Totalni pregled srca

Totalni pregled srca predstavlja najobuhvatniji kardiološki check-up u Srbiji i regionu, a kreiran je od strane interdisciplinarnog tima eksperata Puls kardiološkog centra. Nastao je kao odgovor na činjenicu da broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti, posebno među mlađom populacijom, raste iz godine u godinu i kod nas i u svetu. Naime, svaka treća odrasla osoba ima povišen krvni pritisak, a svaka jedanaesta koronarnu bolest srca ili anginu pektoris.

U Srbiji godišnje od kardiovaskularnih bolesti umre više od 50.000 ljudi. Ovakva statistika može da se promeni, ali su za to neophodni upravo redovni i obuhvatni pregledi srca, kao i svest ljudi o tome da moraju redovno ići na preglede.

Oko 80 odsto prevremenih smrti i više od 50 odsto obolevanja od infarkta srca i moždanog udara moglo da se spreči redovnim preventivnim kardiološkim pregledima, pokazuju istraživanja

 

Totalni pregled srca uključuje:

 • Laboratorijske analize
 • Pregled kardiologa
 • EKG
 • Ultrazvuk srca
 • Holter EKG-a ili Holter TA – pritiska
 • Test opterećenja
 • CT – Kalcijum skor
 • CT koronarografija

CENA PAKETA: 42.500 / 34.000 popust traje do kraja maja

Zakažite pregled

📞 Pozovite nas

Kome je namenjen totalni pregled srca

Totalni pregled srca namenjen je svim osobama nakon navršenih 30 godina pa i onih mlađih jer je drastično povećan broj kardiovaskularnih oboljenja među mlađom populacijom.  Od kardiovaskularnih bolesti ne oboljevaju samo odrasli, već i mladi. Najčešće su to urođene srčane mane, a sve veća grupa su stečene bolesti, koje se najčešće sreću u adolescenciji: povišeni pritisak, gojaznost, ubrzan srčani rad. Totalni pregled srca takođe je namenjen i osobama za koje se zna da imaju srčane bolesti ili imaju porodičnu istoriju srčanih bolesti ili oni koji imaju druge faktore rizika za srčane bolesti kao što su diabetes mellitus, dislipidemia, pušenje, neaktivnost, stres, gojaznost itd.

Šta podrazumeva totalni kardiološki pregled srca

Totalni pregled srca je paket koji obuhvata osnovni kardiološki pregled i određene dijagnostičke postupke. Ukoliko odaberete totalni pregled srca bićete podvrgnuti testovima kao što su ispitivanje kardiovaskularnog rizika, kompletna analiza krvi, EKG, ultrazvuk srca, ergometrija, Holter EKG-a ili holter pritiska, CT koronarografija i CT – Kalcijum skor.

Kompletna analiza krvi

Vaša krv pruža mnogo tragova o zdravlju vašeg srca. Na primer, visoki nivoi „lošeg“ holesterola u krvi mogu biti znak da imate povećan rizik od srčanog udara. I druge supstance u vašoj krvi mogu pomoći  lekaru da utvrdi da li imate srčanu insuficijenciju ili postoji rizik od razvoja masnih naslaga (plaka) u arterijama (ateroskleroza).

Važno je zapamtiti da samo jedan test krvi ne određuje rizik od srčanih bolesti. Najvažniji faktori rizika za srčane bolesti su pušenje, visok krvni pritisak, povišen holesterol i dijabetes.

Evo pregleda osnovnih laboratorisjkih testova krvi koje koristimo u Puls kardiološkom centru, za dijagnozu i praćenje kardiovaskularnih oboljenja:

Kompletna krvna slika sa leukocitima – KKS, CRP, Sedimentacija, Glikemija , Urea, Kreatinin, Holesterol, AST, ALT, GGT, Natrijum , Kalijum i druge po potrebi.

Ispitivanje rizika za kardiovaskularna oboljenja

U Puls kardiološkom centru temelj preventivne kardiologije započinje poznavanjem osnovnog rizika pacijenta od kardiovaskularnih bolesti (KVB). Nakon procene faktora rizika, lekar informiše pacijenta o najboljim načinima za smanjenje rizika bilo da je reč o upravljanju životnim stilom ili odluci o uključivanju i intenzitetu farmakološke terapije.

U Puls kardiološkom centru vrši se procena kardiovaskularnog rizika za:

 • dijabetes
 • holesterol
 • gojaznost
 • hipertenziju

EKG – Elektrokardiogram

Elektrokardiogram  (EKG) je grafički zapis električne aktivnosti srca. Elektrokardiografija je brza, bezbolna i neinvazivna metoda kojom se registruje električna aktivnost srca, a uređaj koji pravi grafički zapis zove se elektrokardiograf. Ovom metodom mogu se otkriti različita oboljenja srca. Snimanje traje nekoliko minuta i rezultat je dostupan odmah.

Ultrazvuk srca – EHO srca

Ehokardiografija (ultrazvuk srca) je postala rutinska procedura kojom se vrši dijagnostika i praćenje pacijenata koji imaju srčana oboljenja. Takođe je jedna od najčešće korišćenih dijagnostičkih procedura u kardiologiji. Ovom metodom se može dobiti veliki broj informacija uključujući veličinu i oblik srca, lokalizaciju i veličinu oštećenja srčanog tkiva, izgled srčanih valvula (zalistaka).

Ergometrija – test opterećenja

Stres test ili stres opterećenja, koji se naziva i ergometrija, je postupak  koji određuje koliko dobro radi vaše srce i krvni sudovi. Tokom ergometrije vežbaćete na traci za trčanje ili stacionarnom biciklu dok lekar nadgleda vaš krvni pritisak i srčani ritam. Kada puls dostigne maksimalan nivo, lekar će napraviti ultrazvučne slike srca kako bi utvrdio da li srčani mišići dobijaju dovoljno krvi i kiseonika dok vežbate.

Srce je izuzetno važan organ ljudskog tela. Dobra briga o vašem srcu će vam verovatno povećati godine života.

Holter EKG -a

Test koji se obično radi nakon osnovnog pregleda kako bi se proverio srčani ritam, naročito ako EKG nije dao lekaru dovoljno informacija o srčanom ritmu.

Holter TA – holter monitoring krvnog pritiska

Hipertenzija je najčešći riziko faktor u nastajanju koronarne bolesti i uopšte oštećenja ciljnih organa: srca, mozga, bubrega i svih krvnih sudova. Povećan krvni pritisak se zato sa razlogom zove „ubicom“ broj jedan u savremenom svetu. Naš predlog je da ne dozvolite da vam prepišu lek, a da niste radili 24-satni holter krvnog pritiska. Praćenje pacijenata lečenih od hipertenzije 24-satnim holter-monitoringom je obavezno, obzirom da značajan broj „dobro kontrolisanih“ pacijenata ima u suštini neregulisanu hipertenziju.

Kalcijum skor (Ca score)

Skener srca (MSCT) za procenu kalcijum skora je neinvazivan način dobijanja informacija o prisustvu, mestu i obimu kalcifikovanog plaka u koronarnim arterijama – posudama koje snabdevaju srčani mišić krvlju koja sadrži kiseonik.

CT koronarografija

Koronarografija je pregled koji koristi intravensku primenu jodnog kontrastnog sredstva i CT skeniranje da bi ispitala arterije koje dovode krv u srčani mišić i utvrdila da li su suženi.  Glavna prednost CT skeniranja je u tome što može istovremeno da vidi kosti, meka tkiva i krvne sudove. Iz tog razloga je CT skener pogodan za identifikovanje drugih razloga za vašu nelagodu, poput povrede aorte ili krvnog ugruška u plućnim arterijama.

Prednosti redovnog kardiološkog pregleda

Mnoga stanja srca i njihovi faktori rizika mogu ostati neotkriveni bez redovnih pregleda srca i zdravstvenih pregleda. Preventivna zdravstvena zaštita može pomoći vama i lekarima da ostanete dobrog zdravlja i da pronađete potencijalne zdravstvene probleme pre nego što se razviju u nešto ozbiljnije. Redovnim pregledima srca možete:

 • Rano otkriti stanja ili bolesti
 • Smanjiti šanse da se razbolite
 • Brzo potražiti pravi tretman
 • Poboljšati celokupno zdravlje
 • Stvoriti sliku svog zdravlja tokom vremena
 • Smanjiti ukupne troškove zdravstvene zaštite
 • Saznati najnovije medicinske informacije i tehnologije
 • Stvoriti bolji odnos sa svojim lekarom

 

Cena totalnog pregleda srca

Zakažite totalni pregled srca po ceni od 42.500 dinara. 

U cenu su uključene: laboratorijske analize, pregled kardiologa, EKG, ultrazvuk srca, test opterećenja, Holter EKG-a ili Holter pritiska, Koronarni kalcijum i CT koronarografija.