Totalni pregled srca

Iako tehnologija ima duboke korene u kardiologiji, klinički pregled ostaje glavno sredstvo početne dijagnostike. U Puls kardiološkom centru, koristeći sva neophodna dijagnostička sredstva i testove, u mogućnosti smo da postavimo dijagnozu u roku od 2h.

Mnogo znakova o stanju srca može se otkriti jednostavnim vizuelnim pregledom. Kod akutno lošeg pacijenta, cijanoza, bledilo i znojenje mogu biti znaci preteće opasnosti. Određeni fizički izgled uvek treba da podstakne svest o srčanim abnormalnostima.

To je slučaj kada pacijent „izgleda“ bolesno.

Šta je sa ostalom populacijom, koja ne pokazuje znake i simptome bilo kakve srčane abnormalnosti a postoje faktori određenog kardiovaskularnog rizika?

Kreirali smo poseban pregled koji podrazumeva komplentu proveru vašeg srca.

Totalni pregled srca: ispitivanje kardiovaskularnog rizika, kompletna analiza krvi, EKG, ultrazvuk srca, test opterećenja

Kod neakutnih pacijenata preventivni pregledi su pravi izbor jer su kod kardivoaskularnih oboljenja najvažniji pravovremena i precizna dijagnostika, terapija i lečenje. Mi nudimo sve kardiološke usluge, kvalitetno, bez čekanja i pod jednim krovom.

Puls kardiološki centrar u skladu sa potrebama pacijenata u ponudi ima nekoliko pažljivo kreiranih kardioloških pregleda:

Kome je namenjen totalni pregled srca

Totalni pregled srca namenjen je svim osobama nakon navršenih 30 godina pa i onih mlađih jer je drastično povećan broj kardiovaskularnih oboljenja među mlađom populacijom.  Od kardiovaskularnih bolesti ne oboljevaju samo odrasli, već i mladi. Najčešće su to urođenje srčane mane, a sve veća grupa su stečene bolesti, koje se najčešće sreću u adolescenciji: povišeni pritisak, gojaznost, ubrzan srčani rad. Totalni pregled srca takođe je namenjen i osobama za koje se zna da imaju srčane bolesti ili imaju porodičnu istoriju srčanih bolesti ili oni koji imaju druge faktore rizika za srčane bolesti kao što su diabetes mellitus, dislipidemia, pušenje, nekativnost, stres, gojaznost itd.

Šta podrazumeva totalni pregled srca

Totalni pregled srca je paket koji obuhavata onsovni kardiološki pregled i određene dijagnostičke postpuke.  Ukoliko odaberete totalni pregled srca bićete podvrgnuti sledećim testovima: ispitivanje kardiovaskularnog rizika, kompletne analize krvi, EKG, ultrazvuk srca i ergometrija.

Ispitivanje rizika za kardiovaskularna oboljenja

 U Puls kardiološkom centru temelj preventivne kardiologije započinje poznavanjem osnovnog rizika pacijenta od kardiovaskularnih bolesti (KVB). Nakon procene faktora rizika, lekar informiše pacijenta o najboljim načinima za smanjenje rizika bilo da je reč o upravljanju životnim stilom ili odluci o uključivanju i intenzitetu farmakološke terapije.

U Puls kardiološkom centru vrši se procena kardiovaskularnog rizika za:

 • dijabetes
 • holesterol
 • gojaznost
 • hipertenziju

Kompletna analiza krvi

Vaša krv pruža mnogo tragova o zdravlju vašeg srca. Na primer, visoki nivoi „lošeg“ holesterola u krvi mogu biti znak da imate povećan rizik od srčanog udara. I druge supstance u vašoj krvi mogu pomoći  lekaru da utvrdi da li imate srčanu insuficijenciju ili postoji rizik od razvoja masnih naslaga (plaka) u arterijama (ateroskleroza).

Važno je zapamtiti da samo jedan test krvi ne određuje rizik od srčanih bolesti. Najvažniji faktori rizika za srčane bolesti su pušenje, visok krvni pritisak, povišen holesterol i dijabetes.

Evo pregleda osnovnih laboratorisjkih testova krvi koje koristimo u Puls kardiološkom centru, za dijagnozu i praćenje kardiovaskularnih oboljenja:

Kompletna krvna slika sa leukocitima – KKS, CRP, Sedimentacija, Glikemija , Urea, Kreatinin, Holesterol, AST, ALT, GGT, Natrijum , Kalijum i druge po potrebi.

EKG – Elektrokardiogram

Elektrokardiogram  (EKG) je grafički zapis električne aktivnosti srca. Elektrokardiografija je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca, a uredjaj koji pravi grafički zapis zove se elektrokardiograf. Ovom metodom mogu se otkriti različita oboljenja srca. Snimanje traje nekoliko minuta i rezultat je dostupan odmah.

Ultrazvuk srca – EHO srca

Ehokardiografija ( ultrazvuk srca ) je postala rutinska procedura kojom se vrši dijagnostika i praćenje pacijenata koji imaju srčana oboljenja. Takođe je jedna od načešće koriščenih dijagnostičkih procedura u kardiologiji. Ovom metodom se može dobiti veliki broj informacija uključujući veličinu i oblik srca, lokalzaciju i veličinu oštećenja srčanog tkiva, izgled srčanih valvula (zalistaka).

Ergometrija – test opterećenja

Stres test ili stres opterećenja, koji se naziva i ergometrija, je postupak  koji određuje koliko dobro radi vaše srce i krvni sudovi. Tokom ergometrije vežbaćete na traci za trčanje ili stacionarnom biciklu dok lekar nadgleda vaš krvni pritisak i srčani ritam. Kada puls dostigne makimalan nivo, lekar će napraviti ultrazvučne slike srca kako bi utvrdio da li srčani mišići dobijaju dovoljno krvi i kiseonika dok vežbate.

Srce je izuzetno važan organ ljudskog tela. Dobra briga o vašem srcu će vam verovatno povećati godine života.

Prednosti redovnog kardiološkog pregleda

Mnoga stanja srca i njihovi faktori rizika mogu ostati neotkriveni bez redovnih pregleda srca i zdravstvenih pregleda. Preventivna zdravstvena zaštita može pomoći vama i lekarima da ostanete dobrog zdravlja i da pronađete potencijalne zdravstvene probleme pre nego što se razviju u nešto ozbiljnije. Redovnim pregledima srca možete:

 • Rano otkriti stanja ili bolesti
 • Smanjiti šanse da se razbolite
 • Brzo potražiti pravi tretman
 • Poboljšati celokupno zdravlje
 • Stvoriti sliku svog zdravlja tokom vremena
 • Smanjiti ukupne troškove zdravstvene zaštite
 • Saznati najnovije medicinske informacije i tehnologije
 • Stvoriti bolji odnos sa svojim lekarom

Cena totalnog pregleda srca

Cena paketa totalni pregled srca iznosi 15.000 dinara. U cenu je uključen pregled kardiologa, laboratorijske analize, EKG, ultrazvuk srca i test opterećenja.