Dilatacija i stentiranje kolene arterije

Šta je balon dilatacija i stentiranje?

Balon dilatacija je procedura u kojoj specijalista pomoću malog balona koji se naduva ponovo otvori sužen ili začepljen krvni sud.

Stentiranje je procedura u kojoj se u sužen ili zakrčen krvni sud ubaci mala, metalna cev koja omogućava da krvni sud ostane otvoren.

 

Šta je periferna arterijska bolest

Periferna arterijska bolest je čest problem u kome je smanjena cirkulacija krvi u ekstremitetima, kao posledica suženih krvnih sudova.

Suženje ili blokada je najčešće izazvano zadebljanjem arterijskog zida kao posledica plaka (ateroskleroza). Plak grade masti, holesterol, kalcijum i druge materije. Ređe, uzrok može biti vasculitis, povreda ekstremiteta ili izlaganje radijaciji.

Faktori rizika koji mogu uzrokovati perifernu arterijsku bolest su brojni, ali najznačajniji su pušenje, gojaznost, dijabetes, hipertenzija, visoke vrednosti holesterola i uzrast.

 

Koji su simptomi zakrčenja arterija nogu?

Glavni i najčešći simptom periferne arterijske bolesti je klaudikacija. Simptomi obuhvataju bol u mišićima noge Ili grčeve koji nastaju pri fizičkoj aktivnosti, kao što je pešačenje, a povlače se nakon nekoliko minuta odmora. Lokalizacija bola zavisi od toga koji je krvni sud začepljen. Najčešća lokalizacija bola je u predelu lista noge.

Drugi česti simptomi su: osećaj slabosti ili smanjene osetljivosti noge, osećaj hladnoće u zahvaćenoj nozi ili stopalu, naročito u poređenju sa drugom, zdravom nogom, promena boje kože na zahvaćenom ekstremitetu, smanjena maljavost ili usporen rast dlaka na nozi, oslabljene pulsacije zahvaćene noge, a nekada i potpuno odsustvo pulsa.

               

Dilatacija i stentiranje kolene arterije – intervencija

Dilatacija i stentiranje kolene arterije se izvodi u lokalnoj anesteziji, a nekada dobijate blagu sedaciju. Intubacija najčešće nije potrebna, ali se kod nekih pacijenata intervencija mora raditi u opštoj anesteziji.

Doktor će prvo napraviti mali rez na koži, da bi napravio otvor kroz koji će potom ubaciti kateter u ciljni krvni sud. Nakon toga se ubrizgava kontrast da bi se snimio angiogram (rentgen slika koja prikazuje unutrašnjost krvnih sudova), koji omogućava preciznu lokalizaciju mesta gde je došlo do suženja krvnog suda. Nakon ubrizgavanja kontrasta, moguće je da ćete imati osećaj topline u telu, koji je posledica prolaska kontrasta kroz organizam, ali je ovo kratkog trajanja. Nakon što doktor utvrdi tačnu lokalizaciju suženja upotrebiće balon, koji će naduvati na mestu suženja. Nekada upotreba samo balona nije dovoljna da bi se arterija raširila, pa je potrebno plasirati stent na mestu suženja.

Nakon završetka procedure, uklanja se kateter, radi se kompresija otvora da bi se zaustavilo eventualno krvarenje.

Iz sale za intervenciju će vas prevesti u sobu za oporavak, gde ćete provesti narednih par sati, nakon čega najčešće možete odmah otići kući.

 

Kako se pripremiti za intervenciju dilatacija kolene arterije

Obavezno naglasite vašem doktoru koje sve lekoje uzimate, naročito ukoliko u terapiji imate lekove protiv zgrušavanja krvi. Ukoliko ste ženskog pola naglasite ako postoji mogućnost trudnoće ili je trudnoća potvrđena. Veče pred proceduru pojedite neki lakši obrok, a na sam dan intervencije uzmite samo lekove koje vam je propisao vaš doktor uz mali gutljaj vode. 24h pre intervencije ne treba konzumirati alkoholna pića. 

 

Oporavak nakon intervencije

Nakon ove procedure nije potrebno da prenoćite u bolnici, najčešće već nakon par sati možete otići kući.  Kod kuće se preporučuje da odmarate i da unosete dovoljnu količinu tečnosti. Izbegavate podizanje težeg terete i fizičko naprezanje u narednih 24h najmanje.

 

Možda će vam lekar propisati uzimanje lekova protiv zgrušavanja krvi koji bi sprečili formiranje ugruška. Lekar će pratiti učinak nekih lekova čestim krvnim pretragama.