Razlika između stenta i pejsmejkera

»

»

Razlika između stenta i pejsmejkera
pejsmejker i stent razlika
Stent i pejsmejker savremeni su uređaji koji se koriste za lečenje srca i krvnih sudova, ali im je namena i svrha potpuno različita. Dok stent služi za neometan protok krvi kroz arterije, pejsmeker pomaže u regulisanju rada srca.

 

Stent i njegova namena

Stent je mala plastična ili metalna cevčica u obliku mreže koju specijalista pomoću katetera plasira u zapušeni krvni sud pacijenta. Stent tada drži arteriju otvorenom što omogućava da krv normalno protiče. Neki stentovi mogu da budu obloženi lekovima. Osim za arterije, stentovi mogu da se koriste i za proširenje žučnih kanala, bronhija, uretera.

Stent se prvenstveno koristi da bi putevi koji su zahvaćeni blokadama bili otvoreni. U većini slučajeva omogućavaju pacijentu da se vrati normalnom životu. U slučajevima zapušene arterije, stent se prvenstveno ubacuje putem koronarne angioplastike. To je zahvat prilikom kojeg se napravi mali rez i pomoću katetera stent plasira u blokirano područje. Ovo je prilično bezbedna  procedura. Međutim, postoji mali rizik od upale i infekcije koja se obično rešava terapijom antibioticima.

Postoji mnogo različitih tipova stentova dostupnih na tržištu, kao što su goli metalni stent, stent obložen lekom, bioapsorbujući stent, stent sa dvostrukom terapijom ili prekriveni stent. Lekar bi trebalo da posavetuje pacijenta o tome koji bi bio najprikladniji za njegovo stanje.

Ugradnju stenta naši kardiolozi rade u angio-sali PULS kardiološkog centra, jednoj od najbolje opremljenih u Srbiji i regionu.

 

Pejsmejker i njegova namena

Pejsmejker je potpuno drugačiji medicinski uređaj koji koristi električne impulse i plasira se pod kožu u predelu grudi ili stomaka. Koristi električne impulse za kontrakciju srčanog mišića i tako pomaže u regulisanju otkucaja srca.

Pejsmejker ima dva dela: generatora električnih impulsa i elektroda koje impulse iz generatora dovode do srca. Generator impulsa sadrži bateriju i električno kolo koje kontroliše brzinu električnih impulsa koji se šalju u srce. Jedna do tri fleksibilne elektrode su izolovane žice postavljene u jednu ili više komora srca i isporučuju električne impulse za podešavanje brzine otkucaja srca.

Ljudima koji imaju nepravilne otkucaje srca ili aritmije preporučuje se ugradnja pejsmejkera, jer pomaže u održavanju adekvatnog ritma otkucaja srca.

Ugradnja pejsmejkera ​​zahteva manju operaciju koja podrazumeva lokalnu ili opštu anesteziju, u kojoj se pravi rez i pejsmejker se ubacuje ispod kože. Jedna, dve ili tri elektrode ubacuju se u neku od vena koje se nalaze ispod ključne kosti i kroz nju se provlače do željenog mesta u srcu. Ove elektrode isporučuju električne impulse. Zatim se elektroda spaja sa generatorom.

Pejsmejker se napaja baterijama, koje obično rade između 5 i 15 godina. U proseku, ove baterije traju 6 do 7 godina, u zavisnosti od marke i modela, kao i od toga koliko je aktivan pejsmejker. Potrebno je raditi i jednostavnu kontrolu pejsmejkera kako bi se proveravao rad baterije uređaja i obavila konsultacija sa kardiologom.

 

Razlika između stenta i pejsmekera

Treba napomenuti da u određenim slučajevima ugradnja stenta može dovesti do razvoja aritmija, što može ili zahtevati i ugradnju pejsmejkera.

 

 

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Stethoscope and Pacemaker on Echocardiogram

Život sa pejsmejkerom

Bolesti srca su izuzetno česte i opasne, ali zahvaljujući razvoju tehnologije i medicine pacijentima su dostupne mnoge mogućnosti lečenja. Ugradnja pejsmejkera je jedna od takvih

Više »