Dijabetesno stopalo – dilatacija

Šta je dijabetično stopalo?

Dijabetično stopalo je jedna od najznačajnijih i najozbiljnijih komplikacija dijabetesa, a definiše se kao ulceracija stopala udružena sa neuropatijom i/ili perifernom arterijskom bolešću donjih ekstremiteta kod pacijenata sa dijabetesom. 

Dugogodišnji neregulisan dijabetes može uzrokovati oštećenje nerava i smanjen protok krvi, kao posledica čega se čak i kod malih posekotina mogu razviti ozbiljne infekcije, čak i gangrena, koja može zahtevati amputaciju.

Česti problemi sa stopalom kod dijabetičara

 • Atletsko stopalo – gljivična infekcija čiji su simptomi svrab, crvenilo I pucanje kože stopala.
 • Gljivična infekcija noktiju – nokti koji su zahvaćeni gljivičnom infekcijom postaju žuto-braonkasto prebojeni, zadebljani I krhki.
 • Žuljevi – zadebljanje kože  na stopalu kao posledica nejednake distribucije težine prilikom hoda.
 • Kurje oči – zadebljanje kože u predelu koščatih regiona prstiju ili između prstiju.
 • Dijabetični ulceri – ulceracija predstavlja otvorenu ranu na koži stopala koja može da se inficira.

Simptomi dijabetesnog stopala

 • Promene u boji i temperaturi kože
 • Otok stopala ili članka
 • Bol u nogama
 • Ulceracije koje sporo zarastaju
 • Urastanje noktiju ili gljivična infekcija stopala
 • Žuljevi ili kurje oči
 • Neprijatan miris stopala

Komplikacije dijabetičnog stopala

Infekcija kože i kostiju – ukoliko postoji očtećenje nerava ili krvnih sudova čak i najmanja posekotina može biti inficirana, što nekada može zahtevati i hospitalno lečenje.  

Absces – formiranje gnojnog džepa kao posledica infekcije. Najčešće zahteva dreniranje, a nekada i odstranjivanje dela tkiva ili kosti.

Gangrena – nastaje usled oštećene cirkulacije kada usled nedostatka kiseonika tkivo odumire.  

Deformiteti – kao posledica oštećenja nerava može doći do slabljenja mišića stopala koji dalje mogu dovesti do različitih deformiteta kao što su čukljevi, kandžasto stopalo, pes cavus itd 

Šarkotova noga – kao posledica dugotrajnog neregulisanog dijabetesa kosti stopala mogu postati slabe i krhke i pucati čak i nakon minimalne traume. Sa druge strane kao posledica oštećenja nerava, smanjen je osećaj za bol u stopalu, pa osoba nekada i ne primeti povredu, već nastavlja da hoda sa povređenim stopalom dodatno ga deformišući.

Amputacija – nekada usled problema sa cirkulacijom i nervima, infekcija koja nastane nakon povrede može biti toliko ozbiljna da zahteva amputaciju dela stopala ili čak celog stopala.

Lečenje dijabetičnog stopala

Zlatni standard u lečenju dijabeteskog ulkusa stopala je debridman rane, prevencija i sanacija infekcije i revaskularizacione metode kada su indikovane.

Revaskularizacija podrazumeva širenje, tj ponovno otvaranje suženih ili začepljenih krvnih sudova pomoću balon dilatacije ili plasiranja stenta.

Intervencija – dilatacija dijabetesnog stopala

Procedura se izvodi u lokalnoj anesteziji, a nekada dobijate blagu sedaciju. Intubacija najčešće nije potrebna, ali se kod nekih pacijenata intervencija mora raditi u opštoj anesteziji.

Vaš doktor će prvo napraviti mali rez na koži, da bi napravio otvor kroz koji će potom ubaciti kateter u ciljni krvni sud. Nakon toga se ubrizgava kontrastno sredstvo da bi se snimio angiogram (rentgenska slika koja prikazuje unutrašnjost krvnih sudova), koji omogućava preciznu lokalizaciju mesta gde je došlo do suženja krvnog suda. Nakon ubrizgavanja kontrasta, moguće je da ćete imati osećaj topline u telu, koji je posledica prolaska kontrasta kroz organizam, ali je ovo kratkog trajanja. Nakon što doktor utvrdi tačnu lokalizaciju suženja upotrebiće balon, koji će naduvati na mestu suženja. Nekada upotreba samo balona nije dovoljna da bi se arterija raširila, pa je potrebno plasirati stent na mestu suženja.

Nakon završetka procedure, uklanja se kateter, radi se kompresija otvora da bi se zaustavilo eventualno krvarenje.

Iz sale za intervenciju će vas prevesti u sobu za oporavak, gde ćete provesti narednih par sati, nakon čega najčešće možete odmah otići kući.

Kako se pripremiti za intervenciju?

Obavezno naglasite vašem doktoru koje sve lekoje uzimate, naročito ukoliko u terapiji imate lekove protiv zgrušavanja krvi. Ukoliko ste ženskog pola naglasite ako postoji mogućnost da ste trudni ili je trudnoća potvrđena. Veče pred proceduru pojedite neki lakši obrok, a na sam dan intervencije uzmite samo lekove koje vam je propisao vaš doktor uz mali gutljaj vode. 24h pre intervencije ne treba konzumirati alkoholna pića. 

Pobrinite se da imate pratanju koja će vas odvesti kući. Anestezija i lekovi protiv bolova mogu vas dovesti u nebezbednu sitaciju ukoliko sami vozite ili dođete kući.

Oporavak nakon intervencije

Nakon ove procedure nije potrebno da prenoćite u bolnici, najčešće već nakon par sati možete otići kući.

Kod kuće se preporučuje da odmarate i da unosete dovoljnu količinu tečnosti. Izbegavate podizanje težeg terete I fizičko naprezanje u narednih 24h najmanje.

Možda će vam lekar propisati uzimanje lekova protiv zgrušavanja krvi. Ovi lekovi mogu sprečiti formiranje krvnih ugrušaka. Vaš lekar će pratiti učinak nekih lekova čestim krvnim pretragama.