Kalcijum skor i sve što treba da znate o njemu

»

»

Kalcijum skor i sve što treba da znate o njemu
Zdravlje srčanog mišića u mnogome zavisi i od količine kiseonika koja vezana za krv kroz koronarne arterije dolazi do njega. Ukoliko postoji suženje u krvnim sudovima, ta količina će biti smanjena i dovešće do nastanka problema. Test kalcijum skor omogućava da se utvrdi da li takav problem postoji u koronarnim arterijama pacijenta i koja je verovatnoća da se on pojavi.

Šta je Ca score (kalcijum skor)?

Kalcijum skor je važan za procenu rizika za razvoj koronarnih bolesti. On se dobija tako što se meri količina aterosklerotskog plaka u koronarnim arterijama. Aterosklerotski plak se odnosi na naslage kalcijuma, masti, holesterola i izumrlog ćelijskog materijala, koji se nakupljaju na zidovima krvnih sudova, te izazivaju suženja i začepljenja. 

U zavisnosti od još nekih faktora, kao što su godine pacijenta, kalcijum skor se izražava na kraju u vidu procenta. Što je procenat manji to je manja verovatnoća da će doći do srčanog udara ili sličnog problema kod te osobe u odnosu na druge ljude iste starosti.

Šta je test Ca score?

Ovo je dijagnostička metoda koja spada u neinvazivne, jer podrazumeva korišćenje CT skenera za snimanje krvnih sudova i merenje plaka u njima. Može se naći još i pod imenima: test procene količine kalcijuma u koronarnim arterijama, koronarni kalcijumski skor ili skeniranje srca.

Skeniranjem srca na ovaj način moguće je uvideti da li postoji plak u koronarnim arterijama, koja količina je u pitanju i koja je količina kalcijuma u njemu, što druge neinvazivne metode ne mogu ponuditi.

Posle ovog testa kardiolog dobija jasan uvid u stanje koronarnih arterija pacijenta, posle čega odlučuje da li su potrebna dodatna testiranja, intervencija, lečenje ili samo korekcija životnih navika.

U Kardiološkom centru Puls je moguće uraditi sve neophodne testove za dijagnostikovanje srčanih oboljenja, ali i intervencije ukoliko su preporučene.

Pacijenti u cekaonici

Kako se izvodi Ca score test?

Određivanje kalcijum skora se vrši CT ili MSCT skenerom. Na ovako dobijenim snimcima se plak i količina kalcijuma u njemu dobro detektuju, zapravo količina kalcijuma će biti mera plaka u srčanim arterijama. Kalcijum se na CT snimku pojavljuje u vidu svetlosnih mrlja koje je moguće prebrojati. 

U toku pregleda pacijent leži na pokretnom krevetu, njega je moguće uvući i izvući iz mašine nalik na cev koja ima otvore sa obe strane. Unutar mašine se nalazi rendgen aparat koji se okreće i pravi mnogo detaljnih slika. 

Sam pregled ne traje dugo, a daje važne informacije o stanju vaših koronarnih arterija i srca. 

Za ovaj vid skeniranja nije potrebno davati kontrastno sredstvo.

Zašto se određuje Ca score?

Ca skor je potrebno odrediti kako bi se tačno znalo da li pacijent ima bolest koronarnih arterija i da li ima predispozicije za razvoj te vrste bolesti.

Kod nekih osoba će se javiti simptomi koji će biti signal da je ovakav test neophodan, dok će kod drugih simptomi izostati ili će se javiti u već poodmaklom stadijumu.

Najčešći povodi za korišćenje ove dijagnostičke metode su:

 • visok holesterol u krvi
 • nasledni faktor
 • dijabetes
 • visok pritisak
 • gojaznost
 • slaba fizička aktivnost
 • pušenje

Ko je kandidat za kalcijum skor test?

Svako ko ima umeren rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti ili ima genetske predispozicije. 

Ko nije kandidat za kalcijum skor test?

 • osobe sa niskim rizikom za razvoj koronarnih bolesti, jer im izlaganje ovakvom vrstu pregleda nije neophodno
 • osobe sa visokim rizikom, jer za njih neće imati velike koristi, premda su već svesni svog položaja
 • osobama koje imaju dijagnozu koronarnih bolesti, jer informacije neće biti nove ni značajne
 • muškarcima mlađim od 40 i ženama mlađim od 50
 • trudnicama, zbog zračenja

Rezultati testa – vrednost kalcijum skora

Rezultate testiranja će vam saopštiti specijalista radiologije koji će i rukovoditi snimanjem. U Kardiološkom centru Puls čekaju vas vrhunski stručnjaci i moderna tehnologija koji ne ostavljaju mesto greškama. Tačna, brza i jasna dijagnostika su nam prioritet. 

Vrednost kalcijum skora može biti različita:

 • 0 – nema plaka i nizak rizik od infarkta
 • 1 – 10 – ova količina plaka je mala, a osoba sa ovim rezultatom ima manje od 10% šanse da ima srčani udar
 • 11 – 100 – ova količina plaka je i dalje mala, ali znači blažu srčanu bolest i umerene mogućnosti za nastanak infarkta. Kardiolog će vam verovatno preporučiti promenu načina života, izbacivanje štetnih navika, poroka, više fizičke aktivnosti.
 • 101 – 400 – ova količina plaka je umerena, ali srčana bolest postoji kao i umerena do velika šansa da se srčani udar desi. Lečenje će biti neophodno, a moguće i dodatni testovi.
 • 401 i više – velika količina plaka je u pitanju, a šansa za infarkt 90%, što je izuzetno velika opasnost i zahteva hitno lečenje, dodatno testiranje i pomno praćenje situacije. 

Da je kalcijum skor test pouzdan?

Ovo jeste pouzdana dijagnostička metoda, pritom je bezbolna i neinvazivna i zapravo je jedina neinvazivna metoda koja može dati ovako validne rezultate važne za lečenje koronarnih bolesti.

Da li je kalcijum skor bezbedan test?

U toku ovog pregleda pacijent će biti izložen zračenju koje je veće nego kod običnog rendgenskog snimanja. Iz tog razloga se neće baš svako upućivati na kalcijum skor test. Doktor će proceniti da li je neophodan za postavljanje dijagnoze, da li neki drugi testovi dolaze u obzir i daće vam uput samo ako jeste dobar kandidat za njega. U tom slučaju potencijalna opasnost od izlaganja zračenju će biti zanemarljiva u odnosu na korist koju vam donosi skeniranje srca.

Osim toga, skeniranje neće dugo trajati i bićete izloženi zračenju samo onoliko dugo koliko je neophodno, o tome veoma vodimo računa. 

Procenu stanja i neophodnosti ove metode prepustite našem timu. Budite sigurni da je ovaj pregled kod nas bezbedan.

Koje su prednosti ovog testa?

 • bezbolan
 • neinvazivan
 • brz
 • tačan i pouzdan

Može li se kalcijum skor test zameniti nekim drugim testom?

Koji test će biti potreban zavisi od pacijenta. Naši kardiolozi su vam dostupni za savetovanje.

Ukoliko već imate neku od bolesti srca ili drugih organa, ponesite svoju medicinsku dokumentaciju. Posle upoznavanja sa vašim stanjem, preporučiće vam koji test i koji koraci su najbolji za brzo dijagnostikovanje stanja u kom se nalazite.

Postoji mogućnost da će vam biti preporučen stres test (ergometrija), procena faktora rizika ili određivanje nivoa holesterola ili neki drugi.

Pregled možete zakazati telefonom ili popunjavanjem obrasca za zakazivanje na našem sajtu.

Konsultacije lekara

Prevencija stvaranja plaka

Prevencija je zapravo najvažnija za borbu sa bolestima srca. Zdrav život koji podrazumeva redovnu, zdravu i kvalitetnu ishranu i fizičku aktivnost u skladu sa životnim dobom pojedinca su rešenje.

U ishrani je potrebno izbegavati zasićene i trans masti, jer se u njima nalazi velika količina LDL holesterola koji je sastojak plaka koji sužava i zatvara arterije. 

Što se tiče fizičke aktivnosti, ona uopšte ne mora biti previše intenzivna, dovoljne su i redovne šetnje ili brzo hodanje, a poželjno je i trčanje, plivanje, aerobik i slično, u zavisnosti od starosti i mogućnosti osobe. Idealno je da odgovarajuća fizička aktivnost traje između pola sata i sat svakog dana.

Koliko god vam se činilo da je teško izdvojiti vreme za preventivne preglede, zapamtite da je bolje preskočiti neku drugu obavezu nego obavezu koju imate prema vašem zdravlju, a posebno prema srcu. Bolesti srca spadaju u najčešće i najfatalnije u našoj zemlji, ali i u svetu, baš zbog kasnog otkrivanja i neblagovremenog lečenja. 

Začepljenje koronarnih arterija i infarkt kao posledicu toga je i te kako moguće preduprediti, predvideti i sprečiti.

Bez obzira da li vam je potreban preventivan ili hitan pregled ili intervencija, tu smo za vas.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Sve o snimanju na CT skeneru

Da li je snimanje CT skenerom bolno? Snimanje skenerom je bezbolno. Skenersko snimanje ili MSCT dijagnostika je neinvazivna dijagnostička metoda i tokom pregleda ležite na

Više »

Šta je skener glave?

Dijagnostikovanje mnogih bolesti je znatno olakšano i ubrzano jer postoji moderan aprat kao što je CT skener. Puls kardiološki centar poseduje najmoderniji 128 mulstislajsni CT

Više »