Stent

»

»

Stent

Šta je stent?

Stent je sićušna cevčica koju vaš lekar može da ubaci u začepljeni prolaz kako bi ga držao otvorenim. Stent obnavlja protok krvi ili drugih tečnosti, u zavisnosti od toga gde je postavljen.

Stentovi su napravljeni od metala ili plastike. Stent graftovi su veći stentovi koji se koriste za veće arterije. Mogu biti izrađeni od specijalne tkanine. Stentovi se takođe mogu obložiti lekovima kako bi se sprečilo zatvaranje arterije.

Zašto bi mi trebao stent?

Stentovi su obično potrebni kada plak blokira krvni sud. Plak je napravljen od holesterola i drugih supstanci koje se zakače za zidove posude.

Možda će vam trebati stent tokom hitnog postupka. Hitan postupak je češći ako je arterija srca koja se naziva koronarna arterija, blokirana. Vaš lekar će prvo postaviti kateter u blokiranu koronarnu arteriju. To će mu omogućiti da napravi balonsku angioplastiku kako bi otvorio blokadu. Zatim će postaviti stent u arteriju kako bi sud ostao otvoren.

Stentovi takođe mogu biti korisni za sprečavanje pucanja aneurizmi u mozgu, aorti ili drugim krvnim sudovima.

Osim krvnih sudova, stentovi mogu otvoriti bilo koji od sledećih prolaza:

  • žučne kanale koji nose žuč u i iz organa za varenje
  • bronhije – male disajne puteve u plućima
  • uretere – cevi koje nose urin iz bubrega u bešiku

Ovi kanali mogu biti blokirane ili oštećene baš kao i krvni sudovi

Kako se plasira stent?

Postoji nekoliko načina za plasiranje stenta.

 

Lekar obično postavlja stent koristeći minimalno invazivni postupak. Lekar će npraviti mali rez i kateterom će uvoditi specijalizovane alate kroz vaše krvne sudove da bi došao do područja kom je potreban stent. Ovaj rez je obično u preponama ili ruci. Jedan od tih alata može kameru koja pomaže lekaru da plasira stent. Koristeći potrebne alate, lekar će plasirati stent. Nakon toga će ukloniti instrumente iz vašeg tela i zatvoriti rez.

 

Više infomracija o intervenciji ugradnje stenta pogledajte klikom OVDE.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Doktor drži stent u ruci

Kako izgleda život sa stentom?

Životi ogromnog broja ljudi su spašeni zahvaljujući izumu koji je omogućio doktorima da na efikasan način deluju protiv koronarne bolesti. Ugradnja stenta omogućila je nastavak

Više »