijenata sa određenim stanjima, kao što su bolesti štitaste žlezde.
 • Vodič za uzimanje tkiva (biopsiju) za dalju analizu i postavljanje tačne dijagnoze

Transabdominalni ultrazvuk

Ovo je najčešći tip ultrazvuka. Uz pomoć transabdominalnog ultrazvuka, ultrazvučna sonda postavlja se spolja na kožu abdomena pacijenta kako bi se pregledali unutrašnji organi, poput jetre, bubrega, slezine, materice, jajnika i bešike.
Ultrazvuk abdomena, urotrakta i male karlice je sveobuhvatan dijagnostički postupak koji kombinuje ultrasonografiju za vizualizaciju i procenu organa u trbušnoj šupljini, urinarnog sistema i reproduktivnih organa u karličnoj regiji.

Ultrazvuk abdomena

Ultrazvuk abdomena, poznat i kao ultrasonografija abdomena, je neinvazivna dijagnostička tehnika koja se koristi za vizualizaciju i procenu unutrašnjih organa u trbušnoj šupljini. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju organe kao što su jetra, žučna kesa, slezina, pankreas, bubrezi, bešika, creva i druge strukture abdomena.
UZ abdomena ima nekoliko primena:
 • Vizualizacija jetre: Ultrazvuk omogućava pregled jetre kako bi se otkrile promene u veličini, strukturi, masnoj infiltraciji, cistama ili tumorima.
 • Procena žučne kese i žučnih puteva: Ultrazvuk se koristi za pregled žučne kese i žučnih puteva kako bi se otkrile eventualne kamence, upale ili druge promene.
 • Pregled slezine: Ultrazvuk omogućava pregled slezine kako bi se identifikovale promene u veličini, strukturi ili eventualni tumori.
 • Procena pankreasa: Ultrazvuk se koristi za pregled pankreasa kako bi se otkrile eventualne promene, ciste ili tumor.
 • Pregled bubrega i bešike: Ultrazvuk omogućava pregled bubrega i bešike kako bi se otkrile eventualne promene u veličini, obliku, prisustvu kamenaca, tumora ili drugih problema.
 • Vizualizacija creva: Ultrazvuk može pomoći u otkrivanju eventualnih problema u crevima, kao što su divertikulumi, ciste, tumori ili upale.

Ultrazvuk urotrakta

Ultrazvuk urotrakta, poznat i kao ultrasonografija urinarnog trakta, je neinvazivna dijagnostička tehnika koja se koristi za vizualizaciju i procenu organa urinarnog sistema. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju bubrege, bešiku, uretere (cevčice koje povezuju bubrege i bešiku) i uretru (cevčicu koja vodi od bešike prema spolja).
 
Ultrazvuk urotrakta je čest dijagnostički postupak koji se koristi za procenu zdravlja urinarnog sistema:
 • Procena bubrežnih struktura: Ultrazvuk omogućava pregled bubrežne parenhima (unutrašnjeg tkiva bubrežnih organa), veličine, položaja i eventualnih promena, poput cista ili tumora.
 • Vizualizacija bešike: Ultrazvuk se koristi za pregled unutrašnjosti bešike kako bi se identifikovala eventualna zapaljenja, prisustvo kamenaca ili drugih patoloških promena.
 • Praćenje protoka urina: Pomoću Dopler ultrazvuka, lekari mogu proceniti protok urina kroz uretere i pratiti eventualne suženja ili blokade.
 • Otkrivanje problema u uretri: Ultrazvuk može pomoći u otkrivanju eventualnih suženja ili drugih problema u uretri.

Ultrazvuk male karlice

Ultrazvuk male karlice, poznat i kao ultrasonografija male karlice, je neinvazivna dijagnostička tehnika koja se koristi za vizualizaciju i procenu unutrašnjih organa male karlice kod žena i muškaraca. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju organa poput materice, jajnika, prostate, bešike, creva i drugih struktura u karličnoj regiji.
Ovaj tip pregleda ima nekoliko primena:
 • Procena reproduktivnih organa kod žena: Ultrazvuk omogućava pregled materice, jajnika i okolnih struktura. Ova tehnika je korisna za otkrivanje problema poput cisti, fibroida, tumora, upala ili drugih ginekoloških stanja.
 • Procena prostate kod muškaraca: Ultrazvuk se koristi za pregled prostate, što je posebno važno za otkrivanje potencijalnih problema kao što su uvećanje prostate, benigna hiperplazija prostate (BHP) ili karcinom prostate.
 • Vizualizacija bešike: Ultrazvuk omogućava pregled unutrašnjosti bešike kako bi se identifikovala eventualna zapaljenja, prisustvo kamenaca ili drugih patoloških promena.
 • Procena creva i drugih struktura: Ultrazvuk može pomoći u otkrivanju problema u crevima, kao što su divertikulumi, ciste, tumori ili upale.

Transvaginalni ultrazvuk

Ovaj tip ultrazvuka se primenjuje kod pregleda reproduktivnih organa kod žena. Ultrazvučna sonda se umetne u vaginu kako bi se omogućio bolji vizualni pregled materice, jajnika i okolnih struktura. Transvaginalni ultrazvuk se često koristi za rano otkrivanje trudnoće, praćenje problema sa reproduktivnim organima i praćenje razvoja fetusa u ranim stadijumima trudnoće.

Transrektalni ultrazvuk

Ovaj tip ultrazvuka se koristi za pregled prostate kod muškaraca. Ultrazvučna sonda se pažljivo umetne u rektum kako bi se dobila jasnija slika prostate i okolnih tkiva. Transrektalni ultrazvuk se koristi za rano otkrivanje problema sa prostatom, kao što su promene u veličini, tumori ili drugi patološki procesi.

Kolor dopler renalnih arterija

Kolor dopler renalnih arterija je dijagnostički postupak koji se koristi kako bi se vizualizovale i procenile arterije koje snabdevaju bubrege krvlju. Pregled renalnih arterija Kolor Dopler tehnikom može biti od posebnog značaja kod pacijenata sa hipertenzijom (povišenim krvnim pritiskom) ili sa sumnjom na stanja koja mogu uticati na bubrežnu cirkulaciju. 
Ovaj pregled omogućava procenu protoka krvi kroz renalne arterije i identifikaciju eventualnih suženja (stenoza) ili blokada koje mogu uticati na adekvatno snabdevanje bubrega krvlju. Takođe može pomoći u identifikaciji krvnih ugrušaka (tromboza) u renalnim arterijama, što je važno za rano otkrivanje i sprečavanje komplikacija.

Transkranijalni dopler (TCD)

Transkranijalni dopler je neinvazivni dijagnostički postupak koji koristi ultrazvuk i Dopler efekat za procenu cirkulacije krvi u mozgu i intrakranijalnim arterijama (arterijama unutar lobanje). Ovaj postupak omogućava da se prati protok krvi kroz krvne sudove u mozgu i identifikuju eventualne promene u cirkulaciji.
TCD se najčešće izvodi postavljanjem ultrazvučne sonde na određene tačke na glavi pacijenta, obično na skalp ili iza uha, kako bi se vizualizovali krvni sudovi u mozgu. Dopler efekat se koristi za merenje brzine i smera protoka krvi kroz te krvne sudove.
Ovaj pregled se može koristiti za:
 • Praćenje cirkulacije krvi u mozgu kod pacijenata sa moždanim povredama, moždanim udarima, cerebrovaskularnim bolestima, ili drugim neurološkim poremećajima.
 • Identifikaciju stenoze (suženja) ili okluzije (zatvaranja) krvnih sudova u mozgu.
 • Otkrivanje eventualnih embolija (krvnih ugrušaka) u intrakranijalnim arterijama.
 • Procenu reaktivnosti krvnih sudova mozga kod pacijenata sa cerebrovaskularnim poremećajima.
TCD je bezbolan, brz i siguran postupak koji pruža važne informacije o protoku krvi u mozgu, što je od suštinskog značaja za pravilnu dijagnozu i planiranje tretmana neuroloških stanja.

Ultrazvučni pregled dojki

Ultrazvučni pregled dojki, poznat i kao ultrasonografija dojki, je neinvazivna dijagnostička tehnika koja se koristi za vizualizaciju i procenu dojki. Ovaj postupak omogućava lekarima da detaljno pregledaju unutrašnje strukture dojki, uključujući žlezdano tkivo, ciste, tumore i druge promene.
Ovaj tip pregleda ima nekoliko primena:
 • Identifikacija cista u dojkama
 • Otkrivanje i praćenje tumora dojki
 • Praćenje u sklopu mamografskog skrininga
 • Vodič za uzimanje tkiva (biopsiju) za dalju analizu i postavljanje tačne dijagnoze

Kako se pripremiti za ultrazvuk?

