Hrana koju srce voli

»

»

Hrana koju srce voli
orasi i banana hrana za srce

Naše životne navike dokazano utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema, a sada vam otkrivamo koje to namirnice, prema novim naučnim istraživanjima, blagotvorno utiču na srce i krvne sudove.

Mladi luk

Hranljive materije i vitamini u mladom crnom luku koje doprinose dobrom opštem zdravlju i zdravlju kardiovaskularnog sistema jesu fosfor, magnezijum, folna kiselina, kalcijum i antioksidansi.

Luk je bogat izvor vitamina C i vitamina B-kompleksa kao što su B1, B2 i B3. Vitamin C pomaže u snižavanju visokog holesterola i krvnog pritiska u organizmu, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih oboljenja. Mladi luk je bogat kvercetinom, vrstom flavonoida, koji prema studijama pomaže u snižavanju krvnog pritiska i lošeg holesterola. Na snižavanje krvnog pritiska utiče i kalijum iz mladog luka.

Pored toga, flavonoidi u mladom luku pomažu u povećanju HDL, odnosno „dobrog“ holesterola.

Prisustvo antioksidanata u mladom luku pomaže u sprečavanju oštećenja DNK i ćelijskog tkiva inhibiranjem delovanja slobodnih radikala.

Ukoliko patite od gastritisa ili imate osetljiv želudac, možete da jedete mladi luk, ali u malim količinama.

Banane

Kalijum je mineral koji je od vitalnog značaja za zdravlje srca, posebno za regulaciju krvnog pritiska. Uprkos njegovoj važnosti, malo ljudi unosi dovoljno kalijuma kroz hranu. Banane su odličan izvor kalijuma. Plodu srednje veličine (126 grama) obezbeđuje 10% dnevnih potreba za kalijumom. Ishrana bogata kalijumom može da pomogne u snižavanju krvnog pritiska. Osim toga, prema starijim istraživanjima i studijama (1) (2) ljudi koji jedu puno kalijuma imaju do 27% manji rizik od srčanih bolesti. Banane sadrže i magnezijum, još jedan mineral važan za zdravlje srca. Nedostatak magnezijuma može biti povezan sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja, povišenim krvnim pritiskom i visokim nivoom masti u krvi.

Ukoliko imate problema sa krvnim pritiskom i povišenim masnoćama u krvi, dođite na pregled u PULS kardiološki centar, gde ćete na jednom mestu za kratko vreme proveriti zdravlje srca i krvnih sudova.

Orasi

Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, za koje se pokazalo da blagotvorno utiču na zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Istraživači sa Univerziteta u Minesoti otkrili su da ljudi koji konzumiraju orahe imaju manji rizik od srčanih oboljenja od onih koji ne jedu ovaj plod. Dnevno bi trebalo uzimati šest celih oraha. Istraživači su takođe zaključili da se ljudi koji jedu orahe zdravije hrane i manje dobijaju na težini. Ova studija nedavno je objavljena u časopisu „Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases“.

Pasulj i sočivo

Pasulj i sočivo su namirnice bogate rastvorljivim vlaknima, koja se vezuju za holesterol i na taj način uklanjaju loše masnoće iz organizma. Smatra se da porcija pasulja može za 5 odsto smanjiti nivo lošeg LDL holesterola, pokazuje jedna kanadska studija (3).

Naravno, ove namirnice treba spremiti sa što manje soli i bez dodataka suvog mesa koje doprinosi višim vrednostima lošeg holesterola

Celer

Celer se veoma dugo koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini kao pomoć u regulisanju visokog krvnog pritiska. Poslednjih godina i zapadna medicina potvrđuje blagodeti ovog povrća kojeg u letnjem periodu ima u izobilju.

Tako su lekari Klinike za kardiovaskularne bolesti u Klivlendu (4) došli do saznanja da konzumiranje svežeg celera pomaže u obaranju krvnog pritiska. Celer sadrži fitokemikalije zvane ftalidi koje doprinose opuštanju zidova arterija što omogućava bolji protok krvi i smanjenje pritiska. Sadržaj soli u stabljici celera je nizak, a konzumiranjem se unose i vlakna, magnezijum i kalijum koji takođe pomažu u regulisanju krvnog pritiska.

Lekari savetuju da pojedete četiri iseckane stabljike celera dnevno, što je otprilike jedna šolja.

Reference:

1. Geri Piazza, 2017, How too little potassium may contribute to cardiovascular disease, https://www.nih.gov/news-events/nih-research-matters/how-too-little-potassium-may-contribute-cardiovascular-disease

2. Mark C Houston, 2011, The importance of potassium in managing hypertension, PMID: 21403995 DOI: 10.1007/s11906-011-0197-8, PubMed, https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21403995/

3. Peer-Reviewed Pulbication, 2014, Beans, peas, lentils can significantly reduce ‘bad cholesterol’ and risk of heart disease, Canadian Medical Association Journal, https://www.eurekalert.org/news-releases/630746

4. 2020, Celery May Help Bring Your High Blood Pressure Down https://health.clevelandclinic.org/celery-may-help-bring-your-high-blood-pressure-down

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor