Ugradnja defibrilatora (ICD)

Implantabilni kardioverter defibrilatori (engl. implantable cardioverter defibrillator – ICD) su korisni u sprečavanju iznenadne smrti kod pacijenata sa poznatom, trajnom ventrikularnom tahikardijom ili fibrilacijom. Studije su pokazale da ICD imaju ulogu u sprečavanju srčanog zastoja kod visoko rizičnih pacijenata koji nisu imali, ali su u riziku ventrikularnih aritmija.

Implantabilni kardioverter defibrilatori novije generacije mogu imati dvostruku funkciju koja uključuje sposobnost da služe kao pejsmejkeri. Funkcija pejsmejkera stimulisala bi srce da kuca ako se otkrije da je srčani ritam prespor.

Šta je implantabilni kardioverter defibrilator (ICD)?

Implantabilni kardioverter defibrilator je uređaj na baterije koji se nalazi ispod kože i prati vaš puls. Tanke žice povezuju ICD sa vašim srcem. Ako se otkrije abnormalni srčani ritam, uređaj će proizvesti električni udar kako bi uspostavio normalan rad srca ako vaše srce kuca haotično i prebrzo.

 

Implantabilni kardioverter defibrilatori su bili veoma korisni u sprečavanju iznenadne smrti kod pacijenata sa poznatom, trajnom ventrikularnom tahikardijom ili fibrilacijom. Studije su pokazale da mogu imati ulogu u sprečavanju srčanog zastoja kod visoko rizičnih pacijenata koji nisu imali, ali su u riziku od, ventrikularnih aritmija opasnih po život.

 

Budući da mnogi ljudi ne razumeju osnovno stanje – kao što su srčana insuficijencija ili genetska predispozicija za rizik od iznenadnog zastoja srca – i zato što se ICD koriste prvenstveno za sprečavanje iznenadne srčane smrti, oni možda neće razumeti benefite u odnosu na ograničenja ugrađenog ICD.

Za šta se koristi implantabilni kardioverter defibrilator?

Lekar može preporučiti ugradnju defibrilatora ako postoji rizik od ventrikularne aritmije opasne po život ukoliko:

  • ste imali ventrikularnu aritmiju
  • ste imali srčani udar
  • ste preživeli iznenadni srčani zastoj
  • Sindrom dugog QT intervala
  • Brugada sindrom
  • Kongenitalna bolest srca ili drugi osnovni uslovi za iznenadni srčani zastoj

Kako se ugrađuje implantabilni kardioverter defibrilator?

Generator impulsa na baterije ugrađuje se u kesicu ispod kože grudnog koša ili stomaka, često odmah ispod ključne kosti. Generator je približno veličine džepnog sata. Žice ili vodovi vode od generatora impulsa do položaja na površini ili unutar srca i mogu se instalirati kroz krvne sudove, eliminišući potrebu za operacijom.

Kako funkcioniše ICD?

ICD zna kada su otkucaji srca abnormalni i pokušava da ih vrati u normalu.

  • Ako vaš ICD ima funkciju pejsmejkera kada je otkucaj srca prespor, on radi kao pejsmejker i šalje sitne električne signale u vaše srce.
  • Kada su otkucaji srca prebrzi ili haotični, ICD stvara šokove defibrilacije da zaustavi abnormalni ritam.
  • Radi 24 sata dnevno.

Novi uređaji takođe omogućavaju „overdrive“ pejsing za električnu konverziju trajne ventrikularne tahikardije (brzi srčani ritam) i „rezervni“ pejsing ako se pojavi bradikardija (spori srčani ritam). Takođe, nude mnoštvo drugih sofisticiranih funkcija kao što su skladištenje otkrivenih aritmičnih događaja i mogućnost izvođenja elektrofizioloških ispitivanja. Sačuvane informacije mogu pomoći lekaru da optimizuje ICD za vaše potrebe.

Ugradnja defibrilatora u Puls kardiološkom centru 

Ugradnja defibrilatora izvodi se u posebno opremljenoj Angio – sali od strane eksperata iz kardiologije i radiologije. Pogledajte naš tim i zakažite pregled. Naš call centar je dostupan svakog dana do 20h na telefon 0117555000 ukoliko imate dodatnih pitanja.