Šta je CT urografija i kako može pomoći

»

»

Šta je CT urografija i kako može pomoći
Upotreba CT Skenera
Za dijagnostikovanje bolesti urinarnog trakta i bubrega pored raznih laboratorijskih i drugih analiza često je neophodan i CT skener. Ukoliko vam je potrebna CT urografija treba da znate nekoliko važnih činjenica o ovoj proceduri kako biste bili opušeni i bezbrižni u toku njenog sprovođenja. 

Šta je CT urografija?

Ovo je neinvazivna i bezbolna dijagnostička metoda, koja za cilj ima utvrđivanje razloga za pojavu problema u urinarnom traktu. Urinarni trakt podrazumeva bubrege, mokraćne kanale i mokraćnu bešiku. 

U toku ove procedure koristi se CT skener kako bi se dobila što tačnija slika morfologije i sveukupnog stanja ovog dela čovekovog tela. 

Osim CT skenerom, moguće je urografiju izvršiti i rendgenskim aparatom, ali će u tom slučaju snimanje trajati duže i snimak neće biti istog kvaliteta kao kada se koristi CT ili MSCT skener. Razlog za to je činjenica da je rendgen starija i manje precizna metoda, no, još uvek primenljiva u mnogim situacijama.

CT urografija podrazumeva korišćenje X zraka, te će pacijent u toku pregleda biti izložen zračenjima čija količina će biti kontrolisana, kako bi ceo postupak bio bezbedan. Dužina snimanja i nivo zračenja neće biti veći od neophodnih za dobijanje kvalitetnih snimaka i kao takvi neće povećati šanse za nastanak posledica. Osim toga na skeniranje se pacijent šalje samo ako je to zaista potrebno i ako druge još bezbednije metode ne mogu da dovedu do tačne dijagnostike.

Upotreba CT Skenera i pregled snimka

Šta je MSCT urografija?

MSCT (višeslojna CT) urografija je moderna metoda snimanja bubrega, bubrežnih arterija i vena, mokraćnih kanala i mokraćne bešike pomoću savremenih uređaja za kompjuterizovanu tomografiju. Daje odlične i precizne snimke i zbog toga je rado korišćena.

Kako izgleda CT skener?

CT skener izgleda kao cev koja je šuplja sa obe strane, unutar nje se nalazi krevet na kom je smešten pacijent u ležećem položaju. Taj krevet može da se pomera, pa se uvlači ili izvlači iz cevi. Oko pacijenta se nalazi rendgenski aparat koji se kreće i pravi mnogo snimaka određenog dela tela.

U toku snimanja pacijent će čuti zvuk koji mašina proizvodi i to ne treba da ga plaši, jer je to normalno. Nekim pacijentima može izgled uređaja biti povod za javljanje klaustrofobije, i ako se to desi treba da razgovaraju sa doktorima kako bi se smirili i kako bi staloženo pristupili snimanju. Tim naših lekara je tu da vam pruži podršku kako biste dobili važne podatke o vašem zdravlju, pa ne oklevajte da od njih tražite odgovore na sva pitanja i nedoumice koje imate u vezi sa ovom procedurom.

Zapamtite, CT urografija je bezbolna i ne traje dugo, a rezultati presudni za dalje lečenje bolesti.

Šta je MSCT skener, a šta CT skener?

Glavna razlika između CT i MSCT skenera je u tome što se kod MSCT skenera zračenje detektuje na više detektora, a kao rezultat toga dobijaju se još bolji i precizniji snimci.

Mi posedujemo 128 multislajsni Incisive CT Philips skener koji spada u najmodernije uređaje ove vrste.

Indikacije za CT urografiju

Ima više razloga zbog kojih se sprovodi ova dijagnostička metoda, neki od njih su:

  • procena anatomskih struktura
  • otkrivanje urođenih anomalija
  • otkrivanje uzroka pojave krvi u urinu
  • procena stanja kada pacijent ima kamen u bubregu ili mokraćnim kanalima
  • otkrivanje tumora i praćenje lečenja ovih problema
  • otkrivanje razloga za ponavljanje upalnih procesa
  • praćenje stanja posle operacije

Ovom metodom će biti precizno utvrđeno ako imate bilo koji od ovih problema, posle čega će vam biti preporučen dalji tok lečenja.

Kontraindikacije za CT urografiju

Postoji nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju ako se pripremate za ovaj postupak. Ukoliko ste alergični na jod, neophodno je da to kažete lekaru. Kontrastno sredstvo koje se daje, kako bi se bolje uočili oni delovi koje je potrebno snimiti, sadrži jod koji izaziva alergijsku reakciju kod određenog broja ljudi. Ako spadate u tu grupu, neophodna je priprema uz savete alergologa.

Pred CT treba da uradite analizu uree i kreatinina i oni ne smeju biti stariji od 15 dana. Povišene vrednosti su osobite za neke bolesti bubrega i skeniranje u tom slučaju mora da se vrši uz konsultaciju i pomoć nefrologa, kako ne bi došlo do neželjene reakcije.

Pacijenti koji koriste Metformin, Glocophage ili Gluformin ne treba da uzimaju terapiju dan pre i dan posle postupka.

Trudnoća je još jedan razlog zbog kog ženama može biti predložena neka druga dijagnostička metoda, ako postoji mogućnost za to. Zbog zračenja se sa oprezom postupa u ovim situacijama, mada ta količina ne bi trebalo da ugrozi plod.

Priprema za CT urografiju

Potrebno je u laboratoriji uraditi analize uree i kreatinina. Njihov nivo je važan zbog odluke o davanju kontrastnog sredstva. Ove analize možete uraditi i u laboratoriji u okviru naše klinike.

Važno je da ponesete odgovarajuću papirologiju koju posedujete o vašoj bolesti, dosadašnjem lečenju, generalno sve što imate vezano za vaše stanje. 

Ako se javljate na pregled posle operacije, ponesite nalaze, otpusnu listu i slično.

Kako izgleda CT urografija?

Pre nego što započne snimanje dobićete određenu količinu tečnosti da popijete i od tog trenutka, pa do kraja snimanja nećete smeti da mokrite. Taj zahtev neće biti toliko teško ispuniti, koliko god da vam se možda sada čini, jer snimanje neće trajati dugo.

CT skenerom vršiće se snimanje u nekoliko faza, pre dobijanja kontrastnog sredstva i posle. Korišćenje kontrasta je obavezno kako bi se dobili verodostojni podaci o funkciji organa. U ovom slučaju, pacijentu će sredstvo biti aplicirano venskim putem.

Snimanje se vrši dok se kontrastom pune svi delovi organa i strukture okolo. Od pacijenta posle može biti zatraženo da ustane i kreće se nekoliko minuta kako bi se sredstvo podjednako rasporedilo kroz sve strukture koje se snimaju. Nekada se to dešava i dok pacijent leži, ali je i u tom slučaju potrebno sačekati nekoliko minuta da do raspoređivanja dođe.

U nekim trenucima će od vas biti zatraženo da zadržite dah ili da dišete na određen način. Uz vašu saradnju sa medicinskim osobljen pregled će biti brzo i uspešno završen.

Najbolje je ostati još neko vreme, najduže pola sata, u blizini lekara, kako bi reagovali ako se javi alergijski odgovor na jod. Ukoliko primetite svrab i osip reagujte i problem će biti brzo rešen.

Upotreba CT Skenera

Rezultati CT urografije

Odmah posle snimanja imaćete priliku da razgovarate sa radiologom koji je bio zadužen za urografiju. On će vam detaljno i na što jasniji način objasniti do kojih zaključaka je došao i šta bi trebalo da budu vaši dalji koraci, naravno, ukoliko za njih ima potrebe.

Kako zakazati CT urografiju?

Pozovite nas na telefone istaknute na sajtu, kliknite na dugme “Zakaži pregled” ili pošaljite upit putem kontakt forme. 

Tu smo da vam objasnimo i sprovedemo mnoge procedure, edukujemo vas o vašim zdravstvenim problemima, ako vam npr. treba urografija cena vas takođe može zanimati. Sve informacije možete dobiti od našeg ljubaznog osoblja.

Bolesti i infekcije urinarnog trakta spadaju u veoma neprijatne i uporne, njihovo lečenje se ne sme odlagati, jer razvoj bolesti veoma utiče na kvalitet života i stanje celog organizma. 

Korišćenje CT i MSCT skenera u ove svrhe je napravilo veliki korak ka postavljanju tačnih dijagnoza i registrovanju problema i u najranijim fazama razvoja, što je u mnogome poboljšalo ishode lečenja. 

Ako ste se dvoumili oko pristupanja ovoj metodi, a ona vam je preporučena od strane stručnog lica, nadamo se da smo eliminisali neodlučnost ili strah koji su vas kočili i nadamo se da ste uvideli prednosti koje ona donosi.

Cena CT urografije iznosi 15.000 dinara.

 

Reference:

CT urografija: načela i indikacije, Doris Dodig, medicina fluminensis 2017, Vol. 53, No. 3, p. 292-299

CT urography: definition, indications and techniques. A guideline for clinical practice, Aart J Van Der Molen 1 , Nigel C Cowan, Ullrich G Mueller-Lisse, Claus C A Nolte-Ernsting, Satoru Takahashi, Richard H Cohan, Eur Radiol. 2008 Jan;18(1):4-17. doi: 10.1007/s00330-007-0792-x. Epub 2007 Nov 1.

Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

Sve o snimanju na CT skeneru

Da li je snimanje CT skenerom bolno? Snimanje skenerom je bezbolno. Skenersko snimanje ili MSCT dijagnostika je neinvazivna dijagnostička metoda i tokom pregleda ležite na

Više »

Šta je skener glave?

Dijagnostikovanje mnogih bolesti je znatno olakšano i ubrzano jer postoji moderan aprat kao što je CT skener. Puls kardiološki centar poseduje najmoderniji 128 mulstislajsni CT

Više »