Šta je perikarditis?

»

»

Šta je perikarditis?
Perikarditis je upalno stanje srčane maramice koje je najčešće izazvano nekom respiratornom infekcijom, povredom, nekom drugom bolešću koja ne mora biti strogo vezana za srce ili se može desiti i kao komplikacija posle srčanog udara. Dakle, čak i kada načelno postoje poteškoće sa nekim drugim organima, srce ipak može trpeti.

 

Nijedno srčano oboljenje nije bezazleno i lečenju svakog treba da pristupimo odgovorno i dosledno. Uzimanje terapije na vreme i redovne kontrole su obavezni za kvalitetan život uprkos nekoj bolesti. Bolesti srca, među kojima je perikarditis, ne biraju i mogu se pojaviti u bilo kom životnom dobu. Kome god da se desi tako nešto, brza dijagnostika i dobro isplanirano i sprovedeno lečenje su šansa za pobedu bolesti.

 

Ako vam treba dečiji kardiolog u Beogradu ili specijalista kardiologije koji radi sa odraslim pacijentima, naša klinika je mesto gde ćete naći najbolje i najiskusnije lekare, koji će biti vaši pravi saveznici u borbi za zdravlje.

Šta je perikarditis i kako nastaje?

Perikarditis je ime za upalu srčane maramice. Srčana maramica se još naziva i perikard, pa otud naziv za ovu bolest. 

 

Perikard ima dva sloja između kojih u normalnim okolnostima ima malo tečnosti zahvaljujući kojoj srce funkcioniše kako treba. Kada se desi upala, količina tečnosti se povećava, zbog čega se povećava i pritisak na srčani mišić. Upala srčane maramice je opasna, ona utiče negativno na rad srca i mora biti lečena kako bi bile izbegnute fatalne posledice.

 

Prikaz normalnog srca i perikarditis

 

Ovaj problem se može javiti kao posledica nekih bolesti ili stanja među kojima su:

 • virusna ili bakterijska infekcija respiratornih organa (veoma često je ova upala vezana za adenovirus, HIV, Coxackie – Koksaki, Parvo B19, citomegalovirus, Epstein-Barr, Covid-19, a što se tiče bakterija koje mogu biti uzročnici to su: stafilokok, streptokok, pneumokok)
 • problemi sa gljivicama
 • problemi sa parazitima
 • komplikacije posle srčanog udara ili neke hirurške intervencije
 • autoimune bolesti
 • bolesti jetre, štitne žlezde, bubrega
 • tumori
 • povrede grudnog koša
 • korišćenje nekih lekova (ovo je jedan od najređih razloga za nastanak perikarditisa)

Koje vrste perikarditisa postoje?

Postoji nekoliko vrsta ove bolesti i svaka ima svoje specifičnosti, među kojima je i period u kom traje.

Akutni 

Ova vrsta može biti posledica svega što smo naveli u prethodnom poglavlju. Obično traje dve-tri nedelje i uz dobro lečenje i mirovanje, ne ostavlja posledice.

Razlikujemo:

 • suvi perikarditis (pericarditis sicca) – obično se dešava kada je uzročnik problema virusna infekcija. Prvi simptomi su temperatura, opšti umor, bolovi u mišićima, znojenje, a posle i bol u predelu grudi koja se pojačava pri ležanju na leđima, kašljanju, udisanju, a može se i širiti i u vrat i levu lopaticu. Ovaj bol se najčešće smanjuje kada osoba sedi ili kad se naginje napred.
 • perikardni izliv (perikarditis exsudativa) – ovaj tip može izazvati bilo šta od navedenih uzročnika. Može proći i bez simptoma kada je izliv manji, a kod većih, pacijenti osećaju konstantan bol ili pritisak u grudima, kao i poteškoće sa disanjem, gutanjem, znoj i pacijenti mogu biti izrazito bledi.

Rekurentni

Ovaj tip nazivamo još i povratni jer predstavlja upalu koja se posle nekog vremena, od godinu i više ponovo vraća.

Hronični

Hronični se odnosi na onaj koji se vraća čim se prestane sa terapijom i veoma često je posledica neke autoimune bolesti.

 

 • Percarditis constrictiva – perikard je u ovoj situaciji zadebljan, čvrst ili kalcifikovan i kao takav onemogućava normalno punjenje srca. 

Pacijenti se žale na zamaranje, kašalj, probleme sa disanjem, vene na vratu su nabrekle, jetra često uvećana, a kako bolest odmiče počinje da se zadržava tečnost u stomaku, a noge otiču. 

 

 • Parcijalni perikarditis i parcijalna konkrecija srca – ovaj tip karakterišu priraslice na srcu, tačnije između slojeva srčane maramice ili između srčane maramice i srca ili drugih delova grudnog koša i maramice. 

