Lečenje proširenih vena – Operacija vena

»

»

Lečenje proširenih vena – Operacija vena
Doktor operiše vene pacijentu u operacionoj sali
Proširene vene su veoma učestala, ali ne i bezazlena pojava. Ako imate proširene vene lečenje tog problema treba da vas zanima, jer su one mnogo više od estetski neprivlačne pojave – one mogu ugroziti vaš život ili dovesti do ozbiljnih komplikacija.

 

Vaskularna hirurgija je napredovala toliko da je danas moguće na više načina rešiti ovaj problem i tako značajno unaprediti svoje zdravlje i sprečiti nepovoljan razvoj događaja.

Zašto nastaju proširene vene?

Sistem vena nogu se sastoji od površnih i dubokih vena. Proširene vene je moguće okom uočiti ukoliko su one na površini. 

 

Unutar vena postoje zalisci čija uloga je veoma važna za održavanje pravilnog toka krvi koji je u slučaju nogu suprotan gravitaciji. Onoga trenutka kada se pojavi neki problem sa zaliscima i kada neki od njih popusti, dolazi do vraćanja krvi i do proširivanja tih vena.

 

Proširene vene ne moraju odmah izazvati strašne neugodnosti, mogu proći godine pre pojave bilo kakvih jačih simptoma, ali to ne znači da treba stvari prepustiti slučaju, jer je samo pitanje vremena kada će početi značajno da utiču na obavljanje svakodnevnih aktivnosti. 

 

Proširene vene treba lečiti na vreme kako bi se izbegle komplikacije među kojima su: tromboza, tromboflebitis, posledična embolija pluća i venski ulkus.

 

Ženske noge sa proširenim venama

Rizične grupe

Nije u potpunosti razjašnjeno zašto se ovaj problem javlja, ali jeste poznato da način života i genetika igraju najvažniju ulogu. Posebno kombinovani ovi faktori povećavaju šansu da vam se u nekom periodu života jave proširene vene.

 

U rizičnu grupu vas može svrstati neki od sledećih faktora:

 

 • genetika
 • trudnoća
 • dugo stajanje ili sedenje na poslu
 • gojaznost
 • hormonska terapija
 • hormonske promene (u pubertetu, trudnoći, menopauzi)
 • oralna kontracepcija
 • hronična opstipacija
 • ravna stopala

Simptomi proširenih vena

Simptomi proširenih vena se ne moraju odmah javljati. Mnogi ljudi će dugo proširene vene gledati kao estetski problem bez nekih dodatnih pojava i teškoća, ali će u nekom momentu tome doći kraj. Proširene vene jesu zdravsteni problem i tako ih treba tretirati.

 

Moguće je osećati sledeće simptome proširenih vena:

 

 • u nogama se javlja osećaj težine
 • bolovi posle dugog stajanja ili sedenja
 • oticanje zglobova ili nogu
 • napetost u nogama
 • peckanje
 • svrab
 • nemir u nogama
 • pojavljivanje crvenih, tvrdih kvrga koje bole

Faze bolesti

 • Prva faza – ova faza ne podrazumeva mnogo nelagodnosti, noge mogu trnuti ili ponekad boleti, vene se ne vide, a čak je i ultrazvukom nemoguće registrovati pogrešno kretanje krvi.
 • Druga faza – vene postaju sada vidljive i moguće je ultrazvučnim pregledom dijagnostikovati problem. Simptomi proširenih vena počinju sve češće da se javljaju, a moguće je da se desi upala površnih vena i pojava tromba, kao i zapaljenje dubokih vena. Takođe je moguća i pojava bolnih kvrga, otoka, menjanje boje kože. U najtežim situacijama moguće je da tromb krene ka plućima, što vodi do plućne embolije.
 • Poslednja faza – hronična venska insuficijencija – javiće se kod pacijenata koji nisu lečili problem u ranijim fazama ili su ga neadekvatno lečili. Za ovu fazu je karakteristična promena boje kože u braonkastu, crnu ili crvenu, pojava venskih rana, koje vremenom sve teže zarastaju. 

Šta podrazumeva lečenje proširenih vena?

Vaskularna hirurgija nudi nekoliko opcija kada vam je potrebno rešenje za proširene vene. Svaka metoda lečenja ima svoje prednosti i razloge zbog kojih se baš ona preporučuje pacijentima. 

 

Daćemo vam osnovne informacije o svakoj od njih, ali krajnu odluku ne treba da donosite sami, nego u dogovoru sa vaskularnim hirurgom. 

 

Kod nas vas čeka tim od četiri stručna i iskusna vaskularna hirurga, dr Miloš Sladojević,dr Igor Končar, dr Ivan Tomić i dr Perica Mutavdžić, koji su vam na raspolaganju za konsultacije i intervencije.

Tradicionalna operacija proširenih vena (Stripping metoda)

Operacija proširenih vena spada u tradicionalnije metode, ali se i dalje preporučuje pacijentima kod kojih druge metode nisu uspele ili kada se problem proširenih vena zakomplikovao i doveo do hroničnog venskog zastoja ili plućne embolije.

 

Ova intervencija ne spada u previše rizične, obavlja se u roku od sat ili dva i pacijent dobija spinalnu, epiduralnu ili totalnu anesteziju, u zavisnosti od situacije. 

 

Prilikom ove operacije uklanja se oboleli deo venskog sistema, najčešće se podvezuju delovi, posle čega se problematična vena uklanja iz sistema. Doktor pravi dva reza, jedan kod prepone, a drugi kod skočnog zgloba, pa se na taj način u safensku venu uvodi žica, pomoću koje se ona zatim izvuče i odstrani.

 

Pacijentu se na nogu stavlja kompresivni zavoj, a posle dan-dva kompresivna čarapa koju nosi dokle god traje oporavak. 

 

Obično pacijent ostaje u bolnici dva dana posle operacije kako bi se pratilo njegovo stanje, a dalji oporavak i rehabilitacija traju tri-četiri nedelje. 

 

Oporavak posle ove operacije je duži u odnosu na oporavak posle neke druge od metoda za lečenje proširenih vena, ali je nekada operacija jedina ili najbolja opcija.

 

Operacija proširenih vena u toku

Radiofrekventna ili laserska ablacija

Ove dve metode se razlikuju od stripping metode jer su manje invazivne i ne podrazumevaju uklanjanje vene iz tela, nego samo njeno isključivanje iz venskog sistema korišćenjem radiofrekventne ili laserske energije. 

 

Pre intervencije pacijentu se najčešće daje lokalna anestezija kako ne bi osetio neprijatnost. Posebnim kateterom se ulazi u glavnu površnu venu u predelu kolena i vodi se sve do prepona. Na mestu gde ona prelazi u sistem dubokih vena pušta se laserska ili radiofrekventna energija, a posledica toga je slepljivanje zidova vene. Na taj način se ona isključuje iz sistema i njom više ne može da protiče krv. 

 

Osim manje invazivnosti, manje bolova i trnjenja noge, postoji još prednosti ovih metoda, a brz oporavak je jedna od njih. Posle radiofrekventne ablacije su bolovi još manji nego kod laserske, jer je laserska energija agresivnija.

Terapija medicinskim lepkom (VenaSeal) – nova najsavremenija metoda za lečenje proširenih vena

VenaSeal postupak spada u najmodernije i najmanje invazivne intervencije čiji je cilj lečenje proširenih vena.

 

Za razliku od drugih metoda ne zahteva nikakvu posebnu pripremu, niti rehabilitaciju posle. Pacijent ne ostaje u bolnici jer se postupak vrši u ambulantnim uslovima. 

 

Intervencija traje oko 30 minuta i posle toga pacijent odlazi kući i vraća se uobičajenim aktivnostima.

 

Terapija medicinskim lepkom podrazumeva da doktor napravi mali rez preko kog pristupa safenskoj veni, sve vreme se uvođenje katetera prati ultrazvukom. Na mestu na kom je potrebno, istiskuje se specijalni medicinski lepak, posle čega se vrši blagi pritisak na taj deo noge kako bi se zidovi vene zalepili. Na taj način se proširena vena isključuje iz venskog sistema. 

 

Lepak je specijalno dizajniran baš za ove potrebe i njegovo delovanje je neograničeno. Zahvaljujući njemu problematična vena zauvek biva deaktivirana. Kada je sve gotovo, na mesto ulaza katetera doktor postavlja flaster i pacijent može da ide kući.

 

Posebno smo ponosni što je ovaj revolucionaran postupak moguće izvesti kod nas. Naši vaskularni hirurzi dr Igor Končar i dr Miloš Sladojević imaju licence za izvođenje VenaSeal procedure, a naša ustanova ispunjava sve zahteve koje ova procedura, u smislu opremljenosti, traži. Opremljeni smo i naučeni da vam pružimo negu koju zaslužujete.

Ultrazvučno vođena skleroterapija penom

Skleroterapija je sprovodi na kapilarima, a ultrazvučno vođena skleroterapija penom se primenjuje na vene smeštene u dubljim potkožnim slojevima.

 

Ovaj postupak podrazumeva korišćenje igle čije se kretanje prati ultrazvukom kada se problem nalazi u venama koje nisu vidljive na površini. U venu se ispušta sklerozantno sredstvo čiji je cilj izazivanje spazma krvnog suda i njegovo zatvaranje.

 

Invazivnost ove metode je minimalna. Posle nje je potrebno nositi kompresivne čarape dve nedelje, ali nije potrebno ostajati u bolnici. Komplikacije u vidu modrica i hiperpigmentacije su moguće, ali prolaze za nekoliko nedelja, najviše nekoliko meseci. Nekada se ova metoda kombinuje sa drugima, a nekada se izvodi samo ona.

 

Ako se pitate koja metoda bi bila najbolja za vas i vašu situaciju zakažite pregled kod naših stručnjaka jer vam oni mogu dati najbolji odgovor. Kod nas nećete čekati dugo na termin, a dobićete najbolju uslugu dostupnu u našoj zemlji.

Picture of Vamtam
Vamtam

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor