Specijal pregled za pušače

Ispitivanje rizika za kardiovaskularna oboljenja, EKG i Ultrazvuk srcaMSCT skener pluća i MSCT skener srcaskeniranje koronarnog kalcijuma

 

Ako ste pušač ili bivši pušač, duvan je sigurno ostavio posledice na vašem telu.

Posledice pušenja su vidljive na većinu organa u organizmu, uključujući pluća, srce, krvne sudove, reproduktivne organe, kosti, mokraćnu bešiku, oči, usnu šupljinu i sistem organa za varenje. Istražvanja pokazuju da je čak jedna od pet smrti povezana s komplikacijama usled hronične izloženosti duvanskom dimu. 

Na primer, toksini koji su u duvanskom dimu imaju negativno dejstvo na krvne ćelije i unutrašnjost krvnih sudova, i dovode do toga da se razvoj ateroskleroze ubrza.

Vremenom, ateroskleroza može dovesti do toga da se krvni sudovi sužavaju što se odražava na smanjen dotok kiseonika i hranljivih materija u tkiva organa. U sledećem stadijumu, ateroskleroza krvnih sudova može prouzrokovati bol u grudima, anginu pektoris, srčani udar, srčanu insufiicijenciju i aritmije.

Bez obzira na broj cigareta koji neko konzumira, čak iako je to povremeno pušenje, krvni sudovi se oštećuju. U slučaju pasivnog pušenja, gde osoba ne puši, ali je izložena duvanskom dimu, ona takođe unosi štetne materije.

 

Vaša najbolja odluka danas – Prestanite da pušite.

 

Dok ne odredite datum prestanka, poželjno je da obavljate određene preglede i laboratorijske testove češće nego nepušači.

Kardiolozi Puls kardiološkog centra će tokom pregleda pratiti znake upozorenja na bolesti povezane sa pušenjem. 

Puls kardiološki centar u skladu sa potrebama pacijenata u ponudi ima nekoliko pažljivo kreiranih kardioloških pregleda:

Zdravstveni pregled namenjen pušačima utvrdiće osnovne parametre na koje pušenje utiče. Pažljivom selekcijom pripremili smo važne medicinske testove u okviru Specijalnog pregleda za pušače.

Šta podrazumeva Specijal pregled za pušače

Specijal pregled za pušače obuhvata ispitivanje rizika za kardiovaskularna oboljenja, EKG i Ultrazvuk srca, MSCT skener pluća i MSCT skener srca – skeniranje koronarnog kalcijuma

Ispitivanje rizika za kardiovaskularna oboljenja

U Puls kardiološkom centru temelj preventivne kardiologije započinje poznavanjem osnovnog rizika pacijenta od kardiovaskularnih bolesti (KVB). Nakon procene faktora rizika, lekar informiše pacijenta o najboljim načinima za smanjenje rizika bilo da je reč o upravljanju životnim stilom ili odluci o uključivanju i intenzitetu farmakološke terapije.

Pušenje je samo po sebi dovoljno štetno, a ukoliko je udruženo sa drugim faktorima rizika- povišen nivo holesterola, gojaznost, loša ishrana, fizička neaktivnost i dr. rizik za pojavu bolesti se dodatno povećava.

U Puls kardiološkom centru vrši se procena kardiovaskularnog rizika za:

  • dijabetes
  • holesterol
  • gojaznost
  • hipertenziju

CT pluća

Medicinski testovi za pušače: CT skeniranje pluća

Kompjuterizovana tomografija u malim dozama ili CT skeneri su kompjuterski obrađeni rendgenski zraci (7 mSv zračenja) koji pružaju bolje dijagnostičke slike, omogućavajući lekarima da otkriju probleme, poput raka pluća, u ranijim fazama nego kod običnih rentgenskih zraka.

Rano dijagnostikovanje raka pluća može spasiti život, jer je operacija često još uvek moguća u ranim fazama.

Do trenutka kada su otkriveni, 85% karcinoma pluća nije u mogućnosti da se leči hirurški – a hirurška intervencija je najbolji tretman koji imamo za lečenje raka pluća.

Ljudi sa stadijumom 1 raka pluća imaju stopu preživljavanja 60% -70% pet godina nakon operacije. Kasnije faze imaju samo 5% -30% stope preživljavanja.

Čak i ako ste prestali da pušite, trebalo bi da uradite test.

Ako ste pušač stariji od 40 godina ili imate istoriju od najmanje 20 godina konzuimiranja nikotina ( jednu paklu dnevno tokom 20 godina ili dve pakle dnevno tokom 10 godina ), trebalo bi da uradite CT skeniranje, bez obzira da li još uvek pušite.

Ocena koronarnog kalcijuma – CT srca

Medicinski testovi za pušače: CT skeniranje srca

 

Skeniranje srca, takođe poznato kao skeniranje koronarnog kalcijuma, specijalizovani je rendgenski test koji pruža slike vašeg srca koje mogu pomoći lekaru da otkrije i izmeri plak u arterijama koji sadrži kalcijum.

Plak unutar arterija vašeg srca može rasti i ograničiti protok krvi u srčanim mišićima. Merenje kalcifikovanog plaka skeniranjem srca može lekaru omogućiti da identifikuje moguću bolest koronarnih arterija pre nego što imate znake i simptome.

Vaš lekar će koristiti rezultate testa kako bi utvrdio da li su vam potrebni lekovi ili promene načina života kako biste smanjili rizik od srčanog udara ili drugih srčanih problema.

EKG i Ultrazvuk srca

Medicinski testovi za pušače: EKG i ultrazvuk srca

 

EKG je osnovna metoda u kardiologiji i rutinski se radi pri gotovo svakom kontaktu s pacijentom.

Sam EKG beleži električnu aktivnost srca i omogućava da izmerimo srčani ritam i utvrdimo prisustvo aritmija ili smetnji u toku električnih impulsa kroz srce. Osim toga, EKG može otkriti zadebljanje ili proširenje srčanih šupljina, kao i upalu srčane kese ili srčanog mišića. Kod pacijenata koji se žale na bol u grudima, EKG može dijagnostikovati postojanje akutnog infarkta miokarda. Nažalost, EKG ne može uvek otkriti suženja krvnih sudova u srcu kod pacijenata koji nemaju simptome u trenutku kada se vrši pregled. Kardiološki pregled započinje EKG-om, ali se ne završava na tome.

Ultrazvuk srca je poželjno uraditi ako pacijenti imaju simptome angine pektoris, ako su preležali infarkt miokarda, ili su imali intervenciju na koronarnim krvnim sudovima. Takođe, UZ se preporučuje i pacijentima koji se brzo i lako umaraju ili imaju aritmije. Ovim pregledom se procenjuje pokretljivost segmenata srčanog mišića. Na osnovu toga se vrši procena ishranjenosti i snage srčanog mišića, kao i veličina srčanih šupljina i prisustvo stranih tkiva u njima.

Važno je obaviti ultrazvuk kod pacijenata kojima je prvi put otkriven šum na srcu ili im se stanje pogoršava. Šum na srcu se najpre javlja kao posledica promena na zaliscima, koji otvaranjem i zatvaranjem omogućavajući protok krvi između srčanih šupljina. S godinama, ti listići zalizaka menjaju svoju strukturu, dobijaju zadebljanje i postaju kalcifikovani zbog čega se može desiti da se ne zatvaraju ili otvaraju dovoljno. Predviđeno je da se ultrazvuk srca uradi pacijentima sa dijagnostikovanom hipertenzijom.

Takođe, važno je redovno pratiti promene koje su otkrivene, i u nekim slučajevima obaviti kontrolni ultrazvuk srca svaka četiri meseca.

 

Prevencija srčanih problema

Osnovni način prevencije srčanih problema izazvanih duvanskim dimom jeste izbegavanje pušenja i pasivnog izlaganja duvanskom dimu i redovni pregledi.

  • Prestanite da pušite već danas!
  • Postavite datum prestanka.
  • Recite porodici, prijateljima i kolegama da planirate da odustanete.
  • Predviđajte i planirajte izazove sa kojima ćete se suočiti dok odustajete.
  • Uklonite cigarete i druge duvanske proizvode iz kuće, automobila i sa radnog mesta.
  • Razgovarajte sa svojim lekarom o traženju pomoći za prestanak pušenja.

Cena pregleda za pušače

Cena specijal pregleda za pušače iznosi 27.500 dinara. U cenu pregleda je uključen pregled kardiologa, EKG, Ultrazvuk srca, MSCT pluća, MSCT koronarnog kalcijuma.