Implantabilni loop rekorder

Loop Recorder – mali uređaj koji otkriva uzrok neobjašnjivih nesvestica i lupanje srca

Implantabilni loop rekorder (ILR) je mali uređaj za snimanje srca koji se implantira uz ivicu grudne kosti ispod kože. Služi za diferencijalnu dijagnostiku ponavljanih kriza, odnosno gubitka svesti, čiji uzrok nije otkriven standardnim multidisciplinarnim pristupom. Može da se nosi tri godine, a u zavisnosti od detektovanog uzroka, predlaže se dalji vid lečenja.

Ugradnja loop recordera – kada je potrebna implantacija?

Implantabilni loop rekorder kontinuirano proverava otkucaje srca tokom dužeg vremena. To znači da može da vidi promene u otkucajima srca, koje drugi uređaji za snimanje rada srca mogu propustiti. Na primer, može otkriti:

  • nepravilne otkucaje srca koji su kratki ili se dešavaju samo s vremena na vreme
  • da li je uzrok nesvestice srčani problem
  • nepravilne ritmove srca koji mogu dovesti do moždanog udara

Neki nepravilni otkucaji srca, kao što je atrijalna fibrilacija, povećavaju rizik od moždanog udara. Informacije sa snimaka mogu pomoći lekaru da postavi dijagnozu i planira lečenje.

Ugradnju loop recordera rade Doktori za srce Puls kardiološkog centra. Pozovite nas na 011 7 555 000 i zakažite pregled!

Kako se ugrađuje loop recorder za srce?

 

Kardiolog prvo na aparatu unosi svoje podatke, podatke o ustanovi gde se ugrađuje loop recorder i o pacijentu. Nakon toga čisti levu ivicu grudne kosti, pravi mali otvor i vrlo jednostavnim instrumentom, pod lokalnom anestezijom, ubacuje loop recorder ispod kože. Kardiolog zatim lepi flastere na mesto reza, a nema šivenja. Potom uzima spoljašnji uređaj koji se konektuje sa tim potkožnim i očitava rad srca. Uređaj nakon toga do 3 godine snima rad srca, a radi preko GSM mreže, bez interneta. To znači da pacijent može da putuje gde želi, a ukoliko ostaje duže od 7 dana, nosi spoljašnji uređaj sa sobom.

Na ovaj način moguće je otkriti abnormalne srčane ritmove koji mogu uzrokovati nesvesticu. Posle dijagnostikovanja uzroka krize svesti, ILR se jednostavno vadi ispod kože, a potom se određuje dalji način lečenja.

 

Priprema za implantaciju loop recorder-a

Pacijent treba da razgovara sa lekarom o tome šta treba da uradi pre procedure. To se odnosi prvenstveno na terapiju lekovima, koju pacijent uzima. Ne treba je prekidati ukoliko lekar ne kaže suprotno. Potrebno je izbegavati jelo i piće posle rane večere, ukoliko je procedura zakazana za sledeće jutro. Ali i o tome pacijent dobija detaljno uputstvo od lekara.

 

Posle implantacije loop recorder-a

Posle procedure pacijent ide kući. Može da koristi lekove protiv bolova ukoliko je potrebno. Nakon kraćeg odmora koji je potreban kako bi rana zarasla, pacijent može da se vrati redovnim aktivnostima. On dobija detaljno uputstvo kako da koristi uređaj pre odlaska kući. Verovatno će imati zdravstvene preglede jednom ili dva puta godišnje dok nosi uređaj.

 

 

 

Komplikacije nakon implantacije loop recorder-a

Komplikacije postupka su retke. Dok rana zaceljuje, može da se pojavi crvenilo ili otok, koji brzo prolaze. Iz ovog razloga treba ograničiti fizičke aktivnosti, dok rana ne zaraste.

 

Prednosti implantacije loop recorder-a

Otkriva uzrok nesvestice i nepravilnog rada srca, koji nije bilo moguće detektovati standardnim multidisciplinarnim pristupom.

Implantabilni loop recorder ne ometa svakodnevne aktivnosti. Nema flastera ni žica. Nema bojazni da će se uređaj pokvasiti tokom kupanja ili plivanja. Implantabilni loop recorder se smatra bezbednim za upotrebu tokom snimanja magnetnom rezonancom. Takođe je moguće da detektori metala reaguju na implantabilni loop recorder, na primer, tokom kontrole na aerodromu. Pacijent može da dobije identifikacionu karticu uređaja koju nosi sa sobom u takvim situacijama.