Endovaskularni tretman abdominalne (trbušne) aorte

Šta je abdominalna (trbušna) aorta?

Abdominalna (trbušna) aorta je glavni krvni sud u stomačnoj duplji koji se nastavlja na grudnu aortu koja je glavni krvni sud u grudnom košu, a koji se na kraju deli na dva krvna suda (ilijačne arterije) koji idu u oba donja ekstremiteta. Abdominalna aorta je sklona širenju u svom završnom delu kada od normalnog prečnika (do 2cm) može da se proširi na preko 6cm. Ovo proširenje aorte u trbušnom delu naziva se aneurizma trbušne aorte.

 

Muškarci stariji od 65 godina su u posebnom riziku za nastanak aneurizme trbušne aorte. Da li ste znali da pucanje aneurizme trbušne aorte nosi veliku smrtnost i da je jedini lek hitna operacija. Ovo je razlog zašto se preporučuju preventivni pregledi kod muškaraca starijih od 65 godina.

Kako nastaje aneurizma abdominalne aorte?

To je postepeni proces za koji je potrebno nekada i više desetina godina. Postepenim slabljenjem zida aorte dolazi do njegovog popuštanja i samim tim širenja. Slabljenje zida aorte podstaknuto je postepenim „starenjem“ zida krvnog suda koje je posledica dugotrajnog proticanja krvi, stvaranjem aterosklerotskih naslaga i povišenog pritiska. Ovi procesi su ubrzani uticajem produkata duvana (nikotina) dok se kog nekih osoba ovaj proces ubrzava ukoliko postoji genetska predispozicija povezana sa urođenim slabljenjem zida aorte. Jednom kada proces započne on postepeno napreduje i aneurizma postepeno raste.

Koje veličine treba da bude aneurizma aorte da bi se operisala?

Trbušna aneurizma postepeno raste sve do momenta kada dolazi do njenog pucanja koje je često fatalno. Proces rasta aneurizme je ubrzan kod pušača, osoba sa povišenim pritiskom (posebno ukoliko nije pod kontrolom) i oboljenjima pluća. Taj rast je 1-3mm godišnje ali se u određenim periodima ovaj rast može ubrzati. Korekcijom faktora rizika i prestankom pušenja ovaj proces rasta aneurizme se može usporiti nakad čak i zaustaviti. Rast aneurizme je brži što je aneurizma veća a samim tim sa povećanjem prečnika raste i rizik od pucanja. Granica od 55mm za muškarce i 50mm za žene postavljena je kao granica preko koje rizik od pucanja značajno raste.

Šta je endovaskularni tretman aneurizme abdominalne aorte?

Aorta je najveći krvni sud u telu i prenosi krv iz srca u ostatak organa. Aneurizma se javlja ako arterijski zid oslabi i razvije izbočinu, što znači da krv teče u oslabljeno područje. Aneurizme abdominalne aorte mogu oslabiti aortu, najveći krvni sud vašeg tela. Ovo se može razviti u potencijalno ozbiljan zdravstveni problem koji može biti fatalan ako aneurizma pukne, uzrokujući masovno unutrašnje krvarenje.

Aneurizme abdominalne aorte (AAA) takođe su poznate i kao „tihi ubica“, jer kada se povećaju i puknu, postoji 80-90% rizika od neposredne smrti.

Endovaskularni tretman trbušne aorte je minimalno invazivan postupak u kojem interventni radiolog postavlja pokriveni stent (metalna mrežasta cev prekrivena tkaninom) u područje sa aneurizmom kako bi krv mogla da teče kroz krvni sud. Stent se ubacuje posredstvom katetra kroz arteriju u preponama pacijenta, koristeći rendgenske zrake za vođenje stenta do aneurizme.

Kada se radi intervencija na trbušnoj aorti?

Ako imate malu aneurizmu trbušne aorte čiji je prečnik manji od 5 cm, malo je verovatno da pukne, pa je preporučljivo da vaskularni hirurg redovno nadgleda i kontroliše aneurizmu. Međutim, ako imate aneurizmu manju od 5 cm, ali ona raste za više od 1 cm svake godine ili uzrokuje simptome poput bolova u leđima i osetljivosti, endovaskularni tretman abdominalne aorte je pravi izbor za vas.

Ako je vaša aneurizma veća od 5 cm, trebaće vam tretman kako biste sprečili pucanje aneurizme.

Endovaskularni tretman abdominalne aorte u Puls kardiološkom centru

Endovaskularni stent graft ili endovaskularni tretman aneurizme noviji je oblik lečenja aneurizme abdominalne aorte koji je manje invazivan od otvorene hirurgije – klasične operacije trbušne aneurizme. Endovaskularni tretman abdominalne aorte koristi endovaskularni stent graft da ojača zid aorte i pomogne da oštećeno područje ne pukne.

Reč endovaskularno odnosi se na područje unutar krvnog suda kao što je aorta. Sa endovaskularnom terapijom stent graftom endovaskularni stent graft se postavlja unutar trbušne aorte kako bi zaštitio aneurizmu od pucanja.

Transplantat stenta se postavlja unutar aneurizme aorte uz pomoć duge, vrlo tanke, meke, plastične cevi nazvane kateterom za isporuku. Kateter za isporuku sadrži komprimovani stentni graft.

Minimalno invazivan tretman kod aneurizme trbušne aorte

Za postupak ćete dobiti kombinaciju epiduralne i lokalne anestezije. Interventni radiolog napraviće mali rez na vrhu svake noge kako bi mogao da ubaci kratku cev (poznatu kao omotač) koja omogućava bezbedan pristup krvnim sudovima u preponama. Koristeći fluoroskopiju za vođenje, interventni radiolog će umetnuti vodiče i katetere (tanke fleksibilne cevi). U područje koje se tretira ubrizgaće se kontrastni materijal (boja), tako da se tačna lokacija aneurizme može videti na snimcima. Interventni radiolog će zatim pomoću vodilice premestiti stent na aneurizmu.

Kada se stent postavi na tačno mesto, on će se proširiti, zaptivajući aneurizmu i obnavljajući normalan protok krvi kroz krvni sud. Endovaskularni stent ugrađuje se unutar trbušne aorte kako bi se sprečilo pucanje aneurizme.

Postoperativni tok endovaskularnog tretmana trbušne aorte

Nakon postupka, tim Puls kardiološkog centra nadgledaće vaše vitalne parametre i ostaćete u bolnici 2-3 dana. Možda ćete osetiti modrice i bol, mada se to može lečiti standardnim lekovima protiv bolova. Podstiče se kretanje kada ustanete. Moraćete redovno pregledati stent pomoću CT-a ili ultrazvuka kako biste bili sigurni da je u dobrom stanju i da biste izbegli dugotrajne probleme.

Koji su rizici intervencije na abdominalnoj aorti?

Endovaskularni tretman abdominalne aorte se preporučuje kao preventivni tretman kako bi se izbegla ruptura aneurizme i sigurna smrt. Većina pacijenata ne trpi neposredne veće probleme i ruptura aneurizme je izbegnuta kod preko 99% pacijenata. Stope bola i ozbiljnih komplikacija su niže nego kod hirurške intervencije, ali glavna ograničenja endovaskularne intervencije na trbušnoj aorti su ta da se stent može premestiti u drugo područje tela i da krv ponovo počne da se skuplja u aneurizmi. To znači da će vam biti potreban redovan nadzor, tako da ako se pojave bilo kakvi problemi mogu se rešiti u najkraćem mogućem roku.

Manje komplikacije uključuju rizik od modrica i infekcija. Postoje neke ozbiljne komplikacije povezane sa postupkom, uključujući smrt, moždani udar, smrt tkiva, gubitak udova i povredu bubrega. Procenjuje se da je stopa ozbiljnih komplikacija manja od 15%, a rizik od smrti tokom postupka manji je od 1,5%, što je gotovo tri puta manje od rizika od umiranja tokom otvorene hirurgije (oko 4,5%). Neki pacijenti reaguju na jod u kontrastnoj boji koja se koristi za snimanje, što može uticati na bubrege.

Endovaskularni tretman ili operacija trbušne aneurizme – razlike

Endovaskularni stent graft i otvorena hirurgija – operacija trbušne aorte, rade se kako bi se sprečilo pucanje aneurizme trbušne aorte. Razlika je u tome što se endovaskularni transplantat stenta postavi na  mesto unutar aneurizme bez uklanjanja tkiva iz aorte i ne zahteva operaciju otvorenog grudnog koša ili otvorenog abdomena.

Budući da je manje invazivna od otvorene hirurgije, vreme oporavka za endovaskularnu graftu stenta može biti brže.

Obično se pacijent može vratiti kući za nedelju dana, a normalnim aktivnostima vratiti za 4 do 6 nedelja.

Više informacija o trbušnoj aneurizmi i lečenju u Puls kardiološkom centru

Ako su vam potrebne dodatne informacije ili želite da zakažete pregled u Puls kardiološkom centru, možete nas kontaktirati na broj: +381117555000 ili možete online zakazati pregled.