Dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta (nogu)

Šta je dopler krvnih sudova nogu?

Dopler krvnih sudova nogu (poznat i kao Dopler ultrazvuk) je medicinski postupak koji se koristi za procenu cirkulacije krvi u krvnim sudovima nogu. Ovaj postupak koristi Doplerov efekat, koji se zasniva na promeni frekvencije zvučnih talasa kada se reflektuju od pokretnih objekata, poput crvenih krvnih zrnaca u krvi.

Kolor Dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta je napredna tehnika koja se koristi zajedno s standardnim Dopler ultrazvukom kako bi se dodatno poboljšala dijagnostička vrednost pregleda. Ova tehnika kombinuje tradicionalni Dopler ultrazvuk s prikazom protoka krvi, što omogućava vizualizaciju i analizu cirkulacije krvi u boji na ekranu.

Dopler krvnih sudova nogu se često koristi za dijagnostikovanje problema u cirkulaciji krvi, kao što su suženja arterija (ateroskleroza), krvni ugrušci, tromboze, proširene vene ili druge vaskularne abnormalnosti. Takođe se može primeniti kod osoba koje imaju bolove u nogama, oticanje ili druge simptome koji ukazuju na vaskularne probleme.
Ovaj postupak je neinvazivan, bezbolan i siguran, pa se često koristi kao prvi korak u dijagnostici bolesti krvnih sudova nogu. Na osnovu rezultata dopler ultrazvuka, lekar može preporučiti dalje pretrage ili terapiju kako bi se adekvatno tretirao problem u cirkulaciji krvi u nogama.

U kojim situacijama se koristi kolor dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta?

Evo nekoliko razloga zašto se koristi kolor dopler krvnih sudova nogu:
 • Bolja vizualizacija protoka krvi: Kolor Dopler omogućava lekarima da vide protok krvi u arterijama i venama u boji, što olakšava prepoznavanje promena u protoku, suženjima, blokadama, krvnim ugrušcima ili drugim vaskularnim abnormalnostima.
 • Preciznija analiza: Kolor Dopler omogućava lekarima da preciznije odrede brzinu i smer protoka krvi u različitim krvnim sudovima nogu, što je posebno korisno pri praćenju promena tokom vremena ili nakon intervencija.
 • Brža dijagnostika: Korišćenje kolor doplera može ubrzati proces dijagnostike, jer omogućava lekarima da brzo identifikuju probleme u cirkulaciji krvi u nogama, što može biti od ključne važnosti kod hitnih stanja kao što su tromboze ili akutne okluzije arterija.
 • Poboljšana komunikacija s pacijentima: Kolor Dopler omogućava lekarima da pacijentima jasnije prikažu stanje njihovih krvnih sudova, što može poboljšati razumevanje pacijenata o njihovom zdravstvenom stanju i predloženom tretmanu.
 • Praćenje napretka terapije: Kolor Dopler se često koristi za praćenje efikasnosti terapije kod bolesti krvnih sudova nogu, kako bi se utvrdilo da li je došlo do poboljšanja.
 • Kod oboljenja perifernih arterija, poznato i kao periferna arterijska bolest (PAB), koju karakteriše suženje ili blokada arterija koje opskrbljuju krvlju ekstremitete, kao što su noge, kolor dopler olakšava  identifikaciju problema sa protokom krvi u arterijama: stenoze (suženja) arterija, okluzija arterija, razvijanje kolateralne cirkulacije, perfuziju tkiva
 • Kolor Dopler krvnih sudova nogu nakon ugradnje stenta ili grafta je dijagnostički postupak koji se koristi za praćenje protoka krvi i funkcionisanja ugrađenih stentova ili graftova u arterijama nogu. Kolor Dopler olakšava identifikaciju eventualnih problema sa ugrađenim stentom ili graftom, kao što su: stenoza ili restenoza, tromboza ,kretanje ili curenje stenta ili grafta sa svoje pozicije i intimalna hiperplazija što predstavlja bnormalni rast unutarnjeg sloja arterije oko stenta ili grafta.

Kako se obavlja kolor dopler krvnih sudova nogu?

Kolor Dopler krvnih sudova nogu je neinvazivni medicinski postupak koji podrazumeva sledeće korake:
 
 1. Pacijent će biti zamoljen da se prethodno pripremi za pregled. Ovo može uključivati skidanje odeće s područja koje će biti pregledano (obično noge) i oblačenje medicinskog mantila.
 2. Pacijent će biti postavljen na odgovarajući sto ili krevet tako da su noge pristupačne ultrazvučnoj sondi. Potrebno je osigurati da je pacijentu udobno tokom pregleda.
 3. Lekar ili tehničar će naneti gel na kožu nogu na području koje će se pregledati. Gel pomaže da se poboljša kontakt između kože i ultrazvučne sonde kako bi se bolje prenosili zvučni talasi.
 4. Lekar ili tehničar će koristiti ultrazvučnu sondu (u ovom slučaju kolor Dopler) i pažljivo je premestiti po površini kože nogu. Sonda emituje zvučne talase i hvata njihove odraze od krvnih sudova.
 5. Na ekranu će se prikazati slika na kojoj su krvni sudovi nogu, a boje će označavati smer i brzinu protoka krvi. Obično se koristi plava boja za protok krvi prema srcu (u venama) i crvena boja za protok krvi od srca (u arterijama).
 6. Lekar će pažljivo analizirati sliku protoka krvi kako bi procenio brzinu, smer i glatkoću protoka krvi u arterijama i venama nogu. Na osnovu ovih informacija, lekar može otkriti moguće probleme, kao što su suženja, blokade, krvni ugrušci ili proširene vene.
 7. Na osnovu rezultata kolor dopler pregleda, lekar će postaviti dijagnozu i, ako je potrebno, preporučiti dalju dijagnostiku ili tretmane za pacijenta.
 8. Nakon završetka pregleda, gel će biti uklonjen s kože, a pacijent može normalno nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima.
Važno je napomenuti da je kolor dopler krvnih sudova nogu siguran i bezbolan postupak, a rezultati pregleda mogu biti od velike pomoći u dijagnostici i praćenju različitih vaskularnih stanja i bolesti.

Kako se treba pripremiti za kolor dopler krvnih sudova nogu?

Priprema za kolor Dopler krvnih sudova donjih ekstremiteta obično je jednostavna i ne zahteva posebne dijetetske mere  ili postupke. Međutim, važno je slediti uputstva  zdravstvenog osoblja kako biste osigurali najbolje rezultate pregleda. Evo nekoliko uobičajenih smernica za pripremu:
 • Obavestite zdravstveno osoblje o lekovima: Pre nego što započnete pregled, obavestite zdravstvenog radnika o svim lekovima koje uzimate. Neki lekovi, poput lekova za razređivanje krvi, mogu uticati na cirkulaciju krvi i rezultate pregleda.
 • Udobna odeća: Obezbedite da nosite udobnu i labavu odeću, koja će se lako skinuti s područja koje će biti pregledano (obično noge). Medicinsko osoblje će vam reći ako treba da obučete poseban medicinski mantil ili rukave za pregled.
 • Uklanjanje nakita: Pre pregleda, trebali biste ukloniti nakit, kao što su narukvice, prstenje ili ogrlice, sa područja koje će biti pregledano. Nakit može ometati ultrazvuk i otežati dobijanje jasnih slika.
 • Obratite pažnju na prehrambene navike: U većini slučajeva, nema posebnih restrikcija u vezi s hranom i pićem pre kolor Dopler pregleda krvnih sudova nogu. Ipak, ako postoje posebni zahtevi, zdravstveno osoblje će vam to reći.
 • Informacije o zdravstvenom stanju: Ako imate prethodne dijagnoze ili istoriju problema s cirkulacijom, trombozama ili drugim vaskularnim stanjima, obavezno obavestite zdravstveno osoblje. To će im pomoći u prilagođavanju pregleda vašim individualnim potrebama.
 • Sledite uputstva: Ako vam zdravstveno osoblje pruži posebne instrukcije ili smernice za pripremu, obavezno ih sledite kako biste osigurali što bolje rezultate pregleda.
Važno je da se ne ustručavate postavljati pitanja ili izražavati svoje brige zdravstvenom osoblju pre pregleda. Oni su tu da vam pomognu i pruže najbolju moguću negu tokom postupka kolor Dopler pregleda krvnih sudova nogu.
 

