Prva poseta kardiologu

»

»

Prva poseta kardiologu
Cardiologist Reading Results
Istina je da vaša prva poseta kardiologu može izgledati zastrašujuće. Međutim, imajte na umu da je ovo najbolji način da se pozabavite potencijalnim simptomima koje ste imali ili obavite preko potreban pregled u slučaju porodične istorije kardiovaskularnih problema. Na kraju, rezultati mogu pokazati da je vaše srce potpuno zdravo. Ili, možda ćete moći da sprečite pojavu ozbiljnih komplikacija tako što ćete saznati sve o trenutnom stanju. Da bismo vam olakšali stvari, hajde da vidimo šta možete da očekujete od prve posete kardiologu.

Ko je kardiolog?

Kardiolog je lekar specijalizovan za rad sa kardiovaskularnim sistemom – srcem i krvnim sudovima. U suštini, oni mogu da dijagnostikuju i leče pacijente koji pokazuju znake i simptome svih vrsta kardiovaskularnih bolesti i drugih problema. Oni takođe mogu proceniti potencijalne faktore rizika na osnovu porodične istorije i načina života pacijenta kako bi im pomogli da bolje brinu o svom zdravlju pružanjem adekvatnih mera koje pacijent treba da preduzme.

Šta radi kardiolog?

Kardiolozi imaju dovoljno kvalifikacija da dijagnostikuju i leče sve probleme u vezi sa srcem kao što su srčani udar i insuficijencija, aritmija, bolest srčanih zalistaka, kao i visok krvni pritisak. Da bi pravilno postavio dijagnozu pacijenta, lekar kardiolog može zahtevati testove i izvršiti detaljan fizički pregled. Pregled kardiologa često uključuje EKG (elektrokardiogram), testiranje na stres i testove krvi, a kardiolozi mogu tumačiti dobijene rezultate. Kardiolozi takođe mogu propisati adekvatne mere koje pacijent treba da preduzme, kao što su pravilni lekovi, promena načina života, adekvatna ishrana i vežbanje i tako dalje. Ako je potrebno, interventni kardiolog može postaviti i pejsmejker ili srčani kateter.

 

Tim Puls kardiološkog centra

 

Razlozi za posetu kardiologu

Postoji nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na problem sa srcem. Ako pacijent ima sledeće simptome, trebalo bi da poseti kardiologa što je pre moguće.

  • Kratak dah: nemogućnost pravilnog disanja ili hvatanja daha može biti znak ozbiljnog osnovnog problema sa srcem.
  • Vrtoglavica: osećaj vrtoglavice – kao da se vrti u glavi može ukazivati na nekoliko zdravstvenih problema, a može biti i znak bolesti srca.
  • Nesvestica: pomenuta vrtoglavica može dovesti do nesvestice; osoba može da se onesvesti iz raznih razloga, ali ako nesvestice potraju, mogu biti uzrokovane kardiovaskularnim problemom.
  • Bol u grudima: iako nisu svi bolovi u grudima uzrokovani srčanim problemom, on takođe može biti znak angine, odnosno nedostatka kiseonika u srcu; nije neuobičajeno da se ovi bolovi u grudima prošire na ruku, rame i vilicu u ovom slučaju.
  • Treperenje srca: treperenje srca se može doživeti kao lupanje srca, ubrzanje rada srca, preskakanje otkucaja srca ili neuobičajeno lupanje u grudima, što sve može biti povezano sa srčanim oboljenjima.

 

Šta očekivati od vaše prve posete kardiologu?

 

Pre nego što stignete u bolnicu kod kardiologa, potrudite se da svoj dolazak isplanirate najmanje 15 minuta ranije. Ovo bi se moglo pokazati prilično korisnim jer postoji šansa da ćete morati da provedete neko vreme ispunjavajući papirologiju.

Većina pregleda kod lekara počinje inicijalnim pregledom kod medicinske sestre. Medicinska sestra će verovatno postaviti neka pitanja kako bi u potpunosti procenila stanje pacijenta, kao i dobila potrebne lične podatke. Pacijentu će se takođe proveriti vitalni parametri. Međutim, pacijent može očekivati da će se ova prva faza pregleda sastojati od objašnjenja razloga posete, merenja krvnog pritiska, merenja EKG-a, kao i da se medicinsko osoblje dobije informacije o ličnoj/porodičnoj istoriji i trenutnim lekovima. Iskreno odgovaranje na sva pitanja je ključno jer će lekar koristiti odgovore pacijenta da bi bolje dijagnostikovao i procenio njegovo stanje.

 

Kada pacijent prođe prvi deo pregleda i pruži potrebne informacije, posetiće kardiologa. U zavisnosti od klinike/bolnice koju pacijent posećuje, kao i razloga posete, lekar ih može primiti u posebnoj ordinaciji za pacijente ili u sopstvenoj ordinaciji za njihovim stolom. Nakon što pacijent i lekar prouče razloge posete, lekar može da naloži da se uradi nekoliko testova. Ovi uključuju:

 

  • Testovi krvi
  • Analiza urina
  • Ehokardiogram
  • CT, PET ili MRI skeniranje
  • Koronarni angiogram
  • Test stresa na traci za trčanje
  • Test nuklearnog stresa ili eho stres test

 

Neki testovi daju rezultate odmah, što će omogućiti lekaru da prepiše prave lekove i/ili predlože promene načina života pacijentu tokom prve posete. U slučaju da su potrebna dodatna ispitivanja, kardiolog će uputiti pacijenta na dodatnu dijagnostiku. Ako je to slučaj, preporučuje se da nastavite sa testiranjem u što kraćem roku, po mogućstvu odmah. Takođe, pacijentu će verovatno biti potreban kontrolni pregled, ako ne radi dodatnog testiranja, onda radi provere zdravlja i reakcije na propisane mere. Pobrinite se da zakažete ovaj sledeći pregled kada završite sa prvom posetom kako biste bili sigurni da ćete uskoro dobiti termin.

Elektrokardiogram - EKG

Kako se pripremiti za prvu posetu kardiologu?

Umesto da gubite vreme tokom prve posete kardiologu pokušavajući da zapamtite sve potrebne informacije, možete se unapred pripremiti za to. Možete uradite sledeće:

  • Napravite listu lekova koje trenutno uzimate, uključujući vitamine, suplemente i druge lekove bez recepta.
  • Zapišite sve alergije od kojih patite i alergijske reakcije koje ste imali na određene lekove.
  • Zabeležite sve svoje pružaoce zdravstvenih usluga, od lekara primarne zdravstvene zaštite do specijalista.
  • Navedite sve zdravstvene probleme sa kojima ste se suočili ili od kojih trenutno patite, kao i sve operacije koje ste imali.
  • Istaknite da li postoji porodična istorija srčanih bolesti, kao i sva druga pitanja povezana sa srcem, kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol i tako dalje.
  • Ako imate prethodne rezultate testova ili skrininga, obavezno ih ponesite sa sobom.
  • U slučaju da imate pitanja za kardiologe, zapišite ih.

 

Nemojte se opterećivati time

Jedan od najvećih zdravstvenih neprijatelja današnjice je stres, posebno kada je u pitanju zdravlje srca. Samo zato što morate da posetite kardiologa ne znači da se situacija ne može popraviti. Vaš lekar je tu da vam pomogne i, stoga, nema potrebe da se plašite ovog pregleda i da povećate nivo stresa. Štaviše, ako ovoj poseti pristupite smirenog uma, rezultati vašeg pregleda će takođe pružiti tačnije rezultate.

Ukoliko je neophodna poseta kardiologu, mi u Puls kardiološkom centru smo tu da se pobrinemo za Vas. Možete očekivati visoko obučeno i iskusno osoblje zajedno sa najnovijom opremom koja nam omogućava da izvršimo sve neophodne testove na jednom mestu. Štaviše, rezultati testova dostupni su istog dana. Ne oklevajte da nas kontaktirate – zakažite pregled u roku od 24 sata i obavite ga u roku od 48 sati.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor