CT glave

Multi-slajsna kompjuterska tomografija (MSCT) glave koristi specijalnu rendgensku opremu koja pomaže u proceni povreda glave, jakih glavobolja, vrtoglavice i drugih simptoma aneurizme, krvarenja, moždanog udara i tumora na mozgu. Takođe, pomaže vašem lekaru da proceni vaše lice, sinuse i lobanju ili da planira terapiju zračenja za tumor mozga. U hitnim slučajevima može otkriti unutrašnje povrede i krvarenje dovoljno brzo da pomogne u spašavanju života.

Obavestite svog doktora ako postoji mogućnost da ste trudni i razgovarajte o nedavnim bolestima, zdravstvenim stanjima, lekovima koje uzimate i alergijama. Nekoliko sati pre toga biće vam naloženo da ništa ne jedete i ne pijete. Ako imate poznatu alergiju na kontrastni materijal, lekar vam može propisati lekove kako bi smanjio rizik od alergijske reakcije. Ostavite nakit kod kuće i nosite široku, udobnu odeću. Možda će se od vas tražiti da obučete bolničku haljinu.

 

Šta je MSCT skeniranje glave?

Multi-slajsna kompjuterska tomografija, poznatija kao MSCT, dijagnostički je test medicinske slike. Poput tradicionalnih rendgenskih zraka, on stvara više slika ili slika unutrašnjosti tela.

Slike poprečnog preseka generisane tokom MSCT skeniranja mogu se preoblikovati u više ravni. Mogu čak da generišu trodimenzionalne slike. Ove slike se mogu pregledati na računarskom monitoru, odštampati na filmu ili 3D štampačem ili preneti na CD ili DVD.

MSCT slike unutrašnjih organa, kostiju, mekog tkiva i krvnih sudova pružaju više detalja od tradicionalnih rendgenskih zraka, posebno mekih tkiva i krvnih sudova.

MSCT skeniranje glave daje detaljnije informacije o povredama glave, moždanom udaru, tumorima mozga i drugim bolestima mozga od redovnih radiografija (rendgen).

Koje su neke uobičajene upotrebe MSCT-a za glavu?

MSCT skeniranje glave obično se koristi za otkrivanje:

 • krvarenja, povreda mozga i preloma lobanje kod pacijenata sa povredama glave.
 • krvarenje izazvano pucanjem ili curenjem aneurizme kod pacijenta sa iznenadnom jakom glavoboljom.
 • krvnog ugruška ili krvarenja u mozgu ubrzo nakon što pacijent pokaže simptome moždanog udara.
 • moždanog udara, posebno sa tehnikom koja se naziva MSCT perfuzija glave.
 • tumora na mozgu.
 • povećane moždane šupljine (komore) kod pacijenata sa hidrocefalusom.
 • bolesti ili malformacije lobanje.

MSCT skeniranje glave se takođe vrši za:

 • procenu obima oštećenja kostiju i mekog tkiva kod pacijenata sa traumom lica i planiranje hirurške rekonstrukcije.
 • dijagnostikovanje bolesti slepoočne kosti na bočnoj strani lobanje, što može uzrokovati probleme sa sluhom.
 • potvrdu da li su upale ili druge promene prisutne u paranazalnim sinusima.
 • planiranje terapije zračenjem tumora mozga ili drugih tkiva.
 • prolaz igle koja se koristi za dobijanje uzorka tkiva (biopsija) iz mozga.
 • procenu aneurizme, arteriovenske malformacije i krvne sudove tehnikom koja se naziva MSCT angiografija.

Kako da se pripremite za MSCT skener glave?

Na testu biste trebali nositi udobnu, široku odeću. Tokom postupka možda ćete morati da nosite haljinu.

Metalni predmeti, uključujući nakit, naočare, proteze i ukosnice, mogu uticati na CT slike. Ostavite ih kod kuće ili ih uklonite pre testiranja. Od vas će se možda tražiti da uklonite slušna pomagala i stomatološke proteze. Od žena će se tražiti da skinu grudnjake koji sadrže metalnu donju žicu. Možda će se od vas tražiti da uklonite bilo koji pirsing.

Nekoliko sati pre toga biće zatraženo da ništa ne jedete i ne pijete ako će se na vašem testiranju koristiti kontrastni materijal. Trebali biste obavestiti svog lekara o svim lekovima koje uzimate i ako imate alergije. Ako imate poznatu alergiju na kontrastni materijal, lekar vam može propisati lekove (obično steroide) kako bi smanjio rizik od alergijske reakcije. Da biste izbegli nepotrebna odlaganja, obratite se lekaru pre tačnog vremena pregleda.

Takođe obavestite svog lekara o bilo kakvim nedavnim bolestima ili drugim zdravstvenim stanjima i da li imate istoriju srčanih bolesti, astme, dijabetesa, bolesti bubrega ili štitne žlezde. Bilo koji od ovih uslova može povećati rizik od neželjenih efekata.

Radiolog takođe treba da zna da li imate astmu, multipli mijelom ili bilo koji poremećaj srca, bubrega ili štitaste žlezde ili imate dijabetes – naročito ako uzimate lekove za navedene bolesti.

Žene bi uvek trebale da obaveste svog lekara i CT tehničara ako postoji bilo kakva mogućnost da su trudne.

Cena CT skeniranja glave

Cena CT skenera glave iznosi 11.000 dinara, sa kontrastnim sredstvom 14.200 dinara.