Dispnea

Ako ste ikada osetili da ne možete da udahnete dovoljno vazduha, iskusili ste stanje u medicini poznato kao dispnea. Kratkoća daha može biti simptom zdravstvenih problema, često povezanih sa bolestima srca ili pluća. Ali takođe možete doživeti privremenu dispneu nakon intenzivnog treninga.

Dispnea simptomi

Glavni simptom dispnee je otežano disanje. Može trajati minut ili dva nakon napornih aktivnosti. Takođe može biti i hronični problem. Možda ćete imati osećaj da ne unosite dovoljno vazduha u pluća. U ozbiljnim slučajevima možete imati osećaj kao da se gušite. Napadi dispnee takođe mogu dovesti do stezanja u grudima.

Dispnea koja se javlja nakon napornog vežbanja je razumljiva. Međutim, potražite medicinsku pomoć ako se desi bilo šta od sledećeg:

 • Ostajete bez daha nakon aktivnosti kojima ste se bez problema bavili.
 • Počinjete da doživljavate dispneu bez ikakvog objašnjenja.

Brza traka za dispneu

Inovativni sistem brze trake podrazumeva hitnu kardiološku uslugu usled pojave komplikacija koje su posledica dispnee:

 1. hitan prijem
 2. kompletnu dijagnostiku i preglede
 3. opservaciju stanja
 4. kardiološku interevenciju

Brza traka za dispneu podrazumeva prijem, kardiološki pregled, dijagnostiku i lečenje u veoma kratkom roku.

Nakon pregleda srca i testova, u roku od dva sata kada stignu svi rezultati, imaćemo jasnu sliku o vašem stanju. Od toga zavisi da li ćemo vas otpustiti kući uz terapiju, zadržati na observaciji pa otpustiti kući ukoliko se stanje stabilizuje ili ćemo predložiti hitnu kardiološku intervenciju.

Šta uzrokuje dispneu

Ako ste ikada trčali, znate da će vam trebati nekoliko minuta da dođete do daha. Možda ćete imati problema sa disanjem jer nemate dovoljno kiseonika da biste zadovoljili povećanu potrebu vašeg tela. Ako ste zdravi, uskoro će vam se olakšati disanje. Za nekoliko minuta ćete disati normalno.

Vežbanje je obično okidač za kratkotrajnu dispneu. Ako ste na višoj nadmorskoj visini i niste navikli da imate na raspolaganju manje kiseonika, možda ćete doživeti i privremenu dispneu. Na izuzetno visokim nadmorskim visinama, poput planinskih vrhova, „tanji“ vazduh može predstavljati stvarnu opasnost po zdravlje. Obavezno se konsultujte sa stručnjakom za penjanje pre nego što napravite ambiciozni visoki pohod.

Dispnea uzrokovana zdravstvenim stanjima pokriva širok spektar zdravstvenih problema. Iako bi trebalo sve da ih pregleda lekar, stanja koja dovode do iznenadnog daha treba da se tretiraju kao hitni slučajevi.

Ova stanja uključuju:

 • otkazivanje srca
 • nizak krvni pritisak
 • upalu pluća
 • plućnu emboliju (krvni ugrušak u plućima)
 • trovanje ugljen-monoksidom
 • stres ili anksioznost

Takođe možete doživeti iznenadnu dispneu ako vam komad hrane ili neki drugi predmet blokira disajne puteve. Povreda koja šteti plućima ili uzrokuje brzi gubitak krvi takođe će otežati disanje.

Kada otežano disanje nije iznenadna nužda, već je problem koji traje najmanje četiri nedelje, smatra se hroničnim. Primeri uzroka hronične dispnee uključuju:

 • hronična opstruktivna bolest pluća (HOBP), koja pokriva emfizem i hronični bronhitis
 • intersticijska bolest pluća (ožiljci plućnog tkiva)
 • loša fizička kondicija
 • gojaznost
 • bolest srca

Astma može biti i hronični problem i kratkoročni hitni slučaj, u zavisnosti od prirode vašeg stanja i dostupnosti inhalatora za lečenje iznenadnog napada. Ako imate astmu, razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako odgovoriti na simptome i šta možete učiniti da sprečite probleme sa disanjem.

Dispnea i mogućnosti lečenja 

Lečenje dispnee obično znači lečenje njenog osnovnog uzroka.

-Dijeta i vežbanje

Ako su gojaznost i loša fizička aktivnost uzročnici dispnee koju možda imate, jedite zdravije obroke i često vežbajte. Ako je prošlo mnogo vremena ili imate zdravstveno stanje koje ograničava nivo aktivnosti, razgovarajte sa svojim lekarom o tome kako započeti bezbednu rutinu vežbanja.

-Plućna rehabilitacija

HOBP i drugi plućni problemi zahtevaju negu pulmologa, lekara koji se bavi zdravljem pluća i respiratornog sistema. Možda će vam trebati dodatni kiseonik u prenosnom rezervoaru kako biste izbegli probleme. Plućna rehabilitacija takođe može biti korisna. Ovo je program nadgledanih vežbi i edukacije o tehnikama disanja koji će vam pomoći da prevaziđete plućnu bolest.

-Kardiološka rehabilitacija

Uzroke povezane sa srcem leči kardiolog, lekar specijalista za srčane poremećaje. Ako imate srčanu insuficijenciju, to znači da je vaše srce preslabo i da ne pumpa dovoljno kiseonične krvi da zadovolji potrebe vašeg tela. Dispnea je jedan od nekoliko simptoma srčane insuficijencije. Kardiološka rehabilitacija može vam pomoći u upravljanju srčanom insuficijencijom i drugim bolestima povezanim sa srcem. U ozbiljnim slučajevima srčane insuficijencije možda će biti potrebna veštačka pumpa da bi preuzela dužnosti pumpanja krvi oslabljenog srca.