Pozovite nas

VenaSeal - Revolucija u lečenju proširenih vena

Pronađite olakšanje od bolesti proširenih vena pomoću najinovativnijeg sistema – VenaSeal ™

Proširene vene su mnogo češće nego što mislite. Čak oko 30% ukupne populacije pati od ove bolesti krvnih sudova nogu. Dok arterije vode krv iz srca prema perifernim delovima tela, uloga vena i njenih zalistaka je da vraćaju krv iz površnih vena u duboke, a onda dalje prema srcu. U slučaju proširenih vena, venski zalisci ne mogu da obavljaju ovu funkciju, odnosno, ne zatvaraju se pravilno. Krv se, u ovim slučajevima, iz dubokih vena vraća u površinski venski sistem. Zbog tog povratnog toka, takozvanog refluksa, venska krv se zadržava u nozi, a kao posledica se javljaju se simptomi poput oticanja nogu, osećaja napetosti i bolova. Uzroci mogu biti razni i nisu do kraja ispitani, a naučnici širom sveta dolaze do novih saznanja, kao što je veza između telesne visine i rizika za razvoj venskih bolesti, uticaj genetike, upotrebe duvana i duvanskih proizvoda, nedovoljno fizičke aktivnosti i mnogo drugih faktora sa koje nam donosi savremeni način života.

Bolest proširenih vena je stanje koje se tokom godina pogoršava.

 

Vidljivi „čvorovi“ krvnih sudova (varikoziteti) na nogama su posledica proširenih potkožnih vena. One ne predstavljaju samo estetski problem, već su i uzrok tegoba pacijenata.

Lečenje proširenih vena

Kada bolest nastane mogući vidovi lečenja su:

 • Laserska operacija vena
 • Radiofrekventni tretman
 • Terapija medicinskim lepkom – vena seal system
 • Ultrazvučno vođena skleroterapija penom

Zatvaranje vena bez zagrevanja

Sistem VenaSeal isporučuje malu količinu specijalno formulisanog medicinskog lepka za zaptivanje ili zatvaranje obolele vene, preusmerava krv u obližnje zdrave vene, što pruža olakšanje simptoma. VenaSeal koristi medicinski lepak prilagođen pacijentu, bezbedan za telo za efikasno zatvaranje obolelog segmenta vene safena na nogama. Postupak se izvodi u našoj akreditovanoj medicinskoj ustanovi u udobnom okruženju, bez ostanka u bolnici dok pacijent oseća brzo ublažavanje simptoma. 

Karidiološki centar Puls  je među prvim medicinskim ustanovama u našoj zemlji koji je ponudio pacijentima novi sistem zatvaranja VenaSeal za lečenje proširenih vena. Doktor Miloš Sladojević i doktor Igor Končar – specijalisti vaskularne hirurgije, poseduju licence za izvođenje ove procedure, što potvrđuje da naš tim i naša hirurška oprema zadovoljava najviše medicinske standarde.

Prednosti VenaSeal postupka za lečenje proširenih vena

 • Jednostavna ambulantna procedura
 • Nema tumescentne anestezije
 • Manje bola i modrica od termičke ablacije
 • Brže vreme oporavka od termičke ablacije
 • Kompresijske čarape nakon postupka nisu potrebne
 • Više od 100.000 pacijenata lečeno je sistemom zatvaranja VenaSeal širom sveta

Kako se izvodi VenaSeal postupak

1: Postvaljanje lepka

Lepak se postvalja u venu pomoću malog katetera

2: Primena pritiska

Pritisak se vrši na nogu kako bi se zalepila vena.

3: Uklanjanje katetra

Mali kateter se uklanja iz vene.

4: Postavljanje flastera

Postavlje se flaster da pokrije mesto pristupa.

Indikacije

VenaSeal sistem zatvaranja (Vena Sil sistem) je indikovan za upotrebu u trajnom zatvaranju površinskih trunkalnih vena donjih ekstremiteta, kao što je velika safena vena (GSV), kroz endovaskularnu embolizaciju sa koaptacijom. VenaSeal sistem je namenjen za upotrebu kod odraslih sa klinički simptomatskim venskim refluksom dijagnostikovanim dupleks ultrazvukom (DUS).

Šta očekivati pre tokom i nakon intervencije

Pre intervencije VenaSeal

 • Nema topikalne kreme za utrnulost
 • Nema sedativa ili lekova pre postupka
 • Noga se ne umotava pre postupka

Tokom intervencije VenaSeal

 • Nema višestrukih igličastih štapića anestezije ubrizganih duž segmenta vene
 • Kateter se uvodi u venu kroz malo pristupno mesto u nozi
 • Blaga kompresija na spoljnoj nozi tokom lečenja
 • Ultrazvuk sa gelom koji se koristi tokom čitavog tretmana
 • Ukupno vreme postupka je približno 30 minuta

