Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

CT (Kompjuterizovana Tomografija) – Sve što treba da znate

Upotreba CT Skenera
Ubrzan tehnološki razvoj mnogo je uticao na menjanje kvaliteta ljudskog života, pa i na mogućnosti ranog otkrivanja bolesti i njihovog efikasnijeg lečenja. Među najvažnijim dostignućima moderne tehnologije i moderne medicine jeste kompjuterizovana tomografija ili CT. Zahvaljujući ovoj dijagnostičkoj metodi moguće je u mnogim situacijama izbeći invazivne i opasne metode i na bezbolan i bezbedan način doći do važnih informacija o zdravstvenom stanju pacijenta.

Šta je kompjuterska tomografija (CT)?

Kompjuterska tomografija (CT) je dijagnostička metoda koja pruža mogućnost snimanja kostiju, krvnih sudova i organa iz različitih uglova ili preseka pomoću X zraka i moderne tehnologije. CT je savremenija i preciznija metoda snimanja nego, na primer, rendgen.

 

Medicinski radnik pored CT skenera

Šta je MSCT?

MSCT (multislajsni skener) je moderna metoda snimanja koja omogućava slojevito snimanje tela. Za razliku od CT-a, pri korišćenju MSCT-a zračenje se detektuje na više detektora, pa su dobijeni snimci izuzetno precizni i veoma važni za tačnu, brzu i pravovremenu dijagnostiku.

Kardiološki centar Puls poseduje 128 multislajsni Incisive CT Philips skener koji je moguće koristiti u sledeće svrhe:

  • CT srca (preporučuje se pacijentima kako bi se utvrdio rizik od srčanih bolesti, ali i pacijentima koji su u procesu lečenja, kako bi se pratila efikasnost terapije)
  • CT kalcijum skor (koristi se za utvrđivanje prisustva, pozicije i obima kalcifikovanog plaka u koronarnim arterijama)
  • CT skener pluća (koristi se za otkrivanje promena na plućima kao što su upale, čvorovi ili kanceri i to za detektovanje istih i u najranijim fazama)
  • CT skener aorte (služi za dijagnostikovanje problema pri protoku krvi kroz aortu)
  • CT skener kičme (služi za uočavanje bolesti i problema pršljenova i drugih kičmenih struktura i tkiva)
  • CT skener zglobova (koristi se za identifikovanje problema kao što su tumori, povrede, prelomi, rastresita tela u zglobovima. Snima se samo zglob ili zglobovi za koje postoji potreba.)
  • CT skener abdomena i male karlice (osim u pronalaženju povreda i promena, može služiti i za vizuelizaciju u toku biopsije tumora, ali i za praćenje efekata lečenja)
  • CT skener glave (važan je za procenu razloga vrtoglavica, jakih glavobolja i za dijagnostikovanje aneurizme, krvarenja, tumora, moždanih udara)

Kako izgleda snimanje CT skenerom?

CT skener izgleda kao cev ili tunel i sa obe strane ima otvore. Pacijent leži na leđima na krevetu koji se uvlači u mašinu. U toku snimanja oko pacijenta se rotira rendgenski aparat i pravi veliki broj slika tela.

Neke osobe se mogu osećati neprijatno, klaustrofobično zbog izgleda mašine ili uznemireno zbog zujanja, ali su stručnjaci u našoj klinici spremni da savetima i razgovorom pomognu, jer su saradnja i smirenost od presudne važnosti za dobijanje kvalitetnih snimaka.

Za vreme snimanja, pacijent će biti sam u prostoriji, ali će moći preko interfona da komunicira sa doktorima, te će uvek moći da opiše kako se oseća i da zatraži podršku i pomoć. Veoma je važno u toku procesa ostati miran i ne pomerati delove tela. Ukoliko doktor proceni da je potrebno, pacijent može dobiti i sedativ.

Sama dužina trajanja primene ove dijagnostičke metode zavisi od toga šta je potrebno snimiti i doktor će vas pre postupka obavestiti o tome.

Važno je da znate da korisnost informacija koje kompjuterizovana tomografija daje nadjačava sve nelagodnosti koje biste eventualno mogli osetiti zbog izgleda mašine ili njene buke.

Kada je proces snimanja gotov, rezultati su vam brzo dostupni, jer će vam snimke odmah protumačiti specijalista radiologije.

Primena CT skenera

Kao što je već pomenuto, CT skener ima široku i važnu primenu u dijagnostici raznih bolesti i problema kao što su: tumori, prelomi, infekcije, apscesi, hematomi, veoma je koristan u uočavanju povreda ili krvarenja unutar unutrašnjih organa. Osim u dijagnostici, CT skener je koristan i za praćenje efekata lečenja.

