Centar za vrtoglavice

Šta je vertigo?

Vrtoglavica – vertigo je izraz koji se koristi za opisivanje niza senzacija, poput osećaja nesvestice, ošamućenosti, slabosti ili nesigurnosti. Vrtoglavica koja stvara lažni osećaj da se vi ili vaša okolina vrtite ili krećete naziva se vrtoglavica.

Vrtoglavica je jedan od najčešćih razloga zbog kojih odrasli posećuju lekare. Česte vrtoglavice ili stalna vrtoglavica mogu značajno uticati na vaš život.

Vertigo prestavlja čest propratni simptom različitih sistemskih oboljenja i stanja, ali i simptom bolesti centara za ravnotežu i mnogo ozbiljnijih bolesti mozga, krvnih sudova i nerava.

Centar za vrtoglavice Puls kardiološkog centra

Centar za vrtoglavice u okviru našeg kardiološkog centra pruža dijagnostiku i lečenje poremećaja povezanih sa vrtoglavicom i ravnotežom. Specijalisti Puls kardiološkog centra imaju mnogo iskustva u postavljanju dijagnoze i lečenju najtežih slučajeva vrtoglavice. Naš multidisciplinarni pristup oslanja se na brzo zakazivanje i preciznu dijagnostiku.

Tim lekara Centra za vrtoglavice čine neurolozi, radiolozi i kardiolozi i po potrebi lekari drugih specijalnosti koji na savremen način obavljaju dijagnostičke i terapijske procedure.

Lečenje vrtoglavice zavisi od uzroka i vaših simptoma. Obično je lečenje efikasno, ali problem se može ponoviti.

Koji su simptomi vrtoglavice?

Najčešći simptomi koje naši pacijenti prijavljuju su:

Vrtoglavica, subjektivni osećaj nestabilnosti, vrtoglavica prilikom naglih pokreta tela, zujanje u ušima, slabost sluha, duple slike pred očima i nejasan vid.

Osobe koje imaju vrtoglavicu mogu to opisati kao bilo koji od niza senzacija, kao što su:

 • Lažni osećaj pokreta ili rotacije (vrtoglavica)
 • Nesvestica
 • Nestabilnost ili gubitak ravnoteže
 • Osećaj plutanja, slabosti ili nesvestice

Ovi osećaji mogu se pokrenuti ili pogoršati hodanjem, ispravljanjem ili pomeranjem glave. Vaša vrtoglavica može biti praćena mučninom ili biti toliko iznenadna ili jaka da morate da sednete ili legnete. Epizoda može trajati nekoliko sekundi ili dana i može se ponoviti.

Kako se leče vrtoglavice?

Lečenje vrtoglavica zavisi od njihovog uzroka. 

U slučaju jakih vrtoglavica praćenih mučninom i povraćanjem potrebna je simptomatska terapija koja se sastoji od rehidratacije (nadoknada tečnosti na usta ili u infuzijama), primene lekova protiv mučnine i lekova za smirenje.

Ako je uzrok periferni, najčešće nije potrebna druga terapija, osim u slučajevima zapaljenja kada se daju i antibiotici. Kod sistemskih oboljenja, način lečenja određuje vrsta oboljenja. Kada je reč o vrtoglavicama koje se provociraju položajima glave, nakon smirenja tegoba preporučuje se sprovođenje specijalno profilisanih vežbi.

Kod centralnih uzroka vrtoglavica najčešće je reč o infarktu mozga, tj. moždanom udaru u području moždanog stabla ili maloga mozga, i terapija se u načelu sprovodi prema principima lečenja moždanog udara.

Kod demijelinizacionih oboljenja primjenjuje se terapija specifična za njih, a kad je reč o tumorima, terapija je operativna.

U Puls kardiološkom centru postoji posebno kreiran paket pregelda za dijagnostiku i lečenje vrtoglavica.

Paket za vrtoglavice

CENA PAKETA: 36.000 dinara

Dijagnostika

Budući da su uzroci vrtoglavica različiti, pregled bolesnika s vrtoglavicom najčešće zahteva saradnju neurologa, interniste – kardiologa, ORL specijaliste-neurootologa, radiologa i oftalmologa.

Uobičajena dijagnostička procedura kod vrtoglavica podrazumeva:

 • osnovne laboratorijske biohemijske analize krvi i krvnu sliku
 • ultrazvučno ispitivanje cirkulacije krvnih sudova koji snabdevaju mozak krvlju
 • transkranijalni dopler– TCD i Kolor Dopler krvnih sudova vrata
 • EKG – elektrokardiogram, ehokardiografija-ultrazvuk srca,
 • vestibulometrija, Videonistagmoskopija i ENG – elektronistagmografija, audiometrija, BAER – evocirani potencijali moždanog stabla,
 • CT glave / CT kičme ili MRI (magnetna rezonanca) mozga.

Kada treba da se javite lekaru?

Generalno, obratite se našem timu specijalista ukoliko imate bilo kakve ponavljajuće, iznenadne, teške ili dugotrajne i neobjašnjive nesvestice ili vrtoglavice.

Potražite hitnu medicinsku pomoć ako imate novu, jaku vrtoglavicu, uz bilo šta od sledećeg:

 • Iznenadna, jaka glavobolja
 • Bol u grudima
 • Otežano disanje
 • Utrnulost ili paralizu ruku ili nogu
 • Nesvestica
 • Dupli vid
 • Ubrzan ili nepravilan rad srca
 • Zbunjenost ili nejasan govor
 • Spoticanje ili otežano hodanje
 • Konstantno povraćanje
 • Napade
 • Iznenadnu promenu sluha
 • Ukočenost ili slabost lica

Koji su uzroci vrtoglavice?

Najvažniji uzroci vrtoglavica su: centralni ili periferni poremećaji i oštećenja, osećaj preteće nesvestice (sinkope), sindrom dizekvilibrijuma te loše definisane vrtoglavice.

Uzroci vrtoglavica mogu biti različiti. Ako je reč o oštećenjima različitih moždanih struktura, uzrok je centralnog porekla, pri oštećenjima struktura unutrašnjeg uha, uzrok je perifernog porekla. Vrtoglavice koje nastaju npr. zbog upotrebe nekih lekova, pada krvnog pritiska i drugih različitih uzroka, infekcija, bolesti žlezda sa unutrašnjim lučenjem, vaskulitisa, bolesti krvi kao što su anemija, policitemija ili disproteinemije, su uzroci sistemskog porekla.

Kod perifernih oštećenja uz vrtoglavicu je češće prisutan gubitak sluha, mučnina, povraćanje, znojenje i specifičan neurološki znak – nistagmus (tj. nevoljni trzaji očne jabučice u određenom smeru) koji je pokazatelj poremećene funkcije centra za ravnotežu u unutrašnjem uhu. U zavisnosti od mesta oštećenja, različita je brzina i smer nevoljnih trzaja očne jabučice. Centralni uzroci vrtoglavice su ređi.

Ako se pojavi iznenadan i jak napad vrtoglavice sa zanošenjem u stranu lezije-oštećenja, praćen mučninom, povraćanjem i strahom, najverovatnije je reč o vestibularnom neuronitisu, zapaljenju vestibularnog nerva. Simptomi se pogoršavaju pri promeni položaja tela i glave. Osim nestabilnosti, najčešće nema drugih neuroloških ispada. Ponekad se može naći periferna slabost sedmog moždanog živca, tzv. facijalnog nerva. Uzrok može biti virusna infekcija, a može se javiti u svakoj životnoj dobi. Akutna vrtoglavica se obično spontano gubi nakon nekoliko sati, ali se za nekoliko dana ili nedelja može ponovo vratiti. Neki bolesnici nakon toga imaju hronične probleme neravnoteže.

Labirintitis

Nagli početak vrtoglavice sa gubitkom sluha je tipičan za labirintitis. U većini slučajeva uzrok je nepoznat, mada se ponekad sumnja da je potencijalni uzrok virusna manifestna ili nemanifestna infekcija, ili se radi o autoimunim oboljenjima. Bakterijski labirintitis pojavljuje se uz meningitis, mastoiditis ili sa bolestima srednjeg uha, a tada je prisutna jaka vrtoglavica, mučnina, povraćanje i gubitak sluha, te groznica, glavobolja ili bol iza uha. Terapija je antibiotska.

Prilikom okretanja glave u određenu stranu nastaje benigna poziciona vrtoglavica i nistagmus. Pritom se pojavljuje kratkotrajna vrtoglavica u trajanju od nekoliko sekundi s osećajem rotacionog kretanja, često praćena mučninom, ali bez šuma u uhu. Uzrok je taloženje otolita u zadnjem polukružnom kanaliću uha. Simptomi su kratkotrajni i moguće je određenim vežbama položaja glave razgraditi talog, nakon čega vrtoglavica nestaje.

Sistemski uzroci mogu zahvatiti periferne i/ili centralne strukture. Osim u slučajevima kada je vrtoglavica izazvana otrovnim proizvodima, obično postoje i drugi neurološki znaci i ispadi. Ukoliko se sumnja na infarkt moždanog stabla, ili malog mozga, neophodno je bolničko lečenje.

Vrtoglavica ima mnogo potencijalnih uzroka, uključujući poremećaj unutrašnjeg uha, bolest kretanja i efekte lekova. Ponekad je vrtoglavice uzrokovana osnovnim zdravstvenim stanjem, poput loše cirkulacije, infekcije ili povrede.

Način na koji se osećate usled vrtoglavice i ono što pokreće vrtolgavicu daju tragove o mogućim uzrocima. Koliko dugo vrtoglavica traje i svi drugi simptomi koje imate takođe pomažu da se utvrdi uzrok vrtoglavice.

Kategorije vrtoglavica

Vrtoglavice delimo i u nekoliko kategorija, a to su: vertigo, sinkope i presinkope, poremećaj ravnoteže i neodređene vrtoglavice.

Vertigo

Pod pojmom vertiga podrazumevamo iluziju kretanja pacijenta ili njegove okoline. Osećaj takve vrtoglavice opisuje se kao okretanje oko ose, ljuljanje ili naginjanje, često praćeno vegetativnim simptomima kao što su mučnina, povraćanje i strah, zatim neravnoteža i nistagmus sa zamagljenjem vida ili bez toga. U podlozi je poremećaj srednjih ili perifernih nervnih puteva vestibularnog aparata (centra za ravnotežu). Povezanost vertiga i vegetativnih simptoma pripisuje se brojnim vezama između vestibularnih i autonomnih centara.

Sinkope ili presinkope

Sinkope ili presinkope podrazumevaju osećaj neposrednog gubitka svesti ili nesvestice. Često su praćene neprijatnim osećajem, mučninom, strahom i prolaznim obostranim gubitkom vida. Do takvog poremećaja dolazi u slučajevima kada je količina cirkulacije u mozgu nedovoljna za njegovu snabdevenost kiseonikom i glukozom. Sinkope ili presinkope obično su posedica cirkulatornog poremećaja ili poremećaja srčanog ritma.

Poremećaj ravnoteže

Kod bolesnika koji imaju neusklađenost ulaska informacija iz organa koji služe prostornoj orijentaciji, reč je o poremećaju ravnoteže, odnosno osećaju neravnoteže, nesigurnosti ili „pijanstva“ bez vrtoglavice. Uzrok takvom stanju je poremećaj sistema za održanje ravnoteže u unutrašnjem uhu, sistema za vid, dubokog I površnog senzibiliteta, kao I oštećenja maloga mozga ili delova mozga koji su odgovorni za nevoljne pokrete.

Neodređene vrtoglavice

Kod pacijenata sa emocionalnim poremećajima pojavljuje se neodređena vrtoglavica, a nastaje kao posledica hiperventilacije, tj. ubrzanog disanja. Obično je reč o „laganoj ošamućenosti“, omaglici ili strahu od padanja što se razlikuje od vrtoglavice, presinkope ili neravnoteže koje su prethodno opisane. Svi oblici vrtoglavice mogu izazvati strah.

Problemi sa unutrašnjim uhom koji uzrokuju vrtoglavicu

Vaš osećaj za ravnotežu zavisi od kombinovanih ulaznih signala različitih delova vašeg senzornog sistema. To uključuje vaše:

 • Oči, koje vam pomažu da odredite gde se vaše telo nalazi u prostoru i kako se kreće
 • Senzorni nervi, koji u mozak šalju poruke o pokretima i položajima tela
 • Unutrašnje uho u kojem se nalaze senzori koji pomažu u otkrivanju gravitacije i kretanja napred-nazad

Vertigo – vrtoglavica je lažni osećaj da se vaša okolina vrti ili kreće. Sa poremećajima unutrašnjeg uha, vaš mozak prima signale iz unutrašnjeg uha koji nisu u skladu sa onim što dobijaju vaše oči i senzorni živci. Vertigo je ono što rezultira dok vaš mozak radi na rešavanju zabune.

Benigna paroksizmalna poziciona vrtoglavica (BPPV).

Ovo stanje izaziva intenzivan i kratak, ali lažan osećaj da se vrtite ili krećete. Ove epizode pokreću brze promene u kretanju glave, na primer kada se okrenete u krevetu, sednete ili doživite udarac u glavu. BPPV je najčešći uzrok vrtoglavice.

Infekcija

Virusna infekcija vestibularnog nerva, nazvana vestibularni neuritis, može izazvati intenzivnu, stalnu vrtoglavicu. Ako imate i iznenadni gubitak sluha, možda imate Labirintitis (labyrinthitis).

Menijerova bolest – Menierova bolest

Ova bolest uključuje prekomerno nakupljanje tečnosti u unutrašnjem uhu. Karakterišu je iznenadne epizode vrtoglavice u trajanju od nekoliko sati. Takođe možete iskusiti fluktuirajući gubitak sluha, šum u uhu i osećaj začepljenja

Migrena

Osobe koje dožive migrenu mogu imati epizode vrtoglavice ili druge vidove vrtoglavice čak i kada nemaju jaku glavobolju. Takve epizode vrtoglavice mogu trajati nekoliko minuta do nekoliko sati i mogu biti povezane sa glavoboljom, kao i osetljivošću na svetlost i buku.

Problemi sa cirkulacijom koji uzrokuju vrtoglavicu

Možete osetiti vrtoglavicu, nesvesticu ili neravnotežu ako vam srce ne pumpa dovoljno krvi u mozak. Uzroci uključuju:

 • Pad krvnog pritiska. Dramatičan pad sistolnog krvnog pritiska – veći broj očitavanja krvnog pritiska – može rezultirati kratkom vrtoglavicom ili osećajem nesvestice. Može se desiti nakon prebrzog sedanja ili ustajanja. Ovo stanje se naziva i ortostatska hipotenzija.
 • Loša cirkulacija. Stanja poput kardiomiopatije, srčanog udara, srčane aritmije i prolaznog ishemijskog napada mogu izazvati vrtoglavicu. A smanjenje zapremine krvi može prouzrokovati neadekvatan protok krvi u mozak ili unutrašnje uho.

Ostali uzroci vrtoglavice

Neurološka stanja

Neki neurološki poremećaji – poput Parkinsonove bolesti i multiple skleroze – mogu dovesti do progresivnog gubitka ravnoteže.

Lekovi

Vrtoglavica može biti neželjeni efekat određenih lekova – kao što su lekovi protiv napada, antidepresivi, sedativi i lekovi za smirenje. Naročito lekovi za snižavanje krvnog pritiska mogu prouzrokovati nesvesticu ako previše snize krvni pritisak.

Anksiozni poremećaji

Određeni poremećaji anksioznosti mogu prouzrokovati vrtoglavicu ili nesvesticu – osećaj koji se često naziva vrtoglavica. Tu spadaju napadi panike i strah od napuštanja kuće ili boravka na velikim otvorenim prostorima (agorafobija).

Nizak nivo gvožđa (anemija)

Ostali znaci i simptomi koji se mogu javiti zajedno sa vrtoglavicom ako imate anemiju uključuju umor, slabost i bledu kožu.

Nizak nivo šećera u krvi (hipoglikemija)

Ovo stanje se uglavnom javlja kod ljudi sa dijabetesom koji koriste insulin. Vrtoglavica (vertigo) može biti praćena znojenjem i anksioznošću.

Trovanje ugljen-monoksidom

Simptomi trovanja ugljen-monoksidom često se opisuju kao „slični gripu“ i uključuju glavobolju, vrtoglavicu, slabost, stomačne tegobe, povraćanje, bol u grudima i konfuziju.

Pregrevanje i dehidracija

Ako ste aktivni na visokim temperaturama ili ako ne pijete dovoljno tečnosti, može vam se zavrteti u glavi od pregrevanja (hipertermija) ili od dehidracije. Ovo je naročito pravilo ako uzimate određene lekove za srce.

Faktori rizika za vrtoglavice

Faktori koji mogu povećati rizik od vrtoglavice uključuju:

Starost

Starije odrasle osobe češće imaju zdravstvena stanja koja uzrokuju vrtoglavicu, posebno osećaj neravnoteže. Takođe je veća verovatnoća da stariji uzimaju lekove koji mogu izazvati vrtoglavicu.

Prethodne epizode vrtoglavica

Ako ste ranije već imali vrtoglavicu, veća je verovatnoća da će vam se u budućnosti zavrteti u glavi ponovo.

Kakve se komplikacije mogu javiti kod vrtoglavica?

Vrtoglavica može povećati rizik od pada i povrede. Vrtoglavica tokom vožnje automobila ili rada sa teškim mašinama može povećati verovatnoću nesreće. Takođe možete iskusiti dugoročne posledice ako se postojeće zdravstveno stanje koje može prouzrokovati vašu vrtoglavicu ne leči.

Dijagnoze koje tretiramo u Centru za vrtolgavice

Lečimo mnoge poremećaje i probleme, uključujući:

 • Vrtoglavica – Vertigo
 • Benigna paroksizmalna pozicijska vrtoglavica (BPPV)
 • Neravnoteža
 • Vestibularni neuritis
 • Labirintitis
 • Vestibularna hipofunkcija
 • Vestibularna migrena
 • Menijerova bolest
 • Perzistentna posturalna percepcija vrtoglavice (3PD)
 • Potres mozga
 • Cervikogena vrtoglavica
 • Vrtoglavica povezana sa teskobom
 • Mal de debarquement (MDD)
 • Vizuelno izazvana vrtoglavica
 • Mučnina u toku vožnje
 • Vrtoglavica nakon zračenja posle hemoterapije
 
U okviru Puls kardiološkog centra formirano je nekoliko centara izvrsnosti. Više informacija o našim Centrima možete dobiti klikom na linkove: