Dopler krvnih sudova vrata

Šta je dopler krvnih sudova vrata?

Dopler krvnih sudova vrata je neinvazivni dijagnostički test koji se koristi za procenu protoka krvi kroz krvne sudove u području vrata. Ovaj test se često naziva i „dopler ultrazvuk vrata“ ili „dopler karotidnih arterija“.

Glavna svrha ovog testa je proceniti protok krvi kroz karotidne arterije i druge krvne sudove u vratu. Karotidne arterije su važni krvni sudovi koji snabdevaju mozak krvlju, pa je važno pratiti njihovu funkciju kako bi se otkrile eventualne abnormalnosti.
 
Dopler krvnih sudova vrata je ultrazvučni aparat koji koristi zvučne talase visoke frekvencije kako bi se stvorile slike krvnih sudova u vratu. Kada se primeni na kožu vrata, aparat omogućava pregled strukture arterija i identifikaciju eventualnih suženja ili blokada koje mogu ometati normalan protok krvi.

Zašto se radi dopler krvnih sudova vrata?

Kolor dopler krvnih sudova vrata se koristi u različitim kliničkim situacijama kako bi se otkrili i procenili mogući vaskularni problemi.
 
Evo nekoliko glavnih indikacija za izvođenje kolor doplera krvnih sudova  vrata:
 • Osobe koje imaju simptome poput vrtoglavice, nesvestice, probleme sa govorom, gubitak ravnoteže ili druge neurološke simptome koji mogu ukazivati na vaskularne probleme u vratu, mogu biti upućene na dopler ultrazvuk vrata kako bi se otkrilo postojanje eventualnih problema s protokom krvi.
 • Stvrdnjavanje arterija odnosno ateroskleroza je stanje u kojem se plak (nagomilavanje masnih materija, kalcijuma i drugih supstanci) nakuplja na unutrašnjim zidovima arterija, sužavajući prolaz kroz koji krv protiče. Dopler karotida može pomoći u otkrivanju plakova i proceni stepena suženja arterija. 
 • Visok holesterol znači da osoba ima povišene nivoe ukupnog holesterola u krvi, posebno „lošeg“ LDL holesterola. Visok holesterol je faktor rizika za razvoj ateroskleroze što smanjuje protok krvi i povećava rizik od srčanih udara i moždanih udara.
 • Osobe s dijabetesom imaju povećan rizik od ateroskleroze.  Kolor Dopler vrata se koristi za procenu protoka krvi kroz karotidne arterije. Kod osoba s dijabetesom, ovaj pregled može biti koristan za praćenje stanja karotidnih arterija i otkrivanje eventualnih promena ili suženja koje bi mogle povećati rizik od moždanog udara.
 • Visok krvni pritisak (hipertenzija) može predstavljati rizik za karotidnu arterijsku bolest (CAD). Visok krvni pritisak može dovesti do ateroskleroze i može povećati rizik od rupture plaka u karotidnim arterijama. Kada plak pukne, može dovesti do formiranja krvnog ugruška, koji može začepiti arteriju i uzrokovati moždani udar.
 • Ako se čuje neobičan zvuk  stetoskopom u karotidnim arterijama je uzrokovan turbulentnim protokom krvi. To znači da krv teče kroz sužene ili začepljene arterije, što stvara nepravilan protok i buku koja se može čuti.
 • Kada osoba doživi tranzitorni ishemički atak (TIA) ili  moždani udar, kolor dopler može se koristiti kako bi se otkrila potencijalna suženja ili zakrčenja krvnih sudova vrata koja su možda izazvala moždani udar.
 • Ukoliko postoji porodična istorija moždanog udara ili bolesti srca, dopler ultrazvuk vrata može pomoći u identifikaciji osoba koje su pod većim rizikom od ovih komplikacija kako bi se preduzele preventivne mere.
 • Kolor dopler se takođe može koristiti za otkrivanje i praćenje aneurizmi (proširenja) u krvnim sudovima vrata.
 • Ako je osoba već dijagnostikovana sa suženjem arterija ili drugim vaskularnim problemima, dopler krvnih sudova vrata može se koristiti za praćenje napretka stanja tokom vremena ili za procenu efikasnosti primenjenog lečenja.

Koja stanja i bolesti mogu da se identifikuju kolor doplerom krvnih sudova vrata?

Dopler ultrazvuk vrata omogućava procenu brzine i pravca protoka krvi kroz krvne sudove u vratu, posebno karotidnih arterija koje snabdevaju mozak krvlju. Time se može otkriti postojanje suženja, blokada ili drugih abnormalnosti koje mogu ometati normalan protok krvi. Evo nekih od stanja i bolesti koje se mogu dijagnosticirati kolor Dopplerom krvnih sudova vrata:
 
 1. Proveriti protok krvi kroz arteriju nakon operacije. Karotidna endarterektomija je hirurški postupak koji se koristi za uklanjanje plaka (aterosklerotskih naslaga) koji se nakuplja na unutrašnjem zidu karotidne arterije. Izvodi se kod osoba koje imaju značajnu suženost karotidnih arterija i/ili su već pretrpjele tranzitorni ishemijski napad (TIA) ili moždani udar uzrokovan embolizacijom iz karotidnih arterija. Ovaj postupak može smanjiti rizik od ponovnog moždanog udara kod nekih pacijenata.
 2. Za određene pacijente, moguće je koristiti minimalno invazivne tehnike, poput stentiranja karotidnih arterija, kako bi se poboljšao protok krvi i smanjio rizik od moždanog udara. Kolor doplerom  se može proveriti postavljanje i efikasnost stenta
 3. Kolor Doppler može otkriti prisustvo tromba (krvnog ugruška) u karotidnim arterijama. Tromb se može stvoriti unutar arterije ili može biti embolus (krvni ugrušak) koji putuje iz drugog dela tela do karotidnih arterija.
 4. Karotidna arterijska bolest (CAD) odnosi se na stanje u kojem su karotidne arterije sužene zbog ateroskleroze. Ako se u tim arterijama formiraju plakovi, povećava se rizik od moždanog udara. Moždani udar može nastati kada se ugrušak iz karotidnih arterija odlomi i zapuše manje krvne sudove u mozgu.
 5. Karotidna disekcija je stanje u kojem se unutarnji sloj karotidne arterije odvaja od spoljašnjeg sloja zbog pucanja zida arterije. To može dovesti do stvaranja krvnog ugruška koji može začepiti arteriju i izazvati moždani udar. Kolor Dopler se koristi za otkrivanje abnormalnog protoka krvi i disekcije u karotidnim arterijama.
 6. Arteriovenske fistule su abnormalne veze između arterija i vena u vratu koje mogu uzrokovati poremećaj normalnog protoka krvi. Kolor Dopler vrata pomaže u otkrivanju ovih fistula i proceni njihovog učinka na cirkulaciju.
 7. Aneurizme su proširenja ili izbočenja arterija koja mogu biti opasna jer se mogu rupturirati i uzrokovati ozbiljne komplikacije. Kolor Doppler se koristi za vizualizaciju aneurizmi i praćenje njihovog rasta i stanja.
 8. Brojne studije su pokazale da merenjem debljine karotidne arterije i procenom karakteristika plaka može se predvideti postojanje koronarne bolesti srca i povećanu mogućnost  od srčanog ili moždanog udara.
 9. Tokom operacije aortnog zaliska prati se protok krvi u karotidnoj arteriji pomoću kolor doppler ultrazvuka, što može biti od velike važnosti kako bi se sprečile eventualne komplikacije povezane s protokom krvi u mozak.

Kako se treba pripremiti za kolor dopler krvnih sudova vrata?

 
Priprema za kolor dopler krvnih sudova vrata je obično jednostavna i ne zahteva posebne restrikcije ili promene u ishrani. Međutim, važno je slediti uputstva koje vam je dao lekar ili medicinski tehničar koji obavlja test.
 • Pre testiranja, obavezno obavestite svog lekara o svim lekovima koje redovno uzimate. Neke supstance u lekovima mogu uticati na protok krvi, pa lekar može preporučiti da privremeno prekinete uzimanje određenih lekova pre testa.
 • Odeća na gornjem delu tela, posebno u predelu vrata, treba lako da se skine kako bi se olakšao pristup vratu tokom testa. 
 • Pre testa uklonite sav nakit oko vrata i gornjeg dela tela, jer bi mogao ometati postavljanje ultrazvučne sonde.
 • Ako pušite, pokušajte izbegavati pušenje neposredno pre testa, jer nikotin može uticati na protok krvi.
 • Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili simptome koji bi mogli uticati na test, obavestite svog lekara pre testiranja.Kako se treba pripremiti za kolor dopler krvnih sudova vrata?
  Priprema za kolor dopler krvnih sudova vrata je obično jednostavna i ne zahteva posebne restrikcije ili promene u ishrani. Međutim, važno je slediti uputstva koje vam je dao lekar ili medicinski tehničar koji obavlja test.
  Pre testiranja, obavezno obavestite svog lekara o svim lekovima koje redovno uzimate.
 • Neke supstance u lekovima mogu uticati na protok krvi, pa lekar može preporučiti da privremeno prekinete uzimanje određenih lekova pre testa.
 • Odeća na gornjem delu tela, posebno u predelu vrata, treba lako da se skine kako bi se olakšao pristup vratu tokom testa.
 • Pre testa uklonite sav nakit oko vrata i gornjeg dela tela, jer bi mogao ometati postavljanje ultrazvučne sonde.
 • Ako pušite, pokušajte izbegavati pušenje neposredno pre testa, jer nikotin može uticati na protok krvi.
 • Ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili simptome koji bi mogli uticati na test, obavestite svog lekara pre testiranja.
koler dopler krvnih sudova vrata

Šta možete očekivati tokom pregleda kolor doplera krvnih sudova vrata?

Kolor dopler karotida je siguran, neinvazivan i bezbolan postupak koji omogućava procenu protoka krvi kroz krvne sudove u vratu. Pacijent će biti u ležećem položaju, gde će mu tehničar naneti gel na područije vrata, a zatim će postaviti sondu i na monitoru će pratiti krvne sudove vrata, odnosno snimiti krvne sudove vrata  i izmeriti protok krvi
 
Rezultati ovog pregleda mogu biti od velike pomoći u postavljanju dijagnoze i planiranju daljnjeg lečenja, ako je potrebno.

Koliko traje kolor dopler krvnih sudova vrata?

Trajanje kolor doplera krvnih sudova vrata može varirati, ali u većini slučajeva ovaj pregled obično traje oko 20 do 30 minuta. Međutim, ovo je samo procena, jer vreme trajanja može biti duže ili kraće u zavisnosti od nekoliko faktora:
 • Ako je potrebno pregledati više krvnih sudova ili detaljno analizirati različite regije vrata, pregled može potrajati duže.
 • Ponekad anatomija krvnih sudova može biti kompleksna i zahtevati više vremena za tačnu vizualizaciju i analizu.
 • U nekim slučajevima, tehnički izazovi poput lošeg akustičnog prozora (npr. zbog prekomerne debljine vrata ili prisustva masnog tkiva) mogu produžiti vreme trajanja pregleda.
 • Ako se otkriju abnormalnosti ili problemi tokom pregleda, može biti potrebno dodatno merenje i snimanje kako bi se detaljnije procenilo stanje krvnih sudova.
 • Saradnja pacijenta tokom pregleda takođe može uticati na vreme trajanja. Ako je pacijent miran i saradljiv, pregled može brže proteći.
dopler krvnih sudova vrata

Kako izgleda postupak izvođenja kolor doplera karotida?

Kolor dopler krvnih sudova vrata obično ne zahteva posebnu pripremu i ne uzrokuje bol ili nelagodnost. Ovo je neinvazivan, bezbolan i siguran test koji pruža važne informacije o stanju krvnih sudova i protoku krvi u područiju vrata. 
 1. Pacijent će biti pozvan u prostoriju za ultrazvuk, gde će biti zamoljen da se skine nakit i odeću na gornjem delu tela kako bi se oslobodio vrat. Ako je potrebno, pacijent će dobiti bolju haljinu ili ogrtač za očuvanje privatnosti.
 2. Pacijent će biti postavljen u ležeći položaj na krevetu ili stolu za pregled. Tehničar će postaviti jastuk ispod glave kako bi osigurao udobnost i bolju eksponiranost vrata.
 3. Tehničar će naneti gel na područje vrata koje će se pregledati. Gel pomaže u obezbeđivanju bolje provodljivosti ultrazvučnih talasa između kože i ultrazvučne sonde.
 4. Tehničar će pažljivo postaviti ultrazvučnu sondu na područje vrata koje se pregleda. Sonda emituje zvučne talase visoke frekvencije u krvne sudove, a istovremeno prima odražene talase, što omogućava stvaranje slika protoka krvi u realnom vremenu.
 5. Na monitoru će se prikazati slike krvnih sudova u vratu, a protok krvi će biti prikazan kolor kodiranjem, gde se različite boje koriste za prikazivanje smera i brzine protoka krvi.
 6. Tehničar će obaviti snimanje karotida i merenje protoka krvi kroz različite krvne sudove vrata. Ovo uključuje procenu brzine protoka, smera protoka, prisutnosti plaka ili drugih eventualnih abnormalnosti.
 7. Nakon što je pregled završen, tehničar će obrisati gel s kože pacijenta. Slike i rezultati pregleda biće sačuvani i prosleđeni lekaru koji će ih analizirati i dati dijagnozu.

Ko će pregledati rezultate kolor doplera krvnih sudova vrata?

Rezultate kolor doplera krvnih sudova vrata pregledaće lekar specijalizovan za radiologiju ili vaskularnu medicinu. Ovaj lekar ima stručnost za tumačenje ultrazvučnih slika i protokola protoka krvi te može pružiti detaljnu analizu i dijagnozu na osnovu dobijenih rezultata.
Nakon što tehničar završi postupak kolor doplera krvnih sudova vrata i sakupi sve potrebne slike i merenja, rezultati se prenose lekaru. Lekar će pažljivo pregledati i analizirati slike, oceniti protok krvi kroz krvne sudove i identifikovati eventualne promene, suženja, blokade, plakove ili druge vaskularne abnormalnosti.
 
Nakon analize, lekar će sastaviti izveštaj o nalazu koji sadrži dijagnostičke zaključke i preporuke za dalje postupanje, ako je potrebno. Ovi nalazi i preporuke biće obično dostavljeni lekaru koji je uputio pacijenta na pregled (primarni lekar ili specijalista) kako bi se nastavilo dalje lečenje ili uputilo na dodatne pretrage, ako je to potrebno.
 
Važno je da pacijent razume da samo lekar može pružiti tačan tumačenje rezultata kolor doplera krvnih sudova vrata, jer to zahteva posebno obučenje i stručnost u oblasti ultrazvuka i vaskularne dijagnostike. Pacijent može zakazati zakazati sastanak s lekarom kako bi dobio sveobuhvatan pregled i objašnjenje nalaza.

Šta može otkriti kolor dopler krvnih sudova vrata?

Kolor dopler krvnih sudova vrata može otkriti različite vaskularne promene i abnormalnosti koje se odnose na krvne sudove u području vrata. Ovaj neinvazivni dijagnostički test koristi ultrazvučne talase visoke frekvencije za vizualizaciju protoka krvi u krvnim sudovima i stvaranje kolor kodiranih slika koje prikazuju smer i brzinu protoka krvi.
 
Evo nekoliko ključnih stvari koje kolor dopler krvnih sudova vrata može otkriti:

Suženja arterija

Test može otkriti suženja ili stenoze arterija u vrata koja mogu smanjiti protok krvi i povećati rizik od moždanog udara ili drugih vaskularnih problema.

Blokade arterija

Kolor dopler može detektovati potpune blokade arterija, što može biti kritično za protok krvi do mozga.

Ateroskleroza

Ateroskleroza je stanje u kojem se plak (masni, kalcijumski i drugi materijali) nakuplja na unutrašnjim zidovima arterija. Kolor dopler može identifikovati prisustvo plaka i proceniti njegovu težinu.

Aneurizme

Kolor dopler može otkriti proširenja arterija, poznata kao aneurizme, koje mogu predstavljati rizik od pucanja i unutrašnjeg krvarenja.

Protok krvi u karotidnim arterijama

Test može proceniti brzinu i smer protoka krvi kroz karotidne arterije, koje snabdevaju mozak krvlju. Nepravilan protok može ukazivati na prisustvo suženja ili drugih problema.

Protok krvi u drugim krvnim sudovima vrata

Pored karotidnih arterija, kolor dopler može proceniti protok krvi kroz druge krvne sudove u vratu.

Uticaj lečenja

Ako je osoba već bila podvrgnuta lečenju, kolor dopler može pratiti napredak i efikasnost primenjenih tretmana.

Koji su dodatni testovi koje treba uraditi na osnovu rezultata kolor doplera krvnih sudova vrata?

Na osnovu rezultata kolor doplera krvnih sudova vrata, lekar može preporučiti dodatne testove ili pretrage kako bi se detaljnije procenila vaskularna situacija ili utvrdila tačna dijagnoza. Odluka o tome koji će se dodatni testovi uraditi zavisiće od specifičnih nalaza kolor doplera, simptoma pacijenta i medicinske istorije.
 
Evo nekih od mogućih dodatnih testova koje lekar može preporučiti:

CT (kompjuterska tomografija) ili MRI (magnetna rezonanca):

Ovi testovi pružaju detaljnije slike krvnih sudova i unutrašnjih struktura vrata i mozga. CT i MRI mogu otkriti suženja, blokade, aneurizme ili druge vaskularne promene s visokom rezolucijom.

Angiografija

Angiografija koristi rendgenske zrake i kontrastno sredstvo za vizualizaciju krvnih sudova i precizno mapiranje eventualnih suženja ili blokada. Ovaj test može se uraditi putem tradicionalne angiografije ili neinvazivne CT ili MR angiografije.

Dopunske analize krvi

Lekar može preporučiti dodatne krvne analize kako bi procenio nivo holesterola, šećera, triglicerida ili drugih faktora koji mogu uticati na vaskularno zdravlje.

Testovi koagulacije

Ako postoji sumnja na moguće krvne ugruške, lekar može naručiti testove koagulacije kako bi procenio zgrušavanje krvi.

EKG (elektrokardiogram)

Ovaj test meri električnu aktivnost srca i može pomoći u otkrivanju srčanih problema koji mogu uticati na protok krvi i vaskularno zdravlje.

Pregled drugih vaskularnih regiona

Ako se utvrdi postojanje vaskularnih problema u vratu, lekar može preporučiti pregled drugih vaskularnih regiona, kao što su donji ekstremiteti, stomak ili mozak.
Važno je da pacijent sledi preporuke lekara i obavi sve dodatne testove koje mu je preporučio. Dodatni testovi će pomoći lekaru da tačno postavi dijagnozu i planira odgovarajući tretman kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije i poboljšalo zdravlje pacijenta.
 

Dopler krvnih sudova vrata – cena:

Cena kolor doplera karotida vrata iznosi 6900 dinara.