Koji su uzroci vrtoglavica?

»

»

Koji su uzroci vrtoglavica?
Čovek sa napadom vrtoglavice dok šeta ulicom
Vrtoglavica nije sama po sebi bolest, ali može biti znak pristustva nekog problema i zato je ne treba ignorisati.

 

Najefikasnija i najbrža dijagnostika primarnog problema može se obaviti u ustanovama kao što je naša, gde postoji poseban Centar za vrtoglavice. 

 

Ako se prepoznate u ovom tekstu i shvatite da vam treba Centar za vrtoglavice Beograd tu smo da Vam pružimo najbolje opcije u rešavanju problema. 

 

Pokušaćemo da vam približimo ovaj problem i objasnimo zašto je važna blagovremena reakcija pacijenta i poseta lekaru. Vrtoglavice ne moraju, ali mogu biti znak da vam je zdravlje ozbiljno ugroženo. 

Šta je vrtoglavica?

Terminom vrtoglavica pacijenti opisuju stanja kada im se čini da se prostor oko njih okreće, kada se osećaju nestabilno, slabo, ali i kada se pojavi nesvestica ili ošamućenost. 

 

Dakle, postoji više načina na koje možemo opisati ovo stanje i veoma je važno da doktoru preciziramo tačno kako se osećamo, jer će to biti važno za dalju dijagnostiku. 

Pacijentkinj leži u krevetu na klinici dok doktorka pregleda rezultateZašto se javlja vrtoglavica?

Vrtoglavica se može javiti kao simptom različitih oboljenja, od kojih su neka prolazna i lako lečiva, dok su druga ozbiljnija i zahtevaju dugotrajnije tretmane i praćenje, a neke i intervencije. 

 

Vrtoglavica može biti cetralnog ili perifernog porekla u zavisnosti od toga koji su uzroci vrtoglavice u pitanju.

Uzroci vrtoglavice

Uzroci vrtoglavice se dele na sledeće kategorije:

Centralni uzroci vrtoglavice 

Ovi uzroci su vezani za probleme sa malim mozgom i moždanim stablom. Ako pacijent ima problema sa dotokom krvi u mozak ili začepljenjem krvnih sudova koje je dovelo do infarkta, vrtoglavica se može javiti kao simptom. Maligna oboljenja i komplikacije u toku virusnih infekcija takođe mogu biti uzroci. 

 

Među najčešćim centralnim uzrocima vrtoglavice je slaba cirkulacija u produženoj  moždini, zadnjim delovima velikog mozga i malom mozgu. Kada je ovo u pitanju pored osećaja nestabilnosti mogu se javiti i mučnina, povraćanje, problemi sa hodanjem, slabost udova, a nekada i problemi sa vidom, govorom i gutanjem.

 

Ako dođe do potpunog začepljenja krvnih sudova u tom delu, dešava se moždani udar koji izaziva teške posledice vezane za funkcionisanje čovekovog mozga, komu ili smrt.

 

Tumori u predelu mozga, bez obzira da li su maligni ili benigni mogu uticati na pojavu osećaja rotiranja, nesvestice i nestabilnosti kod pacijenata. Često se uz ovo javljaju i problemi sa sluhom i slabost određenih moždanih živaca. Čak i benigni tumori moraju biti odstranjeni kako bi simptomi bili eliminisani.

 

Ako je oštećenje velikog mozga izazvano salicilatima, barbituratima, benzodiazepinima, alkoholom ili epilepsijom pored vrtoglavice pacijent može imati problema sa hodom jer su tada i udovi slabiji ili sa vidom, govorom ili razumevanjem.

 

Kako bi doktor mogao da donese dobru procenu i kako bi isplanirao koje dijagnostičke metode će koristiti važno je da kažemo ukoliko osećamo još neke simptome, jer se vrtoglavica retko javlja sama u ovim situacijama.

Periferni uzroci vrtoglavice 

 • Vestibularni neuronitis – ili zapaljenje vestibularnog nerva je veoma čest razlog za pojavu iznenadnih vrtoglavica, pri čemu pacijent oseća kao da ga nešto vuče u stranu. Često se uz ovo javljaju i muka i povraćanje. Pacijenti se posebno žale da se stanje pogoršava u momentima kada menjaju položaj glave i tela, te se javlja i kao vrtoglavica pri ustajanju.

 

Najčešće se ova upala dešava kao posledica virusne infekcije i u takvim situacijama posle izlečenja vrtoglavice nestaju. 

 

U ređim situacijama problemi sa ravnotežnom ostaju posle upale.

 

 • Labirintitis – vrtoglavica se u ovoj situaciji pojavljuje naglo i praćena je gubitkom sluha. Najčešće labirintitis nastaje usled neke virusne ili bakterijske infekcije. Osim toga može se pojaviti uz neka autoimuna oboljenja, uz meningitis i probleme sa srednjim uhom.
 • Benigna poziciona vrtoglavica i nistagmus – ovaj problem se javlja pri pokretanju glave u neku određenu stranu. Takođe se može ispoljiti i kao vrtoglavica pri ustajanju i kratkotrajna je, traje svega nekoliko sekundi i praćena je kratkotrajnom mučninom. Ovo se najčešće dešava zbog stvaranja taloga otolita u zadnjem polukružnom kanaliću uha. Problem je rešiv i to zahvaljujući određenim vežbama.
 • Menijerova bolest – uzrok ove bolesti se ne zna, ali podrazumeva probleme sa unutrašnjim uhom. Vrtoglavica, zujanje u ušima, problemi sa sluhom su udruženi, s tim što je na vrtoglavicu moguće uticati, dok je sluh nemoguće spasiti, on sve više slabi, a često i zujanje ostaje. U dve trećine slučajeva kod pacijenata je obuhvaćeno samo jedno uho, a kod trećine oba uha.
 • Povreda glave – posttraumatska vrtoglavica se najčešće javlja posle potresa mozga zbog oštećenja koja nastanu na unutrašnjem uhu. 

 

Kratkotrajna, prolazna vrtoglavica se može javiti i iz drugih razloga, pa i zbog hiperventilacije, neuroze i afektivnih poremećaja. Osim toga javlja se i kada vam padne šećer ili pritisak, ako ste anemični, boravili ste u neprovetrenom prostoru gde ima štetnih supstanci, zbog korišćenja određenih lekova, zbog pregrevanja i dehidracije.

Kako se otkrivaju uzroci vrtoglavice?

Vrtoglavica, nesvestica, padanje u nesvest mogu biti simptomi različitih oboljenja i izuzetno je važno da na samom početku analiza detaljno objasnite doktoru kako se osećate i šta tačno podrazumevate pod vrtoglavicom. Ako ste doživeli padanje u nesvest, obavezno to recite lekaru.

 

Veoma često će za dijagnostikovanje uzroka vrtoglavice i nesvestice biti potreban tim lekara među kojima su: kardiolog, otorinolaringolog, neurolog, oftamolog i radiolog. Sve će zavisiti od stanja pacijenta i od ostalih simptoma ako su prisutni.

 

U Kardiološkom centru Puls postoji posebno oformljen Centar za vrtoglavice gde ćete u toku jednog dana moći da obavite sveobuhvatne analize posle kojih ćete dobiti tačnu dijagnozu i opis problema sa kojim se suočavate.

 

Osmislili smo poseban paket za vrtoglavice koji podrazumeva:

Pacijentkinja se sprema za snimanje CT skenerom

Kad je potrebno hitno javljanje doktoru?

Pošto vrtoglavica može biti jedan od znakova srčanog ili moždanog udara neophodno je uzeti u obzir i druge simptome. Ako uočite neki od sledećih hitno se javite doktoru, jer vam je život možda ozbiljno ugrožen:

 • iznenadna i veoma jaka glavobolja
 • bol u predelu grudi
 • poteškoće sa disanjem
 • dupli vid
 • nesvest
 • nepravilan i ubrzan rad srca
 • zbunjenost
 • problemi sa govorom
 • otežano kretanje
 • povraćanje velikog intenziteta
 • ukočeno lice
 • gubljenje sluha

Lečenje vrtoglavice

Lečenje vrtoglavice nije moguće bez prethodne dobre i tačne dijagnostike. Kada tim lekara otkrije koji tačno problem utiče na pojavu ovog simptoma lečenjem primarne bolesti, nestaje i vrtoglavica kao simptom.

 

Ako su uzroci periferne prirode uvode se lekovi i leče se primarne infekcije. Ponekad će biti potrebne i određene vežbe. 

 

U slučaju problema centralne prirode, među kojima je najčešći problem prohodnosti krvnih sudova, doktor se fokusira na rešavanje tog kardiovaskularnog problema. Ponekad se uvodi terapija, a nekada će biti potrebna intervencija. Tumori će biti lečeni operativnim putem.

 

Centar za vrtoglavice u okviru Kardiološkog centra Puls je opremljen najsavremenijim medicinskim aparatima, a tim sastavljen od specijalista kardiologije, neurologije i radiologije vam je uvek dostupan. Zahvaljujući proverenim i razrađenim dijagostičkim koracima veoma brzo možemo doći do zaključka koja primarna bolest je okidač za vaše stanje. 

 

Posle dijagnostikovanja tu smo da vam pružimo neophodnu pomoć u vidu terapije, intervencija i praćenja efekata lečenja.

 

Čak i ako vam se ovaj problem javlja ponekad, treba da znate zašto je to tako i da radite na otklanjanju uzroka, jer iznenadne vrtoglavice mogu da vas dovedu u nezgodne i opasne situacije, te se možete naći na nezgodnom mestu i ozbiljno povrediti.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Vodič kroz hipertenziju

Piše: dr Svetislav Mališić, kardiolog Hipertenzija je stanje u kome je krvni pritisak povišen iznad dozvoljenih vrednosti – iznad 140/90mmHg. Simptomi hipertnezije, ako se jave,

Više »