Ugradnja pejsmejkera

Šta je pejsmejker – pacemaker?

Pejsmejker – srčani elktrostimulator je mali uređaj, koji se stavlja ispod kože u grudnom delu kako bi pomogao u kontrolsanju i regulasanju otkucaja srca. Koristi se za pomoć vašem srcu da češće kuca ako imate nepravilan rad srca (aritmija), posebno usporen. Osnovna uloga pejsmejkera je da ordži normalan srčani rad i da po potrebi električnim impulsima aktivira srčani mišić ili prekine aritmije.

Privremeni pejsmeker se može implantirati za lečenje usporenog rada srca nakon srčanog udara, operacije ili predoziranja lekovima. Takođe se može trajno implantirati radi ispravljanja sporog ili nepravilnog rada srca ili, kod nekih ljudi, kao pomoć u lečenju srčane insuficijencije.

Pejsmejker se sastoji od kućišta sa baterijom i nekoliko elektroda koje se kroz vene postavljaju unutar srca. Ugradnja pejsmejkera u grudni koš podrazumeva hiruršku intervenciju.

Koje vrste pejsmejkera postoje?

U zavisnosti od vašeg stanja, ugradnja pejsmekera se može uraditi sa jednim od sledećih tipova pejsmejkera:

Jednokomorni pejsmejker. Ovaj tip obično prenosi električne impulse u desnu komoru vašeg srca.

Dvokomorni pejsmejker. Ovaj tip prenosi električne impulse u desnu komoru i desnu pretkomoru vašeg srca kako bi pomogao u kontroli vremena kontrakcija između dve komore.

Biventrikularni pejsmejker. Biventrikularni pejsing, koji se naziva i srčana resinhronizaciona terapija, namenjen je osobama sa srčanom insuficijencijom sa abnormalnim električnim sistemima. Ova vrsta pejsmejkera stimuliše donje komore srca (desnu i levu komoru) da bi srce efikasnije kucalo.

 

Kako radi srce?

Srce je mišićava pumpa veličine pesnice sa četiri komore, dve na levoj i dve na desnoj strani. Gornje komore (desna i leva pretkomora) i donje komore (desna i leva komora) rade sa električnim sistemom vašeg srca kako bi srce kucalo odgovarajućom brzinom – obično 60 do 100 otkucaja u minuti za odrasle u mirovanju.

Električni sistem vašeg srca kontroliše otkucaje vašeg srca, započinjući u grupi ćelija na vrhu srca (sinusni čvor) i šireći se na dno, uzrokujući njegovo stezanje i pumpanje krvi. Starenje, oštećenje srčanog mišića od srčanog udara, neki lekovi i određene genetske mane mogu izazvati abnormalni srčani ritam.

Od čega se sastoji i kako radi pejsmejker?

Ugrađeni elektronski pejsmejker imitira rad vašeg prirodnog električnog sistema. Pejsmejker se sastoji iz dva dela:

 • Generator impulsa. U ovom malom metalnom uređaju nalaze se baterija i električna kola koja regulišu brzinu električnih impulsa poslatih u vaše srce.
 • Jedna do tri fleksibilne, izolovane žice smeštene su u komoru ili komore vašeg srca i isporučuju električne impulse kako bi prilagodili vaš puls.

Pejsmejkeri rade samo po potrebi. Ako su otkucaji vašeg srca prespori (bradikardija), pejsmejker šalje električne signale u vaše srce da ispravi otkucaje. Takođe, noviji pejsmejkeri imaju senzore koji detektuju kretanje tela ili brzinu disanja, a koji signaliziraju pejsmejkerima da povećavaju puls tokom vežbanja, po potrebi.

Koje rizike nosi ugradnja pejsmejkera?

Komplikacije zbog operacije ugrađivanja pejsmejkera su neuobičajene, ali mogu uključivati:

 • Infekciju na mestu gde je ugrađen pejsmejker
 • Alergijsku reakciju na kontrastno sredstvo ili anesteziju koja se koristi tokom vašeg postupka
 • Oticanje, modrice ili krvarenje na mestu generatora, posebno ako uzimate sredstva za razređivanje krvi
 • Oštećenje krvnih sudova ili živaca u blizini pejsmejkera
 • Kolaps plućnog krila

U čemu se sastoji priprema za ugradnju pejsmejkera?

Pre nego što kardiolog odluči da li vam je potreban pejsmejker, uradićete nekoliko testova kako bismo pronašli uzrok nepravilnog rada srca. To može uključivati:

 • Elektrokardiogram (EKG). U ovom neinvazivnom testu, senzorski jastučići sa pričvršćenim žicama – elektrodama, postavljaju se na vaša prsa, a ponekad i na udove kako bi se izmerili električni impulsi vašeg srca.
 • Holter monitoring. Ovo je prenosna verzija EKG-a. Naročito je koristan u dijagnostici poremećaja ritma koji se javljaju u nepredvidivim vremenskim intervalima. Nosite holter monitor koji beleži informacije o električnoj aktivnosti vašeg srca dok dan-dva obavljate uobičajene aktivnosti. Neki lični uređaji, poput pametnih satova, nude nadzor elektrokardiograma. Pitajte svog doktora da li postoji ovakva opcija za vas.
 • Ehokardiogram – ultrazvuk srca. Ovaj neinvazivni test koristi bezopasne zvučne talase koji omogućavaju lekaru da vidi rad vašeg srca. Na grudi se stavlja mali instrument koji se naziva pretvarač. On prenosi prikupljene zvučne talase (odjeke) iz vašeg srca na ultrazvuk aparat koji koristi obrasce zvučnih talasa za sastavljanje slika vašeg srca koje kuca prikazano na monitoru.
 • Stress test. Neki srčani problemi se javljaju samo tokom vežbanja. Za test stresa, EKG se izvodi pre, tokom i neposredno nakon hodanja na traci za trčanje ili vožnje stacionarnim biciklom.

Koliko traje ugradnja pejsmejkera?

Ugradnje pejsmejkera obično traje nekoliko sati. 

Šta možete da očekujete u toku procesa ugradnje pejsmejkera?

 Pre početka ugradnje

Verovatno ćete biti budni tokom intervencije. Medicinsko osoblje će postaviti intravensku liniju putem koje ćete možda dobiti lekove koji će vam pomoći da se opustite.

Većina implantacija pejsmejkera radi se pomoću lokalne anestezije da bi se umrtvilo područje rezova. Grudi se čiste posebnim sapunom.

Tokom postupka ugradnje  

U posebno opremljenoj Angio-sali Puls kardiološkog centra specijalisti kardiologije – interventni kardiolozi, obavaljaju ugradnju pejsmejkera. Intervencija počinje tako što se jedna ili više fleksibilnih, izolovanih žica ubacuje u glavnu venu ispod ili u blizini ključne kosti i vode rendgenskim slikama do vašeg srca. Jedan kraj svake žice je pričvršćen za odgovarajući položaj u vašem srcu, dok je drugi kraj pričvršćen za generator impulsa, koji se obično ugrađuje ispod kože ispod ključne kosti.

Nakon procedure

Verovatno ćete ostati u bolnici jedan dan nakon ugradnje pejsmejkera. Vaš pejsmejker će biti programiran tako da odgovara vašim potrebama pejsinga. Dogovorite se da vas neko vozi kući kad budete otpušteni iz bolnice.

Većina pejsmejkera se može proveriti na daljinu. Vaš pejsmejker prenosi i prima informacije iz lekarske ordinacije, uključujući puls i ritam, kako pejsmejker funkcioniše i preostali vek trajanja baterije.

Lekar vam može preporučiti da izbegavate energično vežbanje ili dizanje teškog tereta oko mesec dana. Izbegavajte pritisak na mesto gde je ugrađen pejsmejker. Ako imate bolove u tom području, razgovarajte sa doktorom o uzimanju lekova protiv bola.

Kako se paziti nakon ugradnje pejsmejkera?

Malo je verovatno da bi vaš pejsmejker prestao pravilno da radi zbog električnih smetnji. Ipak, moraćete da preduzmete nekoliko mera predostrožnosti:

Mobilni telefoni. Sigurno je razgovarati mobilnim telefonom, ali držite mobilni telefon najmanje 15 centimetara od pejsmejkera. Ne držite telefon u džepu košulje na grudima. Dok razgovarate telefonom, držite ga uz uvo nasuprot strani na kojoj je ugrađen pejsmejker.

Sigurnosni sistemi. Prolazak kroz aerodromski detektor metala neće ometati vaš pejsmejker, iako bi metal u njemu mogao da oglasi alarm. Ali izbegavajte zadržavanje u blizini ili naslanjanje na sistem za otkrivanje metala. Da biste izbegli potencijalne probleme, nosite sa sobom potvrdu na kojoj piše da imate pejsmejker.

Medicinska oprema. Uverite se da svi vaši lekari i zubari znaju da imate pejsmejker. Određeni medicinski postupci, kao što su magnetna rezonanca, CT skeniranje, lečenje zračenjem karcinoma, elektrokauterizacija za kontrolu krvarenja tokom operacije i litotripsija udarnog talasa za razbijanje velikih kamenaca u bubrezima ili žučnim kamencima mogu ometati rad pejsmejkera.

Oprema za proizvodnju električne energije. Stanite na najmanje 60 centimetara od opreme za zavarivanje, visokonaponskih transformatora ili sistema generatora motora. Ako radite negde gde se koristi takva opremu, pitajte svog doktora da vam organizuje test na vašem radnom mestu, kako bi utvrdio da li oprema utiče na vaš pejsmejker.

Uređaji za koje je malo verovatno da će ometati vaš pejsmejker uključuju: mikrotalasne pećnice, televizore i daljinske upravljače, radio stanice, tostere, električno ćebe, električne brijače i električne bušilice.

Koje su prednosti ugradnje pejsmejkera?

Nošenje pejsmejkera trebalo bi da poboljša simptome uzrokovane usporenim otkucajima srca, kao što su umor, vrtoglavica i nesvestica.

Vaš lekar treba da proverava pejsmejker na svakih tri do šest meseci. Obavestite svog doktora ako se ugojite, ako vam se noge ili zglobovi naduju ili ako se onesvestite ili vam se zavrti u glavi.

Koliko traje baterija pejsmejkera?

Baterija vašeg pejsmejkera treba da traje 5 do 15 godina. Kada se baterija istroši, biće vam potrebna intervencija da bi se baterija zamenila. Postupak zamene baterije pejsmejkera je često brži i zahteva manje vremena za oporavak od postupka ugradnje pejsmejkera.

Budući da većina današnjih pejsmejkera automatski prilagođava vaš puls tako da odgovara vašem nivou fizičke aktivnosti, pejsmeker vam omogućava da nastavite aktivniji način života.

Ugradnja pejsmejkera u Puls kardiološkom centru 

Ugradnja pejsmejkera izvodi se u posebno opremljenoj Angio – sali od strane eksperata iz kardiologije i radiologije. Pogledajte ko čini naš tim i zakažite pregled. Naš call centar je dostupan svakog dana do 20h na telefon 0117555000 ukoliko imate dodatnih pitanja. Možete nas kontaktirati i putem email adrese: info@pulskardioloskicentar.rs