CT abdomena i male karlice

Šta je MSCT abdomena i male karlice?

CT pregled ili snimanje skenerom abdomena i male karlice, je bezbolna radiološka metoda pregleda, koja se koristi za pravljenje serija slika poprečnog preseka ovog dela tela (gde se mogu jasno videti kosti, krvni sudovi i meko tkivo), a koristi računarsku tehnologiju i rendgenske zrake za postizanje preciznih i jasnih snimaka.

MSCT snimci abdomena pružaju detaljne informacije o svim organima koji su smešteni u trbušnoj duplji i donose detaljan prikaz svih potencijalnih povreda ili bolesti koje zahvataju ove organe. Takođe, koristi se i za otkrivanje uzroka neobjašnjivog bola u trbuhu ili u hitnim slučajevima, uz pomoć ovih snimaka mogu se otkriti unutrašnja krvarenja i povrede organa.

CT skener pruža mnogo više informacija i preciznije snimke, nego što je to slučaj sa rengenom, zbog čega se koristi za praćenje veličine i stanja tumora, zatim za skeniranje pankreasa, jetre, žučne kese, bubrega i u mnogim drugim slučajevima. Kada je karlični deo u pitanju, CT sekenerom se mogu napraviti snimci ženskih i muških reproduktivnih organa (materica i jajnici, ili prostata i semene kesice kod muškaraca), ali i mokraćne bešike, završnih delova mokraćovoda, kao i delovi muskuloskeletnog sistema, vaskularnih struktura i sl.

CT skener abdomena

MSCT skeniranje abdomena takođe se može koristiti za vizualizaciju postavljanja igala tokom biopsija trbušnih organa ili tumora ili tokom aspiracije (povlačenja) tečnosti iz stomaka. MSCT snimci abdomena korisni su u praćenju tumora i drugih stanja stomaka pre i posle tretmana.

Ostali povezani postupci koji se mogu koristiti za dijagnostikovanje stomačnih problema uključuju rendgen stomaka, skener pankreasa, skener jetre, žučne kese, skener bubrega, endoskopske procedure kao što su kolonoskopija, ultrazvuk abdomena i angiogram abdomena.

Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija – MSCT abdomena i male karlice, sa intravenskom CT urografijom je dijagnostička metoda kontrastnog snimanja bubrega i mokraćnih puteva (ureter, bešika i uretra), što omogućava uvid u funkciju bubrega, i anatomsku strukturu mokraćnih puteva.

Indikacije za snimanje

Ova procedura se koristi onda kada se pacijent javi kod lekara sa bolom u trbušnom ili karličnom delu, koji ne može na drugi način da se dijagnostikuje i da se otkrije uzrok bola. Takođe, kada je utvrđeno prisustvo slobodne tečnosti, ili kada se sumnja na povredu ili prelom određenih kostiju u ovom delu tela.

Šta CT abdomena i male karlice može da otkrije i pokaže?

CT je vrlo koristan kada je snimanje abdomena i karlice u pitanju, a sumnja se na neku vrstu benignog ili malignog tumora (onkološka urogenitalna i gastroenterološka patologija), kao i kod zapaljenskih i hiruških urogenitalnih patologija, poput upale mokraćne bešike i mokraćnih puteva, postoperativnih komplikacija kao što je pojava krvi u urinu i njegovo oticanje van mokraćnih puteva. Snimanje skenerom se preporučuje i kod gastoenteroloških pacijenata, koji imaju probleme sa inflamatornim bolestima creva ili tumorskim promenama.

Pomoću ove metode mogu se još otkriti i pojave na pankreasu i njegova upala, poznata i kao pankreatitis, zatim se koristi za dijagnostikovanje ciroze jetre, kacrinoma jetre, bubrega, jajnika, kamena u bubregu ili mokraćnoj bešici. Pored toga, povreda svih unutrašnjih organa (od jetre, preko slezine, pa sve do bubrega), može biti lako uočljiva korišćenjem MSCT skenera.

CT skener abdomena i creva

 

U čemu se sastoji priprema za CT skener abdomena?

Na snimanje CT skenerom pacijenta upućuje lekar specijalista, jedne od sledećih grana medicine: urologije, ginekologije, abdominalne ili vaskularne hirurgije i onkologije. Da bi snimanje skenerom bilo što preciznije, potrebno je dostaviti medicinsku dokumentaciju (nalazi kreatinina i uree ne stariji od 15 dana, zbog eventualnog davanja kontrasta; izveštaji lekara specijalista iz kojih će se videti zbog čega je pacijent upućen na snimanje), koja će dati potrebne informacije lekaru za obavljanje što preciznijeg snimanja organa. 

Ukoliko pacijent koristi terapiju za regulisanje šećera u krvi, potrebno je da prestane sa uzimanjem leka dan pred snimanje i na dan snimanja.

U slučaju da je pacijent alergičan na jod ili ima alergijske reakcije na neke namirnice kao štu su jaja, orasi i riba, treba o tome da obavesti naše medicinsko osoblje, kako bi se u dalje pripreme uključio alergolog. On bi mogao da pacijentu da određene lekove, kako bi ga pripremio za eventualno davanje kontrasta i sprečio da on dobije alergijsku reakciju na isto.

Za osobe ženskog pola važi upozorenje da ukoliko su u drugom stanju ili sumnjaju da mogu biti, o tome treba da obaveste lekara, jer rendgensko značenje može uticati negativno na plod, pa je potrebno da se odredi neka druga vrsta dijagnostike poput magnetne rezonance ili ultrazvučnog pregleda.

Ukoliko imate dodatna pitanja ili nedoumice, svakako ih možete uputiti našim lekarima tokom procesa pripreme za snimanje i oni će vam dati sve informacije koje su važne za vas, ali i za njih kako bi pregled prošao što bolje i rezultati bili što precizniji.

Snimanje CT skenerom u Puls kardiološkom centru

Tokom pregleda pacijent leži na uskoj platformi u obliku stola, koja zauzima središnji deo CT skenera i najčešće je postavljen u ležeći položaj sa rukama podignutim iznad glave. Skener je otvoren sa obe strane, tako da pacijent može da komunicira sa radiološkim tehničarem i drugim osobljem. Kada počne snimanje, CT skener se pokreće i počinje da snima abdominalni deo tela, tako što pravi veći broj snimaka dok se rotira oko pacijenta. Spajanjem svih tih snimaka dobija se trodimenzionalni prikaz unutrašnjih organa, koji se mogu gledati na ekranu, ali i štampati po potrebi.

Ponekad je potrebno da pacijent intravenski primi kontrast, kako bi se određeni organi bolje videli na snimku. Kontrast predstavlja jedinjenje koje pomaže da se organi jasnije vide na snimku, tako što ih boji u belu boju.

Ukoliko je pacijent nekada već imao reakciju na kontrastno sredstvo ili ima neko stanje koje može biti kontraindikovano za snimanje na ovaj način, to treba da kaže lekaru, kako bi se na vreme preduzele sve mere. U trenutku primanja kontrasta, pacijent može da oseti lagano peckanje, metalni ukus u ustima, nalet toplote u telu i svi ovi simptomi su očekivani i ne traju duže od nekoliko trenutaka.

Koliko traje snimanje CT skenerom?

Snimanje traje između 15 i 30 minuta, a posle njega se savetuje pacijentu da, ukoliko je primio kontrast, pije što više tečnosti tokom dana, kako bi ubrzao njegovo izbacivanje kroz bubrege. Nakon snimanja pacijent se vraća uobičajenim aktivnostima. 

Koji su rizici MSCT skeniranja?

Možda ćete želeti da pitate svog doktora o količini zračenja koja se koristi tokom MSCT postupka i rizicima povezanim sa vašom konkretnom situacijom. Dobra ideja je da vodite evidenciju o prethodnim izlaganjima zračenju (prethodni MSCT snimci i druge vrste rendgenskih zraka), kako biste mogli da obavestite svog lekara. Rizici povezani sa izlaganjem zračenju mogu biti povezani sa kumulativnim brojem rendgenskih pregleda ili tretmana tokom dužeg vremenskog perioda.

Ako ste trudni ili sumnjate da ste trudni, o tome treba obavestiti svog lekara. Izlaganje zračenju tokom trudnoće može dovesti do urođenih oštećenja fetusa.

Ako se koristi kontrastni materijal, postoji rizik od alergijske reakcije. Pacijenti koji su alergični na lekove ili su osetljivi na njih, treba da obaveste svog lekara. Moraćete da obavestite svog lekara ako ste ikada imali reakciju na kontrastni materijal ili probleme sa bubrezima. Ako uzimate lekove iz grupe bigvanida ili slične lekove za dijabetes, od vas će možda biti zatraženo da prestanete sa uzimanjem lekova najmanje 48 sati nakon primene kontrasta, jer to može prouzrokovati stanje koje se naziva metabolička acidoza ili nebezbedna promena pH krvi .

Pacijenti sa bubrežnim problemima treba da obaveste svog lekara o bolestima. U nekim slučajevima kontrastni materijal može prouzrokovati otkazivanje bubrega, posebno ako je osoba dehidrirana ili već ima osnovnu bolest bubrega.

Mogu postojati i drugi rizici u zavisnosti od vašeg specifičnog zdravstvenog stanja. Obavezno razgovarajte sa svojim lekarom pre postupka.

Zbog čega treba da zakažete pregled MSCT skenerom u Puls kardiološkom centru?

Dugogodišnje iskustvo i visokoobučen kadar su naša najbolja preporuka. Naši stručnjaci rade na najsavremenijim aparatima, pa ne čudi što postižu vrhunske rezultate u lečenju pacijenata. Stručan tim radiologa je spreman da odgovori na sva pitanja pacijenata i da pruži detaljno i precizno tumačenje rezultata CT skenera. Nakon toga, radiolozi će takođe preporučiti u kom pravcu treba dalje da teče lečenje.

Briga o pacijentima nam je na najvišem mestu na listi prioriteta i zato zakažite pregled u Puls kardiološkom centru na Novom Beogradu i uverite se u vrhunski kvalitet naših usluga. Trudimo se da razumemo vaše zdravstvene probleme i svakom pacijentu  posvećujemo najviši nivo pažnje od prvog trenutka, u želji da što pre pronađemo rešenje i uspostavimo pravovremenu dijagnozu.

Cena CT skeniranja abdomena i male karlice

Cena CT skenera abdomena je 11.000 dinara, sa kontrastnim sredstvom cena je 14.200 dinara.

Cena CT skenera male karlice iznosi 11.000 dinara, sa kontrastnim sredstvom cena je 14.200 dinara.