Ultrazvuk štitne žlezde

Šta je ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk vrata i štitne žlezde je dijagnostički postupak koji se koristi za procenu stanja štitne žlezde i okolnih struktura u vratu. Ultrazvuk štitne žlezde je neinvazivna medicinska procedura koja se koristi za vizualizaciju i procenu stanja štitne žlezde pomoću ultrazvučnih talasa. Štitna žlezda je mala žlezda smeštena u prednjem delu vrata, ispod „Adamove jabučice“, i igra ključnu ulogu u regulaciji metabolizma organizma putem proizvodnje hormona štitne žlezde (tiroksina – T4 i trijodotironina – T3). Ultrazvuk štitnjače je bezbolan, brz i siguran postupak. Nema izlaganja jonizirajućem zračenju, što ga čini bezbednim i pogodnim za ponovljene preglede. Rezultati ultrazvučnog pregleda često pomažu lekarima u postavljanju tačne dijagnoze i planiranju daljeg lečenja, ukoliko je to potrebno.

Zašto se radi ultrazvučni pregled štitne žlezde?

 • Provera štitne žlezde uključuje: anamnezu,  fizikalni pregled štitne žlezde,  laboratorijske parametre u krvi i ultrazvuk štitne žlezde.
 • U slučaju pojave simptoma koji mogu ukazivati na probleme sa štitnom žlezdom: promene u težini,umor i iscrpljenost, nesanica ili poremećaji spavanja, promene raspoloženja, ubrzan ili usporen srčani ritam, povišen krvni pritisak ili osećaj lupanja srca, nepravilne ili obilnije menstruacije, suva koža, lomljiva kosa, gubitak kose, oticanje vrata
 • Usled poremećenih vrednosti laboratorijskih parametara radi se snimanje štitne žlezde: hormoni štitne žlezde, trijodotironin (T3) i tiroksin (T4), tireotropni hormon (TSH), antitela na štitnu žlezdu
 • UZ štitne žlezde se radi ako je ubrzan rad štitne žlezde kada se javljaju sledeći simptomi: povećan apetit, gubitak telesne mase, povećana razdražljivost, nervoza i nemir, brzo lupanje srca, znojenje i osetljivost na toplotu, promene u menstrualnom ciklusu kod žena, slaba tolerancija na fizički napor, nemiran san promene u očima, kao što su ispupčenost očiju (egzoftalmus) i suvo oko.
 • Ultrazvuk štitne žlezde i hormoni: dva važna dijagnostička postupka koja se koriste za procenu zdravlja i funkcije štitne žlezde. Ako je povećan TSH, a smanjene vrednosti T4 i T3 može ukazivati na hipotireozu (smanjenu funkciju) ako je smanjen TSH a povišene T3 i T4 može ukkazati na hiprertireizu (povećanu funkciju) 
 • Postojanje antitela štitne žlezde (anti TPO At, anti TG At): mogu ukazivati na autoimune bolesti štitne žlezde, kao što su Hashimotov tireoiditis ili Gravesova bolest 
 • Detekcija kvržica i drugih promena: Ultrazvuk omogućava identifikaciju i procenu kvržica, cista ili drugih neobičnih formacija u štitnoj žlezdi. Ove promene mogu biti benignog ili malignog karaktera, pa se ultrazvuk koristi za njihovu rano otkrivanje i procenu rizika.
 • Praćenje bolesti štitne žlezde: Pacijenti sa dijagnostikovanom bolešću štitne žlezde, kao što su hipotireoza, hipertireoza ili autoimune bolesti, redovno se podvrgavaju ultrazvučnim pregledima kako bi se pratio napredak bolesti, efikasnost terapije i eventualna pojava novih problema.
 • Procena funkcije žlezde: Ultrazvuk može otkriti znakove upale (tiroiditis) ili drugih strukturnih promena koje mogu uticati na funkciju štitne žlezde. To pomaže lekarima da bolje razumeju stanje žlezde i prilagode terapiju ako je potrebno.
 • Praćenje nodula koji su prethodno identifikovani: Ako su prethodni pregledi, kao što su palpacija vrata ili druge dijagnostičke metode, otkrili kvržice u štitnoj žlezdi, ultrazvuk može pružiti dodatne informacije o njihovoj veličini, obliku i strukturi.
 • Procena rizika za rak štitne žlezde: Ultrazvuk može pomoći u proceni verovatnoće da su prisutne maligne promene u štitnoj žlezdi, što omogućava lekarima da donesu odluke o daljim dijagnostičkim testovima ili biopsiji ukoliko je to potrebno.
 • Praćenje nakon hirurškog zahvata: Pacijenti koji su prethodno podvrgnuti operaciji na štitnoj žlezdi potrebno je redovno pratiti ultrazvukom kako bi se procenio eventualni povratak problema ili komplikacija nakon operacije.
 • Ultrazvučni pregled štitne žlezde je bezbolan, brz i siguran postupak koji omogućava detaljan pregled ovog važnog organa bez izlaganja pacijenta jonizirajućem zračenju. Rezultati ovog pregleda mogu biti od ključne važnosti za dijagnozu, lečenje i praćenje stanja štitne žlezde.