Koliko vremena traje pregled?

Trajanje kolor dopler pregleda krvnih sudova nogu može varirati u zavisnosti od nekoliko faktora, uključujući složenost pregleda, potrebnih informacija i individualnih karakteristika pacijenta. Uobičajeno, ovaj pregled traje između 30 do 60 minuta.
 
Postoji nekoliko faktora koji mogu uticati na vreme trajanja pregleda:
 • Ako je potrebno pregledati samo određeni deo noge, pregled će obično trajati manje vremena. Međutim, ako je potrebno pregledati celu nogu ili više područja, pregled može trajati duže.
 • Ako postoje sumnje na ozbiljnije vaskularne probleme ili postoji potreba za detaljnijom analizom, pregled može biti produžen kako bi se sveobuhvatno procenila cirkulacija krvi.
 • Ako je pacijent miran i saradljiv tokom pregleda, to može ubrzati proces i skratiti vreme trajanja pregleda. Međutim, ukoliko je pacijent nemiran ili zahteva dodatno vreme za postavljanje i udobnost, pregled može potrajati duže.
 • Nakon što se pregled završi, lekar će analizirati prikupljene podatke i postaviti dijagnozu. Vreme potrebno za interpretaciju rezultata može varirati u zavisnosti od složenosti nalaza.
Važno je da pacijenti budu strpljivi tokom pregleda, jer preciznost i detaljnost su ključni za postavljanje tačne dijagnoze. 
koler dopler krvnih sudova nogu

Koje probleme ili stanja može pokazati kolor dopler krvnih sudova nogu?

Dopler krvnih sudova nogu može otkriti različite probleme ili stanja u cirkulaciji krvi donjih ekstremiteta. Evo nekoliko uobičajenih problema ili stanja koja se mogu identifikovati kolor Dopler pregledom krvnih sudova nogu:

Ateroskleroza (zakrčene arterije)

To je stanje u kojem se arterije postepeno sužavaju usled nakupljanja masnih naslaga i plaka na unutrašnjim zidovima krvnih sudova, što može smanjiti protok krvi i dovesti do periferne arterijske bolesti (PAD).
 

Periferna arterijska bolest (PAD)

PAD je stanje u kojem su arterije u nogama sužene ili blokirane, što može dovesti do simptoma kao što su bol pri hodanju (claudicatio intermittens) ili smanjenje protoka krvi do nogu.

Krvne ugruške

Tromboza predstavlja stvaranje krvnog ugruška unutar krvnog suda, dok embolija podrazumeva otpuštanje ugruška koji se može prenositi krvotokom do drugih delova tela. Oba stanja mogu biti ozbiljna i zahtevaju hitnu pažnju.

Venska insuficijencija

Ova abnormalnost se odnosi na nepravilno funkcionisanje vena, što može dovesti do problema sa vraćanjem krvi iz nogu prema srcu. Kolor dopler može otkriti proširene vene (varikozne vene) i procijeniti protok krvi u venama kako bi se utvrdila insuficijencija.

Komplikacije arteriovenskih fistula ili graftova

Dopler krvnih sudova nogu se takođe koristi za praćenje funkcije arteriovenskih fistula ili graftova, koji su veštački putevi koji se koriste za hemodijalizu kod pacijenata s bolestima bubrega.

Vaskulitis

To je upalno stanje krvnih sudova koje može uticati na protok krvi u nogama.

Aneurizme

Aneurizma je proširenje arterije, što može biti opasno jer postoji rizik od pucanja. Kolor dopler može otkriti aneurizme na arterijama nogu.

Komplikacije nakon vaskularnih intervencija

Kolor Dopler se može koristiti za procenu stanja nakon vaskularnih intervencija, kao što su angioplastika,  nakon ugradnje stenta, grafta ili drugih vaskularnih operacija.
Ove su samo neke od mnogih stanja i problema koje kolor Dopler pregled krvnih sudova nogu može identifikovati. Na osnovu rezultata ovog pregleda, lekar može postaviti tačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman kako bi se adekvatno upravljalo problemom u cirkulaciji krvi u nogama.

Ko pregleda rezultate testa?

Rezultate kolor dopler pregleda krvnih sudova nogu pregleda medicinski specijalista, najčešće vaskularni hirurg, vaskularni radiolog, ili specijalista za ultrazvuk (radiolog sa iskustvom u ultrazvučnoj dijagnostici). Ovi specijalisti imaju obuku i iskustvo u tumačenju ultrazvučnih slika i Dopler analize protoka krvi.
Nakon što se završi kolor Dopler pregled krvnih sudova nogu, medicinski tehničar koji je izvršio pregled priprema snimke i nalaze, a zatim ih prosleđuje specijalisti na tumačenje. Specijalista će pažljivo analizirati prikupljene podatke i izraditi izveštaj sa zaključkom, u kojem će navesti svoje dijagnostičke nalaze i preporuke za dalje postupanje.
Zatim, pacijent će imati zakazan termin sa specijalistom koji će mu preneti rezultate pregleda, objasniti dijagnozu i diskutovati o mogućim opcijama tretmana, ako je potrebno. Specijalista će takođe odgovoriti na pitanja i pružiti dodatne informacije o zdravstvenom stanju pacijenta.
Važno je da pacijent ima poverenja u stručnost i iskustvo specijaliste koji tumači rezultate kolor Dopler pregleda krvnih sudova nogu, jer to može biti ključno za tačnu dijagnozu i pravilan tretman.

Koje dodatne testove može preporučiti lekar na osnovu rezultata kolor doplera krvnih sudova nogu?

Nakon kolor dopler pregleda krvnih sudova nogu, ako postoje sumnje na određene probleme ili potreba za dodatnom procenom, lekar može preporučiti dodatne dijagnostičke testove. Ovo može varirati u zavisnosti od specifičnih simptoma i nalaza pregleda:

Ankle-brachial index (ABI) test

Ovo je jednostavan test koji se koristi za procenu ozbiljnosti periferne arterijske bolesti (PAD). Meri se pritisak na ruci i na skočnom zglobu, a na osnovu odnosa tih vrednosti, može se proceniti stepen suženja arterija u nogama.

Duplex ultrazvuk

Ovde se kombinuje kolor dopler sa B-mode ultrazvukom kako bi se pružio detaljnije informacije o strukturi krvnih sudova i prisustvu plakova ili drugih promena na zidovima krvnih sudova.
 

Angiografija

Ovo je invazivna procedura koja koristi rendgenske zrake za vizualizaciju krvnih sudova. Može se koristiti za detaljniju procenu stanja arterija i vena nogu, posebno kod komplikovanih slučajeva.

CT angiografija (CTA) ili MR angiografija (MRA)

Ove neinvazivne tehnike snimanja koriste CT ili MRI tehnologiju za dobijanje trodimenzionalnih slika krvnih sudova i protoka krvi u nogama.

Testovi koagulacije i hematološki testovi

Ako postoji sumnja na trombozu, mogu se naručiti testovi koagulacije (npr. D-dimer test) i hematološki testovi kako bi se procijenio rizik od tromboze.

Funkcionalni testovi

U nekim slučajevima, lekar može preporučiti funkcionalne testove koji procenjuju performanse mišića i cirkulacije tokom određenih aktivnosti, kao što je test hodanja.
 
Važno je da pacijent razgovara sa svojim lekarom o svim sumnjama, simptomima ili pitanjima koje ima kako bi lekar mogao preporučiti adekvatne dodatne testove koji će doprineti tačnoj dijagnozi i planiranju odgovarajućeg tretmana.

Dopler krvnih sudova nogu – cena

Cena testa koler doplera u Puls kardiološkom centru je  6900 dinara.