6 razloga da uradite snimanje na CT skeneru

»

»

6 razloga da uradite snimanje na CT skeneru

Ako vas boli u grudima

Skener je brza i neinvazivna metoda za utvrđivanje stepena rizika da osoba oboli od kardiovaskularnih bolesti. Naime, skener može da otkrije arterosklerotske promene na koronarnoj arteriji pre nego što dođe do ozbiljnijeg suženja aorte, koronarne bolesti i, na kraju, infarkta miokarda.

Pravovremenom dijagnostikom i brzim uvođenjem odgovarajuće terapije smanjuje se rizik od nastanka trajnih posledica, invalidnosti, pa i smrtnog ishoda.

Ako osećate simptome moždanog udara

Simptomi koji ukazuju na moždani udar su: konfuznost, utrnulost, slabost ili oduzetost jedne strane tela, iskrivljenost usta i lica, otežan govor, otežano kretanje, duple slike, gubitak ravnoteže, vrtoglavica.

Važno ih je brzo prepoznati i odmah otići kod lekara, a onda uraditi skenersko snimanje glave i vrata.

Ako pacijent dobije pravu dijagnozu i terapiju u prva 3 sata od pojave simptoma moždanog udara, moguće je izbeći trajne posledice koje dovode do invalidnosti.

Zlatni standard u otkrivanju moždanog udara i njegovog lokaliteta je skener jer je precizan i brz.

Ako imate jaku glavobolju

Moždana aneurizma je potencijalno opasna po život i veoma je važno dijagnostikovati je na vreme. Aneurizma predstavlja istanjen, oslabljen deo krvnog suda gde usled tog istanjenja nastaje proširenje koje preti da pukne. Pacijenti koji imaju više sreće počinju da osećaju simptome pre pucanja aneurizme. To su obično jaka glavobolja praćena vrtoglavicom, kratkotrajnim gubitkom svesti, problemima sa vidom. Sve zavisi od mesta gde je aneurizma i njene veličine. Pri pojavi ovih simptoma neophodna je detaljna dijagnostika u kojoj svoje mesto ima i skener koji daje najpreciznije informacije o aneurizmi.

Nažalost, mnogi ljudi ne znaju da imaju aneurizmu sve dok ne pukne. Kada se to dogodi, signali mogu biti: izuzetno jaka glavobolja, osetljivost na svetlost, razni problemi sa vidom koji se javljaju iznenada, kapak koji visi, povraćanje, mučnina, ukočenost u vratu ili bolovi. Ukoliko imate sumnju na moždanu aneurizmu, neophodno je hitno javljanje lekaru jer je to po život opasno stanje.

Ako postoji sumnja na HOBP

Tipični simptomi koji ukazuju na hroničnu opstruktivnu bolest pluća su:

– subjektivni osećaj nedostatka vazduha (dispneja)

– zviždanje u grudima (vizing)

– prisustvo hroničnog produktivnog kašlja.

Dijagnostika HOBP podrazumeva nekoliko metoda od kojih je najsavremenija i najpreciznija CT skener pluća, jer donosi jasne snimke pluća i eventualnih promena koje se na ovaj način mogu najbolje uočiti. CT pluća zlatni je standard i u otkrivanju raka pluća.

Ako imate jak bol u stomaku

Ukoliko osetite tegobe u vidu jakog bola u stomaku koji zrači ka leđima i pojačava se nakon obroka, a praćen je mučninom, povraćanjem, povišenom temperaturom, drhtavicom i drugim tegobama – odmah se javite lekaru, jer su ovo najčešće simptomi upale pankreasa. Upala pankreasa česta je indikacija za snimanje skenerom, koji jasno i brzo pokazuje promene na pankreasu.

Pankreatitis je veoma važno na vreme dijagnostikovati i adekvatno lečiti.

Ako vas boli kičma ili ste se povredili

MSCT kičme pruža precizne informacije o pršljenovima i drugim kičmenim strukturama i tkivima, kao i o povredama ili bolestima kičme.

Radi se kada druga vrsta pregleda, poput rendgenskog snimanja ili fizičkog pregleda, nije dovoljna za postavljanje dijagnoze. MSCT skeniranju kičme pristupa se kod sumnje na diskus herniju, tumore i druge povrede, za proveru obima povreda, strukturne anomalije kičme ili malformacije krvnih sudova. Koristi se i za procenu efekata lečenja kičme, posle operacije ili terapije.

 

Kako izgleda pregled na skeneru?

CT skeniranje je bezbolno i neinvazivno i traje 15–30 minuta. Uglavnom se odvija u sledeća četiri koraka:

  • Korak 1: Pacijent leži ravno na krevetu za CT koji zauzima središnji deo skenera, sa rukama podignutim iznad glave. Skener je otvoren sa obe strane, tako da pacijent može da komunicira sa radiološkim tehničarem i drugim osobljem.
  • Korak 2: Platforma (krevet) se uvlači u skener i medicinski tehničar započinje snimanje.
  • Korak 3: Ponekad je potrebno da pacijent intravenski primi kontrast kako bi se određeni organi bolje videli na snimku. Kontrast je jedinjenje koje pomaže da se organi jasnije vide na snimku, tako što ih boji u belu boju.
  • Korak 4: Veoma je važno da pacijent mirno leži tokom snimanja kako bi se dobile najbolje moguće slike. U nekim slučajevima od pacijenta će se zatražiti da na kratko zadrži dah kako bi sprečili kretanje grudnog koša gore-dole.

Odmah nakon snimanja na CT skeneru pacijenti mogu da se vrate svojim uobičajenim dnevnim aktivnostima. Ukoliko su prilikom pregleda primili kontrast, veoma je važno da nakon snimanja konzumiraju dosta tečnosti (vode) kako bi se kontrastno sredstvo izlučilo što pre iz organizma.

Dijagnostički centar PULS poseduje tehnološki superioran, niskodozni 128-slajsni skener poslednje generacije koji znatno manje zrači od drugih modela. Naši eksperti dostupni su za konsultacije i zakazivanje 24/7.

Zakažite pregled na skeneru na 0612000725.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Sve o snimanju na CT skeneru

Da li je snimanje CT skenerom bolno? Snimanje skenerom je bezbolno. Skenersko snimanje ili MSCT dijagnostika je neinvazivna dijagnostička metoda i tokom pregleda ležite na

Više »

Šta je skener glave?

Dijagnostikovanje mnogih bolesti je znatno olakšano i ubrzano jer postoji moderan aprat kao što je CT skener. Puls kardiološki centar poseduje najmoderniji 128 mulstislajsni CT

Više »