Šta pokazuje ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde omogućava detaljan vizuelni pregled ovog organa, pružajući informacije o njegovoj veličini, obliku, strukturi i prisustvu eventualnih promena.
 
Evo šta se obično može pokazati ultrazvučnim pregledom štitne žlezde:

Veličina i oblik štitne žlezde

Ultrazvuk omogućava merenje dimenzija štitne žlezde, uključujući dužinu, širinu i debljinu. Takođe, procenjuje se oblik žlezde, koji obično treba da bude simetričan.

Noduli i promene

Ultrazvuk može otkriti prisustvo kvržica (nodula) u štitnoj žlezdi. Kvržice mogu biti jednostruke ili višestruke i mogu biti različitih veličina. Ove promene se dalje analiziraju kako bi se utvrdilo da li su benignog ili malignog karaktera.

Ciste

Ultrazvuk može identifikovati ciste u štitnoj žlezdi. Ciste su ispunjene tečnošću i obično su benignog karaktera.

Difuzne promene

Ultrazvuk može otkriti difuzne promene u štitnoj žlezdi, što može ukazivati na upalne ili autoimune bolesti, poput Hashimotovog tireoiditisa.

Krvni sudovi

Ultrazvuk može prikazati protok krvi u štitnoj žlezdi, što je važno za procenu njenog vaskularnog statusa.

Gušavost

Ultrazvuk može pokazati povećanje volumena štitne žlezde, što se naziva gušavost. Gušavost može biti uzrokovana različitim stanjima, uključujući hiperfunkciju ili hipofunkciju žlezde, kao i druge poremećaje.

Paratireoidne žlezde

Ponekad se ultrazvukom može identifikovati i proceniti paratireoidne žlezde koje se nalaze blizu štitne žlezde. Paratireoidne žlezde su odgovorne za regulaciju ravnoteže kalcijuma u organizmu.

Kako se pripremiti za ultrazvuk štitne žlezde?

Priprema za UZ štitne žlezde obično nije zahtevna i uglavnom ne zahteva posebne restrikcije ili promene u ishrani. Pre samog pregleda, informišite svog lekara o svim lekovima koje trenutno uzimate. Neki lekovi, posebno hormonski preparati, mogu uticati na rezultate ultrazvuka, pa je važno da lekar bude upoznat sa vašom aktuelnom terapijom. Pre pregleda izbegavajte nanošenje krema, ulja ili losiona na prednji deo vrata, gde se nalazi štitna žlezda. Ovi proizvodi mogu ometati kvalitet ultrazvučne slike. Nosite udobnu i raskopčanu odeću kako biste olakšali pristup prednjem delu vrata tokom pregleda.
 
Važno je napomenuti da je UZ štitne žlezde bezbolan i bezbedan postupak, koji ne koristi jonizirajuće zračenje, što ga čini sigurnim i pogodnim za ponovljene preglede.

Kako se izvodi ultrazvuk štitne žlezde?

Ultrazvuk štitne žlezde je bezbolan i neinvazivan postupak koji se izvodi pomoću ultrazvučnog uređaja.
 
Evo kako se obično izvodi ultrazvuk štitne žlezde:
 1. Priprema pacijenta: Pacijent treba da bude smešten u ležeći ili sedeći položaj, a vrat mu treba biti blago nagnut unazad kako bi se olakšao pristup prednjem delu vrata.
 2. Gel za ultrazvuk: Pre nego što se započne pregled, medicinski tehničar (sonograf) će naneti gel na prednji deo vrata. Gel pomaže da se osigura dobar kontakt između ultrazvučne sonde i kože, što poboljšava kvalitet slike.
 3. Korišćenje ultrazvučne sonde: Sonograf će držati ultrazvučnu sondu (koja je slična malom mikrofonu) na prednjem delu vrata. Sonda emituje visokofrekventne zvučne talase u telo, a zatim registruje odražene talase koji se vraćaju. Ove informacije se pretvaraju u sliku štitne žlezde na ekranu ultrazvučnog uređaja.
 4. Kretanje sonde: Sonograf će pažljivo pomerati sondu preko prednjeg dela vrata kako bi se pregledala cela štitna žlezda i okolne strukture. Tokom pregleda, sonograf može zatražiti od pacijenta da promeni položaj glave ili duboko udahne kako bi se bolje vizualizovale određene regije.
 5. Snimanje i merenje: Tokom pregleda, sonograf može zabeležiti slike štitne žlezde i meriti dimenzije nodula ili drugih promena koje se otkriju.
 6. Završetak pregleda: Kada je pregled završen, sonograf će obrisati gel sa vrata pacijenta.
 7. Ultrazvuk štitne žlezde je potpuno bezbolan. Rezultati pregleda odmah se prikazuju na ekranu i mogu se koristiti za dijagnostiku ili dodatne procene. Ako je potrebno, slike se čuvaju za kasnije poređenje tokom praćenja stanja štitne žlezde.

Kako izgleda ultrazvučna oprema?

 
Ultrazvučna oprema koristi se za sprovođenje ultrazvučnih pregleda i sastoji se od nekoliko ključnih komponenti. Evo osnovnih elemenata ultrazvučne opreme i kako ona izgleda:

Ultrazvučni aparat

Osnovni deo ultrazvučne opreme je sam ultrazvučni aparat, koji je središnji uređaj za generisanje, primanje i obradu ultrazvučnih talasa. To je obično velika konzolna jedinica koja se nalazi na kolicima ili stolu. Aparat je opremljen sa ekranom koji prikazuje ultrazvučne slike u realnom vremenu.

Ultrazvučna sonda

Ultrazvučna sonda je uređaj koji emituje ultrazvučne talase u telo pacijenta i prima talase koji se reflektuju nazad. Sonda izgleda kao mali mikrofon, a povezana je sa ultrazvučnim aparatom putem kabla. Postoje različite vrste sondi, od kojih svaka ima specifične karakteristike za vizualizaciju različitih tkiva i organa.

Monitor

Na ekranu monitora prikazuju se ultrazvučne slike koje se dobijaju tokom pregleda. Lekar ili sonograf može pažljivo posmatrati monitor kako bi procenio stanje organa ili tkiva koji se pregledaju.

Kontrolna tastatura

Ultrazvučni aparat ima kontrolnu tastaturu ili panel preko kojeg se upravlja funkcijama aparata, kao što su podešavanje parametara ultrazvučnih talasa, dubina snimanja, zumiranje slike, itd.

Pisač (opciono)

Neki ultrazvučni aparati imaju ugrađen pisač koji omogućava štampanje ultrazvučnih slika za dokumentaciju ili za pacijenta.

Gel za ultrazvuk

Gel se koristi za bolje vođenje ultrazvučnih talasa sa sonde prema koži pacijenta i poboljšava kvalitet slike. Gel je bezbedan za kožu i lako se uklanja nakon pregleda.
 