Priprema za ultrazvuk zavisi od vrste pregleda koji se planira. Pre nego što se uputite na ultrazvučni pregled, uvek se obratite lekaru ili medicinskom osoblju kako biste se informisali o konkretnim smernicama za pripremu za vaš specifični pregled. Pravilna priprema pomoći će u obezbeđivanju tačnih rezultata i olakšati proces pregleda.

Evo nekoliko opštih smernica koje se odnose na većinu ultrazvučnih pregleda:

 • Informišite se o pregledu: Razgovarajte sa svojim lekarom ili medicinskim osobljem kako biste saznali šta tačno trebate da uradite pre ultrazvučnog pregleda. Oni će vam pružiti specifične smernice u skladu sa vrstom pregleda koji je zakazan.
 • Obavestite lekara o zdravstvenom stanju: Pre pregleda, obavezno obavestite svog lekara o svom zdravstvenom stanju, istoriji bolesti i svim lekovima ili suplementima koje uzimate. Ovo je važno kako bi lekar mogao uzeti u obzir sve relevantne informacije tokom pregleda.
 • Post praznog stomaka: U nekim slučajevima, kao što je ultrazvuk abdomena, moguće je da će vam biti potrebno postiti pre pregleda. To znači da ćete biti upućeni da ne jedete ništa ili ne pijete tečnosti nekoliko sati pre zakazanog termina. Ovo se obično odnosi na pregled organa poput jetre, žučne kese i pankreasa.
 • Nosite odgovarajuću odeću: Preporučljivo je nositi labavu i udobnu odeću koju možete lako skinuti ili pomeriti ako je potrebno pristupiti delu tela koji se pregleda. U nekim slučajevima, možda će vam biti ponuđena bolnička haljina tokom pregleda.
 • Uklonite nakit: Preporučuje se da uklonite sav nakit i metalne predmete pre ultrazvuka, jer mogu ometati kvalitet slike na ekranu.
 • Sledite uputstva: Ako vam je lekar dao posebne upute ili lekove koje trebate uzeti pre pregleda, budite sigurni da ih pažljivo sledite.
 • Opustite se: Ultrazvuk je neinvazivan i bezbolan postupak. Nema potrebe za posebnim pripremama u smislu uzimanja analgetika ili sedativa, osim ako vam ih je propisao lekar.

Kako radi ultrazvuk i kako se izvodi postupak?

Ultrazvuk (ultrasonografija) je dijagnostička tehnika koja koristi ultrazvučne talase visoke frekvencije kako bi se vizualizovali unutrašnji organi i strukture u telu. Ovi talasi ne mogu da se čuju ljudskim ušima jer su izvan opsega ljudskog sluha. Ultrazvuk se primenjuje u raznim medicinskim oblastima, uključujući dijagnostiku srca, trbušnih organa, urotrakta, reproduktivnih organa, mišićno-koštanog sistema i drugih struktura.
 
Postupak ultrazvuka se obično izvodi na sledeći način:
 1. Pacijent se postavlja u odgovarajući položaj: Pacijent će biti postavljen u odgovarajući položaj kako bi se olakšao pristup pregledanoj regiji. Na primer, za ultrazvuk abdomena, pacijent će ležati na leđima sa blago savijenim kolenima.
 2. Gel za ultrazvuk: Na kožu pacijenta će se naneti transparentni gel koji pomaže u prenosu ultrazvučnih talasa između kože i ultrazvučne sonde. Gel takođe eliminiše vazduh između sonde i kože, što omogućava bolju sliku na ekranu.
 3. Ultrazvučna sonda: Ultrazvučna sonda je uređaj koji se koristi za slanje i primanje ultrazvučnih talasa. Sonda će se postaviti na kožu pacijenta i pomerati se preko pregledane regije.
 4. Vizualizacija na ekranu: Kada se ultrazvučna sonda pomeri preko pregledane regije, ultrazvučni talasi prodiru u tkiva i odbijaju se od unutrašnjih organa i struktura. Ovi odjeci se zatim pretvaraju u slike koje se prikazuju na ekranu. Lekar ili ultrazvučni tehničar će pregledati ove slike kako bi procenili stanje pregledanih organa i struktura.
 5. Završetak pregleda: Nakon završetka pregleda, gel će biti očišćen sa kože pacijenta. Obično nema posebnih ograničenja nakon ultrazvučnog pregleda, tako da pacijent može nastaviti sa svojim uobičajenim aktivnostima odmah nakon postupka.
Ultrazvuk je bezbolan, neinvazivan i brz postupak koji se često koristi za vizualizaciju različitih organa i struktura u telu. To je siguran postupak bez izlaganja jonizirajućem zračenju, što ga čini posebno pogodnim za trudnice i decu. 

Koji su potencijalni rizici ultrazvuka?

Ultrazvuk (ultrasonografija) je opšte prihvaćena kao sigurna dijagnostička tehnika bez ozbiljnih rizika ili štetnih efekata. Evo nekoliko razloga zašto je ultrazvuk smatran bezbednim postupkom:
 • Ne koristi jonizirajuće zračenje: Ultrazvuk koristi zvučne talase visoke frekvencije, a ne jonizirajuće zračenje kao što je slučaj kod rendgenskih zraka ili kompjuterizovane tomografije (CT). To znači da pacijenti nisu izloženi štetnim efektima jonizujućeg zračenja tokom ultrazvučnog pregleda.
 • Neinvazivan je: Ultrazvuk se izvodi spolja, bez potrebe za ubacivanjem instrumenata u telo. To znači da nema potrebe za iglom, kateterom ili invazivnim postupcima, što smanjuje rizik od infekcije ili drugih komplikacija.
 • Bezbolan je: Ultrazvučni talasi su bezbolni i ne uzrokuju nelagodnost tokom pregleda.

Mogući rizici

Međutim, važno je napomenuti da su potencijalni rizici ultrazvuka minimalni, ali postoje neki manji faktori koji mogu biti uzeti u obzir:
 • Greške u interpretaciji: Rezultati ultrazvučnog pregleda mogu zavisiti od veštine i iskustva ultrazvučnog tehničara i lekara koji vrši pregled. Greške u interpretaciji mogu dovesti do netačne dijagnoze, ali su takve situacije retke.
 • Loša vizualizacija: Kod nekih pacijenata, ultrazvuk može biti otežan ako postoji višak masnog tkiva, gasa u crevima ili drugih faktora koji smanjuju vizualizaciju unutrašnjih organa.
Važno je da se ultrazvučni pregled izvodi od strane obučenog medicinskog osoblja i da se koristi adekvatna oprema kako bi se osigurala tačnost i pouzdanost rezultata. Uobičajeno, rizici povezani sa ultrazvukom su minimalni i većina pacijenata može se osećati sigurno tokom postupka. 

Šta rezultati ultrazvuka mogu pokazati?

Ultrazvučni pregled (ultrasonografija) može pružiti različite informacije o unutrašnjim organima i strukturama tela. Ultrazvuk se primenjuje u mnogim medicinskim oblastima, uključujući radiologiju, kardiologiju, ginekologiju, urologiju, gastroenterologiju, i mnoge druge. Njegova bezbednost, brzina i sposobnost vizualizacije unutrašnjih struktura čine ga često korišćenom dijagnostičkom tehnikom za procenu različitih zdravstvenih stanja. Rezultati ultrazvuka mogu biti ključni za postavljanje tačne dijagnoze i planiranje odgovarajućeg tretmana.

 

Rezultate ultrazvuka treba da tumači iskusni lekar koji će na osnovu njih doneti adekvatne medicinske zaključke.

 

Rezultati ultrazvuka mogu pokazati sledeće:

Veličinu, oblik i strukturu organa:

Ultrazvuk omogućava vizualizaciju organa kao što su srce, jetra, žučna kesa, slezina, bubrezi, bešika, materica, jajnici, prostata, creva i drugi. Lekari mogu proceniti njihovu veličinu, oblik i strukturu kako bi identifikovali eventualne promene ili patološke stanja.

Detalje unutar organa

Ultrazvuk može prikazati unutrašnju strukturu organa, kao što su ciste, tumori, kamenci, tečnosti ili masno tkivo. Ove informacije mogu biti korisne za postavljanje dijagnoze i planiranje tretmana.

Cirkulaciju krvi

Kolor Dopler tehnika ultrazvuka omogućava vizualizaciju protoka krvi kroz krvne sudove. Rezultati ultrazvuka cirkulacije krvi mogu ukazivati na prisustvo suženja, blokada ili krvnih ugrušaka.

Funkciju organa

Ponekad ultrazvuk može dati informacije o funkciji organa. Na primer, ultrazvuk srca (eho srca) može pružiti podatke o snazi srčanog mišića i funkciji srčanih zalistaka.

Otkrivanje patologija

Ultrazvuk može pomoći u otkrivanju različitih patoloških stanja, kao što su ciste, tumori, upale, infekcije, krvni ugrušci, proširene vene, kamenci i druge promene.

Ko tumači rezultate ultrazvuka i koji su sledeći koraci?

Rezultate ultrazvučnog pregleda tumači lekar, specijalista radiologije, ultrazvučne dijagnostike ili lekar specijalista u određenoj oblasti medicine, kao što su kardiolog, gastroenterolog, ginekolog, urolog itd. Ovaj lekar ima specifično obučenje i iskustvo u interpretaciji ultrazvučnih slika i dobijenih informacija.

 

Sprovođenje daljih koraka u dijagnostici i terapiji će zavisiti od individualnih potreba svakog pacijenta i prirode utvrđenih promena tokom ultrazvuka:

 1. Postavljanje dijagnoze: Na osnovu ultrazvučnih nalaza, lekar može postaviti dijagnozu ili isključiti određena stanja. U nekim slučajevima, ultrazvuk može biti dovoljan za potvrdu određenih dijagnoza, dok u drugim slučajevima može biti potrebno dodatno testiranje kako bi se postigla tačna dijagnoza.
 2. Preporuka za dodatne testove: Ako ultrazvuk otkrije određene promene koje zahtevaju dalje ispitivanje, lekar može preporučiti dodatne testove ili dijagnostičke procedure kako bi se razjasnila situacija i postavila tačna dijagnoza.
 3. Planiranje terapije: Na osnovu rezultata ultrazvuka, lekar može preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju za pacijenta. To može uključivati lekove, hirurške intervencije, promene u ishrani ili druge terapijske pristupe, u zavisnosti od dijagnoze.
 4. Praćenje stanja: U nekim situacijama, ultrazvuk se može koristiti za praćenje stanja tokom vremena kako bi se procenio napredak terapije ili promene u zdravstvenom stanju pacijenta.
 5. Konsultacija sa drugim specijalistima: Ukoliko ultrazvuk otkrije promene koje zahtevaju stručnost drugih specijalista, lekar može uputiti pacijenta na konsultaciju sa odgovarajućim stručnjacima.

Ultrazvučna dijagnostika u Puls KC

U Puls kardiološkom centru kreirali smo preglede za dijagnostiku, praćenje i prevenciju bolesti. Posvećenost bolnice pacijentima, sigurnosti i stručnosti u tehnologiji ultrazvuka je od izuzetne važnosti za pružanje kvalitetne zdravstvene usluge.

 

Pacijenti su nam na prvom mestu. Brinemo se za  udobnost i sigurnost tokom celog procesa ultrazvuka. To podrazumeva pažljivo slušanje pacijenata, pružanje jasnih informacija o postupku i obezbeđivanje podrške tokom pregleda.
Takođe, u Puls kardiološkom centru se brinemo za sigurnost pacijenata, što uključuje pravilnu identifikaciju pacijenta, proveru alergija na kontrastna sredstva, pravilno korišćenje opreme i zaštitu od mogućih infekcija.

 

Osoblje koje izvodi ultrazvučne preglede je obučeno i sertifikovano za ovu tehniku. Tim lekara i tehničara u Puls kardiološkom centru upoznat je sa najnovijim tehnologijama, protokolima i smernicama u ultrazvuku kako bi pacijentima bili obezbeđeni tačni i pouzdani rezultati.

 

Puls kardiološki centar poseduje ultrazvučnu opremu najnovije generacije, koja je visokopouzdana i omogućava dobijanje jasnih i detaljnih slika.
Kontinuirano pratimo i ocenjujemo kvalitet ultrazvučnih pregleda kako bismo identifikovali oblasti za unapređenje i osigurali doslednost u pružanju vrhunske zdravstvene usluge.

 

Zakažite ultrazvuk u Puls kardiološkom centru, a ako niste sigurni kakav vam UZ pregled treba, možete kontaktirati našu bolnicu i naše stručno osoblje će vam razjasniti i ukazati na ultrazvučni pregled koji je baš vama potreban.

 

Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas na telefon +381 11 7555 000 ili na email info@pulskardioloski centar  ili  možete posetiti relevantne stranice na našem sajtu.