Embolizacija tumora vrata, nosnih šupljina i endokranijuma

Šta je embolizacija?

Embolizacija je postupak kojim se strategijski blokira protok krvi u određenom području tela. Ovo je izuzetno efikasna metoda za pomoć pacijentima sa tumorima, jer embolizacija može pomoći prekidom dotoka krvi do tumora. Kod tumora glave i vrata, embolizacija se može izvoditi samostalno ili kao primarna mera pre hirurškog zahvata. Embolizacija pre hirurgije može pomoći u smanjenju rizika od prekomernog krvarenja tokom operacije. Tumori koji su se razvili blizu mozga i kičmene moždine mogu biti veoma izazovni za uklanjanje, a embolizacija je jedan od načina koji pomaže u smanjenju potencijalnih rizika.

Naš tim u Kardiološkom centru Puls na odeljenju neuroradiologije čine vodeći stručnjaci sa decenijama iskustva. Naš tim je specijalizovan za dijagnostiku i lečenje kompleksnih i jedinstvenih neuroloških stanja. Ponosni smo što pomažemo našim pacijentima da dobiju adekvatnu negu.

 

Koje vrste tumora se mogu lečiti embolizacijom?

Embolizacija može biti efikasan postupak za lečenje tumora u delovima tela koji nisu lako dostupni, kao što su glava, vrat i mozak. Ograničavanjem protoka krvi, uzrokuje smanjenje tumora, što olakšava njegovo uklanjanje i znatno smanjuje rizik od gubitka krvi i oštećenja nerva tokom hirurgije..

Embolizacija tumora glave i vrata može se koristiti za lečenje benignih i malignih izraslina koje su se razvile u:

 • Mozgu
 • Grlu
 • Ustima
 • Sinusima
 • Grlu
 • Kičmi

Embolizacija tumora mozga pomaže u lečenju:

 • Akustičnog neuroma
 • Hordoma
 • Tumora unutar moždanih komora
 • Meningioma
 • Tumora bazne lobanje
 • Tumora kičme
 • Tumora orbite
 • Tumora glomusa
 • Tumora nazofarinksa

Kako se izvodi embolizacija?

Pre embolizacije

Vaš lekar će sprovesti niz dijagnostičkih testova kako bi pronašao tačnu lokaciju krvnih sudova koji snabdevaju tumor krvlju. Cerebralna ili spinalna angiografija koristi poseban kontrastni sredstvo koje se pojavljuje na rendgenskom snimku. Ova slika se može koristiti za izradu mape krvnih sudova u telu. Na osnovu tih informacija, lekar može odrediti da li je dotok krvi do tumora dovoljno velik da bi embolizacija bila efikasan tretman.

 

Tokom embolizacije

Embolizacija se izvodi uz pomoć posebnog katetera. Kateter je tanka cev koja se može provući kroz krvne sudove na minimalno invazivan način. To omogućava lekaru pristup području bez potrebe za velikim rezom ili rizicima povezanim sa tradicionalnom hirurgijom.

Za ovaj postupak, potrebno je samo napraviti malu inciziju u preponi ili području zgloba. Kateter će biti provučen kroz telo do tumora u glavi, vratu, mozgu ili kičmi. Blokirajući agens se zatim ubrizgava u krvne sudove kako bi zaustavio protok krvi. Ovaj blokirajući agens može biti spirala, čep ili lepak.

 

Nakon kateter embolizacije

Većina ljudi može se vratiti kući u roku od 1 do 2 dana nakon postupka, iako incizija može biti bolna nekoliko dana. Vaš doktor će redovno pratiti embolizaciju nakon postupka kako bi se osiguralo da je dotok krvi do tumora zaustavljen. Ovaj postupak praćenja može trajati nekoliko meseci nakon postupka, koristeći metode poput skeniranja kako bi se potvrdilo da je tumor smanjen i da se oslobađa pritisak.

 

Embolizacija tumora glave i vrata u Puls kardiološkom centru

Ako vam je postavljena dijagnoza kancerogenog rasta ili tumora, embolizacija glave i vrata može smanjiti potencijalne zdravstvene rizike. Naš tim vodećih neuroradiologa specijalizovan je za lečenje i dijagnostiku retkih i kompleksnih neuroloških stanja i poremećaja.

Lečimo pacijente koji nisu mogli dobiti negu koju zaista trebaju. Ako patite od kompleksnog neurološkog stanja, posetite našu kontakt stranicu ili nas pozovite kako biste se konsultovali sa članom našeg tima.