Posle tri infarkta promenila sam život iz korena

»

»

Posle tri infarkta promenila sam život iz korena
Otkako sam promenila način života i izgubila mnogo kilograma, osećam se mnogo bolje. Imam više energije, manje sam umorna i uzimam manje lekova, kaže naša pacijentkinja Jadranka, koja nam se obratila za pomoć nakon infarkta

 

Jadranka S. (59), blagajnica u školi, imala je prvi srčani udar 2011. godine. U narednim godinama usledila su još dva manja srčana udara.

– Oporavljala sam se od trećeg infarkta i stalno sam imala simptome. Posebno nakon vežbanja osećala sam nedostatak daha i grčeve. Za drugo mišljenje sam otišla kod dr Tamare u Puls kardiološki centar – kaže ova skoro šezdesetogodišnja žena.

 

Višak kilograma bio kočnica za redovne preglede

Jadrankin otac je imao dijabetes i takođe je bio srčani bolesnik. Nakon što je sama imala tri srčana udara, znala je da mora nešto da promeni. Ima tri deteta, a nakon trudnoća bilo joj je teško da izgubi kilograme. Ipak, Jadranka je uvek bila fizički aktivna.

– Oklevala sam da odem kod doktora kada sam imala neki problem, jer sam znala da imam višak kilograma. Mislila sam da će mi doktori reći da prvo moram da izgubim na težini. Znaš da to moraš da uradiš, ali pronaći motivaciju je teško.

Dr Tamara je savetovala Jadranki da ne postane opsednuta gubitkom kilograma.

– Bila sam usred menopauze i nisam uvek imala energiju za sve – priseća se.

Međutim, pre četiri godine Jadranka je uspela da izgubi 27 kilograma.

– Nekada sam u teretani dosta vežbala na biciklu, ali sam zbog povrede donjih leđamorala da prestanem, što je dovelo do povećanja težine – objašnjava.

Ta povreda je, međutim, kaže možda bila sreća u nesreći jer se okrenula plivanju i postajala sve više zainteresovana za zdravu ishranu.

– Uvek sam jela puno voća i povrća, ali volim i testenine, pirinač, hleb i druge proizvode bogate ugljenim hidratima. Ukusno, ali ne baš dobro za liniju. Počela sam da smanjujem unos ugljenih hidrata. Moj doručak sada uključuje ovsenu kašu sa jogurtom ili biljnim mlekom i voćem. Za ručak obično jedem zelenu salatu ili supu, a povremeno i dva integralna sendviča, dok za večeru jedem puno povrća s mesom ili ribom. Poneku čašu vina ili piva konzumiram samo vikendom.

Koristila sam svu pomoć napredne tehnologije

Jadranka je takođe koristila sva moguća tehnološka pomagala kao što su aplikacije za praćenje životnog stila i nosila je sportski sat.

– Preko aplikacije možete pratiti tačno koliko kalorija unosite, a moj sportski sat pokazuje, između ostalog, koliko sagorevam tokom različitih sportskih aktivnosti – kaže.

Sa dve prijateljice, koje su takođe želele da izgube nekoliko kilograma, otvorila je Whatsapp grupu i u njoj su delile uspone i padove u procesu gubitka kilograma. Povredu leđa je u međuvremenu sanirala, pa je stekla sve više motivacije za vežbanje.

– Budimo iskreni, nisam očekivala da ću uživati u sportu toliko. U nekom trenutku uđete u ritam. Ponovo sam redovna u teretani i idem na plivanje tri puta nedeljno. Sada sam odjednom već u bazenu u 7 ujutro i tri puta nedeljno hodam sat vremena.

 

Pijem manje tableta

Jadranka primećuje veliku razliku otkako je prešla na zdravu ishranu i fizički se opet aktivirala.

– Imam mnogo više energije, manje sam umorna i smanjena mi je terapija. Nikada neću moći potpuno bez lekova, ali sada uzimam jednu tabletu manje nego ranije. Na poslednjem testu vožnje bicikla rezultati su mi bili mnogo bolji.

Otkako je izgubila dosta kilograma, oseća se oslobođeno.

– Kupovina odjednom postaje mnogo zabavnija. I dalje uživam u sebi. Vikendom jedem i pijem ono što volim, ali u ponedeljak se vraćam na pravi put!

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor