Postavljanje centralnog katetera (PICC sistem)

Periferno postavljen centralni venski kateter (PICC sistem) predstavlja vid inovativne dugotrajne intravenske terapije. Posebno je koristan za osobe koje se suočavaju sa složenim zdravstvenim izazovima: pacijente koji zahtevaju dugotrajne tretmane (hronične bolesti, hemioterapija, dugotrajna terapija antibioticima), osobe sa oštećenim venama, deca koja prolaze kroz dugotrajne terapije, kao i osobe koje primaju terapiju kod kuće.

PICC sistem pruža efikasan i udoban način primene dugotrajne intravenske terapije. Bezbolna i manje invazivna alternativa, periferno postavljen centralni venski kateter obezbeđuje stabilan pristup venama, smanjujući potrebu za čestim bolnim ubodima iglom, kao i rizik od iritacije manjih vena na rukama.

PICC je dugačak, tanak tubus koji se umeće kroz venu na ruci i provodi kroz veće vene blizu srca. Veoma retko može biti postavljen u nogu.

 

Prednosti periferno postavljenog centralnog katetera (PICC):

Dugotrajan pristup: PICC linije omogućavaju dugotrajan pristup krvotoku. Za razliku od intravenskih injekcija koje uključuju ponovljene ubode iglom, PICC linija može ostati na mestu nedeljama i mesecima, smanjujući potrebu za čestim ubodima igle. 

Smanjena bol i neprijatnost: PICC linije su manje bolne u poređenju s ponovljenim IV injekcijama, posebno kada pacijent zahteva česte infuzije ili vađenje krvi. Jednom kada je PICC linija postavljena, medicinsko osoblje može lako pristupiti venama bez dodatne neprijatnosti za pacijenta.

Primena različitih lekova: PICC linije omogućavaju primenu različitih lekova, uključujući hemoterapiju, antibiotike i druge infuzije, tokom produženog perioda. Ova univerzalnost je posebno korisna za pacijente koji zahtevaju kontinuirane ili dugotrajne tretmane.

Smanjen rizik od iritacije vena: IV injekcije mogu izazvati iritaciju manjih vena u rukama, što može dovesti do flebitisa ili tromboflebitisa. PICC linije se postavljaju u veće centralne vene, smanjujući rizik od iritacije i potencijalne štete manjim perifernim venama.

Sigurna primena lekova: PICC linije se obično postavljaju u veće vene blizu srca, pružajući stabilnu tačku pristupa za brzo razređivanje lekova u krvotoku. Ova stabilnost može biti ključna za efikasnu i sigurnu primenu određenih lekova.

Pogodno za kućnu negu: PICC linije se mogu koristiti za kućnu negu, omogućavajući pacijentima da prime neophodne tretmane

Smanjena učestalost uboda: PICC linije eliminišu potrebu za čestim ubodima iglom, smanjujući traumatizaciju vena tokom vremena, što je posebno korisno za pacijente sa teško dostupnim venama ili one koji su skloni komplikacijama od ponovljenih uboda igle.

Niži rizik od ekstravazacije: Ekstravazacija se javlja kada lekovi koji se daju putem IV linije procure u okolna tkiva, potencijalno prouzrokujući štetu. PICC linije, pravilno postavljene i održavane, mogu smanjiti rizik od ekstravazacije u poređenju s perifernim IV linijama.

Vađenje krvi bez uboda igle: PICC linije pružaju praktičan i manje bolan način za često vađenje krvi. Medicinsko osoblje može lako izvaditi uzorke krvi iz centralne vene pristupljene putem PICC linije, izbegavajući potrebu za dodatnim ubodima igle.

Kome je potreban PICC sistem?

Periferno postavljen centralni kateter (PICC) neophodan je iz različitih medicinskih razloga, a njegova primena određuje se specifičnim zahtevima plana lečenja pacijenta. Naročito je koristan u sledećim situacijama:

Dugotrajna administracija lekova

PICC linije se često koriste kada pacijenti zahtevaju dugotrajnu administraciju lekova (hemioterapija, dugotrajna primena antibiotika).

Česte analize krvi

PICC linija može pružiti praktičan i manje bolan način za redovno vađenje krvi bez potrebe za ponovljenim ubodima iglom.

Hemoterapija

PICC linije olakšavaju primenu lekova i pružaju stabilniji i dostupniji put za direktnu isporuku hemoterapije direktno u centralne vene blizu srca.

Totalna parenteralna ishrana (TPN)

Kada osobe ne mogu dobiti dovoljno nutrijenata putem sistema organa za varenje, PICC linije se mogu koristiti za isporuku totalne parenteralne ishrane, koja je kompletno rešenje tečne ishrane.

Intravenski antibiotici

Teške infekcije koje zahtevaju produžene tretmane intravenskim antibioticima mogu se lečiti pomoću PICC linije, koja omogućava efikasnu isporuku lekova direktno u krvotok.

Smanjenje iritacije vena

Neki lekovi mogu izazvati iritaciju manjih vena u rukama. Korišćenje PICC linije omogućava da se ovi lekovi primene u većim venama u grudima, smanjujući rizik od iritacije i potencijalne štete manjim venama.

Dugotrajni boravci u bolnici ili kućna nega: PICC linije se često koriste kada pacijent zahteva produženi period intravenske terapije, bilo u bolnici ili kod kuće. Pružaju praktičniju i manje invazivnu opciju u poređenju sa tradicionalnim IV linijama.

Može se koristiti za različite procedure: Jednom postavljena, PICC linija može se koristiti za različite medicinske procedure, uključujući transfuzije krvi, administraciju kontrastnog materijala pre snimka i druge intervencije koje zahtevaju pristup krvotoku.

Kako da se pripremim za postavljanje PICC sistema?

Priprema za postavljanje perifernog centralnog katetera (PICC sistema) obuhvata nekoliko koraka kako bi se osigurala bezbednost i uspešnost postupka. Evo nekoliko smernica:

 • Razgovarajte s vašim lekarom o razlozima za postavljanje PICC sistema, planiranom toku terapije i koristima koje možete očekivati. Postavite pitanja o postupku, potencijalnim rizicima i koracima koje treba preduzeti tokom i posle postavljanja PICC linije.
 • Lekar će verovatno naložiti određene pretrage, kao što su testovi krvi, radiografije ili ultrazvuk, kako bi procenio vaše zdravstveno stanje i odabrao odgovarajući tip PICC sistema.
 • Obavestite svog lekara o svim lekovima, uključujući suplemente, koje trenutno uzimate. Lekar može preporučiti prestanak uzimanja određenih lekova koji mogu uticati na zgrušavanje krvi.
 • Dan pre postavljanja PICC linije obavite temeljno kupanje. Nemojte koristiti kreme, losione ili dezodoranse na dan postavljanja, posebno na mestu gde će PICC linija biti postavljena.
 • Lekar može preporučiti da ne jedete ili ne pijete nekoliko sati pre postavljanja PICC linije, posebno ako će postupak biti obavljen pod anestezijom.
 • Ako se postupak obavlja pod anestezijom ili ako očekujete nelagodnost, razmotrite mogućnost da vas prati neko od porodice ili prijatelja.

Kako izgleda postupak postavljanja perifernog centralnog katetera?

 1. Priprema:

Pacijent će biti pozvan da se presvuče u medicinsku haljinu.

Lekar će pregledati medicinsku istoriju pacijenta i potvrditi svrhu postavljanja PICC sistema.

 1. Lokalna anestezija:

Mesto uboda će biti obavezno sterilizovano.

Lokalna anestezija će se primeniti na mestu gde će biti umetnut kateter kako bi se smanjila nelagodnost tokom postupka.

 1. Uvođenje katetera:

Koristi se ultrazvučno ili rendgensko snimanje kako bi se identifikovala odgovarajuća vena za postavljanje PICC linije.

Igla se umetne kroz kožu i vodi do vene, a zatim se kateter gura kroz iglu.

 1. Potvrda položaja:

Nakon postavljanja katetera, koriste se rendgenski snimci ili druge slike kako bi se potvrdilo da je PICC linija postavljena na pravo mesto.

 1. Fiksiranje PICC linije:

Nakon potvrde položaja, PICC linija će biti fiksirana pomoću posebnih flastera ili traka.

 1. Završetak postupka:

Mesto uboda će biti prekriveno sterilnim zavojem radi zaštite i sprečavanja infekcije.

Pacijent će biti podvrgnut promatranju nakon postavljanja PICC sistema.

 1. Edukacija pacijenta:

Pacijent će dobiti informacije o nezi i održavanju PICC linije kod kuće, uključujući redovno ispiranje i promenu zavoja.

 

Koliko traje procedura postavljanja PICC Sistema?

Procedura postavljanja PICC sistema obično traje oko jednog sata, ali tačno vreme može varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući iskustvo medicinskog osoblja, anatomsku složenost pacijenta i eventualnu potrebu za dodatnim procedurama ili slikama radi tačnog pozicioniranja PICC linije.

Koliko vremena treba da prođe od ugradnje do početka korišćenja PICC sistema?

Vreme koje je potrebno od trenutka ugradnje PICC sistema do početka njegovog korišćenja može varirati, ali obično je vrlo kratko. Nakon što je PICC linija postavljena, ona je obično odmah spremna za upotrebu.

 

Da li su PICC linije bezbedne?

Periferno postavljeni centralni kateteri (PICC linije) generalno se smatraju bezbednim kada se pravilno postave, održavaju i prate. Međutim, kao i kod svakog medicinskog postupka, postoje potencijalni rizici i komplikacije povezani sa PICC linijama:

 • Infekcija: Infekcije mogu nastati na mestu uboda. Bitno je održavati stroge higijenske prakse tokom postupka postavljanja i u redovnom održavanju PICC linije.
 • Krvni ugrušci: Postoji rizik od stvaranja krvnih ugrušaka oko PICC linije. Ovaj rizik može biti veći u određenim medicinskim stanjima ili kod dugotrajne upotrebe PICC linije.
 • Iritacija ili oštećenje vena: PICC linija može izazvati iritaciju ili oštećenje vene u koju je postavljena, mada je to retka pojava.
 • Pucanje ili blokada katetera: Kateter može da pukne ili da se blokira, što zahteva intervenciju.

Ključno je slediti odgovarajuće protokole i smernice kako bi se minimizirali ovi rizici:

 1. Redovno ispiranje: Redovno ispiranje PICC linije sterilnim rastvorom pomaže u sprečavanju blokada i osigurava pravilno funkcionisanje.
 2. Briga o zavojima: Pravilna briga o zavojima važna je kako bi se sprečile infekcije na mestu uboda.
 3. Pratnja komplikacija: Zdravstveni radnici treba da reaguju na znakove bilo kakvih komplikacija, kao što su crvenilo, otok ili znakovi infekcije.

Obratite se lekaru ako primetite bilo kakve znake ili simptome komplikacija vezanih za PICC liniju, kao što su:

 • Oblast oko periferno postavljenog centralnog venskog katetera postaje sve crvenija, otečena, modra ili topla na dodir
 • Povišena temperaturu ili otežano disanje
 • Dužina katetera postaje duža
 • Teškoće pri ispiranju PICC linije jer se čini da je blokirana
 • Promene u ritmu srca.

Kako izgledaju svakodnevne aktivnosti sa PICC sistemom?

 1. Zaštita i nega : Važno je zaštititi PICC liniju kako bi se sprečilo slučajno povlačenje ili kontaminacija. Pacijentima se preporučuje da izbegavaju aktivnosti koje mogu predstavljati rizik za liniju, poput podizanja teških predmeta ili učestvovanja u grubim sportovima. Redovna nega uključuje čišćenje mesta gde je linija postavljena, praćenje znakova infekcije i ispiranje linije prema uputstvima lekara.
 2. Tuširanje zahteva posebne mere opreza kako bi se zaštitilo mesto uboda i sprečila infekcija. Evo nekih opštih smernica:
 • Koristite vodootpornu zaštitu ili zavoj da prekrijete PICC liniju i fiksirate je na mestu. Ove zaštite su dizajnirane da očuvaju suvoću mesta uboda tokom tuširanja.
 • Produženo izlaganje vodi u kadi, bazenima ili đakuzijima trebalo bi izbegavati, osim ako vaš lekar pruži drugačija specifična uputstva.
 • Prilikom pranja kože oko PICC linije koristite blagi sapun bez mirisa i izbegavajte trljanje područja. Nakon tuširanja, nežno posušite mesto uboda čistim, mekim peškirom.
 • Nakon tuširanja, pregledajte mesto uboda PICC linije na znakove oštećenja, poput labavog zavoja ili crvenila. Ako primetite nešto neobično, obratite se svom lekaru.
 • Proverite da li je zavoj koji prekriva PICC liniju dobro fiksiran pre tuširanja. Ako se zavoj pokvasi ili popusti, pratite smernice lekara ili medicinske sestre o tome da li ga treba zameniti.
 1. Spavanje: Važno je prioritetizovati svoju udobnost. Ako je PICC linija na strani na kojoj želite spavati, možda ćete morati da prilagodite svoj položaj spavanja kako biste izbegli direktni pritisak na mesto uboda. Postavljanje jastuka između ruke i tela ili ispod ruke može pružiti podršku i pomoći u smanjenju pritiska na PICC liniju. Isprobajte različite pozicije jastuka da biste pronašli onu koja vam najviše odgovara.
 2. Izbor odeće: Nošenje odeće šireg kroja, posebno tokom spavanja, može pomoći u sprečavanju trenja ili iritacije oko mesta uboda PICC linije.

 

Koliko traje periferno postavljen centralni kateter (PICC)?

Period tokom kojeg periferno postavljen centralni kateter (PICC) može ostati na mestu varira i zavisi od specifičnih medicinskih potreba pacijenta i plana lečenja. PICC linije se najčešće koriste za upotrebu koja može trajati od dve do šest nedelja, a ponekad i do nekoliko meseci.

Postupak uklanjanja PICC sistema

Uklanjanje periferno postavljenog centralnog katetera (PICC sistema) obično se obavlja na relativno jednostavan način. Evo opšteg opisa postupka:

 1. Priprema:

Pre početka postupka medicinsko osoblje će pripremiti sve potrebne materijale, uključujući rukavice, sterilne gaze i eventualno lokalni anestetik ako je potreban.

 1. Lokalna anestezija (po potrebi):

Ako je potrebno, može se primeniti lokalna anestezija na mestu gde će se izvršiti uklanjanje PICC linije kako bi se smanjila nelagodnost.

 1. Uklanjanje flastera ili trake:

Flasteri ili trake koji fiksiraju PICC liniju biće pažljivo uklonjeni.

 1. Izvlačenje katetera:

Lekar će pažljivo izvaditi kateter iz vene. Ovaj postupak obično nije bolan, ali pacijent može osećati blagu nelagodnost.

 1. Zbrinjavanje mesta uboda:

Nakon što je PICC linija potpuno uklonjena, mesto uboda će biti prekriveno sterilnim zavojem kako bi se zaštitilo i sprečilo eventualno krvarenje.

 1. Provera i saveti:

Medicinsko osoblje će proveriti mesto uboda kako bi se osiguralo da nema problema. Pacijent će dobiti uputstva o tome kako da neguje mesto uboda nakon uklanjanja PICC sistema.

 

Cena izvođenja procedure perifernog postavljanja centralnog katetera 

Cena ovog postupka iznosi 110.000 dinara.