Holter EKG-a

Holter monitoring EKG-a 24h, 72h i 7 dana

Holter je mali uređaj koji prati vaš srčani ritam. Kardiolog će možda zahtevati da nosite holter 24h, 72h pa sve do 7 dana po potrebi. Za to vreme uređaj snima sve vaše otkucaje srca.

Holter test se obično izvodi nakon osnovnog pregleda kako bi se proverio srčani ritam, posebno ukoliko EKG ( elektrokardiogram ) ne daje lekaru dovoljno informacija o stanju vašeg srca.

Kardiolog koristi informacije zabeležene na Holter monitoru da bi utvrdio da li imate problem sa srčanim ritmom. Ako standardni holter nadzor ne zabeleži nepravilan rad srca, lekar vam može predložiti bežični Holter monitor koji može snimati duže.

Zašto se koristi holter monitoring EKG-a?

Ukoliko imate znake ili simptome srčanih problema, kao što su nepravilan rad srca (aritmija) ili neobjašnjive nesvestice, lekar može da zahteva test zvani elektrokardiogram. Elektrokardiogram – EKG je kratki, neinvazivni, test koji koristi elektrode zalepljene na grudima kako bi proverio ritam vašeg srca.

Međutim, ponekad elektrokardiogram ne otkrije nepravilnosti u srčanom ritmu, jer ste na aparat priključeni samo na kratko. Ukoliko znaci i simptomi sugerišu da povremeno nepravilan srčani ritam može uzrokovati neko oboljenje ili stanje, lekar vam može preporučiti da nosite holter monitor.

Tokom tog vremena, holter monitor će možda moći da otkrije nepravilnosti u vašem srčanom ritmu koje elektrokardiogram nije mogao otkriti.

Kardiolog može takođe zahtevati holter monitor EKG-a ukoliko imate stanje koje povećava rizik od abnormalnog srčanog ritma.

Rizici nošenja holtera

Nošenje holtera nije povezano sa značajnim rizicima osim moguće nelagodnosti ili iritacije kože tamo gde su postavljene elektrode.

Međutim, holter monitor ne sme da se kvasi jer će biti oštećen. Nije dozvoljeno plivanje i kupanje sve vreme dok nosite svoj holter monitor. Međutim, ukoliko imate bežični holter monitor, lekar će vam pokazati kako da isključite i ponovo povežete senzore i monitor kako biste mogli da se tuširate ili kupate.

Drugi električni uređaji obično ne utiču na holter. Trebalo bi da izbegavate metal detektore, magnete, mikrotalasne pećnice, električne brijače i elekronske četkice za zube dok nosite holter jer navedeni uređaji mogu da prekinu signal sa elektroda na holter monitor. Takođe, iz istog razloga držite mobilne telefone i prenosne muzičke plejere najmanje 15cm od holter uređaja.

Priprema za Holter monitor

Ako vam lekar preporuči holter, uređaj će se postaviti u zakazanom terminu. Ukoliko vam kardiolog ne kaže drugačije, isplanirajte da se okupate pre ovog pregleda. Većinu holter monitora ne možete postaviti sami. Tehničar će postaviti elektrode koje beleže otkucaje vašeg srca na grudima. Kod muškaraca će možda biti potrebno obrijati malu količina dlaka kako bi se osiguralo da se elektrode zalepe.

Nakon toga će tehničar povezati elektrodu sa uređajem za snimanje sa nekoliko žica i uputiće vas kako treba pravilno nositi uređaj, za nesmetano snimanje podataka koji se prenose sa elektroda. Uređaj za snimanje približno je veličine mobilnog telefona.

Od vas će se zahtevati da vodite dnevnik svih aktivnosti koje radite dok nosite holter monitor. U dnevnik je posebno važno zabeležiti bilo kakve simptome palpitacije, preskočenih otkucaja srca, otežanog disanja, bolova u grudima ili nesvestice. Kada montirate monitor i dobijete uputstva o tome kako da ga nosite, možete napustiti ordinaciju i nastaviti sa uobičajenim aktivnostima.

Šta možete očekivati

Tokom postupka nošenja holetra

Holter nadzor je bezbolan i neinvazivan. Elektrode i žice možete sakriti ispod odeće, a uređaj za snimanje možete nositi na pojasu ili pričvršćen za kaiš. Kada nadzor počne, nemojte skidati holter monitor – morate ga nositi stalno, čak i dok spavate.

Dok nosite holter monitor, možete obavljati svoje uobičajene svakodnevne aktivnosti. Lekar će vam reći koliko dugo treba da nosite holter. Taj period može varirati od 24 do 72 sata pa i nekoliko dana, u zavisnosti od toga u kom stanju lekar sumnja da imate ili koliko često imate simptome srčanog problema. Bežični holter monitor može raditi nedeljama.

Nakon postupka skidanja holtera

Kada se period praćenja završi, vratićete uređaj u ordinaciju, zajedno sa dnevnikom koji ste vodili dok ste nosili holter monitor. Lekar će uporediti zabeležene podatke i aktivnosti i simptome koje ste zapisali.

Rezultati holter monitoringa

Nakon što kardiolog pogleda rezultate holtera i ono što ste zapisali u svoj dnevnik aktivnosti, on će razgovarati sa vama o rezultatima. Informacije sa holter monitora mogu otkriti stanje vašeg srca ili će vam možda trebati više testova kako bi lekar utvrdio šta uzrokuje vaše simptome.

U nekim slučajevima kardiolog možda neće moći da dijagnostikuje vaše stanje na osnovu rezultata testa holtera, posebno ako niste imali bilo kakav nepravilan srčani ritam dok ste nosili monitor.

Tada vam lekar može preporučiti bežični holter monitor ili snimač događaja, koji se mogu nositi duže od standardnog holter monitora. Snimači događaja (prenosivi EKG) su slični holter monitorima i obično zahtevaju da pritisnete dugme kada osetite simptome. Postoji nekoliko različitih vrsta snimača događaja.

Cena Holter EKG-a

Cena postavljanja EKG holtera iznosi 8.000 dinara.