CT pluća

Šta je CT skener grudnog koša / pluća?

Multislajsni skener – MSCT kao savremena dijagnostička metoda koristi se za različite vrste preciznih snimanja unutrašnjih organa, pa tako i za snimanje grudnog koša, koje nam donosi jasne snimke pluća i eventualnih promena koje se na ovaj način mogu najbolje uočiti. Baš zbog činjenice da snimanje CT skenerom omogućava trodimenzionalnu sliku, lekar dobija potpuni uvid u stanje pluća, bolje i preciznije nego što je to moguće dobiti kada se ovaj organ snima rendgenom.

CT grudnog koša je brza, bezbolna, neinvazivna i prezicna metoda koja između ostalog otkriva uzrok upornog kašlja, kratkog daha, bola u grudima i sl. Uz pomoć snimaka, načinjenih MSCT skenerom, moguće je rano otkrivanje karcinoma pluća, pa je tako skener i zlatni standard u dijagnostici ove vrste raka.

Savetuje se da dugogodišnji pušači (oko dvadeset godina) uključe skener u preventivni skrining i to na svakih 5 godina nakon 40. godine života. Kao deo našeg specijalno kreiranog pregleda za pušače, snimanje pluća CT skenerom je neizostavan element utvrđivanja dijagnoze jer pruža dragocene informacije o zdravlju pluća pacijenta. Preciznost snimaka omogućava lekaru uvid u različite delove pluća, gde se mogu uočiti čvorovi benignog ili malignog karaktera. S obzirom na to da snimanje traje svega nekoliko minuta, pacijent vrlo brzo dobija rezultate.

Šta može pokazati tj dijagnostikovati CT skener grudnog koša/pluća?

Uz pomoć multislajsne kompjuterizovane tomografije, koja je vrlo brza i pouzdana metoda radiološke dijagnostike, dobijamo informacije o patološkim promenama  i prisustvu određenih bolesti u grudnom košu:

 • na kostima i rebrima,
 • grudnoj kosti,
 • kičmenom stubu,
 • na plućnoj maramici,
 • na mišićnima i potkožnom masnom tkivu
 • na dušniku i bronhijama
 • u plućnom tkivu
 • pored toga, promene se mogu uočiti i na strukturama srednjeg dela grudnog koša (jednjak, srce, veliki krvni sudovi, plućne arterije i vene, i dr.

Uz pomoć CT skenera otkrivaju se i različite bolesti pluća, poput virusnih upala pluća (kao što je, između ostalog, COVID 19), tuberkuloze, cistične fibroze, upala plućne maramice, hronične opstrukcije pluća, edem i enfizem pluća, bronhiektazija.

Kada se preporučuje snimanje pluća skenerom?

Radiolog obično preporučuje ovakvo ispitivanje kada nađe specifične patološke promene na rendgenskom snimku. Pored radiologa, na snimanje CT skenerom može da uputi i internista, gastroenterolog, kardiolog ili onkolog. U slučaju da je potrebno snimiti pluća, kada se sumnja na virusnu upalu, tumor ili nešto drugo, pacijenta će na snimanje uputiti pulmolog.

Indikacije za snimanje pluća skenerom, obično su povezane sa kliničkom slikom pacijenta, pa se tako kao glavne tegobe mogu javiti suvi ili produktivni kašalj (sa ili bez povišene telesne temperature) otežano disanje, zatim izbacivanje sluzavog sekreta iz pluća koji može biti žućkaste ili zelene boje, ali može imati u sebi i krvi ili gnoja. Takođe, među indukacijama se mogu javiti i simptomi koji se manifestuju kroz brzo zamaranje, nedostatak vazduha, otežano gutanje, škripanje i bol u grudima.

Najčešća patološka stanja, koja se na ovaj način dijagnostikuju, su tumori pluća, plućne maramice, upale pluća, ali i alergijske manifestacije, astma, bronhitis, kao i metastaze malignih bolesti čiji se primarni tumori nalaze na drugim organima (želudac, jetra, bubrezi, debelo i tanko crevo, štitasta žlezda, jajnici, materica, prostata, testisi i dr.). Zbog ovoga se skener grudnog koša obavezno radi u okviru praćenja i kontrole rezultata operativnih zahvata, kao i kod pacijenata koji su primili hemio ili zračnu terapiju.

 

Kako se radi skener grudnog koša/pluća u Puls kardiološkom centru?

CT pregled grudnog koša se obavlja vrhunskim 128-slajsnim MSCT skener aparatom, dok je pacijent u ležećem položaju sa rukama podignutim iznad glave i leži na delu skenera koji izgleda kao pokretni krevet. Deo skenera, koji pravi trodimenzionalne snimke unutrašnjih organa u visokoj rezoluciji, je pokretan i ima oblik cevi koja je otvorena na oba kraja.

Koliko traje CT snimanje pluća?

Samo snimanje traje svega minut, tokom kojih je pacijent u mogućnosti da komunicira sa radiologom, sluša njegove upute i po potrebi zadrži vazduh na nekoliko sekundi kako bi se na snimcima što bolje uočili svi važni detalji. Za kvalitet snimka je od izuzetne važnosti da pacijent bude potpuno miran i da se ne pomera.

CT skener pluća sa kontrastom

Pojedina snimanja CT skenerom zahtevaju i ubrizgavanje kontrasta, koji predstavlja preparat na bazi joda i njegova svrha je da pojedine organe oboji, kako bi se na snimku još jasnije videli. O potrebi davanja kontrastnog sredstva pacijent razgovara sa radiologom, koji će mu detaljno objasniti kako izgleda precedura aplikovanja kontrasta, kao i koje senzacije pacijent može da oseti nakon njegovog ubrizgavanja (kao što je recimo nalet vrućine).

Koji su potencijalni rizici tokom snimanja na CT skeneru?

Nema ih mnogo i posebno kada snimanje traje svega nekoliko minuta, rizici su svedeni skoro na nulu, no to ne znači da ne treba da se podsetimo onih najvažnijih i predupredimo da se dese nepredviđene situacije:

 • Izloženost X zracima je i do 80% manja nego kod ranijih generacija skenera, pa možemo sa sigurnošću reći da je ovo nizak rizik.
 • Kada se radi snimanje sa kontrastom, treba voditi računa da li je pacijent alergičan na jod kao glavnu komponentu, pa u skladu sa tim doneti odluku o primeni sredstva, jer ovaj sastojak može izazvati alergijske reakcije.
 • Za pacijente koji su oboleli od dijabetesa važi pravilo da ako uzimaju ova tri leka: Glukofaž, Tefor i Gluformin) da treba da prestanu sa njihovim uzimanjem 48 sati pre i posle snimanja CT skenerom.
 • Bubrežni bolesnici takođe treba da budu oprezni i razgovaraju sa lekarom o svom stanju, jer kontrast može da dovede do zastoja u radu bubrega, odnosno nemogućnosti da se brzo izluči.
 • Trudnice ili pacijentkinje koje sumnjaju na potencijalnu trudnoću ne smeju da budu izložene X zracima, pa zbog toga moraju obavezno lekaru da kažu ukoliko već jesu ili sumnjaju da mogu biti u drugom stanju.

Zašto je bitan CT skener pluća?

Više od 80 procenata slučajeva raka pluća moglo bi biti izlečeno ako se otkrije u ranoj fazi, ali nažalost, samo 15 procenata karcinoma pluća biva dijagnostikovano u toj fazi. Zbog toga, petogodišnja stopa preživljavanja za sve faze raka pluća iznosi samo 20 procenata. Otkriti rak pluća u ranoj fazi dok je još uvek lokalizovan na plućima je neophodno. Šansa za preživljavanje smanjuje se kada tumor naraste na 3 centimetra ili više. Kada se rak proširi na druge delove tela izvan pluća, stopa preživljavanja je svega 5 posto. Nasuprot tome, ako se rak otkrije u ranoj fazi, stopa preživelih je 70 procenata.

CT pregled pluća je u stanju da otkrije čvorove pluća veličine samo 2 ili 3 milimetra. Dijagnostikovanjem malignih tumora kada su još uvek mali, mogu se hirurški ukloniti pre nego što se bolest proširi na druge delove tela.

Zakažite CT skener snimanje pluća u Bloku A na Novom Beogradu

U Puls kardiološkom centru na Novom Beogradu, možete obaviti brojne preglede i voditi računa o svom zdravlju na lak i jednostavan način. Ukoliko osećate određene tegobe, dozvolite da poslušamo vaše srce, pregledamo vaša pluća i utvrdimo da li postoji razlog za zabrinutost. Naši stručnjaci sa višegodišnjim iskustvom, uz pomoć vrhunske opreme, brzo i lako će dijagnostikovati o kakvom problemu je reč i krenuti da primenjuju adekvatnu terapiju.

Zakažite svoj pregled već danas i uverite se u visok kvalitet usluga, znanje, entuzijazam i iskustvo koje naši lekari imaju. Pored različitih vrsta snimanja CT skenerom, kod nas možete obaviti i sve vrste kardioloških pregleda, totalni pregled srca, kao i pregled za pušače.

Cena CT skener pluća / grudnog koša

Redovna cena za CT skeniranje pluća iznosi 11.000 dinara dok je cena CT skeniranja pluća sa kontrastom  14.200 dinara.