CT pluća

Šta je CT skener pluća

MSCT skener pluća je neinvazivan, bezbolan postupak koji koristi rendgenske zrake male doze za pregled pluća na prisustvo kancera za samo 30 sekundi. MSCT pregled pluća omogućava radiologu da pregleda različite nivoe pluća ili rezove pomoću rotirajućeg zraka. Izvodi se na višestrukom spiralnom skeneru za multi-slajsnu računarsku tomografiju (MSCT) i može da otkrije manje čvorove ili kancer za razliku od standardnog rendgenskog snimanja grudnog koša.

Tumor ili čvor je masa ćelija koja raste na plućima. Može biti benigni (nekancerogeni) ili maligni (kancerogeni). Otkrivanjem malignih tumora u ranoj fazi pomoću MSCT pregleda pluća, ćelije karcinoma mogu se lečiti u vreme kada rak još uvek ima obećavajuće stope preživljavanja i lokalizovan je u plućima.

Kako se izvodi skener pluća

Nisu potrebne pripreme za CT skener pluća. Tokom pregleda pacijenti leže leđima na ispitnom stolu sa rukama iznad glave. Moraju da nakratko zadrže dah dok se slikaju. Kratko vreme telo može biti okruženo skenerom, ali je skener otvoren pozadi i sa prednje strane kako bi pacijent mogao da vidi. Doktor je uvek u mogućnosti da vidi i čuje pacijenta tokom petominutnog postupka.

Zašto je bitan CT skener pluća

Procenjuje se da bi preko 80 procenata raka pluća moglo da se izleči ako se otkrije u ranoj fazi. Na nesreću, u ovoj fazi se dijagnostikuje samo 15 procenata karcinoma pluća, što čini petogodišnju stopu preživljavanja za sve faze karcinoma pluća 20 procenata. Otkriti rak pluća u ranoj fazi dok je još uvek lokalizovan na plućima je neophodno. Šansa za preživljavanje smanjuje se kada tumor naraste na 3 centimetra ili više. Ako se rak proširi na područja tela izvan pluća, stopa preživljavanja je samo 5 procenata, u poređenju sa 70 procenata ako se rak otkrije u ranoj fazi.

CT pregled pluća je u stanju da otkrije čvorove pluća veličine samo 2 ili 3 milimetra. Dijagnostikovanjem malignih tumora kada su još uvek mali, mogu se hirurški ukloniti pre nego što se bolest proširi na druge delove tela.


Cena CT skener pluća 

Cena za CT skeniranje pluća iznosi 10.500 dinara dok je cena CT skeniranja pluća sa kontrastom  13.500 dinara.