Pacijenti se u ovoj situaciji žale na otežano disanje pri naporu, preskakanje srca, bolove u predelu grudi.

 

 • Hronični perikardni izliv – odnosi se na izliv koji postoji duže od 6 meseci. Simptomi su slični kao i kod ostalih hroničnih vrsta: problemi sa disanjem, težina u grudima, kašalj.

Tamponada srca

Tamponada predstavlja stanje koje može biti teška posledica upale srčane maramice. Veća količina tečnosti među slojevima maramice dovodi do povećanja intraperikardnog pritiska što dalje dovodi do ozbiljnih problema sa punjenjem srca. Pacijenti su bledi, pomućeno im je stanje svesti, imaju probleme sa disanjem, arterijski pritisak im je snižen, a venski povećan, a kontrakcije srca smanjene.

 

Tamponada zahteva hitno javljanje lekaru.

 

Pacijentkinja na pregledu kod kardiologa

Kako prepoznati simptome perikarditisa?

Postoji dosta simptoma koji mogu ukazivati na upalu srčane maramice:

 • bol u predelu grudi je jedan od najčešćih simptoma i on se može opisati i kao jak, probadajući bol, ali može biti i kao konstantan pritisak, takođe može i da se širi u ramena i vrat
 • problemi sa disanjem i bolovi u toku udaha, izdaha
 • osećaj umora, malaksalosti
 • problemi sa radom srca, pojava aritmije
 • povišena temperatura (često ne bude viša od 37,5, no to zavisi i od toga šta je dovelo do perikarditisa)
 • otoci u nogama
 • jačanje bolova i tegoba u ležećem položaju, a olakšanje kad se sedi

Koliko traje perikarditis?

Koliko traje perikarditis zavisi od dosta činilaca, posebno od uzročnika samog problema, odnosno korena problema, ali i od lečenja. Obično traje oko tri nedelje, ako je u pitanju akutni. 

Ultrazvučni pregled srcaKako se dijagnostikuje perikarditis?

Dijagnostikovanje je prilično jednostavno s obzirom da postoje analize koje će doktoru specijalisti veoma brzo dati odgovore.

 

Pacijenta prvo pregleda kardiolog, a potom se upućuje na neke od sledećih analiza:

 • EKG – meri električnu aktivnost srca
 • rendgen srca – može da pokaže izgled srca i veličinu, pa samim tim i da li je došlo do nekih promena koje može prouzrokovati veća količina tečnosti
 • ultrazvuk srca – jasno može da potvrdi povećanu količinu tečnosti između slojeva maramice
 • pronalaženje uzroka je jako važno, u većini slučajeva su to virusne infekcije, pa se rade te analize, a ako je dalje potrebno, istražuju se drugi potencijalni uzročnici

Lečenje perikarditisa i oporavak

Lečenje zavisi od razloga zbog kog je došlo do upale. Kada je izazvana virusnom infekcijom, tada se pacijentu prepisuju anti-inflamatorni lekovi, možda i vitamini i obavezno je mirovanje! Nekada je moguće i još neke lekove uključiti ako prvobitna terapija ne deluje. 

 

Kada su u pitanju drugi uzročnici, terapija je još posebnija i zaista će zavisiti od pacijenta do pacijenta, a na pitanje koliko traje perikarditis je tada još teže dati odgovor, jer se vreme može produžiti na više od mesec dana. Za uspešno lečenje je neophodno redovno uzimanje terapije, mirovanje i strogo poštovanje svih saveta lekara. 

 

Nedoslednost može dovesti do komplikacija – stvaranja priraslica na srcu. Kod pacijenata kod kojih je količina tečnosti veća, biće urađena punkcija ili hirurška drenaža perikarda.

 

Nelečena upala jako slabi srčani mišić, što dalje može dovesti do fatalnog ishoda – smrti. Svim osobama koje imaju srčanih problema, prioritet su brza i kvalitetna nega, a sve to možete dobiti u Kardiološkom centru Puls. Ponosni smo na naš tim kardiologa i interventnih kardiologa koji su obučeni za izvođenje najmodernijih dijagnostičkih i interventnih procedura.

 

Ako se brinete za svoje srce, zakažite pregled kod nas, jer ste tu uvek na sigurnom.

 

Reference:

 1. Khandaker, M., Espinosa, R., Nishimura, R., Sinak, L., Hayes, S., Melduni, R., & Oh, J. (2010). Pericardial disease: diagnosis and management.. Mayo Clinic proceedings, 85 6, 572-93.
 2. Maisch, B., & Ristic, A. (2003). Practical aspects of the management of pericardial disease. Heart, 89, 1096 – 1103.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor