Pozovite nas

Benigna hiperplazija prostate - BHP

Prostata

Prostata je mala, mišićava žlezda u reproduktivnom sistemu muškarca. Prostata okružuje uretru i stvara većinu tečnosti u spermi. Mišićno delovanje prostate pomaže u pokretanju tečnosti i sperme kroz penis tokom seksualnog vrhunca.

Kod mnogih muškaraca prostata se može povećati. Ponekad to dovodi do simptoma, a vremenom i do drugih komplikacija. Međutim, postoje tretmani.

 

Šta je benigna hiperplazija prostate – uvećanje prostate

Uvećanje prostate naziva se benigna hiperplazija prostate (BHP). Pojavljuje se kada ćelije prostate započinju da se množe. Ove dodatne ćelije uzrokuju oticanje prostate, što stisne uretru i ograničava protok urina.

 

BHP nije isto što i rak prostate i ne povećava rizik od raka. Međutim, to može izazvati simptome koji mogu uticati na vaš kvalitet života.

BHP je česta kod muškaraca starijih od 50 godina.

 

 

 

Uzroci uvećanja prostate

Benigna hiperplazija prostate se smatra normalnim stanjem usled starenja. Iako je tačan uzrok nepoznat, promene u muškim polnim hormonima koje dolaze sa starenjem mogu biti faktor.

 

Bilo koja porodična istorija problema sa prostatom ili bilo koje abnormalnosti na testisima mogu povećati rizik od uvećanja prostate. Muškarci kojima su u mladosti uklonjeni testisi ne razvijaju BHP.

Simptomi benigne hiperplazije prostate

Simptomi BHP su u početku često vrlo blagi, ali postaju ozbiljniji ako se ne leče. Uobičajeni simptomi uključuju:

 

 • nepotpuno pražnjenje bešike
 • nokturija, što je potreba za mokrenjem dva ili više puta noću
 • kapljanje na kraju vašeg urinarnog toka
 • inkontinencija ili curenje urina
 • naprezanje prilikom mokrenja
 • slab urinarni mlaz
 • iznenadni nagon za mokrenjem
 • usporeni ili odloženi urinarni tok
 • bolno mokrenje
 • krv u urinu

Razgovarajte sa svojim lekarom ako imate bilo koji od ovih simptoma. Oni se mogu lečiti i njihovo lečenje često može pomoći u sprečavanju opasnih komplikacija.

 

Ljudi sa dugogodišnjom istorijom BHP mogu razviti sledeće komplikacije:

 

 • infekcije mokraćnih puteva
 • mokraćne kamence
 • oštećenje bubrega
 • krvarenja u urinarnom traktu
 • iznenadna nemogućnost mokrenja

Ponekad je opstrukcija mokraće toliko teška da urin uopšte ne može napustiti bešiku. Ovo se naziva opstrukcija izlaza urina iz bešike. To može biti opasno jer urin zarobljen u bešici može prouzrokovati infekcije urinarnog trakta i oštetiti bubrege.

Benigno uvećanje prostate i rak prostate ne dele simptome. Rak prostate je gotovo uvek asimptomatski i identifikuje se povišenim PSA ili čvorom prostate. Takođe je mnogo ozbiljnije stanje od uvećanja prostate. Lekar može da uradi testiranja kako bi se uverio da vaši simptomi nisu povezani sa rakom prostate.

Postavljanje dijagnoze za uvećanu prostatu

Prilikom pregleda i sumnje na benigno uvećanja prostate, lekar će obično započeti fizički pregled i pitati vas o vašoj medicinskoj istoriji. Fizički pregled uključuje rektalni pregled koji lekaru omogućava da proceni veličinu i oblik vaše prostate. Ostali testovi mogu da uključuju:

 

Analiza urina. Vaš urin se proverava na krv i bakterije.

Urodinamsko ispitivanje. Bešika vam se puni tečnošću putem katetera za merenje pritiska na bešiku tokom mokrenja.

Prostata specifični antigen (PSA). Ovaj test krvi proverava tumormaekrere za rak prostate.

Post-void residual urin test. Ovaj test meri količinu zaostale mokraće koja vam ostaje u bešici nakon mokrenja.

Cistoskopija. Ovo je pregled vaše uretre i bešike sa sićušnim osvetljenim katetrom koji je umetnut u vašu uretru

 

Lekar će vas takođe možda pitati o lekovima koje uzimate i koji mogu uticati na vaš urinarni sistem, kao što su:

 • antidepresivi
 • diuretici
 • antihistaminici
 • sedativi

Vaš doktor može izvršiti potrebnu korekciju terapije lekovima. Ne pokušavajte sami da prilagodite lekove ili doze.

Obavestite svog lekara ako ste najmanje 2 meseca preduzimali mere samopomoći za svoje simptome, a da niste primetili poboljšanje.

Lečenje uvećanje prostate

Lečenje BHP može započeti negom i prilagođavanjem načina života. Ponekad će lekar želeti da se redovno pregledate kako biste nadgledali simptome i veličinu prostate. Lekar će sarađivati sa vama na izradi plana lečenja koji vam pomaže da upravljate svojim simptomima i živite zdrav život. Zbog toga je važno da o svojim simptomima BHP razgovarate sa svojim lekarom, bez obzira koliko se osećate maloletno. Promene životnog stila, lekovi i hirurgija su sve mogućnosti lečenja simptoma koji utiču na vaš kvalitet života.

 

Ako se simptomi ne povuku, mogu se preporučiti lekovi ili intervencija. Vaša starost i opšte zdravstveno stanje takođe će uticati na propisani tretman. Novi metod lečenja BHP je embolizacija arterije prostate.

 

Embolizacija arterije prostate

 

Šta je embolizacija prostatske arterije?

Embolizacija prostatske arterije je minimalno invazivan tretman u lokalnoj anesteziji koji pomaže u poboljšanju simptoma donjeg urinarnog trakta uzrokovanih benignom hiperplazijom prostate (BHP). BHP je nekancerozno povećanje prostate i najčešći je benigni tumor zastupljen kod muškaraca.

Embolizaciju prostate izvodi interventni radiolog, lekar koji koristi rentgenske zrake i druge napredne snimke kako bi video unutrašnjost tela i lečio stanja bez operacije.

Zašto da uradite embolizaciju arterije prostate

Kako se prostata povećava, može stisnuti ili delimično blokirati uretru, uzrokujući simptome donjeg urinarnog trakta kao što su:

 

 • Urinarna inkontinencija, koja može varirati od curenja do potpunog gubitka kontrole bešike
 • Iritativni simptomi kapljanja mokraće
 • Povećana učestalost uriniranja, hitnost i bol prilikom mokrenja
 

Nekim pacijentima ovi simptomi ometaju kvalitet života.

Kome je namenjena embolizacija prostatične arterije 

Embolizacija prostatske arterije postupak je za kandidate koji ili ne ispunjavaju uslove ili ih ne zanima tradicionalna hirurgija. Pregled kod interventnog radiologa može utvrditi da li ste kandidat za embolizaciju prostate. Na ovom pregledu možda ćete biti upitani koliko često imate urinarne simptome uvećanja prostate, koliko su ozbiljni i koliko utiču na vaš kvalitet života.

Testovi pre postupka embolizacije mogu uključivati:

 

 • test urina (analiza urina)
 • rektalni pregled za pomoć u proceni veličine vaše prostate.
 • u nekim slučajevima se radi test specifičnog antigena za prostatu (PSA) kako bi se isključio rak prostate.
 • MRI ili ultrazvuk prostate

Kako se izvodi embolizacija prostate

Embolizaciju arterije prostate izvodi interventni radiolog (IR). Interventni radiolog je lekar koji koristi rendgenske zrake i druge tehnike snimanja da bi video unutrašnost organa i lečio stanja bez operacije. Folei-ov kateter (tanka, šuplja cev koja se drži na mestu sa balonom na kraju) može se umetnuti u vašu uretru i postaviti u bešiku kako bi pružio referentnu tačku za okolnu anatomiju.

 

Embolizacija se izvodi kroz mali kateter koji je interventni radiolog umetnuo u arteriju u vašem zglobu ili preponama. Interventni radiolog će zatim voditi kateter u sudove koji dovode krv u vašu prostatu. Arteriogram (rendgenski snimak kojim se boja ubrizgava u krvne sudove) radi se za mapiranje krvnih sudova koji hrane vašu prostatu. Sitne okrugle mikrosfere (čestice) ubrizgavaju se kroz kateter i u krvne sudove koji napajaju vašu prostatu kako bi se smanjio njen dotok krvi. Interventni radiolog će pomeriti kateter kako bi lečio drugu stranu vaše prostate, ponavljajući gornje korake.

 

Nakon ovog postupka, prostata će početi da se smanjuje, ublažavajući i poboljšavajući simptome obično u roku od nekoliko dana od zahvata.

Rizici embolizacije prostatične arterije

Embolizaciju prostatske arterije treba da izvode samo stručni i obučeni interventni radiolozi. Pacijenti mogu danima nakon postupka imati „post-embolizacijski sindrom“, koji može uključivati mučninu, povraćanje, groznicu, bol u karlici ili bolno ili često mokrenje.

Ostali rizici uključuju hematom na mestu reza; krv u urinu, spermi ili stolici; grč bešike; ili infekciju mesta uboda ili prostate.

 

Tim interventnih radiologa Puls kardiološkog centra uspešno je lečio veliki broj muškaraca koristeći ovaj pristup. Doktor Matija Miljević, radiolog rekao je o rezultatima lečenja:

„Kao lekari znamo koliko je važno dobiti najbolje dijagnostičke mogućnosti, ispravan tretman i negu u nastavku. Sa sigurnošću možemo da kažemo da embolizacija arterija prostate značajno poboljšava život muškaraca.“