Dilatacija i stentiranje dvanaestopalačnog creva

Šta je stentiranje dvanaestopalačnog creva

Obično se duodenalni stentovi postavljaju zbog blokade izlaznog otvora želuca često kao deo lečenja raka u toj oblasti.

Duodenalni stentovi su napravljeni od materijala koji se može proširiti, zvanog nitinol, koji je zatvoren unutar uskog plastičnog omotača. Da bi izvršio proceduru, endoskopist provlači meku žicu (žicu vodilicu) kroz suženje pod rendgenskim navođenjem. Kada se potvrdi položaj žice vodiča, uski sistem za isporuku stenta prolazi kroz endoskop preko žice vodiča i preko strikture pod rendgenskim navođenjem. Omotač koji ograničava se uklanja i stent će se proširiti kako bi omogućio da hrana izađe iz želuca.

Duodenalni stentovi se postavljaju dok je pacijent pod sedativima uz upotrebu standardnog endoskopa, ali uz pomoć rendgenskog navođenja. Procedura je u početku ista kao i za standardnu endoskopiju, ali traje duže, otprilike pola sata.

Zašto bi vam trebao stent na dvanaestopalačnom crevu

Duodenum je prvi deo vašeg tankog creva, pričvršćen za vaš stomak. Stent se postavlja preko suženja ili blokade i proširiće se kako bi omogućio da tečnost i hrana lakše prođu iz vašeg stomaka. Ovo će pomoći u smanjenju simptoma kao što su povraćanje i regurgitacija.

Kako se postavlja duodenalni stent?

Cev sa kamerom na kraju, koja se zove endoskop, provlači se kroz vaša usta pa sve do ​​duodenuma. Zatim se koristi fina žica za usmeravanje stenta na mesto unutar duodenuma. Postupak traje 30-40 minuta.

Koliko dugo možete živeti sa blokiranim duodenumom?

Prosečna dužina vremena od razvoja duodenalne opstrukcije do smrti bila je 4,8 ± 2,1 meseci (raspon 0,5-60 meseci). Prosečno vreme preživljavanja od dijagnoze do smrti bilo je 16,6 ± 5,6 meseci (raspon 4,5-58 meseci).

Od čega je napravljen duodenalni stent?

Duodenalni stentovi su napravljeni od materijala koji se može proširiti, zvanog nitinol, koji je zatvoren unutar uskog plastičnog omotača. Da bi izvršio proceduru, endoskopist prolazi meku žicu (žicu vodilicu) kroz suženje pod rendgenskim navođenjem.

Koliki je duodenalni stent?

Ovaj stent je nepokrivena, pletena metalna mreža. Dostupni stentovi se kreću od 18 do 22 mm u prečniku i od 6 do 9 cm u dužini. Najčešće se koriste stentovi prečnika 20 i 22 mm.

 

 

Šta možete jesti sa duodenalnim stentom?

Na dan kada vam se stent plasira, biće vam dozvoljeno da pijete tečnost. Ovo uključuje čaj, kafu, mleko, supu, žele, sladoled i sve dodatke ishrani koji su vam propisani. Ako ovo rešite bez mučnine ili povraćanja, sledećeg dana možete započeti meku i kašastu ishranu.

 

Šta uzrokuje začepljen duodenum?

Može se pojaviti zbog bezbroj uzroka od benignih do malignih. Najčešća etiologija koja se manifestuje kao intraluminalna opstrukcija su bezoari i hematomi duodenuma, dok se postbulbarna bolest peptičkog ulkusa, duodenalna tuberkuloza i Kronova bolest mogu predstaviti kao luminalna patologija poput strikture ili stenoze.

Kako izgleda striktura duodenuma?

U zavisnosti od toga gde se striktura nalazi, pacijenti sa strikturom mogu imati simptome blokade koji uključuju mučninu i povraćanje, bol u stomaku, nadimanje ili nemogućnost izlučivanja gasova i stolice.