U susret novembru – mesecu borbe protiv raka pluća

»

»

U susret novembru – mesecu borbe protiv raka pluća
Važnost prevencije raka pluća
Rak pluća je bolest od koje godišnje u Srbiji oboli oko 6.000 ljudi, dok je u toku prošle godine u svetu obolelo dva miliona i dvesta hiljada ljudi, a smrtnost je bila preko milion i po. Kod ove podmukle bolesti, u prvoj fazi nije moguće primetiti nikakve simptome, dok su oni uočljivi tek potom u kasnim fazama bolesti, kada je mnogo teže uticati na pozitivan ishod lečenja. Kada krenu tegobe, poput izrazitog kašlja, gušenja, iskašljavanja krvi, onda je jasno da je bolest već u odmakloj fazi i da su mogućnosti za lečenje dosta manje. 

Preventivni pregledi i rano otkrivanje raka spašavaju život

Osnovni način da se pojava malignih ćelija uoči na vreme je odlazak na redovne preglede jednom godišnje (ovo se posebno odnosi na pušače starije od 40. godina), na kojima se uradi rentgen snimak pluća. Za ostale pacijente preporučuje se ovakvo snimanje jednom u dve godine. Ukoliko se uoče neke promene, pacijentima se preporučuje da urade CT skener pluća , koji će dati preciznu sliku stanja pluća i odgovor na pitanje da li pacijent ima maligne ćelije u plućima. 

 

Pomenuli smo na početku da kod raka pluća ne postoje vidljivi simptomi na početku bolesti, pa je zato jako važno putem preventivnih pregleda uočiti na vreme maligne promene. Lekari objašnjavaju da ova bolest nastaje u fazama i da se u prvoj fazi ćelije raka nalaze samo u plućima, dok se u trećoj i četvrtoj fazi one šire u obližnja tkiva i limfne čvorove, a u poslednjoj fazi one se mogu pronaći i u drugim organima koji su udaljeni od samih pluća.

 

Ukoliko se uoči na vreme, ova vrsta raka je izlečiva u oko 70% slučajeva. Kada tumor naraste na više od 3 centimetara, šanse za preživljavanje pacijenta se znatno smanjuju. Zbog toga je važno uraditi snimanje pluća CT skenerom, kako bi se na vreme uočile promene, jer ovim aparatom je moguće otkriti čvorove koji su veličine svega 2 do 3 milimetra, što ih čini operabilnim i pacijentu daje šansu da se izbori sa ovom opakom bolešću, pre nego što dođe do širenja tumora na druge organe. 

Faktori rizika zbog kojih treba snimiti pluća CT skenerom

Novembar je mesec kada bi posebno trebalo obratiti pažnju na zdravlje pluća, koja mogu biti ugrožena pušenjem kao broj jedan faktorom rizika za pojavu raka pluća, ali i aero zagađenjem koje je takođe vrlo prisutno i opasno za naša pluća. Zbog ova dva glavna faktora rizika, određenim grupacijama pacijenata se preporučuje da obavezno zakažu pregled i obave snimanje pluća.

Ko sve treba da ode na CT skener pluća?

  • Stariji od 40 godina, koji su pušači ili su to bili, 
  • Bivši pušači koji su prestali da puše u poslednjih 15 godina, 
  • Svi oni koji su bili u kontaktu sa materijalom azbestom ili drugim kancerogenim materijalima, 
  • Svi oni koji imaju porodičnu istoriju ove bolesti, 
  • Pacijenti koji imaju hroničnu opstruktivnu bolest pluća ili neki drugi hronični problem na plućima. 

 

Pacijent ulazi u CT skener

Zdrave navike za zdrava pluća

Pušenje STOP

Ne samo da pušenje povećava rizik za dobijanje raka pluća, već je i uzročnik mnogih drugih hroničnih problema vezanih za pluća, među kojima je astma najviše zastupljena. Ako ste pušač, bez obzira na to koliko godina već imate ovaj porok, važno je da što pre prekinete. To vam može pomoći da smanjite rizik za dobijanje ove teške maligne bolesti, ali isto tako, prestanak pušenja utiče i na smanjenje rizika za dobijanje kardiovaskularnih bolesti. Zakažite posebno osmišljen pregled za pušače u Puls kardiološkom centru i utvrdite stanje vašeg srca, krvnih sudova, pluća i sl. 

Zaštite opšte zdravlje organizma

Za opšte zdravlje organizma, a samim tim posredno i za zdravlje pluća, važno je voditi računa o opštem zdravlju. Kod osoba koje već imaju određene probleme sa disajnim putevima, jako je važno da ih dodatno ne izlažu različitim rizičnim situacijama, poput dobijanja sezonskog gripa ili sada aktuelnog virusa COVID-19. Virusne upale pluća mogu uticati vrlo negativno i čak fatalno na pacijenta, pa su zaštita i oprez uvek dobrodošli. U sezoni gripa, treba voditi računa o higijeni ruku i izbegavati gužve, jer to može biti dobar recept za čuvanje od repiratornih bolesti. Takođe, treba voditi računa o imunitetu i ojačati ga što više, jer to daje najbolju šansu za borbu sa virusima u zimskom periodu. 

Vežbajte redovno

Fizička aktivnost, bez obzira na godine, težinu ili opšte zdravstveno stanje, može pomoći plućima da normalno funkcionišu. Preporuka je da svako od nas pet dana u nedelji ima neku vrstu umerene fizičke aktivnosti. To može biti vožnja bicikla, šetnja nakon večere, sađenje cveća ili bilo koja druga aktivnost koja pomaže plućima i srcu da bolje rade. Naravno, važno je da kada vežbate na otvorenom ili se šetate to radite onda kada je vazduh dobrog kvaliteta. 

Smanjite što više boravak napolju kada je vazduh zagađen

Zagađenje vazduha može naštetiti svakome, bez obzira na godine. Važno je pratiti koliko je vazduh zagađen i ne izlagati se zagađenju u većoj meri u tom periodu. Kada su vrednosti zagađenja vazduha velike, treba izbegavati fizičku aktivnost napolju, posebno šetnje ili duži boravak, jer sve to može ostaviti posledice na naš organizam u celosti i ne samo na pluća. Za praćenje vrednosti zagađenja, možete koristiti brojne aplikacije na mobilnim telefonima, koje daju precizne podatke. 

Povećajte kvalitet vazduha u vašem domu

Dim cigareta, različiti osveživači vazduha, hemikalije koje koristimo za održavanje higijene životnog prostora i sl. mogu imati negativan uticaj na naša pluća ili mogu dodatno i vrlo vidno da pogoršaju stanje pacijenta. Korišćenje aparata za prečišćavanje vazduha sa posebnih filterima može umnogome da poboljša kvalitet vazduha i ukloni štetne čestice iz našeg životnog prostora. Ovi aparati donose čistiji, zdraviji i svežiji vazduh u naše domove, pa se čini da su odličan saveznik svima, a posebno onima koji imaju zdravstvene probleme sa plućima. 

Život punim i zdravim plućima je moguć uz Puls kardiološki centar

O zdravlju i zdravim životnim navikama moramo voditi računa svakog dana, a o plućima koja su jedan od najvažnijih organa u našem organizmu, moramo stalno posvećivati dovoljno vremena i pažnje. Preventivni pregledi su najbolji način da brinemo o našim plućima, posebno ukoliko spadamo u rizične kategorije koje imaju povećan rizik od dobijanja raka pluća. Zbog toga, u novembru i svim drugim mesecima vodite računa o svom zdravlju i zakažite pregled u Puls kardiološkoj bolnici u bloku A na Novom Beogradu, gde će vas naši stručnjaci sačekati i obaviti sve neophodne preventivne preglede vaših pluća na najsevremenijim CT skenerima i drugoj opremi. 

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor