Totalni pregled srca

Totalni pregled srca predstavlja najobuhvatniji kardiološki check-up u Srbiji i regionu. Kreiran je od strane interdisciplinarnog tima stručnjaka Puls kardiološkog centra. Nastao je kao odgovor na činjenicu da broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti, posebno među mlađom populacijom, raste iz godine u godinu i kod nas i u svetu. Naime, svaka treća odrasla osoba ima povišen krvni pritisak, a svaka jedanaesta koronarnu bolest srca ili anginu pektoris.

U Srbiji u toku godine dana od bolesti kardiovaskularnog sistema umre više od 50.000 osoba. Ovakva statistika može da se promeni, ali su za to neophodni upravo redovni i obuhvatni pregledi srca, kao i svest ljudi o tome da moraju redovno ići na preglede.

Oko 80 odsto prevremenih smrti i više od 50 odsto obolevanja od infarkta srca i moždanog udara moglo da se spreči redovnim preventivnim kardiološkim pregledima, pokazuju istraživanja

 

Totalni pregled srca uključuje:

 • Laboratorijske analize
 • Pregled kardiologa
 • EKG
 • Ultrazvuk srca
 • Holter EKG-a ili Holter TA – pritiska
 • Test opterećenja
 • CT – Kalcijum skor
 • CT koronarografija

CENA PAKETA: 42.500 dinara

Kome je namenjen totalni pregled srca

Totalni pregled srca namenjen je svim osobama nakon navršenih 30 godina pa i onih mlađih jer je drastično povećan broj kardiovaskularnih oboljenja među mlađom populacijom.  Od kardiovaskularnih bolesti ne oboljevaju samo odrasli, već i mladi. Najčešće su to urođene srčane mane, a sve veća grupa su stečene bolesti, koje se najčešće sreću u adolescenciji: povišeni pritisak, gojaznost, ubrzan srčani rad. Totalni pregled srca takođe je namenjen i osobama za koje se zna da imaju srčane bolesti ili imaju porodičnu istoriju srčanih bolesti ili oni koji imaju druge faktore rizika za srčane bolesti kao što su diabetes mellitus, dislipidemia, pušenje, neaktivnost, stres, gojaznost itd.

Šta podrazumeva totalni kardiološki pregled srca

Totalni pregled srca je paket koji obuhvata osnovni kardiološki pregled i određene dijagnostičke postupke. Ukoliko odaberete totalni pregled srca bićete podvrgnuti testovima kao što su ispitivanje kardiovaskularnog rizika, kompletna analiza krvi, EKG, ultrazvuk srca, ergometrija, Holter EKG-a ili holter pritiska, CT koronarografija i CT – Kalcijum skor.

Kompletna analiza krvi

Vaša krv pruža mnogo tragova o zdravlju vašeg srca. Na primer, visoki nivoi „lošeg“ holesterola u krvi mogu biti znak da imate povećan rizik od srčanog udara. I druge supstance u vašoj krvi mogu pomoći  lekaru da utvrdi da li imate srčanu insuficijenciju ili postoji rizik od razvoja masnih naslaga (plaka) u arterijama (ateroskleroza).

Važno je napomenuti da se ne može samo nna osnovu jednog testa krvi ustanoviti rizik od srčanih bolesti. Najvažniji faktori rizika za bolesti srca su povišen krvni pritisak, pušenje, visok holesterol i šećerna bolest tj dijabetes.

U nastavku možete pogledati listu pregleda laboratorijskih analiza krvi na osnovu kojih u Puls kardiološkom centru, vršimo dijagnozu i praćenje oboljenja kardiovaskularnog sistema:

Kompletna krvna slika sa leukocitima – KKS, CRP, Sedimentacija, Glikemija , Urea, Kreatinin, Holesterol, AST, ALT, GGT, Natrijum , Kalijum i druge po potrebi.

Ispitivanje rizika za kardiovaskularna oboljenja

Preventivan kardiološki pristup u Puls kardiološkom centru se zasniva na utvrđivanju stepena rizika za nastanak kardiovaskularnih bolesti (KVB). Nakon analiza i donošenja zaključka o faktorima rizika, naši doktori predočavaju pacijentu koje su najbolje opcije za smanjivanje mogućnosti pojave ovih oboljenja. One se mogu odnositi na promenu životnog stila kao i na uključivanje farmakološke terapije.

U Puls kardiološkom centru vrši se procena kardiovaskularnog rizika za:

 • dijabetes
 • holesterol
 • gojaznost
 • hipertenziju

EKG – Elektrokardiogram

Elektrokardiogram  (EKG) je grafički zapis električne aktivnosti srca. Elektrokardiografija je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca, a uređaj koji pravi grafički zapis zove se elektrokardiograf. Ovom metodom mogu se otkriti različita oboljenja srca. Snimanje traje nekoliko minuta i rezultat je dostupan odmah.

Ultrazvuk srca – EHO srca

Ehokardiografija (ultrazvuk srca) je postala rutinska procedura kojom se vrši dijagnostika i praćenje pacijenata koji imaju srčana oboljenja. Takođe je jedna od najčešće korišćenih dijagnostičkih procedura u kardiologiji. Ovom metodom se može dobiti veliki broj informacija uključujući veličinu i oblik srca, lokalizaciju i veličinu oštećenja srčanog tkiva, izgled srčanih valvula (zalistaka).

Ergometrija – test opterećenja

Stres test ili stres opterećenja, koji se naziva i ergometrija, je postupak  koji određuje koliko dobro radi vaše srce i krvni sudovi. Tokom ergometrije vežbaćete na traci za trčanje ili stacionarnom biciklu dok lekar nadgleda vaš krvni pritisak i srčani ritam. Kada puls dostigne maksimalan nivo, lekar će napraviti ultrazvučne slike srca kako bi utvrdio da li srčani mišići dobijaju dovoljno krvi i kiseonika dok vežbate.

Srce je izuzetno važan organ ljudskog tela. Dobra briga o vašem srcu će vam verovatno povećati godine života.

Holter EKG -a

Test koji se obično radi nakon osnovnog pregleda kako bi se proverio srčani ritam, naročito ako EKG nije dao lekaru dovoljno informacija o srčanom ritmu.

Holter TA – holter monitoring krvnog pritiska

Hipertenzija je najčešći riziko faktor u nastajanju koronarne bolesti i uopšte oštećenja ciljnih organa: srca, mozga, bubrega i svih krvnih sudova. Povećan krvni pritisak se zato sa razlogom zove „ubicom“ broj jedan u savremenom svetu. Smatramo da je važno da pre određivanja terapije lekovima uradite 24-satni holter krvnog pritiska. Pacijenti čija je hipertenzija lečena 24-satnim holter-monitoringom moraju da budu pod nadzorom, jer se pokazalo da značajan procenat pacijenata koji su „dobro kontrolisani“ u stvari pati od hipertenzije koja nije regulisana.

Kalcijum skor (Ca score)

Skener srca (MSCT) za procenu kalcijum skora je neinvazivan način dobijanja informacija o prisustvu, mestu i obimu kalcifikovanog plaka u koronarnim arterijama – posudama koje snabdevaju srčani mišić krvlju koja sadrži kiseonik.

CT koronarografija

Koronarografija je pregled koji koristi intravensku primenu jodnog kontrastnog sredstva i CT skeniranje da bi ispitala arterije koje dovode krv u srčani mišić i utvrdila da li su suženi.  Glavna prednost CT skeniranja je u tome što može istovremeno da vidi kosti, meka tkiva i krvne sudove. Ovo su prednosti koje čine CT skener pogodnim za utvrđivanje drugih mogućih razloga zbog kojih pacijent oseća nelagodu, kao što su krvni ugrušak u arterijama pluća iili povreda aorte.

Prednosti redovnog pregleda srca

Mnoga stanja srca i njihovi faktori rizika mogu ostati neotkriveni bez redovnih pregleda kardiologa i zdravstvenih pregleda. Preventivna zdravstvena zaštita može pomoći vama i lekarima da ostanete dobrog zdravlja i da pronađete potencijalne zdravstvene probleme pre nego što se razviju u nešto ozbiljnije. Redovnim pregledima srca možete:

 • Rano otkriti stanja ili bolesti
 • Smanjiti šanse da se razbolite
 • Brzo potražiti pravi tretman
 • Poboljšati celokupno zdravlje
 • Stvoriti sliku svog zdravlja tokom vremena
 • Smanjiti ukupne troškove zdravstvene zaštite
 • Saznati najnovije medicinske informacije i tehnologije
 • Stvoriti bolji odnos sa svojim lekarom

 

Cena totalnog kardiološkog pregleda srca

Zakažite totalni pregled srca po ceni od 42.500 dinara. 

U cenu su uključene: laboratorijske analize, pregled kardiologa, EKG, ultrazvuk srca, test opterećenja, Holter EKG-a ili Holter pritiska, Koronarni kalcijum i CT koronarografija.