CT skener

Šta je multi-slajsna kompjuterizovana tomografija – MSCT skeniranje?

Multi-slajsni CT skener koristi računare i rotirajuće rendgenske aparate za stvaranje slika poprečnog preseka tela. Ove slike pružaju detaljnije informacije od uobičajenih rendgenskih snimaka. Snimci mogu pokazati meka tkiva, krvne sudove i kosti u različitim delovima tela. Puls kardiološki centar koristi 128 multislajsni Incisive CT Philps skener.

Kompjuterizovana 128-slajsna tomografija omogućava kompletan i neinvazivan pregled krvnih sudova (CT angiografiju), u trajanju od samo nekoliko sekundi, kao i CT koronarografiju. MSCT koronarografija je vrlo korisna u dijagnostici srčanih oboljenja – pre svega bolesti koronarnih krvnih sudova – pa u nekim slučajevima može adekvatno da  zameni invazivnu koronarografiju. Ova metoda je dobro rešenje i za  praćenje stanja operisanih bolesnika i pacijenata sa bypass-om, kod  kojih je bezbednije proveravati prohodnost graftova uz pomoć skenera  nego koronarografijom.

Zašto se izvodi CT skeniranje?

CT skeniranje ima mnogo primena, ali je posebno pogodno za dijagnozu bolesti i procenu povreda. Multi-slajsna kompjuterizovana tomografija može pomoći vašem lekaru za:

  • dijagnostiku infekcija, poremećaja mišića i frakture kostiju
  • tačno određivanje lokacije masa i tumora (uključujući rak)
  • proučavanje krvnih sudova i drugih unutrašnjih struktura
  • procenu obima unutrašnjih povreda i unutrašnjih krvarenja
  • praćenje operacija i biopsija
  • nadgledanje efikasnosti lečenja za određena medicinska stanja uključujući kancer i bolesti srca

Multislajsno CT snimanje je minimalno invazivna metoda i može se sprovesti vrlo brzo.

Kako se izvodi multi-slajsno CT skeniranje?

Kada dođe vreme za CT skeniranje, od vas će se tražiti da se presvučete u bolničku haljinu i uklonite sve metalne predmete sa sebe, jer metal može ometati rezultate CT skeniranja. Ovi predmeti uključuju nakit, naočare i proteze. Recite radiologu ako se osećate zabrinuto ili klaustrofobično zbog procesa skeniranja. Osoblje Puls kardiološkog centra vam može dati savete koji će vam pomoći da se osećate smireno ili vam mogu dati sedative (lekovi koji vam pomažu da se opustite) ako je potrebno.

Nakon toga će lekar zatražiti da legnete, tako da teme bude okrenuto ka stolu koji se uvlači u CT skener. Osoblje će napustiti sobu za testiranje i ući u kontrolnu sobu a vi ćete moći da komunicirate sa lekarom putem interfona.

Dok Vas sto polako uvlači u skener, rendgenski aparat će se rotirati oko vas. Svaka rotacija stvara brojne slike vašeg tela. Tokom skeniranja možete čuti škljocanje i zujanje. Sto će se pomerati po nekoliko milimetara dok se snimanje ne završi. Ceo postupak traje od 20 minuta do jednog sata u zavisnoti od regije koja se snima.

Veoma je važno da ležite mirno dok se snimaju CT snimci, jer pokreti mogu rezultirati mutnim slikama. Lekar će možda tražiti da na kratko zadržite dah tokom testa kako biste sprečili kretanje grudi gore-dole. Ako je malom detetu potreban CT, lekar može preporučiti sedativ da se dete ne bi pomeralo.

Kada se CT skeniranje završi, snimci se šalju radiologu na pregled. Radiolog je lekar koji se bavi dijagnostikovanjem i lečenjem stanja koristeći tehnike snimanja, kao što su CT skeniranje i rendgenski snimci.

Šta je multislajsno CT skeniranje sa konstrastom?

Na MSCT snimku lako se vide guste supstance poput kostiju. Ali meka tkiva se ne pojavljuju. Na slici mogu izgledati bledo. Kako bismo omogućili mekim tkivima da se jasno prikažu, možda će biti uključena posebna boja koja se naziva kontrastni materijal. Kontrastni materijal blokira rendgenske zrake i tkiva se na snimku prikazuju u beloj boji, ističući krvne sudove, organe ili druge strukture.

Kontrastni materijali su obično napravljeni od joda ili barijevog sulfata. Ove lekove možete dobiti na jedan ili više načina:

  • Injekcijom: Lekovi se ubrizgavaju direktno u venu, kako bi se krvni sudovi, urinarni trakt, jetra ili žučna kesa istakli na slici.
  • Oralno: Unos tečnosti sa kontrastnim materijalom može poboljšati skeniranje vašeg digestivnog trakta i putanju hrane kroz vaše telo.
  • Klistir: Ako se skeniraju creva, kontrastni materijal se može umetnuti u rektum.

Ukoliko vaš lekar planira da koristi kontrastni materijal, možda će od vas zahtevati da ne unosite određenu hranu ili tečnost četiri do šest sati pre zakazanog CT snimanja.

Nakon MSCT skeniranja, potrebno je da pijete dosta tečnosti da biste pomogli bubrezima da uklone kontrastni materijal iz tela.

Koji su rizici povezani sa CT skeniranjem?

Postoji vrlo malo rizika povezanih sa CT skeniranjem. Iako vas CT snimci izlažu većem zračenju od tipičnih rendgenskih zraka, rizik od razvijanja kancera uzrokovanog zračenjem je vrlo mali ukoliko imate samo jedno snimanje. Rizik od kancera se može vremenom povećati ukoliko se odlučite na više rendgenskih zračenja ili CT skeniranja. Rizik od karcinoma povećan je kod dece koja se podvrgnu CT skeniranju, posebno grudnog koša i stomaka.

Neki ljudi imaju alergijsku reakciju na kontrastni materijal. Većina kontrastnih materija sadrži jod, pa ako ste ranije imali neželjene reakcije na jod, obavezno obavestite svog lekara. Lekar vam može dati lekove za alergiju ili steroide, kako bi izbegao neželjene efekte.

Takođe je važno da kažete svom lekaru ukoliko ste trudni. Iako su male šanse da će zračenje CT snimkom naštetiti vašoj bebi, lekar će možda preporučiti drugi pregled, poput ultrazvuka ili magnetne rezonance, kako bi se rizik sveo na minimum.

Šta predstavljaju rezultati CT testa?

Rezultati CT snimanja smatraju se normalnim ukoliko radiolog nije primetio tumore, krvne ugruške, prelome ili druge abnormalnosti na slikama. Ako se tokom CT skeniranja otkriju bilo kakve abnormalnosti, možda će vam biti potrebni dodatni testovi ili tretmani, u zavisnosti od vrste otkrivene abnormalnosti.