Kako se pripremiti za CT?

Priprema za CT skener nije komplikovana ni previše zahtevna.

Važno je razgovarati sa doktorom i uputiti ga u alergije, ukoliko ih imate, jer je ponekad potrebno pacijentima dati kontrastno sredstvo kako bi snimanje bilo uspešno. Kod određenog broja ljudi se može javiti alergijska reakcija na kontrastno sredstvo jer u sebi sadrži jod, te je stoga važno istaći ukoliko postoji istorija alergijskih reakcija.

Pored toga, treba uraditi analize uree i kreatina, koje će pokazati da li je prisutna bubrežna infekcija. Ukoliko postoji bolest bubrega, kontrastno sredstvo ne može da se izluči, pa će biti preporučena druga snimanja.

Nekoliko sati pre skeniranja treba izbegavati hranu i piće, a pre snimanja treba skinuti sav nakit, naočare, proteze, jer metal može ometati skeniranje.

Kad se koristi kontrastno sredstvo?

Kontrastno sredstvo se koristi kada je teško razlikovati ono što doktor želi da snimi od ostalih struktura u organizmu.

Njega je moguće uneti u organizam na više načina: oralno, intravenski ili rektalno, a sve zavisi od toga koji organ se snima.

Ako je potrebno snimanje jednjaka ili želuca od pacijenta će biti traženo da sredstvo popije. Intravenski način će biti odabran ako je na primer potrebno snimiti krvne sudove, mokraćne kanale, žučnu kesu, jetru. Za snimanje rektuma potrebno je uneti sredstvo direktno u rektum.

Kontrastno sredstvo nije lepog ukusa, pa pacijentu može biti neprijatno kada ga guta, a čak i kada se unosi intravenski, pacijent osim topline koja prožima telo, može osetiti ukus metala u ustima.

Izuzetno je važno pre korišćenja kontrastnog sredstva razgovarati sa radiologom o alergijama, ako ih imate. To će svakako biti i jedno od njegovih prvih pitanja, premda kontrast sadrži jod.

Kako se ponašati posle snimanja?

Posle snimanja se možete vratiti svakodnevnim rutinama. Ako ste morali da popijete kontrastno sredstvo, savetuje se da pijete više tečnosti kako biste ga što pre eliminisali iz organizma.

Da li je CT skener bezbedan?

Pacijent ulazi u CT skener

 

Kompjuterizovana tomografija je u potpunosti bezbolna dijagnostička metoda, a pritom je visoko pouzdana. Uz ove ima još benefita među kojima je i brzina dobijanja rezultata. Odmah po završenom snimanju, radiolog će vam protumačiti snimak.

Ukoliko vas zabrinjava činjenica da ste u toku snimanja CT skenerom izloženi zračenju, treba da znate da količina zračenja ne treba da vas ugrozi i da se o tome veoma vodi računa. Vaše snimanje će trajati samo onoliko koliko je neophodno. Osim toga na CT snimanje nećete ići mnogo puta, pa zato i izloženost tom zračenju ne treba da poveća rizik od raka. Rizik bi se povećavao ako biste kroz ovaj proces prolazili često.

Ukoliko ste u drugom stanju, potrebno je to naglasiti radiologu. Ne bi trebalo da zračenje utiče na plod, ali će vam možda biti preporučena neka druga metoda, koja je takođe primerena situaciji, a rizik po plod još manji.

Sa druge strane, rizik zbog primene zračenja se povećava ukoliko su pacijenti deca.

CT skener omogućava stručnjacima da otkriju i najmanje promene u vašem telu u najranijim fazama razvoja bolesti, što će značajno uticati na kvalitet procesa lečenja, negovu dužinu i efikasnost.

Skeniranje vam može biti preporučeno ako ste u rizičnoj grupi za razvoj nekih bolesti, koje je moguće detektovati na ovaj način, ako ste razvili simptome određenih bolesti, ako ste zadobili specifične povrede koje je najbolje uočiti ovom metodom ili u cilju praćenja efekata lečenja.

Ako vam je neophodan skener celog tela ili samo određenih delova naša ustanova je pravo mesto za vas. Zahvaljujući modernoj tehnologiji koju koristimo i obučenim stručnjacima, vaši rezultati će biti stručno protumačeni i objašnjeni, posle čega ćete dobiti savete za dalje postupanje i lečenje, ukoliko za tim ima potrebe.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *