Ergometrija (Test opterećenja srca)

Ergometrija se izvodi u posebno opremljenoj ordinaciji Puls kardiološkog centra u skladu sa različitim protokolima i indikacijama. Ordinacija je dovoljno velika da primi svu neophodnu opremu i omogućava adekvatan pristup pacijentu u vanrednim situacijama. Prostorija za testiranje je dobro osvetljena, čista i dobro provetrena sa kontrolom temperature i vlažnosti.Kardiolozi koriste najsavremeniju medicinsku opremu, što garantuje visoku tačnost rezultata.

Šta je ergometrija

Ergometrija je proučavanje srčane funkcije pod naporom (test opterećenja srca). To je postupak kojim se utvrđuje uticaj fizičkog opterećenja na srčani rad. Srce zdrave osobe omogućava prevazilaženje značajnog fizičkog stresa. Ishemijska bolest srca, značajno smanjuje ovu sposobnost, pogoršavajući stanje pacijenta u vreme napora. Neophodnost proučavanja kardiovaskularne kondicije srca uzrokovana je činjenicom da se neke srčane bolesti ne manifestuju u stanju mirovanja (na primer, aritmija i insuficijencija koronarnih arterija), što otežava pravovremenu dijagnozu .

Zašto se izvodi test opterećenja srca

Indikacije za izvođenje testa opterećanja srca – ergometrije su:

 • Otkrivanje, dokazivanja i praćenje ishemijske bolesti srca. To su suženja na krvnim sudovima srca ( koronarne arterije ) koje ishranjuju srčani mišić.
 • Otkrivanje i utvrđivanje poremećaja srčanog ritma (aritmija).
 • Praćenje efekata i uspešnosti dosadašnjeg lečenja (terapije).
 • Procena efikasnosti minimalno invazivnih intravaskularnih postupaka (ekspanzija balona i stentiranje) za pacijente sa koronarnom insuficijencijom
 • Dijagnoza latentnih (skrivenih) oblika poremećaja srčanog ritma koji se ne manifestuju u mirovanju
 • Određivanje stanja valvularnog srca i dijagnoza hemodinamskih poremećaja pri naporu
 • Određivanje reakcije promene arterijskog pritiska tokom fizičke aktivnosti

Kako se izvodi test opterećenja (ergometrija)

Test fizičkog opterećenja (ergometrija) je neinvazivna dijagnostička metoda, kojom se utvrđuje uticaj fizičkog opterećenja na srčani rad. Fizičko opterećenje može dovesti do ispoljavanja poremećaja srčanog rada, koji se ne mogu uočiti pri radu srca u miru.

Test se izvodi tako što pacijent hoda na traci ili vozi bicikl, pri čemu se postepeno povećava brzina i otpor na biciklu, tj. nagib na traci (fizičko opterećenje raste).

Tokom testa sve vreme se prati: električna  aktivnost srca (pomoću EKG-a), vrednost krvnog pritiska, broj otkucaja  srca u minuti, disanje, kao i subjektivni osećaj pacijenta (zamor, tegobe – bol u grudima, gušenje,  vrtoglavica, nesvestica, lupanje ili preskakanje srca).

Test se izvodi dok se ne postigne određeni  broj otkucaja srca u minuti (određena srčana frekvenca). Test se prekida ukoliko prijavite da test ne možete nastaviti  ili da imate neku od sledećih tegoba: bol u grudima, gušenje, vrtoglavicu, nesvesticu, lupanje ili preskakanje srca;

Test traje oko 30 minuta. Rezultati testa su dostupni odmah.

Priprema za test opterećenja

 • Najmanje 2-3 sata pre testa možete konzumirati lagan obrok, kako bi se izbegla hipoglikemijska reakcija. U istom vremenskom intervalu, a preporučuje se i duže, pre ergometrije ne konzumirati kafu, kofeinske napitke, Coca Colu, cigarete.
 • Na dan testa možete popiti svu redovnu terapiju (naročito za krvni pritisak), osim ako kardiolog koji je tražio test, nije rekao drugačije.
 • Ukoliko primate pulmološku terapiju i koristite pumpice, ponesite ih sa sobom i obavestite medicinskog radnika koju bolest pluća imate.
 • Ukoliko ste dijabetičar, pre testa treba uzeti lagani obrok i popiti svoju uobičajenu oralnu terapiju, a pacijenti na insulinskoj terapiji pre testa treba da smanje dozu insulina u dogovoru sa kardiologom.
 • Obući/poneti udobnu odeću i obuću koja ne limitira brzo hodanje ili vožnju biciklom.

Nakon ergometrije

Nekoliko sekundi ćete stajati, pa ćete sledećih 5 minuta zauzeti ležeći položaj (sve vreme će se pratiti električna aktivnost srca, krvni pritisak i broj otkucaja srca u minutu).

Nakon testa možete se vratiti svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima.

Potencijalni rizici ergometrije

Veoma retko može doći do pada vrednosti krvnog pritiska ili poremećaja srčanog ritma.

Izuzetno retko može doći do nastanka srčanog udara.

Ergometrijski test za sportiste

Ergometrijsku procenu takođe koristimo kako bismo pružili detaljnu analizu i preporuke za vrstu treninga sportistima koji rade na svim nivoima. Ergometrija se može koristiti za bolje razumevanje potrošnje energije i utroška energije za izvođenje određenih vežbi. Podaci se zatim mogu koristiti za izgradnju boljih, efikasnijih programa i režima treninga.

Ergometrijski podaci mogu da nauče telo kako da bude efikasnije tokom potrošnje energije i kako da koristi tu energiju za snažnije i efikasnije performanse. Kontinuiranim ispitivanjem u redovnim intervalima, interpretirani podaci sportiste mogu pomoći u izgradnji jačih performansi sa manje povreda.

Cena test opterećenja – Cena ergometrije

 Cena testa opterećenja iznosi 12.000 dinara