CT urografija

Višeslojna kompjuterizovana tomografija (MSCT) urografija je dijagnostička metoda kojom se pomoću CT uređaja i x zraka uzimaju snimci iz različitih uglova pomoću koijih se dobijaju kompletne slike preseka urogenitalnog sistema.

CT urografija koristi rentgenske zrake za generisanje više slika dela dela tela u kome se proučava, uključujući kosti, meka tkiva i krvne sudove. Te slike se zatim šalju na računar i brzo se rekonstruišu u vrlo detaljne, 2-D slike.

Šta je CT urografija

CT urografija je neinvazivna radiološka dijagnostička metoda za skeniranje organa urinarnog trakta koji čine: bubrezi, ureteri koji prenose urin od bubrega do bešike i mokraćna bešika.

CT urografija (CTU) primjenjuje se kao primarna tehnike snimanja za procenu bolesnika koji imaju krv u urinu (hematurija), sumnju na kamen (niskodozni CT po protokolu za nefrolitijazu) praćenje bolesnika sa istorijom karcinoma urinarnog sistema i utvrđivanje abnormalnosti kod bolesnika sa recidivnim mokraćnim infekcijama urinarnog sistema. Osim snimanja urinarnog trakta, CT urografija može pružiti vredne informacije o ostalim abdominalnim i  bolestima karlice koje mogu uticati na njih.

Zašto se izvodi urografija

CT urogramom se vrše pregledi bubrega, bešike i uretera. Lekaru omogućava da vidi veličinu i oblik ovih struktura kako bi utvrdio da li rade ispravno i potražio bilo kakve znakove bolesti koji mogu uticati na vaš urinarni sistem.

Lekar može preporučiti CT urogram ako imate znake i simptome – poput bola u boku ili leđima ili krvi u urinu (hematurija) – koji mogu biti povezani sa poremećajem urinarnog trakta.

CT urogram se može koristiti za dijagnozu stanja koja utiču na urinarni trakt, kao što su:

 • Kamen u bubregu
 • Kamenje u bešici
 • Infekcija
 • Tumori ili ciste
 • Kancer
 • Strukturne abnormalnosti

CT koristi “X”zrake što znači da cete primiti određenu dozu zračenja zbog čega ovo nije rutinska metoda, te ovaj pregled radimo samo ukoliko ste upućeni od strane urologa ili nefrologa sa strogo određenom indikacijom.

CT urografija se obavlja nakon ubrizgavanja intravenskog kontrastnog materijala kako bi se dobile slike mokraćnog sistema. Tokom CT urografije, rentgenska boja (kontrastno sredstvo na bazi joda) ubrizgava se u venu u vašoj ruci ili šaci. Boja se uliva u bubrege, uretere i bešiku, ocrtavajući svaku od ovih struktura. Rentgenske slike se snimaju u određeno vreme tokom pregleda, tako da vaš lekar može jasno da vidi vaš urinarni trakt i proceni koliko dobro radi ili da traži bilo kakve abnormalnosti.

Priprema za urografiju

Pre CT urograma, obavestite svog doktora ako:

 • Imate bilo kakve alergije, posebno na jod
 • Da li ste trudni ili mislite da biste mogli biti trudni
 • Imali ste prethodnu ozbiljnu reakciju na rendgenske boje
 • Uzimate bilo kakve lekove, kao što su bigvanidi, nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIDS), lekovi protiv odbacivanja ili antibiotici
 • Imate neku bolest
 • Imate narušeno zdravstveno stanje, uključujući bolesti srca, astmu, dijabetes, bolest bubrega ili prethodnu transplantaciju organa

Da biste proširili (raširili) bešiku, od vas će biti zatraženo da pijete vodu pre CT urograma i da ne urinirate sve do završetka postupka. Međutim, u zavisnosti od vašeg stanja, smernice o jelu i piću pre CT urograma mogu se razlikovati.

Pre CT urograma, naše osoblje će postavljati pitanja o vašoj medicinskoj istoriji, proveriti krvni pritisak, puls i telesnu temperaturu i zamoliti vas da se presvučete u bolničku haljinu i uklonite nakit, naočare za oči i sve metalne predmete koji mogu zakloniti rendgenske slike.

Tokom urografije

Za CT urogram obično ležite na leđima na stolu za snimanje, mada se od vas može tražiti da legnete na bok ili stomak. Kaiševi i jastuci se mogu koristiti da vam pomognu da zadržite pravilan položaj i da budete mirni tokom skeniranja. Od vas će biti zatraženo da promenite položaj tokom CT urograma.

IV linija će biti stavljena u venu na vašoj šaci ili ruci kroz koju će se ubrizgati rendgenska boja. Kada se boja ubrizgava, možete osetiti crvenilo, osećaj toplote, a metalni ukus se može pojaviti u ustima minut ili dva. Na kontrastnom materijalu može se nakratko osećati kao da morate mokriti.

Pre nego što započne test, sto će se brzo pomeriti kroz skener da bi se utvrdio ispravan početni položaj za skeniranje. Za vaš stvarni CT urogram, sto će se polako kretati kroz mašinu dok se slike snimaju. Ako je potrebno, mašina može napraviti nekoliko dodavanja.

Čućete lagano zujanje i kliktanje dok mašina snima slike. Da se slike ne bi zamutile, tražićemo da nekoliko sekundi zadržite dah tokom skeniranja.

Nakon završetka CT urograma, bićete zamoljeni da sačekate dok rendgen tehničar obezbedi da slike budu dovoljno kvalitetne za tačnu dijagnostiku.

Nakon CT urografije

Nakon zavšetka skeniranja, vaš CT urogram je gotov, uklanja se intravenska linija  sa vaše ruke i ulazna tačka se prekriva gazom. Nakon toga se možete vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.

Rizici

Kod CT urograma postoji mali rizik od alergijske reakcije ako se ubrizga kontrastni materijal. Reakcije su uglavnom blage i lako se saniraju lekovima. To uključuje:

 • Osećaj topline ili crvenila
 • Mučninau
 • Svrab
 • Plikove
 • Bol u blizini mesta uboda

Pojedinačni CT urogram ne nosi rizik od razvoja sekundarnog maligniteta, ali višestruki testovi ili izlaganje zračenju mogu prouzrokovati malo veći rizik od kancera u poređenju sa opštom populacijom. Međutim, korist od tačne dijagnoze daleko premašuje ovaj rizik.

Ako ste trudni ili mislite da ste trudni, obavestite svog doktora pre nego što napravite CT urogram. Iako je rizik za nerođenu bebu mali, lekar će možda razmisliti da li je bolje sačekati ili koristiti drugi test za snimanje.

Rezultati CT skeniranja

Lekar koji je specijalizovan za čitanje CT snimaka (radiolog) pregledaće i protumačiti rendgenske slike sa vašeg CT urograma i napisati izveštaj. Planirajte da razgovarate o rezultatima sa lakarom koji vas je uputio na skener.

Cena CT urografije

Cena urografije iznosi 21.000 dinara bez obzira da li se radi sa kontrastnim sredstvom ili bez njega.