CT kalcijum skor - Ca score

Kardiološka računarska tomografija (CT) za bodovanje kalcijuma koristi specijalnu rendgensku opremu za izradu slika koronarnih arterija kako bi se utvrdilo da li su one blokirane ili sužene nakupinama plaka – pokazatelja za aterosklerozu ili bolest koronarnih arterija. Dobijene informacije mogu vam pomoći da procenite da li imate povećan rizik od srčanog udara.

Obavestite svog doktora ako postoji mogućnost da ste trudni i razgovarajte o nedavnim bolestima, zdravstvenim stanjima, lekovima koje uzimate i alergijama. Od vas će se zahtevati da ne jedete i ne pijete ništa i da izbegavate kofein i pušenje četiri sata pre CT-a. Ostavite nakit kod kuće i nosite široku, udobnu odeću. Možda će se od vas tražiti da nosite bolničku haljinu.

Šta je kalcijum skor (Ca score)?

MSCT srca za procenu kalcijum skora je neinvazivan način dobijanja informacija o prisustvu, mestu i obimu kalcifikovanog plaka u koronarnim arterijama – posudama koje snabdevaju srčani mišić krvlju koja sadrži kiseonik. Kalcifikovani plak nastaje kada se ispod unutrašnjeg sloja arterije nakupe masti i druge supstance. Ovaj materijal se može kalcifikovati što signalizira prisustvo ateroskleroze, bolesti zida sudova, koja se naziva i bolest koronarnih arterija. Ljudi sa ovom bolešću imaju povećan rizik od srčanog udara. Pored toga, vremenom plak može suziti arterije ili čak zatvoriti protok krvi u srce. Rezultat može biti bol u grudima, koji se ponekad naziva „ angina “ ili srčani udar.

Količina kalcijuma otkrivena na CT-u srca je korisno prognostičko sredstvo. Nalazi na srčanom CT-u izraženi su kao rezultat kalcijuma. Drugo ime za ovaj test je skor kalcijuma u koronarnim arterijama.

Koji je cilj analize kalcijum skora?

Cilj skeniranja srca za ocenu kalcijuma je utvrditi da li je prisutna bolest koronarnih arterija i u kojoj meri, čak i ako nema simptoma.

Glavni faktori rizika za bolesti koronarnih arterija su:

 • visok nivo holesterola u krvi
 • porodična istorija srčanih bolesti
 • dijabetes
 • visok krvni pritisak
 • pušenje cigareta
 • prekomerna težina ili gojaznost
 • fizička neaktivnost

Ko tumači rezultate kalcijum skora?

Radiolog, lekar specijalno obučen za nadgledanje i tumačenje radioloških pregleda, analiziraće snimke. Radiolog će poslati zvanični izveštaj lekaru koji je naložio pregled.

Negativni CT srca za bodovanje kalcijuma ne pokazuje kalcifikaciju unutar koronarnih arterija. To sugeriše da bolest koronarnih arterija nije prisutna ili je minimalna. Šansa za srčani udar tokom narednih dve do pet godina je vrlo mala u ovim okolnostima.

Pozitivan test kalcijum skora znači da je prisutna bolest koronarnih arterija, bez obzira da li pacijent ima bilo kakve simptome ili ne. Količina kalcifikacije – izražena kao rezultat kalcijuma – može pomoći u predviđanju verovatnoće infarkta miokarda (srčanog udara) u narednim godinama i pomaže vašem lekaru ili kardiologu da odluči da li će pacijent morati da preduzme preventivni lek ili preduzme druge mere kao što su dijeta i vežbanje za smanjenje rizika od srčanog udara.

Prednosti testa za određevianje kalcijum skora

 • Srčani CT za ocenu kalcijuma je prikladan i neinvazivan način procene da li postoji rizik od srčanog udara.
 • Test traje kratko, ne izaziva bol i ne zahteva ubrizgavanje kontrastnog materijala.
 • U telu pacijenta ne ostaje zračenje nakon CT pregleda.

Rizici CT kalcijum skora

 • Uvek postoje male šanse za razvijanje kancera zbog prekomerne izloženosti zračenju. Međutim, korist od tačne dijagnoze daleko premašuje rizik.
 • Efektivna doza zračenja za ovaj postupak varira.
 • Žene bi uvek trebalo da kažu svom lekaru i rentgenen tehničaru ako postoji šansa da su trudne.
 • CT skeniranje se generalno ne preporučuje trudnicama, osim ako to nije medicinski neophodno zbog potencijalnog rizika za nerođenu bebu.
 • Visoku ocenu kalcijuma ponekad mogu pratiti i drugi dijagnostički testovi za srčana oboljenja, koji mogu ili ne moraju dati rezultate sa kliničkom vrednošću i mogu biti povezani sa neželjenim efektima.

Cena MSCT kalcijumskog skora

Cena skeniranja kalcijum skora iznosi 11.000 dinara.