Nakon intervencije VenaSeal

 • Na mestu pristupa nalazi se flaster
 • Obično nisu potrebni lekovi protiv bolova nakon postupka
 • Kompresijske čarape nakon postupka nisu apsolutno potrebne 
 • Pacijent može slobodno napustiti ordinaciju i odmah se vratiti normalnim aktivnostima

Zašto nastaje bolest proširenih vena

Nasledni faktor je važan u nastajanju ove bolesti. Oko 30 odsto opšte populacije ima proširene vene, a čak 50 odsto ima neki problem sa venama. Poslednje studije su pokazale da ukoliko oba roditelja imaju proširene vene postoji 80 odsto šanse da će i njihova deca imati isti problem. Životne navike, takođe, imaju veliku ulogu u razvoju proširenih vena. Dugo stajanje i sedenje tokom dana mogu uticati na pojavu proširenih vena, dok su loša ishrana i gojaznost najčešći faktori rizika za pojavu ove bolesti. Proširene vene se javljaju češće kod starije populacije, mada mogu nastati i u mlađem životnom dobu, te čak jedan od osam tinejdžera razvije ’popuštanje’ venskih zalistaka.

 

Ova bolest je nešto zastupljenija kod žena, nego kod muškaraca. Hormonske promene u pubertetu, trudnoći i menopauzi takođe imaju značaja. Trudnoća utiče na porast nivoa hormona, dok se ukupna zapremina tečnosti u organizmu povećava, a uvećana materica pritiska venske krvne sudove u maloj karlici. Ipak, u 60-70 odsto slučajeva, proširene vene nastale u trudnoći, nestaju nekoliko nedelja nakon porođaja.

Osim toga, što ste viši, veće su vam šanse da dobijete proširene vene, pokazalo je istraživanje naučnika sa Univerziteta Stenford u Americi. Istraživanje je pokazalo da geni koji su zaslužni za to koliko će neka osoba biti visoka, mogu biti ta veza između visine i proširenih vena, iz čega bi se u budućnosti mogli pronaći i neki novi načini lečenja ove bolesti. Do tad, hirurgija ostaje jedini efikasan način za lečenje bolesti proširenih vena.

Koji su simptomi bolesti proširenih vena

Bolest proširenih vena se, uslovno rečeno, može podeliti u tri faze.

 

U prvom stadijumu pacijenti obično imaju tegobe u vidu povremenih bolova u nogama i grčeva, ali bez vidljivih vena ili vidljivih takozvanih kapilara. U ovoj fazi, obično se ultrazvučnim pregledom ne dijagnostikuje pogrešan tok kretanja venske krvi, već lečenje podrazumeva eventualno uzimanje lekova (venotonika) i nošenje elastičnih kompresivnih čarapa.

 

Međutim, već u sledećem stepenu bolesti proširene vene su vidljive, a ultrazvučnim pregledom je, u velikom broju slučajeva, moguće dijagnostikovati pogrešan tok kretanja krvi. U ovoj fazi, pacijenti imaju bolove, noćne grčeve, svrab, osećaj nemirnih nogu… Tegobe su u početku povremene, a kasnije postaju češće i svakodnevne. Kod ovog stadijuma može doći do upale površinskih vena odnosno do stvaranja tromba u venskim čvorovima (tromboflebitisa), a ova komplikacija može iz površnih vena da se proširi na duboke vene. Simptomi zapaljenja dubokih vena ne manifestuju se kod gotovo 50 odsto obolelih i, s obzirom da se teže i kasnije otkrivaju, i lečenje je znatno kompleksnije. Najčešći simptomi tromboflebitisa su osećaj teških i umornih nogu nakon dugotrajnog hodanja ili stajanja. Zatim,dolazi do pojave bola i otoka, dok se na površini kože može javiti crvenilo, a neposredno ispod se mogu napipati tvrde promene, koje najčešće imaju trakastu formu. Prisustvo tromboflebitisa ponekad može biti praćeno kretanjem tromba prema plućima. Ukoliko se u prisustvu trombolebitisa pokrene tromb, i ukoliko stigne do pluća, pacijent može doživeti plućnu emboliju- stanje u kom je potencijalno životno ugrožen. Ovaj zdravstveni problem se znatno češće javlja kod osoba kod kojih je za to izražena genetska predispozicija.

 

Poslednja, ali ne i tako retka faza, jeste hronična venska insuficijencija, kada dolazi do otoka i kožnih promena na potkolenicama u vidu braon ili crnih mrlja i crvenila. Najozbiljniji stepen venske bolesti je pojava venskih rana, ulkusa. Razlog za ovo stanje je slabost vezivnog tkiva u venama nogu, ali može predstavljati i posledicu zanemarivanja i neadekvatnog lečenja bolesti proširenih vena. Kada nastane prva venska rana, ona najčešće zarasta u periodu od mesec dana do tri meseca. Svako naredno nastajanje venskih rana podrazumeva znatno sporije zarastanje, dok se na kraju ne dođe do stadijuma kada ne postoji mogućnost zarastanja. Ukoliko se ovo stanje ne leči, može dovesti do ozbiljnih komlikacija i ugroziti život.