Ultrazvučna oprema se stalno unapređuje, tako da moderni aparati često imaju dodatne funkcije i tehnološke inovacije kako bi se poboljšala preciznost i kvalitet dijagnostike. Upravo zbog svoje bezbolnosti, brzine i sigurnosti, ultrazvuk je često prva opcija dijagnostičkog pregleda. 

Šta mogu očekivati za vreme i posle pregleda ultrazvuka štitne žlezde ?

 
Tokom pregleda ultrazvuka štitne žlezde, možete očekivati sledeće:
 1. Priprema za pregled: Pre samog pregleda, možda ćete biti zamoljeni da se presvučete u hospitalnu haljinu ili da skinete ogrlicu i druge nakitne predmete koji mogu ometati pristup prednjem delu vrata.
 2. Položaj za pregled: Bićete smešteni u ležeći ili sedeći položaj, a vrat će vam biti blago nagnut unazad kako bi sonograf mogao pristupiti prednjem delu vrata.
 3. Nanošenje gela: Sonograf će naneti gel na prednji deo vrata. Ovaj gel pomaže da se obezbedi dobar kontakt između ultrazvučne sonde i kože, što poboljšava kvalitet slike.
 4. Ultrazvučni pregled: Sonograf će pažljivo držati ultrazvučnu sondu na prednjem delu vrata i pomeraće je kako bi pregledao celu štitnu žlezdu i okolne strukture. Ovaj postupak je bezbolan i obično ne izaziva nelagodnost.
 5. Analiza rezultata: Rezultati ultrazvuka štitne žlezde se odmah prikazuju na ekranu. Sonograf će analizirati slike i izmeriti eventualne promene koje su otkrivene tokom pregleda.
 6. Posle pregleda, možete očekivati:
 7. Uklanjanje gela: Nakon završetka pregleda, sonograf će obrisati preostali gel sa prednjeg dela vrata.
 8. Povratak uobičajenim aktivnostima: Ultrazvuk štitne žlezde ne zahteva oporavak i možete se odmah vratiti svojim uobičajenim aktivnostima.
 9. Tumačenje rezultata: Rezultati pregleda biće dostupni lekaru koji će ih analizirati i tumačiti. Vaš lekar će vam objasniti nalaze i, ako je potrebno, preduzeti dodatne korake u vezi sa daljim dijagnostikom ili lečenjem.

Koliko traje pregled ultrazvuka štitne žlezde?

Pregled UZ štitne žlezde obično traje relativno kratko i traje između 10 i 30 minuta, u zavisnosti od razloga pregleda i kompleksnosti slučaja. U većini slučajeva, pregled se može obaviti za 15-20 minuta.Važno je napomenuti da trajanje pregleda može varirati u zavisnosti od dodatnih pregleda koje je potrebno obaviti, kao što su uzimanje uzoraka za biopsiju (ako su otkrivene sumnjive promene), produženo pregledanje nodula ili obimnija evaluacija paratireoidnih žlezda.
 
U svakom slučaju, ultrazvuk štitne žlezde je jednostavan, brz i siguran postupak koji pruža dragocene informacije o stanju ovog važnog organa. 

Ko tumači rezultate ultrazvuka štitne žlezde i kako ih dobijam?

Rezultate ultrazvuka štitnjače obično tumači radiolog, koji je specijalizovan za interpretaciju medicinskih slika dobijenih različitim dijagnostičkim metodama, uključujući ultrazvuk. Radiolog analizira slike koje su snimljene tokom ultrazvučnog pregleda i piše izveštaj sa nalazima. U izveštaju će biti navedene dimenzije štitne žlezde, eventualne promene, prisustvo kvržica, cista ili drugih neobičnih formacija, kao i opis eventualnih patoloških nalaza.
 
Kada se radi ultrazvuk štitne žlezde, obično ćete dobiti zakazani termin od strane svog lekara. Nakon što se pregled završi, lekar će vam obično dati preporuke za dalje postupke na osnovu tumačenja rezultata. Može vam biti odmah rečeno da je sve u redu i da nema značajnih nalaza, ili možda da su identifikovane određene promene koje će zahtevati dalje praćenje ili dodatne dijagnostičke procedure, kao što je biopsija.
 
Takođe, vaš lekar će vam dati kopiju izveštaja sa nalazima i, ako je potrebno, diskutovati sa vama o njihovom značenju i mogućim sledećim koracima u vezi sa vašim zdravstvenim stanjem. 

Koji su rizici pregleda ultrazvuka štitne žlezde?

Pregled ultrazvuka štitne žlezde je obično bezbedan i ne nosi značajne rizike. Pre nego što se pregleda započne, gel se nanosi na prednji deo vrata kako bi se poboljšao kontakt između sonde i kože. Retko, neki pacijenti mogu imati alergijsku reakciju na gel. Međutim, gelovi koji se koriste u medicini obično su hipoalergenski i bezbedni za većinu ljudi.
 
Važno je napomenuti da je ultrazvuk štitne žlezde rutinski postupak koji se često primenjuje u dijagnostici i praćenju stanja štitne žlezde. Rezultati ultrazvuka mogu pružiti važne informacije lekarima o stanju štitne žlezde i eventualnim promenama koje se mogu javiti. 

Koje su prednosti pregleda ultrazvuka štitne žlezde?

Pregled ultrazvuka štitne žlezde ima niz prednosti koje ga čine korisnim dijagnostičkim alatom. Evo nekoliko ključnih prednosti ovog pregleda:
 • Bezbednost: Ultrazvučna dijagnostika je bezbedna jer ne koristi jonizirajuće zračenje, za razliku od nekih drugih dijagnostičkih metoda kao što su rendgenski snimci i CT skeniranje. To znači da nema rizika od izlaganja pacijenta štetnim zračenjima.
 • Bezbolnost: Ultrazvuk je neinvazivan i obično bezbolan postupak. Nije potrebno ubadanje kože ili upotreba igle za ovaj pregled. Sonda se jednostavno drži na površini kože kako bi se pregledao unutrašnji deo vrata.
 • Brzina: Ultrazvučni pregled štitne žlezde je brz postupak koji obično traje samo nekoliko minuta. Rezultati su dostupni odmah i mogu se koristiti za brzu dijagnozu i planiranje daljih koraka u lečenju, ako je potrebno.
 • Preciznost: Ultrazvuk štitne žlezde pruža detaljne slike unutrašnjosti žlezde, što omogućava preciznu analizu njenih dimenzija, oblika, strukture i eventualnih promena.
 • Praćenje tokom vremena: Ultrazvuk može biti koristan za praćenje stanja štitne žlezde tokom vremena. Ako se otkriju promene, ultrazvuk se može ponoviti kako bi se pratilo njihovo ponašanje i eventualno reagovalo na njih.
 • Pomoć u postavljanju dijagnoze: Ultrazvuk može pomoći u postavljanju dijagnoze različitih stanja štitne žlezde, uključujući prisustvo nodula, cista, upalnih ili autoimunih promena.
 • Siguran za trudnice: Ultrazvuk je siguran za primenu tokom trudnoće, što ga čini korisnim za praćenje stanja štitne žlezde kod trudnica.

Ukratko, ultrazvuk štitne žlezde je pouzdan, bezbedan i brz dijagnostički postupak koji pruža važne informacije o stanju štitne žlezde. Na osnovu rezultata ultrazvuka, lekar može postaviti tačnu dijagnozu i planirati odgovarajući tretman, ukoliko je potrebno.

Koja su ograničenja ultrazvuka štitne žlezde?

Uprkos mnogim prednostima, ultrazvuk štitne žlezde ima i neka ograničenja u dijagnostičkim mogućnostima. Evo nekih od glavnih ograničenja ultrazvuka štitne žlezde:

Ne može razlikovati benigna i maligna oboljenja

Iako ultrazvuk može otkriti prisustvo nodula (kvržica) u štitnoj žlezdi, sam pregled ne može sa sigurnošću razlikovati benignu (neškodljivu) od maligne (kancerogene) lezije. Dodatne dijagnostičke procedure, kao što je fina iglena biopsija, obično su neophodne kako bi se razjasnilo prirodu i rizik od nodula.

Nedovoljno veliki noduli

Noduli koji su vrlo mali mogu biti teški za otkrivanje ultrazvukom, posebno ako su smešteni dublje u tkivu štitne žlezde. U takvim slučajevima, dodatne dijagnostičke metode, kao što je scintigrafija ili fina iglena biopsija, mogu biti korisne.

Nema informacija o funkcionalnosti

Ultrazvuk pruža informacije o anatomiji štitne žlezde, ali ne daje informacije o njenoj funkcionalnosti. Za procenu funkcionalnosti štitne žlezde, koriste se laboratorijski testovi koji mere nivoe hormona štitne žlezde u krvi.

Pogled ograničen na površinu

Ultrazvučna sonda ima ograničeni opseg pregleda, što znači da ne može istražiti svaku duboku ili teško dostupnu oblast u štitnoj žlezdi. Ponekad se otkrivanje manje vidljivih struktura može otežati.

Ne otkriva svaku vrstu oboljenja štitne žlezde

Iako ultrazvuk može otkriti mnoge promene u štitnoj žlezdi, postoje neka stanja, kao što su subklinička tireoidna disfunkcija, koja možda neće biti uočena ovim pregledom.
 
Uprkos tim ograničenjima, ultrazvuk štitne žlezde i dalje je izuzetno korisna dijagnostička metoda koja pruža važne informacije o stanju ovog organa. Kombinacija ultrazvuka sa drugim dijagnostičkim metodama može biti od ključne važnosti za postavljanje tačne dijagnoze i planiranje adekvatnog lečenja. 

Dodatni testovi koje lekar može predložiti

Kompletan pregled štitne žlezde obuhvata različite dijagnostičke metode i analize koje se koriste za procenu funkcije, strukture i eventualnih promena u štitnoj žlezdi. Provera štitne žlezde uključuje anamnezu, fizikalni pregled, analizu nivoa hormona i antitela štitne žlezde kao i ultrazvuk vrata i štitne žlezde.
 
Ukoliko je potrebno lekar može indikovati dalje dijagnostičke metode kao što su:
 1. Scintigrafija: Scintigrafija štitne žlezde je nuklearna medicinska procedura koja koristi radioaktivne supstance (obično jod) kako bi se prikazala funkcionalnost štitne žlezde. Ova metoda može pomoći u identifikaciji vrućih ili hladnih čvorova, što ukazuje na određene funkcionalne poremećaje.
 2. Biopsija tankom iglom (fine iglene biopsije): Ako se otkriju noduli u štitnoj žlezdi, lekar može odlučiti da obavi biopsiju tankom iglom. Ovaj postupak uključuje uzimanje uzorka tkiva iz nodula radi dalje analize pod mikroskopom kako bi se utvrdilo da li je promena benigna ili maligna.
 3. Skeniranje kalcijuma u štitnoj žlezdi: Ova procedura može biti korisna za procenu prisustva kalcifikacija u štitnoj žlezdi, što može biti povezano sa određenim oboljenjima.
 4. Druge dijagnostičke metode: U nekim slučajevima, lekar može naložiti dodatne testove i analize, kao što su CT skener, magnetna rezonanca (MR) ili druge nuklearne medicinske procedure, kako bi se bolje procenila štitna žlezda i eventualne promene.
 
Kombinacija svih ovih dijagnostičkih metoda pomaže lekarima da postave tačnu dijagnozu i preduzmu odgovarajući tretman, ukoliko je potrebno. Važno je napomenuti da će obim pregleda zavisiti od simptoma pacijenta, medicinske istorije i nalaza drugih prethodnih testova. Ako imate sumnju na probleme sa štitnom žlezdom, trebaloo bi se obratiti svom lekaru kako biste započeli evaluaciju i odredili najpogodniji plan pregleda. Lekarski tim Puls Kardiološkog centra vam stoji na raspolaganju.
 
 

Ultrazvuk štitne žlezde – Cena

Cena pregleda iznosi 5000 dinara.